Ve finálové pětici Fotbalisty roku jsou Coufal, Černý, Holeš, Krejčí a Souček

12.03., 16:45
Aktuality
Tomáš Holeš (© SK Slavia Praha)

Českým Fotbalistou roku 2023 se stane jeden z pětice Vladimír Coufal, Václav Černý, Tomáš Holeš, Ladislav Krejčí a Tomáš Souček, který již anketu vyhrál v letech 2019 a 2020. Ve finálové nominaci chybí obhájce vítězství Patrik Schick. O složení nejlepší pětice informoval po dnešním zasedání výkonného výboru pořadatel ankety Fotbalová asociace ČR (FAČR). Vítěz bude vyhlášen v pondělí.

O pořadí rozhodovali členové fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 30 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a FAČR.

Z finálové pětky dosud vyhrál anketu pouze Souček, jenž je největším favoritem. Devětadvacetiletý kapitán národního týmu byl vloni jedním z hlavních strůjců českého postupu na mistrovství Evropy do Německa, které začne v červnu. Záložník West Hamu skóroval v posledních třech utkáních kvalifikace. Na podzim se mu střelecky dařilo i v barvách West Hamu.

Do elitní pětice se dostali tři legionáři a dva hráči z domácí soutěže. Vedle Součka v zahraničí působí jeho spoluhráč z West Hamu bek Coufal a ofenzivní univerzál Václav Černý z německého Wolfsburgu. Českou ligu zastupují slávista Holeš a kapitán Sparty Ladislav Krejčí, který vloni na jaře dovedl Letenské k titulu. Nejblíže k finálové pětce měl brankář Jindřich Staněk, který obsadil šesté místo.

Ve finálové trojici mezi trenéry nechybí Jaroslav Šilhavý, který dovedl českou reprezentaci na Euro, ale po kvalifikaci u mužstva skončil. Doplňují jej Jindřich Trpišovský z pražské Slavie a Martin Svědík ze Slovácka. Naopak chybí obhájce vítězství Michal Bílek.

Do finálové trojky mezi ženami se dostaly Klára Cahynová, Kamila Dubcová a brankářka Olivie Lukášová. V tříčlenné nominaci na talent roku jsou Kryštof Daněk, Martin Vitík a Matěj Jurásek.

Poprvé v rámci ankety bude oceněn i futsalista roku, který byl dříve vyhlašován na galavečeru neprofesionálního fotbalu. Nového člena nebo členy získá Síň slávy. Vítězové anket budou slavnostně vyhlášeni v pondělí večer v pražském Clarion Hotelu.

Další pořadí: 6. Jindřich Staněk (Plzeň) 104 b., 7. Filip Panák (Sparta Praha) 51, 8. Tomáš Čvančara (Sparta Praha/Mönchengladbach) 35, 9. Michal Sadílek (Twente Enschede) 32, 10. Marek Havlík (Slovácko) 28, 11. Antonín Barák (Fiorentina) 25, 12. Patrik Schick (Leverkusen) 23, 13. Václav Jurečka (Slavia Praha) 21, 14. Adam Hložek (Leverkusen) 18, 15. Vasil Kušej (Mladá Boleslav) 16, 16. Jiří Pavlenka (Brémy) 14, 17. Lukáš Kalvach (Plzeň) 13, 18. David Jurásek (Slavia Praha/Benfica Lisabon), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) a Lukáš Provod (Slavia Praha) všichni 11, 21. Martin Vitík (Sparta Praha) 10, 22. Jakub Brabec (Aris Soluň) 9, 23. Robin Hranáč (Pardubice/Plzeň) a Milan Petržela (Slovácko) oba 8, 25. Jan Kuchta (Sparta Praha) 7, 26. Tomáš Chorý (Plzeň), Matěj Kovář (Sparta Praha/Leverkusen), Lukáš Masopust (Slavia Praha) a Pavel Šulc (Jablonec/Plzeň) všichni 6, 30. Mojmír Chytil (Olomouc/Slavia Praha), Alex Král (Schalke 04/Union Berlín), Ondřej Lingr (Slavia Praha/Feyenoord Rotterdam) a Marek Matějovský (Mladá Boleslav) všichni 5, 34. David Douděra (Slavia Praha) 3, 35. Lukáš Juliš (Ibiza/Olomouc), Jan Kopic (Plzeň) a Jakub Řezníček (Zbrojovka Brno) všichni 2, 38. Josef Jindřišek (Bohemians Praha 1905), David Zima (FC Turín) a Ondřej Zmrzlý (Olomouc) všichni 1.

Trenér roku:

Finálová nominace: Martin Svědík (Slovácko), Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR), Jindřich Trpišovský (Slavia Praha).

Další pořadí: 4. Miroslav Koubek (Hradec Králové/Plzeň) 177, 5. Jaroslav Veselý (Bohemians Praha 1905) 44, 6. Radoslav Kováč (Pardubice) 21, 7. Václav Jílek (Olomouc) 16, 8. Jan Suchopárek (reprezentace ČR do 21 let) 10, 9. Michal Bílek (Plzeň) 7, 10. Marek Kulič (Mladá Boleslav) 5, 11. Pavel Hapal (Ostrava) 3, 12. Roman Skuhravý (Podbrezová) 2, 13. Luboš Kozel (Liberec) a Pavel Vaigl (Domažlice/Doubravka) oba 1.

Fotbalistka roku:

Finálová nominace: Klára Cahynová (FC Sevilla), Kamila Dubcová (AC Milán), Olivie Lukášová (Slavia Praha).

Další pořadí: 4. Andrea Stašková (Atlético Madrid/AC Milán) 46, 5. Eliška Sonntagová (Sparta Praha) 32, 6. Michaela Khýrová 27, 7. Kristýna Růžičková (obě Slavia Praha) 18, 8. Tereza Kožárová (Slavia Praha/Sparta Praha) 10, 9. Vanesa Jílková (Slavia Praha/Lokomotiva Brno) 9, 10. Alena Pěčková (Slovácko) 8, 11. Gabriela Šlajsová (Slavia Praha) 7, 12. Aneta Pochmanová (Sparta Praha) a Andrea Holá (Lokomotiva Brno/Slovácko) obě 5, 14. Kateřina Vojtková (Ostrava) a Franny Černá (Slavia Praha) obě 4, 16. Kateřina Svitková (Chelsea), Petra Divišová (Slavia Praha), Miroslava Mrázová (Plzeň), Barbora Růžičková (Slovácko) a Denisa Haklová (Lokomotiva Brno) všechny 3, 21. Markéta Klímová (Slovácko), Petra Bertholdová a Aneta Dědinová všechny 2, 24. Kateřina Kotrčová (všechny Sparta Praha) 1.

Talent roku:

Finálová nominace: Kryštof Daněk (Sparta Praha/Pardubice), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Martin Vitík (Sparta Praha).

Další pořadí: 4. Štěpán Chaloupek (Teplice) 77, 5. Tom Slončík (Zlín) 34, 6. Václav Sejk (Jablonec/Sparta Praha) 18, 7. Viktor Baier (Plzeň) a David Tkáč (Zlín) oba 12, 9. Jan Paluska (Plzeň) 8, 10. Lukáš Horníček (Braga) 6, 11. Petr Juliš (Chrudim/Hradec Králové), Christophe Kabongo (Lommel/Podbrezová) a Patrik Vydra (Sparta Praha) všichni 5, 14. Matouš Krulich (FC Turín/Jablonec), Matěj Šín (Ostrava) a Tadeáš Vachoušek (Teplice) všichni 4, 17. Denis Višinský (Liberec) 3, 18. Pavel Hašek (Plzeň), Dominik Pech (Slavia Praha), Daniel Samek (Lecce), Tomáš Schánělec (Sparta Praha), Martin Suchomel (Mladá Boleslav) a Filip Vecheta (Slovácko) všichni 1.

Futsalista roku:

Finálová nominace: David Drozd, Pavel Drozd (oba Chrudim), Michal Seidler (Bielsko-Biala).

Další pořadí: 4. Tomáš Vnuk (Plzeň) 79, 5. Jiří Vokoun (Mělník) 68, 6. Lukáš Rešetár 55, 7. Michal Holý 50, 8. Ondřej Vahala (všichni Plzeň) 37, 9. Jan Homola (Slavia Praha) 35, 10. Adam Knobloch (Plzeň) a Tomáš Koudelka (Chrudim) oba 28, 12. Radim Záruba (Slavia Praha) 24, 13. Matěj Slováček (Chrudim) 23, 14. Jan Křemen (Slavia Praha) 19, 15. Francisco Mikuš (Plzeň) 10, 16. Marek Bína (Liberec), Lukáš Křivánek (Plzeň) a Tomáš Kuchta všichni 8, 19. Jan Žežulka (oba Slavia Praha) 7, 20. Tomáš Buchta (Plzeň) 3, 21. Michal Hůla (Real Elmos Herentals) 2, 22. Lukáš Němec (Plzeň) 1.

Autor: ČTK

Komentáře (104)

Přidat komentář
letitfly

1. Souček

2. Krejčí

3. Coufal

4. Černý

5. Holeš

Reagovat
Mass

1. Souček 2. Coufal 3. Krejčí 4.Černý 5.Holeš

Reagovat
kilobyte

To je výběr.

Reagovat
didosh

Úplně první co mě napadlo.

Reagovat
Kiss Me Polka!

holeš??

Reagovat
Nadržený šimpanz

Když se člověk podívá, kdo byl v TOP 5 před 20 lety a teď tam straší Holeš

Reagovat
inferno08

No a když se podíváš, tak před 10 lety vyhrál Lafata, druhý byl Kaderabek a třetí Dočkal... Tak si nestezujme

Reagovat
Uwe háže buly

Tak to hráli super fotbal v té sezóně, co vyhrála Sparta titul, i repre hrála suprově tu první část kvalifikace pod Vrbou.

Reagovat
inferno08

Neříkám že ne, ale myslím, že ten současný výběr je daleko lepší.

Reagovat
kattos

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Mass

Reagovat
Mass

Taky Sparta vypadla v předkole EL s Häckenem.

Reagovat
didosh

Reagovat
Salfovic

To je strašný, radši to zrušte.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Čenda

Reagovat
mojmira

Souček o parník, druhý Coufal a mezi těmi dalšími už je to plichta.

Reagovat
Uwe háže buly

To nemůže být plichta, Holeš je z nich jasné nejhorší.

Reagovat
mojmira

Jako jo, ale Krejčí má zas vymrdáno v hlavě. Černý třetí místo a další radši nevyhlašovat.

Reagovat
Uwe háže buly

Tohle je o fotbalových výkonech, ne o nějakým vymrdani v hlavě.

Reagovat
Mass

Zase je to anketa a ne datová analýza, mrdání v hlavě může být faktor.

Reagovat
dave30

Coufal se Součkem jsou držáci (i proto hrají pravidelně PL). Krejčí měl velice dobrou sezónu, momentálně nic moc. Holeše s Černým nekomentuji. Vím, že je to za loňský rok, ale je smutné, jak ti nejlepší chátrají...

Vůbec, ten pohled do zahraničí je smutný. V BL si kopne Schick a to ještě nic moc, Ve Španělsku nikdo, v PL pouze ti 2, v Itálii nic moc Jankto a na levičce sedící Barák. Nezávidím Haškovi...

Reagovat
didosh

je to kurevska bída

Reagovat
kattos

Jak jako nic moc, Schick ted hraje dost v týmu co vyhraje BL co byste chtěli Od doby co je zdravý tak spíše hraje

Reagovat
mojmira

No ale na to, jak se mu většinou po zranění dařilo hned zase dávat góly, tak tentokrát je to po statistické stránce celkem na hovno. Po herní stránce nevím, z posledních 5 zápasů jsem viděl asi 20 minut.

Reagovat
kattos

18 zápasů 7 golů 2 asistence z toho tam jsou zápasy kdy odehrál 1 minutu nebo 12 minut.

Poslední zápas se na něm vykartoval protihráč.

A hlavně vole tohle všechno v týmu co vyhraje bundesligu. O něj bych se nebál

Reagovat
JeséRodriguez

to jsem zvědavej, jak to poskládá...stoperi bída, golmani taky pokles oproti minulým letum...Schick sklenenej, navíc teď moc formu nena, když zrovna hraje (myslím herně, gól s Karabachem na tom nic nezmeni). Snad zapracuje hráče kteří mají formu (Šulc, Hranáč)

Reagovat
naheCZ

Na to jak vlastně ještě ani ne rok zpátky vypadalo optimisticky, tak je to strašná bída. Dělali se celkem velký přestupy za nemalé peníze a všichni paběrkují. Největší zklamání je Jurásek, který vyhořel až brutálním způsobem. Čvančara na Fenina skvělej úvod pak bída, Černý ten přechod taky moc nezvládl, Hložka komentovat nebudu. Celkem je to škoda, kdyby ty hráči tu kvalitu potvrdili a prosadili se, možná jsme mohli být překvapení turnaje. Takto nám bohužel moc nevěřím. A následuje kvalifikace na MS a opět do ní nepůjdeme v nejlepší kondici...

Reagovat
Perzifláž

Jurásek nehraje ani v tom Hoffenhajmu? Nějak jsem to teď nesledoval.

Reagovat
naheCZ

88 odehraných minut, pokud se dobře dívám. Celkově mohl naskočit to 7 zápasů (ok, při tom prvním tam byl snad den, takže to se moc počítat nedá).

Reagovat
Perzifláž

Tak sem se na to podíval. Poslední tři zápasy na tom místě levýho halfbeka nastupil pokaždý někdo jinej (Skov, Bulter, Nsoki). Tvl Nsoki, což je čistej stoper! Jurassic maximálně občas střídá. Tohle fakt nevypadá .

Reagovat
Mass

Reagovat
GrimeBaller98

Holes

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Tak asi Soucek, tady neni o cem. Vyhral EKL, pravidelne nastupuje v tymu, ktery je v horni polovine PL. V repre v kvalde mel 3+1.

Co tam dela Holes, ktery za posledni rok sel hrozne dolu, to moc nechapu.

Reagovat
Kucka

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Mass

Vyhrál skupinu EL, kde odehrál bez jednoho všechny zápasy?

Reagovat
Ross Geller

Jednoznačně Láďa "červená karta" Krejčí.

Reagovat
FiX

To je teda ansábl

Reagovat
10adam

Jak se tam dostal Holeš?

Reagovat
Puskas

Podal přihlášku.

Reagovat
10adam

To by dávalo smysl

Reagovat
Salfovic

Když je v pětici Sparťan, tak tam musel bejt i Slávista, a za Tecla by se jim všichni vysmáli.

Reagovat
Thelvin

A za Holeše ne?

Reagovat
10adam

To tam měl LuftJarda radši dostat zeťáka

Reagovat
romeo351

Reagovat
Uwe háže buly

To už tam mohl být za loňskou sezónu Jurečka a ne fotbalista, co je asi dva roky bez formy.

Reagovat
John Obi Mikel

Vyhraje Šilhavý?

Reagovat
monty25

Ve fotbalistkách to vidím na pořadí Cahynová, Lukášová, Dubcová, ale v téhle anketě je možné všechno. Když to měla Kamča Dubcová dvakrát vyhrát, tak byla v obou případech pátá. Teď měla v Itálii asi nejslabší rok a je poprvé v Top 3.

Reagovat
doocetung

To bude možná tím, že jsi spolu s trenérem repre(a to jen jestli) jediný člověk v téhle zemi kdo je zná a sleduje to

Reagovat
monty25

To si nemyslím, ale když si třeba v Brně schválně hlasujou pro svoje hráčky, to je potom těžký...

Reagovat
Sigma Olomouc

Souček

Reagovat
ratusek

To je výběr chráněné dílny?

Reagovat
Nuno čomes

1 fotbalista

Reagovat
ratusek

Timmy?

Reagovat
H. Ch. Andersen

Feat. Hodor

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
doocetung

Doufám, že Timmy na předávání svleče košili a helikoptérkou zapluje zpět do publika

Reagovat
kilobyte

To by bylo krásné zakončení téhle rvačky kriplů.

Reagovat
kattos

Souček by asi vždycky za posledních 20 let byl v top 10 ne? Asi ale jedinej

Reagovat
mojmira

Přesto jak na něj spousta lidí z nějakýho důvodu plive, tak by byla ostuda, kdyby nebyl. I ten Coufal by se tam za mě měl dostat, asistence mu tam občas spadnou a jinak si to svoje uhraje, minut má hromadu a góly přes něj moc nechodí.

Reagovat
kattos

Souček je výbornej

Reagovat
kilobyte

U Coufala je problém, že v repre to fakt není hráč z PL.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Bakary3

Jednak často hraje v repre hrozně a další věc, vůbec tam nemá pokoru a dělá věci, ktery by si v Anglii nedovolil. Za to hejkani na pomezaka, hlavního, arogantní gesta k soupeři, bych mu dal přes držku a řekl jasně, že takhle v repre ne.

U něj je problém, že je gumidek, běhej, bojuj, nic nevymýšlej, buď pokornej, to umíš.

On ale jak přijede na repre ma pocit, že je hvězda a může si dovolit víc, jak fotbalove, tak chováním, což je prostě omyl.

Reagovat
doshcz

taky v repre posledni dobou hral spis wingbeka na coz musis mit nakou techniku, rychlost a dat treba obcas i gol.. coz fakt nema no.. jestli tak bude hrat i Hasek, tak bych tam snad radsi videl Douderu

Reagovat
Bakary3

To taky, ale pořád to není moc omluvenka pro to, co kolikrát předváděl

Navíc to ve whu občas hraje taky, ne?

Reagovat
Mass

Pak z toho plyne i to, že s další namyšlenym gumidkem Kuchtou táhnou před zápasem po diskotékách.

Reagovat
Salfovic

OT: Plzeň ve středu pískají skotové. Celkem střet zájmů, ne ?

Reagovat
Fakt

?

Reagovat
Salfovic

S kým asi bojujeme o desáté místo v pořadí národních koeficientů.

Reagovat
dave30

Tak kdyby i toto měli při nominacích rozhodčích řešit...

Reagovat
kilobyte

Švýcarsko je 12. a příští sezónu budou začínat s podobnými body jako Skotsko.

Reagovat
Losinho

docela bizár

Reagovat
Mass

skandál

Reagovat
Alons0

Snad Krejčí nepojede po cestě na vyhlášení na červenou.

Reagovat
Salfovic

V tomhle má Holeš výhodu, ten je zvyklej jezdit na oranžovou.

Reagovat
kilobyte

Si vezme řidiče. Nezmar je teď myslím volný.

Reagovat
Mass

Bohužel od doby konce suchého hajzlu už nemůže jezdit bez pokuty.

Reagovat
Losinho

První dva fleky určitě Souček s Coufalem, vzhledem k EKL a pevným místům v PL.

Reagovat
Vinci

Holeš

Reagovat
dantetomas

Holes? Kurva Holes? Kurva fakt Holes?

Reagovat
ian.rush

Reagovat
Rothbard

Kadeřábek nic? Hraje pravidelně BL.

Že Slavie bych čekal někoho z dua Jurečka/Chytil. Určitě měli lepší sezónu než Tomáš Unásdomaseřve Holeš.

Reagovat
ratusek

Ty vole já četl Tomáš udělášsedomě Holeš

Reagovat
Lemond Laws

No pravidelně.. Hodně ho brzdí i zranění. A podle mě se na něj hodně "zapomnělo", protože skončil v repre..

Ale když tak koukám na minutáž za 2023, co by za to dali Čvančarové, Hložkové atd

Takže jo, klidně tam ve finále mohl být

Reagovat
dave30

Jj, tam bude asi limit ta ukončená reprezentace...

Reagovat
Radin

Český fotbal je na tom solidně týmově i díky zahraničním hráčům v lize, ale individuálně je to fakt bída..Holeš je strašný, i když chápu, že to je za celej rok 2023..Krejčí teď jasně ukázal, že na ty lepší ligy nemá, ptž je neobratnej a pomalej. Coufal a Souček jsou bojovníci, kteří to mají vydřené. Černý je jediný fotbalista, ale takovej průměr v Evropě..

Reagovat
mistr129

Holeš a Krejčí

Reagovat
jenage

Krejčí tam je za redky?

Reagovat
Lemond Laws

Kapitán nejlepšího českého týmu za daný rok, spousta důležitých gólů, v repre taky zahrál normálně. Proč by tam neměl být? To spíš ten Holeš je úlet....

Reagovat
Mass

Holeš kapitán týmu, co měl stejně bodů v lize jako údajně ten tvůj nejlepší tým v lize a V EL vyhrál skupinu, kde odehrál bez jednoho všechny zápasy?

Reagovat
Lemond Laws

Tak asi se shodneme, že nejlepší je ten, co vyhrál titul, nebo?

Reagovat
Lemond Laws

Jo, hrál.. a bohužel některé hodně směšně, v repre šílenost... a to ho mám rád

Reagovat
Mass

Z těch asi 40 zápasů za rok si prostě pár těch špatných vybral v repre. Fakt je, že většinu roku odehrál se splašeným Ogbuem, Masopustem, kterýho 1na1 obejde každý druhý lepší hráč a stoper prostě není nebo Vlčkem, kterej dělal taktický chyby.

Takticky je to náš nejlepší hráč, je to třeba vidět při obraných standatkách, kde hraje osbku na nejsilnějšího soupeře.

Reagovat
Witcher

První moje reakce byla wtf ale když sem koukal na další v pořadí tak nevím koho bych dal výš.Akorat Chytil mi přijde moc nízko

Reagovat
Lemond Laws

PEPA!!!!!!

Reagovat
Perzifláž

Holeš je šílenost

Reagovat
lampas

Vyhraje to díky konexím samozřejmě Souček, ale objektivně by to měl vyhrát Krejčí. Jinak na základě čeho se tam dostal Holeš, to mi hlava nebere. Vždyť patři k nejhorším hráčům Slavie

Reagovat
Mass

V čem se vám nezdá Holeš na pátym místě? Nejlepší obrana v lize minulý rok byla ta slávistická, v EL dostala Slavia jen 4 góly. Z těch asi jen 3 hráčů, co mají jistý základ ve Slavii, je Holeš jeden z nich.

Staněk, Čvančara, Sadílek nebo Panák lepší?

Reagovat
dave30

Je pravda, že ten výběr je bída. Byli jsme zvyklí na větší konkurenci...

Reagovat
JeséRodriguez

Taky mi to včera přišlo jako úlet. Ale když si člověk uvědomí, že v zahraničí většina našich hráčů paberkuje, a Holes s páskou na ruce uhrál se Slavii 2.flek v lize + vyhrál skupinu EL, tak to vlastně odpovídá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele