Ve Francii hrozí zánik Évianu, ten nebude hrát ani čtvrtou ligu

09.08.2016, 20:08
Aktuality
Čtvrtá francouzská liga se obejde bez účasti celku Évian Thonon Gaillard. Ten ještě před dvěma lety působil v nejvyšší soutěži, pak ale následovaly dva sestupy a kvůli finančním problémům ještě i jedno dodatečné ponížení do Championnat de France Amateur. Tam nakonec nicméně Évian-TG účinkovat nebude, a odpískal i dnešní utkání Ligového poháru s Créteilem...

Évian-TG elitní Ligue 1 opustil na jaře 2015 jako třetí tým odspoda, a už tou dobou se musel obejít bez finanční podpory svého dlouholetého partnera, známé potravinářské firmy Danone.

Výrobce mléčných výrobků dle informací France Football aktuálně sice nabízí záchranu bankrotujícího celku, podporovat chce však pouze klubovou akademii; nikoliv už dospělé áčko Évianu, které se mimo jiné na jaře 2013 probojovalo až do finále Coupe de France.

Évian Thonon Gaillard přitom začal fungovat teprve před devíti lety a do nejvyšší soutěže se poprvé prokousal roku 2011. Za celou dobu existence klubu netradiční růžovobílý trikot oblékali třeba i bývalí hráči Lyonu Sidney Govou a Cláudio Caçapa, nebo český záložník David Jarolím.

Teď ovšem Évianu vážně hrozí kompletní rozpuštění. Druhého srpna byl klub oficiálně dán k dispozici a uloženy mu byly přesně dva měsíce na záchranu. I pokud by ovšem značka přežila, na konci nadcházející sezony by ji chtě nechtě čekal další propad až do páté ligy.

Autor: Tomáš Daníček / fff.fr, francefootball.fr

Komentáře (76)

Přidat komentář
Murtago

Siena, Parma, Catania, Evian

Reagovat
Jan Horáček

Atantik Lázně Bohdaneč.

Reagovat
Superme

Tak Italové se z toho postupně si myslím dostávají. Horší to má například CSKA Sofia, která letos víceméně zanikla...

Reagovat
TheMally11

a Pogba přestoupí za miliardy

Reagovat
Jan Horáček

Jinak jestli ono není lepší mít klub na stabilních základech a hrát solidně třeba 2. či 3. ligu než se na rok podívat do ligy a pak zkrachovat. Já to vidím v tady v Kolíně na Spartě, 2x se dostala do druhé ligy, pak jednou zahučela až do kraje a teď je už zase v divizi. Tedy by snad bylo líp hrát dlouhodobě 3. ligu se stabilizovaným kádrem a nehledat nějaké pofidérní posily pro vyšší soutěž, které ke klubu nemají vztah a je jim vlastně jedno, kde kopou. Pracovat s mládeží, stahovat perspektivní hráče z regionu - tak by to mělo být.

Reagovat
smazaný uživatel

Redbull > Danone

Reagovat
smazaný uživatel

Nesložíme se?

Reagovat
Kang & Kodos

Já v růžovejch dresech hrát nebudu, řekni Myslivcový

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Ta má teď dost starostí se svoji politickou kariérou..

Reagovat
smazaný uživatel

To je nějaká sranda nebo je to jako doopravdy ?

Reagovat
smazaný uživatel

Za Úsvit Mezi hochštaplerama jí bude hej.

Reagovat
smazaný uživatel

No to sem viděl na facebooku ale myslel sem že je to jen nějaká legrace

Reagovat
Josifek

Tak ono Úsvit ani jinak než jako srandu brát nelze, ale teď mám aspoň chuť se na někoho z tý jejich partaje aspoň podívat

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Však nedávno hral L1 a hral tam Jarolím alebo Poulsen. A Evian je predsa silný sponzor, také ceny dávajú za čistú vodu že až.

Reagovat
fantomas

Prej sponzor, ona je to hlavně oblast s minerálkama ten klub, pokud vim, nikdy svázanej nebyl.

Reagovat
Rudnevs

Ja som myslel, že je to ďalší "umelý" klub, ktorých dotuje tá firma Evian.

Reagovat
Zaschrona

Vsak Evian je dcerka Danone.

Reagovat
fantomas

To je možný, každopádně ten klub určitě neni pojmenovanej po minerálce.

Reagovat
Zaschrona

Je.

In the summer of 2009, the president of the Groupe Danone, Franck Riboud, was made honorary president of the football club. Riboud yet again changed the name of the team to Evian Thonon Gaillard Football Club.

Driv se ten klub tak nikdy nejmenoval, ani v Evian-les-Bains v dobe prejmenovani nehral.

Reagovat
fantomas

Wtf, klub sídlí v tom samym regionu, a nikde se nikdy nepíše o asociaci a sponzoringu Evianu, ani z tý tvý wikivěty nevyplývá, že by to pojmenoval po dceřiný společnosti.

Reagovat
Zaschrona

Jenze ten region se tak nejmenuje... A asociace zadna?

http://www.newkits.co.uk/wp-content/uploads/2011/09/Evian.jpg

Danette = produkt Danone, logo nad tim je logo vody, dres jak kdyby puvodne byl reklamou na barvu te mineralky. Ale mozna tam tu asociaci nevidis, no. A Danone ten klub jeste nedavno vlastnilo a prejmenovalo se tak az pote, co ten klub vlastnilo, no.

Reagovat
Rudnevs

To logo som si doteraz ani neuvedomil, to už je úplne jasné.

Reagovat
soukup

na druhou stranu má ten klub sídlo hned ve vedlejší vesnici od Evian Les Bains. Hraje logicky jinde, protože obě ty městečka jsou prdele světa těžko říct jak to je. To asi bude vědět Domingo nebo nějaký jiný guru francouzské sekce

Reagovat
Zaschrona

Ta asociace na lazne a hlavniho sponzora je podle me uplne jasna - ale taky si nebudu hrat na to, ze tomu perfektne rozumim - rad si necham pripadne vysvetlit, ze jsem uplne mimo.

Reagovat
Rudnevs

Mám to podobne, viac sa rozumiem v BL sekcií. Ale myslím, že keď sa tak volajú + majú na dresoch ich logo a hlavný podporovateľ je Danone, že tam nejake prepojenie bude.

Reagovat
soukup

tak propojení je jasný, ani se to nesnažili udělat nenápadně ale nevím jestli ten název mají podle minerálky, nebo podle regionu/města a minerálka má prostě název taky podle toho regionu/města

Reagovat
Rudnevs

Asi tak. Určite je to z oboch dôvodov, v dnešnej dobe by som na tom ale viac ako región/mesto hľadal predraženú minerálku.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

Je to spíš tým určitě oblasti,je to hodně rozptýlené po okolí a přímo k nějakému mestu se ten tym ani zařadit nedá,hrají i v městě Aneccy.Takze jak říkám,je to spíše oblast.

Reagovat
Rudnevs

Danone vlastní spoločnosť Evian, takže to bolo v názve tak zakomponované, že je to oblasť, ale v skutočnosti to malo robiť reklamu dcerskej spoločnosti. Podobne ako RB Leipzig - Oficiálne je to Rasenballsport, ale každý vie, že je to RB.

Reagovat
Rudnevs

* každý vie, že je to RedBull.

Reagovat
Zaschrona

Nejlepsi to stejne ma v Nemecku Leverkusen, tam to muze delat reklamu primo v nazvu. Jaktoze vubec Bayer v nazvu byt muze a prave treba Red Bull ne?

Reagovat
Rudnevs

Pretože Leverkusen to mal ešte pred zavedením toho pravdila. Ale zasa už to pravidlo stráca na zmysle, lebo ak chcú, tak si cestu k tomu nájdu ako napr. Evian alebo RB.

Reagovat
Jan Horáček

Oni mají nějakou výjimku.

Reagovat
Rudnevs

Ako píšem hore: Kedysi to nebolo také komerčné a tak to bolo dovolené, vtedy boli len 3 takéto kluby: Bayer Uerdingen, Bayer Leverkusen a Carl Zeiss Jena (Jena to ale mala myslím ako poctu samotnému Carlovi Zeissovi)

Reagovat
smazaný uživatel

kokos, to boli casy ked bundesligu hrali take mancafty ako uerdingen, wattenscheid, bad homburg, saarbucken, unterhaching, stuttgart kickers... ked karlsruhe hrali uefa a oli kahn bol totalne mlade ucho, ked stuttgart a k-lautern boli majstrami

Reagovat
Rudnevs

Unterhaching tam bol ešte pred 15 rokmi, keď si proti ním dal Ballack vlastňák (?), nedávno zostúpili z tretej ligy. Kickers zostúpili taktiež z tretej ligy, nedávno hral tretiu ligu ešte aj Saarbrucken. V Homborgu teraz hrá Fromlowitz, to je jediné čo o nich viem. Na Uerdingen sa Bayer vykašľal, keď videli ako sa darí Leverkusenu. No smutne dopadli tie celky. Wattencheid používal Ruhrstadion v Bochume? Keď som videl nejake záznamy, tak sa mi to zdalo.

Reagovat
smazaný uživatel

saarbrucken sa postupne akosi zbiera, hraju stvrtu ligu, regionalliga sudwest, a videl som plany na prerabku stadionu. inac ludwigspark v saarbrucken je ukazkovy priklad nadherneho "waldstadionu" ,ktore kedysi boli v celom nemecku - s tartanom a umiestneny v nejakom lese alebo parku. na stojaka, zelezne opory, das si pivo, wurst... proste nemecka klasika))) http://static.panoramio.com/photos/large/74438684.jpg

wattenscheid nikdy nehral na rurhrstadione ale na vlastnom lohrheidenstadion v bochumskej stvrti wattensheid. tiez taka nemecka, jemne uz osumela, futbalova klasika. no a uerdinge, to je smutny pripad. ti teraz tusim nejaku piatu alebo siestu ligu hraju. tam co sa pamatam nikdy vela ludi nechodilo.

Reagovat
Rudnevs

Podobný štadión majú v Karlsruhe, Darmstadte a Aue ešte teraz a to hrajú BL resp. 2.BL.

Aha diki, za ten Wattenscheid. Vtedy to určite malo svoje čaro tie štadión. V Uerdingene ešte nedávno hral Ailton, čo si pamätám.

Reagovat
stas87

Tak logicky to bude Rasenballsport, kedze DFL klubom zakazala mat v nazve firmu, ktora klub vlastni.. Ak by to neurobili, myslim ze by ich vobec do BL nepustili.

Reagovat
Rudnevs

no veď akurát o tom vravím. Keby to ale nerobili, tak by ich nepustili ani do 2.BL a to by bolo fajn.

Reagovat
Jan Horáček

Není něco podobného Grenoble ? Kde těm je konec ?

Reagovat
REPLIKATOR

Klub bez historie

Reagovat
exot12

A čo je na tom? Každý raz nejak začať musí, to bol napr. aj RM či Barca pred 100 rokmi

Reagovat
fenixLFC

preco sa ana nich Danone vykaslalo a chce podporovat iba mladez?

Reagovat
smazaný uživatel

"Evian Váchu láká"

Reagovat
db18

Lička přináší smůlu...

Reagovat
db18

V Evianu byl vlastně Jarolím a ne Lička (v článku od čtk by taková podstatná informace nechyběla a neztrapnil bych se tu )

Reagovat
Rudnevs

"Za celou dobu existence klubu netradiční růžovobílý trikot oblékali třeba i bývalí hráči Lyonu Sidney Govou a Cláudio Caçapa, nebo český záložník David Jarolím."

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
Rudnevs

Vôbec si nenapísal to isté

Reagovat
Whitemedia

Za celou dobu existence klubu netradiční růžovobílý trikot oblékali třeba i bývalí hráči Lyonu Sidney Govou a Cláudio Caçapa, nebo český záložník David Jarolím.

Reagovat
soukup

však i v tomto článku je, že tam hrál Jarolím

Reagovat
db18

No super

Reagovat
smazaný uživatel

haha... trapas

Reagovat
fantomas

Člověk si jednou zahraje na četku a lidi si toho ani nevšimnou

Reagovat
soukup

zahrál si to slabě. Nadpis měl být "Jarolímovu Evianu hrozí zánik, nebude hrát ani čtvrtou ligu"

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
db18

Reagovat
Godwinson

Škoda, ale ve Francii běžné

Reagovat
Superme

Třeba Strasbourg se z toho krásně vyhrabal a letos hraje Ligue 2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

běžné ? On byl ještě někdo kromě Évianu na pokraji zániku

Reagovat
Spalovač šancí

OM

Reagovat
smazaný uživatel

ti můžou mít jakékoliv problémy, ale zánik by tam rozhodně nehrozil...

Reagovat
Godwinson

Le Mans, Lens, Grenoble, zmíněný RCS a určitě jsem někoho vynechal

Reagovat
smazaný uživatel

tohle bych v zemi jako je Francie nečekal A kvůli čemu tolik krachují ? Špatně nastavená finanční politika ?

Reagovat
Godwinson

Špatné vedení, málo peněz, víra v nějaké zahraniční investory

Reagovat
smazaný uživatel

este v hlbokych rokoch 90-tych skrachoval brest, rennes, toulon, cannes...

Reagovat
smazaný uživatel

A co Grenoble Foot 38 ...pamatujete?

Reagovat
Liquid

je to ostuda Francie, člověk by řekl, že to není možný, že je to možný max na Ukrajině kde skončil Metalist Charkov a on to odsere i Evian

Reagovat
smazaný uživatel

ligy sledujem odkedy sme po revolucii na mariahilfestrasse kupili satelit a zacal som sledovat ranissimo na sat1 (budensliga) a kazdy pondelok a utorok zostrihy lig na eurosposrt, plus do toho vznikla na slovensku nike. vzdy ma fascinovali cisla, tabullky, statistiky (sak preto potom matfyz...) a ako funguju ligy. v tych ligach je to uplne bezne. ukazkovym prikladom je liga belgicka - za tie roky tam pokrachovala snad polovica ligy - boom, ekeren, beerschop, antwerpy, fc liege, seraing liege, molenbeek, harelbeke, eendracht aalst, st.niklaas, lommel, mnhe sa potom vratili spat (st.trond, kortrijk, mouscron), mnohe skrachovali a vznikli odznova a hraju nizsie ligy...

Reagovat
Josifek

Klub ať si klidně krachne, hlavně když "ta voda" poteče dál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele