VÁCLAV SVĚRKOŠ NALOŽIL STUTTGARTU

04.12.2003, 01:11
Aktuality
V úterý 2. prosince se v Německu konalo osmifinále domácího poháru. Největším překvapením dne byl český útočník v barvách Borussie Mönchengladbach Václav Svěrkoš. Pro jeho tým to měl být moc těžký zápas, vždyť svěřenci trenéra Holgera Facha nastupovali proti vedoucímu týmu Bundesligy...

VfB Stuttgart se může pyšnit nejlepší obranou ligy. Za celý podzim ambiciózní účastník Ligy Mistrů dostal pouze tří góly ve čtrnáctí ligových zápasech. Nakonec vše ale dopadlo jinak, Mönchengladbach na domácím hříšti dokázal zvítězit 4:2. Největší zásluhu na tomto úspěchu měl ostravský odchovanec Václav Svěrkoš - za pouhých 23 minut v druhém poločase stihl dat svůj první hattrick v dresu německého týmu.

Šestkrát český útočník nastoupil v základní sestavě, ale potom ho jednou Holger Fach vynechal. Byl to zápas ve Wolfsburgu, kam Svěrkoš cestoval rovnou z nepovedené baráže o postup na evropský šampionát do 21 let proti Švýcarsku. Pak přišlo sobotní utkaní proti Kaiserslauternu, kde český útočník hrál až posledních třináct minut. Těsně před utkáním ze Stuttgartem tedy vůbec nevěděl, zda nastoupí. Trenér ho ale nakonec nominoval do základní sestavy. Za důvěru se Svěrkoš novému kouči patřičně odvděčil. Nyní může jenom doufat, že bude dostávat více příležitosti, a že mu instinkt fotbalového zabijáka vydrží co nejdéle.

Svěrkošovo představení začalo hned v úvodu druhé půle zápasu. Dostal dlouhou přihrávku od Klugeho za nestihající obranu a najednou se ocitl sám před gólmanem. Z krátké vzdálenosti jej obstřelil a ve 48. minutě tak srovnal na 1:1. Za šest minut se dostal znovu do velké šance. Po centru šel do souboje Van Houdt s Meissnerem, srazili se a míč proletěl až k Svěrkošovi. Opřel se do míče a přímo z voleje ho ve vzduchu přesně trefil – 2:1. V 71. minutě měl střídat, protože ho chytaly křeče a u pomezní čáry už čekal připravený van Lent. Než se přerušila hra, stačil ještě přidat jeden gól. Kolkka vystřelil, brankář sice vyrazil, ale nikdo, kromě Svěrkoše, nedobíhal. Byl zase sám před brankou a stav byl 3:2 pro Borussii Mönchengladbach.

V dresu hostí přitom nenastoupil žádný podřadný tým, kromě brankáře Hildebranda, obránce Lahma a záložníka Vranjese nastoupili stejní hráči, kteří se úspěšně předvádějí v Lize Mistrů.

Při odchodu ze hříště si Václav Svěrkoš mohl užít pořádné ovace 26 tisíc fanoušků. Pro dvacetiletého útočníka to byl nezapomenutelný večer. "Snad se to mělo stát. Byl to můj den a ještě teďka tomu skoro nevěřím," culil se večer, kdy mu u nohou klečelo celé město. "Bylo v tom nakonec i štěstí. Měl jsem už střídat, ale jak říkám, asi někdo chtěl, aby se to stalo," dodal Svěrkoš. "Je úžasné, co Václav dokázal," pochválil českého mladíka trenér Holger Fach. Po utkání se Svěrkoš postavil před televizní kamery, ale měl velkou trému. Dohromady dokázal dat jedinou správnou větu. Pak mu ale přišel na pomoc spoluhráč Ivo Ulich, který tlumočil odpovědi. Druhý den napsal nejčtenější německý deník Bild: "Jako by z ničeho nic Svěrkoš napráskal stuttgartskému VfB. Dvacetiletého kluka s dětskou tváří mnozí považují za největší český fotbalový talent po Rosickém a superhvězdě Nedvědovi." Pak Svěrkošovy střely označil za "trojité balení dětského bombarďáka"...

Autor: Igor Mahal

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Jonny

Je to borec, ale je pořád ještě hodně mladý a nezkušený. Myslím si, že jeho čas ještě přijde. Hodně mu prospěla změna trenéra. Holger Fach ho už obdivoval jako hráče Ostravy, takže bylo jasný, že jako hlavní kouč ho nechá hrát.

Reagovat
HOST*

každopádně by měl nabrat nějakou hmotu!

Reagovat
smazaný uživatel

Vašku, super! Německo sice není podle tvého ani mého gusta, ale trenér ti věří - vykopeš se! Přístí rok už budeš provětrávat Pavóna s Raúlem Bravem! Určitě!!!

Reagovat
HOST*adam

Je to ještě dost mladý hráč. Zkušenosti teprve nabíra.Ale tu hmotu taký by docela potřeboval.:-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele