Van Marwijk Saúdy v Rusku nepovede, nepohodl se se svazem

14.09.2017, 23:51
Aktuality
Přestože dostal Saúdskou Arábii na její první mistrovství světa od roku 2006, sám Bert van Marwijk si v Rusku příští rok nezatrénuje. Vedení saúdskoarabského fotbalového svazu s ním nepodepsalo nový kontrakt kvůli přetrvávající neochotě se na Blízký východ natrvalo přestěhovat a dohodlo se na spolupráci s Edgardem Bauzou...

Argentinský kouč se ke kormidlu Zelených sokolů přesouvá ze sousedních Spojených arabských emirátů, s nimiž v srpnu Saúdskou Arábii poměrem 2:1 v rámci kvalifikace mistrovství světa udolal. Dříve v tomto cyklu 59letý stratég neúspěšně vedl také Argentinu.

Bert van Marwijk se do čela Saúdské Arábie postavil v létě 2015 a v rozhodující fázi kvalifikace s ní finišoval i před favorizovanou Austrálií, když si v závěrečném kole jeho tým splnil povinnost a těsně přemohl již postoupivší Japonsko.

Nizozemský kouč byl od počátku svého angažmá kritizován za nedostatek zájmu o saúdskoarabskou klubovou scénu, a když nyní přišla na řadu jednání o nové smlouvě s platností do světového šampionátu, znovu odmítl požadavek na trvalé bydliště na Blízkém východě. Kromě trénování si totiž v domovině vydělává jako expert v televizním studiu.

Van Marwijkovi se zároveň nelíbilo, že mu vedení svazu bez jeho souhlasu po úspěšné kvalifikaci propustilo několik pobočníků. Nyní se tak společně s ním loučí mimo jiné bývalý záložník a trenérův zeť Mark van Bommel.

Autor: Tomáš Daníček / ahdaaf.me, nos.nl

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nikdy ma neprestane baviť, ako si pred každým svetovým šampionátom polovica ázijských a de facto väčšina afrických tímov pod sebou podpíli konár Way to go, fellas.

Reagovat
fantomas

A KSA je na to teprve expert. Neco silenyho

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že je to definitívne? Tajne dúfam, že pôjde o lovestory na štýl Queiroz-Irán...

Reagovat
fantomas

Určitě, když si obratem plácli s Bauzou... navíc BvM jednání ukončil sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý mluví o USA, KLDR, potažmo Rusku. Velký satan USA, osa zla, KLDR, Írán. Ve skutečnosti je ztělesněním zla Saúdská Arábie. Akorát kozomrdi dokáží vyprodukovat vlastní fotbalisty, kteří se dostali na MS častěji, než naší slavní Čechoslováci. Po rozdělení mám na mysli. Je to tak ne? Další wahabbističtí experti Katařené, mají kvalitní sporotovní akademie se zahraničními odborníky. Nakoupili házenkáře, udělali stříbro na MS, pak samé fiasko. Atletů moc nemají, nejlepší je ten tyčkař. Bahrain je na tom lépe. Zajímavé, že Saúdská Arábie má peněz plnou prdel, ale sportovce nekupuje. Je schopna vyprodukovat vlastní. Přiznám se, že by mně zajímalo zákulisí, to mají tak talentované fotbalisty? Vždyť třeba reprezentanti Bahrainu, dle slov našeho trenéra, jsou na úrovni třetí ligy snad. I kdyby byli Saúdové na úrovní naší druhé ligy, nebo týmu z poloviny tabulky české první ligy, potažmo Sparty, Slávie, pořád se dostanou na MS, zatím co Češi ne! Nedovedu si moc představit, že by Sparta nebo Slávia, Plzeň, porazili byť stávající českou repre. Celé je to o špatném systému podle mně. Evropa, byť má na MS dost míst, by měla mít ještě více, neboť je tu velká kvalita. Ten nový model, byť tam bude hodně zemí, se mi líbí, pokud i Evropě přidají, nebo dalším kvalitním jihoamerickým zemím. I když tam budou třeba trpaslíci, jako Vietnam, Uzbekistán a jiné země, nevadí mi to, protože člověk je zvědavý na něco nového, třeba i další gólovou kanonádu. Kvalita si to tak jak tak rozdá. MS je jednou za čtyři roky. Aspoň se protáhne. Horší to bude pro hráče, po sezónách, již tak mívali problémy s křečemi apod. Bude to peklo. Byť jsou dobře placeni, jedná se o sport, nemělo by to být až zastatk o byznysu na úkor zdraví hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžeš porovnávat Bahrainskou repre s Českou. Bahrain by v evropské kvalifikaci posbíral minimum bodů. A na druhou stranu jsem přesvědčen, že česká reprezentace by v asijské kvalifikaci postoupila bez problémů.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik zápasů jsi viděl? Češi by neměli v závěrečné fázi asijské kvalifikace žádnou šanci. Postupují 4 a kvalita je jasně rozdaná minimálně snad o čtvrté místo a to zavírám obě oči. Když pominu, že v novodobé historii Češi například nikdy neporazili Japonsko i jejich mládež si české reprezentační výběry maže na chleba. Irán král obrany a naprostá špička v organizaci hry a pak Austrálie a J.Korea která nám v přáteláku nedala skoro čuchnout. Proberte se už konečně, nevím co vidíte a v jakém žijete světě, ale asijský fotbal šel hodně nahoru a v budoucnu se to projeví, ale tady je budeme pořád nesmyslně podceňovat i když výsledky hovoří jasně proti nám. Ale co my jsme přeci pořád lepší a v pohodě je porazíme nezlobte se, ale to je naprosto směšný a slepý názor a je vidět, že realita vám nic neříká. Samo bavím se o asijské špičce na Bahrajn, který do závěrečné fáze kvalifikace ani nepostoupil by Češi snad stačili.Tak to je, at se Vám to líbí nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl jsem žádný zápas, protože radši kouknu na evropskou, případně jihoamerickou kvalifikaci. Poslední mistrovství světa, Austrálie 0 bodů, Japonsko 1 bod, Írán 1 bod, Korea 1 bod. Možná na papíře vypadají tak silně, jak si je popsal v příspěvku, ale je vidět, že v konfrontaci s týmy z Evropy, J. Ameriky a i Afriky jsou dost pozadu. Uznávám, že úplně bez problémů by to současná česká reprezentace nedokázala. Ale rozhodně by měla víc šancí, než v evropské kvalifikaci. A všechny ty týmy, který jsi vypsal by se v evropské kvalifikaci pachtily stejně jako teď Češi.

Když pominu výjimku Korei, která v roce 2002 byla čtvrtá, tak se nikdy tým z asijské kvalifikace nedostal dál než do osmifinále (2002 Japonsko, 2006 Austrálie (ale to ještě hrála kvalifikaci v Oceánii), Korea a Japonsko 2010). Počítám od MS1998, dřívější jsem neměl možnost sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Aniž bych se chtěl Korey dotknout, tak zrovna v roce 2002 jim v play-off tak nechutně tlačili káru rozhodčí, že v souboji o 3. místo jsem jednou jedinkrát - a opravdu zběsile - fandil Turecku. Nebýt připískávání, tak je vykopala už Itálie, řekl bych. Čili ani tento jejich "úspěch" bych nijak nevyzdvihoval (jakkoliv si myslím, že naše současná repre by ani je nedokázala pravidelně porážet, natož přehrávat).

Reagovat
PP

Nejzkurvenější země na světě..

Reagovat
smazaný uživatel

KSA má jak všude vidím, tak špatnou reputaci, jako májí snad jen USA, KLDR, Írán a možná Čína. Jenže až jim dojde ropa, budou v pěkné piči. S prominutím. Celý sociální systém kráovství, jsou neskutečně závislí na sociálních dávkách, domácí skoro nemakají, ženy vůbec, gastarbeitři se mohou vzbouřit. Bude tam nová Libye, nechci být špatným prorokem. Když to praskne, každý bude chtít moc, budou se tam rvát wababbisti, umírnění, cizinci i královská rodina o udržení moci. Zatím uplácejí celý stát, asi si zaplatí loajalitu armády, která to jako vždy, krvavě potlačí. Samozřejmě za mlčenivosti západu a v médiích to také nepůjde vidět, jako se už stalo za dob tak zvaného Arabského jara, naše média, totiž zpívají s námi, se západní propagandou a kulturou. KSA je spojenec Amíků, cinkají penízky, tak jsou nedotknutelní. Ale osobně bych se rád dožil svržení královské rodiny, konce wahabbismu v zemi a tím terorismu ve světě. Rád bych viděl sekulární Arábii jako je Turecko, s umírněným islámem, bez trestního práva šaría. Ženy řídit auta, nemuset se zahaloat, náboženskou policii zrušenou. A první kostel v zemi. To by byla potupa. Být na místě Trumpa, neprodám jim ani jednu F-15. Kromě toho řeknu buď si uděláte pořádek se šířením Wahabbismu do spojenecké Evropy a skončíte s podporou terorismu ve světě, i kdyby ne penězi, nebo přímo vládou, tak každopádně imámy a svou zvrácenou verzí islámu. Buď s tím skončíte, nebo tam vtrhnou vojska NATO a skoncují s tím samy. Ten jejich slavný meteorit bych jim jedním náletem roztřískal, pokud možno v době, kdy nebudou v mešitě lidi.

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapče zklidni tu rétoriku. Co dělají doma do toho ti je houby jinak šutry si rozbíjej doma na zahradě a můžeš si k tomu pozvat i to slavné Nato.

Reagovat
Ferguson6

Tak nečudujem sa im... Očividne to bral len ako dobre platenú brigádu popri komentovaní. Reprezentačný tréner musí žiť s tou krajinou a sledovať hráčov, navyše keď väčšinu repre tvoria hráči z domácej ligy. O to viac pred MS. Snáď im to pod novým trénerom pojde a na MS prekvapia

Reagovat
smazaný uživatel

Tak určitě, každý Evropan totiž ve skrytu tajně duše touží po skvěle placené brigádě zrovna v Saúdské Arábii a ideálně se tam i přestěhovat, nejlépe s manželkou a třeba i dcerami, že.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

BvM dělal komentování celý dva roky, kdy zároveň KSA posunul uplně někam jinam. Evidentně to taková překážka nebyla. A oni ho teď vyženou, aby sáhli po o řád horšim trenérovi, kterej sice BvM nedávno převez, to ale jen díky dvěma individuálnim zábleskum.

Reagovat
domingo

to jsou dementi

Reagovat
smazaný uživatel

Nejskurvenejší zem světa. Jebat Arábii.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně asi nejbrutálnější náboženská diktatura na světě, která, kdyby ve vrcholovém sportu pořád alespoň částečně platili nějaké olympijské ideály, by na vrcholových akcích neměla co dělat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele