Van der Vaart už se nebude trápit, rozhodl se ukončit kariéru

05.11.2018, 09:49
Aktuality
Konec aktivní hráčské kariéry oznámil Rafael van der Vaart. Bývalý nizozemský reprezentant naposledy oblékal dres Esbjergu, nedokázal se však výrazněji prosadit...

Rodák z Heemskerku zahájil svoji kariéru v Ajaxu, kde si ho vyhlédl Hamburk, kam nyní již bývalý ofenzivní záložník poprvé zamířil v roce 2005 a okamžitě se zařadil k oporám.

Van der Vaart hned ve své první sezóně pomohl přístavní celek kvalifikovat do Ligy mistrů, navíc s Rothosen postoupil do osmifinále Poháru UEFA. Tehdy na sebe holandský reprezentant poutal pozornost velkoklubů z celé Evropy, nakonec v roce 2008 zamířil do Realu Madrid.

Za královský celek nastupoval Van der Vaart dvě sezóny, natrvalo prosadit do základní jedenáctky se mu však nepodařilo, proto zvolil odchod do ambiciózního Tottenhamu.

Anglický celek si musel s angažováním ofenzivního hráče gratulovat, protože zejména sezóna 2010/11 byla v podání Van der Vaarta hodně vydařená, což potvrzoval skvělými výkony v Premier League i Lize mistrů. Po dvou letech však Nizozemec zvolil návrat do Hamburku.

Ani příchod bývalého tahouna však tradičnímu německému klubu příliš nepomohl a HSV se nadále potýkalo s nepřesvědčivými výsledky. Ty vyvrcholily sestupem, to už však Van der Vaart měl za sebou nevydařené působení v Realu Betis, přičemž o moc lepší to nebylo ani v Midtjyllandu.

Před startem tohoto ročníku Van der Vaart, jenž za Nizozemsko odehrál 109 mezistátních utkání s bilancí 25 gólů, dánský celek opustil, avšak nakonec se nestěhoval daleko, když se dohodl na spolupráci s Esbjergem. Za ten ale zasáhl do hry pouze ve třech ligových utkáních.

"Minulý čtvrtek jsem se zranil. Zdravotní problémy jsem měl i předtím, načež jsem si řekl, že to stačilo," vyhlásil Van der Vaart. "Chtěl jsem hrát co nejdéle, ale věděl jsem, že jednou tento okamžik nastane," řekl. "Hrál jsem v nejlepších soutěžích, ve skvělých klubech a na nejlepších stadionech. Zažil jsem nádherné momenty s nizozemskou reprezentací. Bylo to hezké období. Všem bych přál takovou kariéru," rozloučil se s aktivní hráčskou dráhou Van der Vaart.

Autor: Jiří Vojík / transfermarkt.de

Komentáře (167)

Přidat komentář
Berbatov9

Ve sve dobe vzdycky muj prvni nakup v FMku, fantastickej hrac jen skoda ze se to v Realu nevyvedlo trosku lip ale bez toho by zas nebyla ta famozni sezona v Tottenhamu, skoda jen toho nedustojnyho konce

Reagovat
smazaný uživatel

Vždy si budu pamaovat Fifu 10, 4 sezony (zatím můj rekord u jednoho klubu) v Ajaxu a pohromadě Huntelaar, Sneijder, Van Der Vaart, Robben. 4x holandský titul, 4x pohár a 2x LM.

Reagovat
Rattlesnake

Reagovat
smazaný uživatel

V tom Realu to bylo tuším proto že odmítl hrát LM a proto odešel. Jinak mi nepřijde že je to nedůstojný konec, jen ho zradilo zdraví, kdyby mu drželo v pohodě mohl minimálně letošní sezónu dokončit, ale co si pamatuju tak problémy se zraněními u něj nejsou nic nového

Reagovat
Berbatov9

Ja to spis myslel s tou nedustojnosti tak ze je to pro me tak kvalitni hrac sve ery ze jsem proste nechtel aby koncil v Mydtijlandu respektive Esbjergu

Reagovat
smazaný uživatel

ja ty dva tymy nevnimam jako nejaky dno, taky Rafovi uz pokrocil vek, je pravda za mohl ukoncit karieru uz pred temi dvema angazma, ale chtel jeste hrat tak to zkousel o uroven niz, nevidim na tom nic az tak spatneho

Reagovat
Johny410

hele částečně si to i zavinil sám je to muj oblíbenec ale jak se tottenham rozpadal tak on si přestup vynutil a pak se už jen trápil odešle modrič vart a pak i Bale modrič si přestup vydupal a to sáme vart byla to škoda mohli klidně zustat ještě sezonu ale co at se mu daří v osobním životě

Reagovat
F.Torres

V jedné době Xavi, Vaart a Rosický nejlepší z nejlepších. Bohužel dva z nich nedokázali naplnit svůj potenciál, přestože si dovoluji tvrdit, že byli lepší jak Xavi.

Reagovat
ttopi

Ten konec ...

Reagovat
icka

tak to ani náhodou

Reagovat
technecium

V čem? V hlavě rozhodně ne. Xavi byl vůdce, generál, středobod úspěchu Barcy i Španělska. Díky své hlavě. O tom si Vaart i Rosa můžeou nechat jen zdát. A že měl Vaart lepší střelu zdálky a Rosa uměl šajtlí? Super, ale to prostě nestačí

Reagovat
Bakary3

Díky hlavě... a o tom si Rosa může nechat jen zdát?

Rosa určitě nebyl ani o kousek míň geniální než Xavi, k tomu dokázal nabídnout i neskutečnou dynamiku.

Když tohle čtu, mám pocit, jako by spousta lidí ani nevěděla, co jsme v Rosovi měli za fotbalistu.

Být to Španěl nebo člen jiný silný repre s úspěchama a dovolit mu zdraví to, co uměl, ukázat ve více zápasech - protože když na hřišti byl i po dlouhý pauze, ukázal to pokaždý - byl by doceněnej stejně.

Já ale hodnotím to, co jsem od něj viděl, když na tom hřišti byl, a za to ho určitě nebudu řadit ani pod Xaviho. Neříkám byl lepší ten nebo ten, každej měl trochu jiný přednosti, ale pro mě byl na stejný úrovni, top hráči.

Reagovat
technecium

Ještě řekni, že Diaby by byl lepší než Iniesta nebýt zranění

Reagovat
Bakary3

To jsem totiž řekl

Máš tam ještě něco debilnějšího?

Reagovat
technecium

Je to asi stejně debilní tvrzení, jako to s tím Rosou. A tobě by celkem sedělo.

Reagovat
Bakary3

OK

Reagovat
Golasso

Nevím, jestli by byl lepší, ale určitě měl na to, aby se o to ucházel. Diaby měl neskutečný talent, škoda těch zranění. Všiml si toho třeba i Kante...

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja jsem velky fanousek Rosickyho, ale zase ta idealizace ma nejakou miru. Rosicky v noze to co Xavi proste nikdy nemel...

Reagovat
Bakary3

Já s tím nesouhlasím, ale díky aspoň za normální reakci narozdíl od tý jitrnice výš

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja si myslim, ze Rosicky to mohl pri idealnim zdravi dotahnout nekam jako napriklad David Silva. Jeden z nejlepsich playmakeru v Evrope, ale neni to hrac, ktery ti bude deset let tahat tym kazdy zapas v play off a diky kteremu vyhraje tvuj tym treble, MS a dve EURA...

Reagovat
technecium

Reagovat
Bakary3

Tak u něj byl nejdůležitější faktor zdraví, myslím si, že opravdu málokdo docení, jaký výkony dokázal podávat i přitom, že měl tělo zhuntovaný a jakej měl často tréninkovej deficit. Přitom on dokázal zahrát ihned po návratu po zranění jako král, což je pro mě prostě neuvěřitelný a myslím, že to je velká známka toho, že v sobě to prostě měl.

A další věc - "idealizace" - ať byl Xavi skvělej jakkoliv, ta idealizace oproti třeba Rosovi u něj hraje taky velkou roli, protože byl zkrátka členem asi nejlepší Barcy a Španělský repre v historii. Podílel se na tom svými výkony, ale to je prostě obrovskej bonus, ty trofeje pak přišly automaticky a náhled na toho hráče je pak úplně jinej.

Jak by se koukalo na Xaviho, kdyby ve svých mladých letech tehdy přestoupil třeba zrovna do Arsenalu, někdo by ho tam trochu přejel a hrál v upadajícím Wengerově Arsenalu?

Byl by pak vůbec v tý repre?

Proto říkám, že hodnotím jen to, co jsem viděl na hřišti, protože někdo prostě i toho životního štěstí měl víc, někdo míň... a z toho, co jsem viděl, prostě neřeknu, že Rosa byl horší.

Mimochodem, třeba jeho se Xavim na hřišti bych chtěl vidět, myslím, že by se neskutečně doplňovali.

Reagovat
Atlético de Madrid

Xavi v Barcelone i Spanelsku byl ten nejdulezitejsi faktor, diky kteremu ty trofeje vyhrali. A to meli plno spickovych hracu. Ale bez nej by nebyla tiki taka. A taky prestala byt, kdyz Xavi zestarl.

Reagovat
Bakary3

To já nerozporuju, ale zároveň to pro mě neznamená, že byl Rosa horší fotbalista.

Unikátní byli oba něčím jiným.

Reagovat
ADM

Bolo o tom skvelé video, už ho neviem nájsť, analyzovalo jeho pohyb bez lopty, resp po odovzdaní lopty, on proste vždy vedel kam nabehnúť aby otvoril priestor resp vyradil 1-2 obrancov.

Reagovat
ADM
Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
Zizou

Ve Španělsku určitě. Ale v Barceloně? Souhlasím, že bez něj by nebylo tiki taka. Ale nejdůležítějším faktorem k zisku těch všech trofejí byl i přesto jednoznačně Messi. Xavi ale dobíhá v tomto závodu určitě hned na druhém místě. Jo a Rosa = Modrič.

Reagovat
Bakary3

.. a samozřejmě, že hlavně a především Guardiola.

Reagovat
technecium

Tak jsi asi Xaviho moc hrát neviděl. Jinak není možné psát to, co píšeš

Reagovat
Bakary3

To samý si říkám o tobě v souvislosti s Rosou.

Co já vím, tak jako mladej, když se Barca motala kolem šestýho místa, to žádný tahoun nebyl a zachránil ho Van Gaal, není to tak?

Jak by to dopadlo, být tam jinej trenér a nedat mu důvěru?

Jen se tak zamýšlím..

Na ty hráče se pak kouká jinou optikou, když maj na krku o X medailí víc, no..

Reagovat
technecium

Ty se díváš optikou "kdyby". Já se dívám optikou jak to skutečně bylo.

Reagovat
ttopi

Musím objektivně souhlasit s tím, že Xavi byl ještě o krok lepší, než Rosický. Rosa měl v noze něco božskýho, proto mu taky říkali v Německu "malý Mozart". Musíme ale přihlédnout k té karieře jako k celku. A tam bohužel Xavi vydržel déle a ve větší kvalitě.

A to řešíme jen Rosickýho. Jenže F.Torres nansap, že i Vaart byl lepší než Xavi, což je total mimo

Reagovat
ttopi

*napsal

Reagovat
Bakary3

Já se na to hlavně dívám optikou jejich schopností, ne optikou úspěchů.

Nekoukám na to, že Xavi byl součástí nejlepších celků historie a jaký vyhrál poháry a kolik odehráli zápasů, nehodnotím to, co Rosa neodehrál, ale to, co odehrál.

Koukám na to, jakou kvalitu dokázali předvést na hřišti a tam si Rosa se Xavim nic nezadal, protože individuálně jako fotbalista na tom hůř, myslím si, nebyl.

Reagovat
technecium

Schopnosti vedou k úspěchům. Ne naopak. Tečka. Xavi > Rosický > Van der Vaart

Reagovat
Bakary3

Jo, tečka. A tu národnost si Rosa taky vybral dobrovolně

Reagovat
smazaný uživatel

U Rosického bude vždy debate to "keby"...keby bol býval zdravý.

Keby George Best nebol pil...keby nebol národnosťou z takmer bezvýznamnej krajiny...čo by bol dosiahol, ak by to bol abstinent z Nemecka.

Reagovat
Baronne

Nejde to bohužel srovnávat, já sem taky milovník Rosy, ale je to všechno jenom hypotéza. Zkurvilo mu kariéru zranění, je otázka, kam by to dotáhnul, kdyby je neměl, ale takhle se prostě nemůže rovnat Xavimu a jemu podobnejm.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím, ale pro mě, co se týče fotbalovosti, resp., oku lahodnější, byl prostě Rosa, svým stylem něco mezi Ronaldinhem a Gattusem Neustále na balonu nebo na prdeli.. Nevypustil souboj, přestože neměl úplně postavu na souboje.. Jeho čtení hry, šajtle, skluzy a dříve i střela byly prostě neskutečné

Reagovat
Messiáš

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím s tebou Rosický byl uplně největší fotbaloví talent jaký jsme kdy měli byl to lepší fotbalista než třeba Nedvěd ke vší uctě k Pavlovi ale bohužel jeho fyzická schránka nebyla stavěná na velký fotbal když byl zdravý tak nevím v čem byl horší než Xavi Rosa uměl diktovat tempo hry byl rychlý měl dobrou střelu i techniku ano Xavi jistě geniální hráč ale na druhou stranu hrál v Barce a za Španěli v nejlepší formě posbíral spoustu trofejí proto je okolo něj ten povik ono celou karieru hrál vedle Iniesty Ronaldinha Messiho Henryho Villy Neymara a to se ta hra řídí jinak ale individuálně nebyl ani lepší ale ani horší fotbalista než Rosa bohužel u Rosy je to kdyby a na to se nehraje jinak individuálně stejná uroven

Reagovat
technecium

Reagovat
ttopi

Nejhorší jsou ty řeči o tom, že se někdo považuje za "lepšího", protože hrál v týmu X a Y a sbíral trofeje. Přitom si troufnu říct, že bez Xaviho by spousta těch trofejí ani nebyla. Co by byl Gretzky bez Kurriho v Edmontonu, Schumacher bez Ferrari, Djokovič bez Vajdy...

Reagovat
technecium

Pelé bez Garrinchy, Ronaldo bez Benzemy, Crosby bez Malkina atd atd..

Reagovat
ADM

Benzema bez Ronalda..

Reagovat
technecium

Reagovat
ttopi

Mohl by na tom být Benzema ještě hůř?

Reagovat
Bakary3

vidím to stejně..

Reagovat
technecium

To může napsat člověk, kterej viděl Xaviho hrát jednou za rok v Lize Mistrů. Rosickýho mám nasledovanýho, Arsenalu jsem kvůli němu fandil svého času, ale nikdy v životě bych ho nedal nad Xaviho. Xaviho vliv na zápas byl vždy nesrovnatelně vyšší.

Reagovat
smazaný uživatel

Nedávám Rosu nad Xaviho ani obráceně jen píšu že individuálně na tom byli stejně akorát Xavi měl karieru plnou trofejí na kterých měl zásadní podíl a Rosa měl karieru plnou vážných zranění ono v týmovém sportu se individuálnost těžko měří na druhou stranu každý měl něco svého a neřekl bych že jeden byl vysloveně lepší

Reagovat
technecium

Znáš pojem jako čárka a tečka?

Reagovat
smazaný uživatel

na to nemám čas lezou tu po mě tři děti tak píšu jak píšu

Reagovat
GabrielBatistuta

Tvl, tak se věnuj dětem,ne?

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

věnuju věnuju ale i já si musím udělat chvilku pro sebe kdo má děti ví kdo nemá pozná mám tři kluky 10,6,1, rok ty dva starší momentálně nemocný tančím okolo nich od 5 ráno celý svuj voný čas věnuju jim poslední koníček který mi zustal je fotbal tak mi nechte alespon tu chvilku díky

Reagovat
Messiáš

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš byl skvělý, ale dávat ho na úroveň Xaviho nebo Iniesty je absolutně mimo...někdo ho tady v komentářích přirovnal k D. Silvovi, což je myslím mnohem přesnější...možná bych přihodil Gutiho, Fabregase a to nemyslím přesně herně, ale je to ta stejná kategorie hráčů...ve své době a formě top playeri svých týmů, celosvětově hvězdy prvního formátu, ale Xavi s Iniestou byli výše...jejich vliv na hru a fotbal jako takovy...ten dvou se nevyrovnal nikdo, patří absolutně k tomu nejlepšímu v historii, ani Schooles, ani Pirlo, ani Lampard...možná Zidane v narodaku, protože na klubové úrovni nikdy nebyl tak výrazny....Ronaldo s Messim jsou taky výše než Hazard, Neymar atd...tohle je stejne....při vší úctě k Rosovi, Xavi a Andres patřili a patří prostě do jiné kategorie hráčů...

Reagovat
insane

já s tim souhlasim, xavi byl spíš takovej horváth na steroidech, oproti rosickýmu nebyl tak pohyblivej a rychlej s míčem u nohy, bezpochyby to byl mozek barcelony, která ve svý době vyhrávala všechno a nesnižoval bych jeho zásluhy a kvality, to snad ani nejde... ale rosický měl v sobě něco, co z něj dělalo univerzálnějšího hráče, zvlášť před tou érou věčných zranění v arsenalu byl hrozně dravej a dynamickej. a to, že na vrcholovej fotbal (jak se později ukázalo) nebyl stavěnej, je věc jiná.

Reagovat
smazaný uživatel

Freddy Adu by měl teď víc zlatých míčů než Messi a Ronaldo dohromady kdyby naplnil potenciál, Luboš Kalouda vy překonal Nedvěda a dotáhl náš národak výhře na World Cupu kdyby mu drželo zdraví a naplnil očekávání, Fenin by byl nejlepší útočník světa kdyby to nebyl Martin Fenin... Co dál?

Reagovat
Gazdo

Adu zas taky talent nebol

Reagovat
smazaný uživatel

uplne na zacatku (to mel nejakych 15) se o nem rikalo ze je novy Messi, jenze takovych kluku co to v mladi umi s micem a v dospelem fotbale se uplne staci byli uz mraky... Zrovna toho Adua si zive pamatuju proto jsem ho uvedl

Reagovat
Ingimir

ked mal Adu 15 rokov, tak Messi bol novy Messi

Reagovat
Gazdo

Nikto nepopiera ze mal adu talent ale nemal ani z polovice to co messi. Aj bojan bol talentovanejsi uz. Aj dokonca si myslim ze taky emre mor

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Rosický není kdyby aby on to někam dotáhl a své si odehrál mužeš mu dát měřítko já tady třeba mluvím o čistě individuálních schopnostech a v nich Rosa nebyl horší než Xavi oba jsou trochu jiný fotbalisté ale individuálně bych jednoho nestavěl nad druhého potom až tu jsou ty faktory jako klub,trofeje,zranění atd,

Reagovat
Atlético de Madrid

Na Vaarta se dobre koukalo, podobne jako na dalsi desitky. Akorat se zapomina, ze tyhle hraci jsou na hristi casto jenom do poctu a kdyz nemaj idealni podminky a prostor na hristi, tak jsou bezzuby. A srovnavat Rosickyho a Xaviho je mozny maximalne tak do roku 2003, protoze Rosicky vyletel jako teenager, zatimco Xavi dozral az pozdejc. Jinak byl Rosicky lepsi akorat ve strelach sajtli...

Reagovat
F.Torres

ano, souhlasím. Xavi dozrál později, předtím výrazněji nevyčníval. Jako mladíci byly zajímavější Vaart a Rosa, ovšem zranění udělalo své. Možná, že i bez zranění by byl nakonec Xavi z nich nejlepší, ale to se nedozvíme.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

to je dane ale klubom.... Iniesta ani Xavi neboli považovany za neuveritelne talenty okolo 20tky a napriek romu z nich boli genialni futbalisti kt. ovplyvnili futbal

Reagovat
F.Torres

ano, to souhlasím, ale před 15 lety by málokdo upřednostnil Xaviho před touto dvojicí. Oba součástí velkých klubů a hráli v repre, která v té době byla před Španělskou. Tím nechci tvrdit, že Xavi byl špatný. V té době byl taky výjimečný, ovšem nebyl nějak výrazně zapamatovatelný svoji hrou. Rosa i Vaart více vyčnívali.

Reagovat
Kily

tak tady je otázka, jak moc se pod jejich vyčnívání podepsalo to, že byli ofenzivnější a byli tak vlastně automaticky víc vidět

Reagovat
F.Torres

Tak Rosa v repre hrál taky ze zataženější pozice a vidět byl už jen svojí schopností změnit tepo hry v daný okamžik. Jak píši, nyní to srovnání může znít vtipně, ale před těmi 13-16 let dle mého hlediska Rosa byl lepší. Na druhou stranu Xavi vyzrál jak víno a nikdy bych nečekal, že to dotáhne až tak daleko.

Reagovat
Kily

no já se to právě snažím brát z pohledu té minulosti, jaké úkoly oni hráči měli v začátcích kariéry Xavi byl vždycky generál středu pole, oproti němu měl Rosa spoustu volnosti směrem dopředu, kam se také pravidelně vydával a VdV měl té volnosti ještě více, jelikož jemu se nikdy bránit ani moc nechtělo

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Nechcem sa s tebou hadat, ale nevnímal si to tak len ty a tvoje okolie? Ja si netrufam povedat aka bola verejna mienka 15 rokov spat a je to aj tak strašne subjektívna záležitosť, kt. aj tak nehra rolu, lebo podstatne je ako to dopadlo.....potom treba aj zohladniť dobu. Ešte do roku 2005 boli preferovanejšie herne štýly typu 4-4-2 kde hrači ako Xavi nemohli uplne vyniknut. Aj ked Barcelona myslim aj v tej dobe hrala 4-3-3

Reagovat
Sergi Samper

To je taky hodně odvážné tvrzení když o 15-ti letém Iniestovi Guardiola prohlašoval že nahradí Xaviho...

Reagovat
BílíAndelDrcKo

čo? ked mal Iniesta 15 rokov, Xavi mohol mat tak 20...ake nahradzovanie? v doraste?

Reagovat
Sergi Samper

"Watching a 15-year-old Iniesta in action in the Nike Cup, Guardiola turned to Xavi and said: "You will retire me, but this kid will retire us both." And later, he presented a shy and starstruck Iniesta with the winner's trophy."

Je to obrazně řečeno, ale je z toho snad jasné jaký talent v tom věku Iniesta byl...

Reagovat
BílíAndelDrcKo

ja som to skor pisal v zmysle ze nebol okolo jich hype, nie že by na to nemali....

Reagovat
smazaný uživatel

rosa byl mnohem dynamictejsi hrac s nesrovnatelnyn tahem s micem, určitě nebyl lepší jen v sajtli...

xavi tyto vlastnosti (na takove urovni) vlastne ani tak nepotreboval, mel.az absurdni prehled o hre a intuitivni schopnost presne vedet co, jak zahrat a jake.dat hre tempo. jsou jednoduše uplne odlisni, hrali na jinych pozicich a ocekavalo se od nich neco jineho, srovnavat je, je blbost. ale kdyz uz se o tom bavime tak musí byt xavi vzdycky o dost vys nez rosa, protoze dovedl tymy k uplne jinym uspechum a to jako jeden z.nejdulezitejsich hracu tymu

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
ADM

Ty mas ohromny prehlad. Myslis ze mimo napr Peleho ci Maradony, je uspesnejsich hracov ako Xavi a Iniesta? MS, ME, 2x Treble atd.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ne :)

Dá se na to dívat z více hledisek. Xavi a Iniesta mají rozhodně nejlepší kolekci trofejí ze všech fotbalistů. MS, 2x ME, 4x LM a X titulů z TOP5 evropské soutěže. Je spousta fotbalistů, kteří mají spoustu prestižních trofejí, ale nikdo jich nedokázal vyhrát tolik. Nejvíc se tomu blíží Pelé. Ten vyhrál spoustu například 6x brazilský pohár (který se v Brazílii hrál jako nejvyšší celostátní soutěž, protože byla moc velká a ligu tam neměli až do 70. let). Občas se ty jeho úspěchy zlehčujou, ale v té době byla Brazílie země, která vyhrál 3x během 4 let MS a všichni její hráči hráli domácí soutěž. A taky vyhrál 3x MS a 2x Copa Libertadores + 2x Interkontinentální pohár proti nejlepším týmům z Evropy. Takže nejlepší kolekci trofejí za mě mají Xavi, Iniesta a Pelé.

Máš ale třeba Zlatana, který vyhrál 13 ligových titulů, ale v LM nikdy neprošel přes semifinále a s repre nemá šanci, protože hraje za "blbou" zemi. Nebo máš hráče, kteří vyhráli trofeje v několika evropských zemích, ale v LM nic. Nebo je tu Ronaldo, který má 5x LM a 3 medaile z ME, ale v ligové soutěži se mu oproti Xavimu s Iniestou nikdy tolik nedařilo. Dani Alvés je zase rekordman v absolutním počtu trofejí na profesionální úrovni, má jich 37, vyhrál tuším 10 soutěží UEFA a 3 prestižní ligy. Kdyby Brazílie vyhrál MS, zařadil bych ho tam. Takový Cafu zase hrál 3x finále MS, ale nevyhrál skoro žádnou ligovou soutěž.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ještě bych doplnil, že Xavi, Iniesta, Messi a pár dalších z Barcelony (+ Etoo)jsou jediní hráči, kteří kdy vyhráli dva evropské trebly. K tomu je tu třeba Schweinsteiger, který vyhrál 6 domácích doublů s Bayernem, absolutní rekord drží nějaký Uzbek Nesterov, který vyhrál 7 domácích doublů.

Jiné kontinenty neuvažuju, protože třeba v Oceánii teď dominuje AUckland City (vyhráli místní Ligu mistrů 8x v řadě) a jejich hráči mají super kolekci trofejí, ale ze zjevných důvodů to nemá smysl srovnávat. Podobně by se dalo mluvit o egyptské lise, tam jsou hráči jako Hossam Hassan, Ibrahim Hassan nebo Wael Gomaa, kteří mají desítky ligových titulů a hodně titulů v africké LM, ale srovnatelnost taky pokulhává.

Reagovat
ADM

vycerpavajuce ale super. Vacsinu som vedel ale ani si tak nejak neuvedomoval, este by som mozno spomenul Zidana, ktory ma MS, ME aj LM, ale tak takych je viac. Kazdopadne mi slo o to, ze o dajme tomu 50 rokov budu Xavi a Iniesta obrovske legendy svetoveho futbale, teda nie ze obrovske ale fakt jedny z tych uplne najvacsich.

Reagovat
Atlético de Madrid

Podobnou kolekci titulu jako Zidane ma i nekolik jeho spoluhracu - Henry, Deschamps apod. Otazka neznela, jakou merou k nim prispeli. :)

Reagovat
ADM

Dnes ma napadlo, ze MS, 2xME, 4xLM má aj Ramos

Reagovat
Mass

Reagovat
NuFc23

Rosicky

Reagovat
Golasso

S Rosickým do určité míry souhlasím, i když jsou to s Xavim dva poměrně rozdílně hrající hráči. Rosa je dynamičtější a gólovější hráč, který má hlavní impakt více vepředu než Xavi, který je zase platnější jako dirigent středu pole. Do Rosy si každý kopne rád, to už je prostě česká (a slovenská) vlastnost...

Reagovat
Kenneth

Já mám hlavně pocit že v poslední době se tu Rosa prostě neuvěřitelně přecenuje. A argumentuje se neustále jenom "co by bylo, kdyby nebyl zraněný".

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně zranění k fotbalu patří stejně tak k velikosti fotbalisty. Ti nejlepší se jich museli naučit vyvarovat a zvládat je tak, aby je nevyřadili na dlouhou dobu a zase se vrátili do své formy. To Rosický nedokázal. Už musí vědět on, jestli to bylo na základě nějaké motivace, sebevědomí atd. Ale tím pádem k topce nepatří. I když potenciál mít mohl. Potenciál má 1000 dalších fotbalistů.

Reagovat
Golasso

To je přece blbost. Motivace a sebevědomí ti zranění nezahojí. Psychika hraje určitě roli, ale když to tělo nedává nebo ti někdo zláme hnáty, tak můžeš být největší hecař a neuděláš nic. Hodně fotbalistů hraje přes bolest, ale jakmile ti něco omezuje výkonnost nebo úplně zabraňuje hrát, tak prostě končíš. A nikdo netvrdí, že patří k aktuální topce, ale před tou vlnou zranění určitě top byl.

Reagovat
Bakary3

No, spíš mi přijde, že podceňuje.

A argument od batercii o zdraví jako o velikosti fotbalisty, to je dobrá kravina. On taky každej má nějaký dispozice a v tomhle směru mu bohužel hodně chybělo, může to být špytnýma tréninkovýma návykama z mládí od bývalých trenérů, kdo ví, to z něj ale nedělá horšího fotbalistu.

Reagovat
ttopi

Horšího ne - ne kvůli těm zraněním. Ale z důvodu těch zranění ho nemůžeš označit za lepšího. Zní to dost podobně, ale je v tom velký rozdíl.

Reagovat
Bakary3

Takže kvůli zraněním ho nemůžu označit za horšího, ale ani za lepšího, to dává smysl.

Reagovat
ttopi

Ne, nepochopil jsi to.

Myslím to tak, že nikdo neříká, že Rosický je horším hráčem jen z důvodu těch zranění. Když hrál, hrál fantasticky. Ale zároveň nemůžeš argumentovat tím, že kdyby nebyl zraněnej, byl by možná lepší...

Sumasumárum myslím to tak, že Rosický by pro mě nebyl lepším hráčem než Xavi, ani kdyby nebyl zraněný. Nevěřím tomu, že by dosáhl nějakého vyššího levelu, než stihl. Xavi byl prostě vyjímečný.

Zbytečný diskuse plný "kdyby" a "protože".

Reagovat
Bakary3

Já ale neříkám, že kdyby nebyl zraněnej, byl by možná lepší.

Já říkám, že když hrál, nebyl horší. Ty kvality v něm prostě byly.

Do toho, jestli byl lepší ten nebo ten se pouštět nechci, protože byli jiný.

Ta část s těma zraněníma byla myšlená spíš k tomu, jak se mu povedlo naplnit potenciál a jaký si zasloužil uznání - myslím, že ne tak velký na to, jaký kvality měl.

Reagovat
Golasso

To si nemyslím, že by se přeceňoval. Kromě fandů Arsenalu už z něj spís každý měl jen srandu v posledních letech. Kdykoliv se objevil článek o Rosovi, tak v diskuzi bylo nablito víc než před diskotékou. A to si myslím, že je špatně, protože stále jde o jednoho z nejlepších českých hráčů, kteří kdy kopali do míče.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

pozerám, že dostupnosť dróg sa zas zlepšila

Reagovat
pantondavo

Co bereš?

Reagovat
F.Torres

takto zpětně to může znít vtipně, ovšem kolem roku 2004-2006 by většina týmů radši Rosu než Xaviho.

Reagovat
raduinho

Souhlas.

Reagovat
pantondavo

A přesto skončil v Arsenalu.

Reagovat
F.Torres

jen pro info do roku 2008 - 2009 byla PL nejlepší liga světa. Až poté došlo k výměně s PD. Arsenal byla tedy jedna z nejlepších příležitostí. Nevím jestli jsi předtím sledoval fotbal, pokud ano, tak nechápu tento příspěvek

Reagovat
pantondavo

Já vim, tím Arsenalem jsem si naběhl, v tý době to bylo jinde, to beru. Ale neřikej mi, že Barca by hráče jako on tehdy neužila. Real asi těžko, tam byl přetlak v záloze a o hráči o třídu výš.

Neposrat si to zraněníma, možná by tam nějakej přestup byl, kdo ví, ono to srovnání s Xavim působí komicky spíš s ohlédnutím na těch předchozích 14 let.

Reagovat
mistr129

a? v roce 2008 by dost týmů radši Fenina než Alexise

Reagovat
smazaný uživatel

#padamzoknagang

Reagovat
mistr129

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

uplne jine typy hracu

Reagovat
anonym

Ale jo, potenciál měli určitě oba dva na začátku větší než Xavi. To je bez debat.

Reagovat
JohnKoul

Tady se mi zdá, že nedoceňuješ Xaviho. Rosický to mohl imo za ideální konstelace dotáhnout na hráče generační úrovně, tedy tahouna velkoklubu, klidně na nejvýraznějšího či jednoho z nejvýraznějších hráčů své pozice. Ale Xavi (a Iniesta) jsou hráči řekněme historické úrovně, takových doopravdy moc nebylo.

Reagovat
F.Torres

spíš je částečně otázka kolik lidí tady si pamatuje Xaviho za mlada. Ano, stal se z něj fenomenální hráč, ale o tom se nebavím. Řeč je o tom, že ty dva mladíky jsem v ranném věku vnímal jako lepší hráče, ale skrze zranění nemohli naplno rozvinout svůj potenciál. To že Xavi měl lepší kariéru jak oba dohromady, na tom se shodneme všichni, ale ten start neměl lepší.

Reagovat
FC Porto FC

Génius, super nahrávky, nádherný střely z dálky a jeho přimáky taky klasa. V HSV neskutečný král

Reagovat
bayern987

Reagovat
REPLIKATOR

Real ho zničil.

Reagovat
technecium

Reagovat
ADM
Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Baronne

Reagovat
Pinturicchio

Až ted jsem si všiml, jak moc je podobný Alexovi del Pierovi.

Reagovat
The Krupy

Až na to, že Del Piero nemal nasraté v hlave.

Reagovat
Pinturicchio

Taky mluvím jen o vzhledu.

Reagovat
The Krupy

V tom prípade

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Oba stejně..

Reagovat
Ross Geller

Reagovat
Ross Geller

Replikátoři ho zničili.

Reagovat
REPLIKATOR

Je to Goauld.

Reagovat
Ross Geller

Tak na to bude třeba Jack O'Neill a jeho tým SG-1.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Bakary3

Škoda, že se v Realu vyskytl v tom jejich období bordelu, úžasnej hráč a ten jeho špatnej konec nechápu, čekal bych, že bude dohrávat na vyšší úrovni..

Reagovat
smazaný uživatel

Musí říct, že kromě CR7, LM10 a pár dalších, mám nejoblíbenější právě hráče z holandské repre. A ta generace kolem Robbena, RVP, Kuyta, Sneijdera, VDV, Huntelaara, VDS (i když toho jsem mohl sledovat jen na konci jeho kariéry), špičkoví hráči a moc rád jsem je měl ve svých klubech. Přeji Holandsku, aby jim zase vyzrála taková generace.

Reagovat
ADM

Van der Meyde Fifa 00

Reagovat
Riquete s čupřinou

Ten dopadnul

Reagovat
Baronne

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda.

Reagovat
smazaný uživatel

No já myslel, že už se nedočkám

Reagovat
salaminoo

Oblíbenec

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za vše ♥

Reagovat
El Campeon

mě se víc líbil vždy van Hooijdonk

https://www.youtube.com/watch?v=4zkagORYdrw

Reagovat
smazaný uživatel

Odchod z Tottenhamu ho zničil

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
El Campeon

Křetínský chce koupit AS Řím

Reagovat
mayday

Tak to by měli Tifosi začít bouchat šáňa.

Reagovat
pingla

Sympaťák

Reagovat
vanGomm

V tomto mají fotbalisté na této úrovní výhodu.Jsou zabezpečeni a to vlastně i na několik životů,takže u nich není problém přestat s fotbalem třeba v 28.V tech 28 je zabezpečenej npř. do 200 v 35 do 400 let .Většina normálně pracujících dříve ukončit "kariéru" nemůže a jsou dokonce i tací co ani skončit z existenčních důvodů nemohou vůbec a svá pracoviště opouští nohama napřed

Reagovat
Kincl

Dovolím si nesouhlasit tak z 50% :D

Pokud by žil jako ty nebo já a další co berou řekněme 20-40K čistého tak tak máš pravdu, ale on má jiné nároky na život než ostatní. On chce drahé auto, drahý barák a né jen jeden, značkové hadry, boty za dvacet litrů atd :)))

Reagovat
vanGomm

Vím,že tací lidé žijí jinak a s tím jsem i počítal,proto jsem napsal,že jsou zabezpečení "pouze"na 200 let.Pokud by žili bez bot za 20 000,- atp. tak jsou zabezpečeni na 2 000 let

Reagovat
Bucky

Doporučuji se podívat např. na studii o tom, kolik fotbalistů v anglickém profesionálním fotbale vyhlásí bankrot do 5 nebo 10 let od konce kariéry. Šílená čísla.

Reagovat
vanGomm

Tak v Anglii je profesionální i 4 a 5. liga.Zřejmě jsi to pochopil tak,že jde o všichny fotbalisty,ale bylo to myšleno hlavně na reprezentanty,nebo na opravdu špičkové hráče,kteří mají také i špičkové příjmy a nejen z fotbalu.Velice silně pochybuju,že by hráči jako Ronaldo.Messi atp. vyhlásili po skončení kariéry bankrot

Reagovat
Bucky

V dnešní době snad už ne, o to by se měl postarat agent. Ale je pravda, že je to pořád poměrně běžné i u hráčů třeba v 2. anglické lize, kde mají příjmy v pohodě 10-20 tisíc liber ty týden. Jak píše Kincl, na vyšší životní úroveň si zvykneš snadno, na nižší hodně těžko.

Reagovat
Bucky

Btw, dnešní zpráva na toto téma.

Velké finanční problémy má podle všeho Ronaldinho. Někdejší brazilský reprezentant se už několik let pře s úřady o pozemku, který v jihoamerické zemi koupil a na němž se rozhodl stavět a v roce 2015 dostal pokutu 187 tisíc eur. Následovalo několik odvolání s tím, že trest postupně narostl až na dva miliony eur. Ronaldinho tuto sumu stále nezaplatil a navíc dluží peníze svému agentovi, podle tisku je ovšem na jeho bankovním účtu jenom šest eur. (football-italia.net)

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro Oranjes

Reagovat
AjaxFans

Rafo,Rafo, Rafo, jak rychle jsi zapomněl, kdo tě vychoval

Reagovat
GabrielBatistuta

Když tak koukám na konce kariér v tabulce přestupů (van der Vaart, Terry, Cassano, Burdisso), tak si říkám,že moje mládí je nenávratně v prdeli.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš si říkám, že kam bude fotbal spět po konci LM a CR, jestli GB pak vyhraje něco jako Neymar,

Reagovat
smazaný uživatel

Luisao

Reagovat
havrys99

Díky němu jsem začal HSV fandit. Klubem prošlo několik dobrých hráčů - Kompany, de Jong, Boateng, Jansen, Pitroipa ... kéž by šel vrátit čas. A ty dresy byly krásný

Reagovat
Rattlesnake

a Jarolím nic?

Reagovat
havrys99

Taky určitě kvalitní hráč, u nás dost nedoceněný. Měl smůlu, že hrál zároveň v nejlepších letech naší reprezentace. Dneska by byl určitě přínosem

Reagovat
Rudnevs

JJ, HSV vtedy tieto prestupy z Holandska a i z Belgicka vedelo, následne však prišli roky bez koncepcie, kvôli ktorým sa z toho v posledných rokoch stal úplný chaos, z ktorého sa už ťažko vymotať. Uvidíme, čo príde teraz v 2. BL, zatiaľ z toho nemám pocit, že by som bol na stopercent spokojný, stále mám z toho tak nejak pocit, že sa to ešte kompletne neprečistilo. Minule som na to tak pozeral a som si vravel, že HSV hrá rovnakú nudu bez systému ako v Bundeslge, ale potom som si uvedomil, že v 2. BL je to neskutočne vyrovnané (túto to nie je žiadna fráza, túto to platí naozaj, tam prakticky existuje iba stred tabuľky, do ktorého sa radí všetkých 18 klubov) a trebárs Köln na tom nie je oveľa lepšie. Uvidíme, pozitívne je trebárs to, že má HSV stále výbornú mládež a najmladší káder v lige. No a napriek môjmu zlému pocitu sú v tabuľke celkom vysoko a pod novým trénerom Wolfom prišli dve výhry, čiže trebárs to nejako predsa pôjde i napriek tomu, že dosť veľa hráčov zo zostupujúceho tímu ostalo...

Rafa bol vtedy veľká hviezda, okolo neho bol hneď od začiatku veľký ošiaľ, fanúšikovia ho milovali, on si získal ich srdcia na ihirsku a jeho manželka mimo ihriska. Sylvie bola vtedy tiež veľmi populárna, hovorilo sa o nich, že sú to noví Beckhamovci. DSF v relácii Bundesliga Hits ju zaradilo na prvé miesto v rebríčku “Spielerfrauen” (= partnerky a manželky hráčov, Nemci na to majú jedno slovo).

Dnes mimochodom hrá HSV práve proti Kölnu, odporúčam pozerať...

Reagovat
Gareth Bale 11

Pro mě jeden z nejoblíbenějších hráčů, co u nás hrál.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele