V PSG byl k smíchu, v Bayernu dává víc gólů než Mané. Choupo-Moting se vrací do Parku princů

14.02.2023, 10:00
Aktuality
Eric Maxim Choupo-Moting (© AFP)

Jarní část Ligy mistrů začne pro Erica Maxima Choupo-Motinga speciálním zápasem. Oblékne dres Bayernu Mnichov a v Parku princů se postaví týmu PSG. Na pařížské angažmá přitom kamerunský útočník nevzpomíná zrovna v dobrém.

Ta situace z roku 2019 zůstala v paměti spousty fanoušků. Dloubáček Christophera Nkunkua přes gólmana Štrasburku Matze Selse už pomalu mířil do sítě, když se na brankové čáře zjevil Eric-Maxim Choupo-Moting. Možná chtěl jen kontrolovat cestu balónu, jenž namísto toho ho nešikovně zastavil na brankové čáře. Kylian Mbappé na střídačce koulel očima, ostatní se chytali za hlavu. Kamerunský forvard ostatně také...

Navzdory několika gólům i povedeným zápasům to byla pro mnohé nejsilnější vzpomínka na jeho pobyt v PSG.

Choupo-Moting měl v Paříži smůlu. Nebyl to jediný fatální moment, který tam prožil. Když se v roce 2020 chystalo PSG ke čtvrtfinále Ligy mistrů, na tréninku se po kolizi s ním zranil Marco Verratti. Na to, že pak sám dával proti Atalantě rozhodující gól v nastaveném čase, se už tak nějak zapomnělo.

V roce 2020 se PSG nakonec setkalo s Bayernem až ve finále nejprestižnější evropské klubové soutěže. To vůbec neměl hrát, původně ani nefiguroval na soupisce, byl na ni zařazen až díky covidové pandemii. Ale i když se na hřiště objevil aspoň na posledních 10 minut, nic se na triumfu Bayernu nezměnilo. "Pořád to bolí. Když budu upřímný, všichni vědí, že lidé si pamatují jen vítěze," říká mnichovský útočník pro web uefa.com před osmifinálovým duelem, který v dresu Bayernu absolvuje právě proti svému bývalému klubu PSG.

Talent uznali jen v Německu

Není zrovna strojem na góly a ve světě, kde se mnozí orientují podle čísel, často narážel na nepochopení. Přestože Eric-Maxim Choupo-Moting hrál ve své kariéře také za Stoke City, jeho talent dokázali uznat pouze v Německu. Jméno si udělal v dresu Mainzu, pod Thomasem Tuchelem, díky kterému se později dostal právě do PSG. Dařilo se mu i v Schalke. A tak když hledal cestu, kudy pryč z Paříže, příležitost přesunout se do Mnichova se jevila jako ideální. Sice dva roky nastupoval jen jako střídající žolík, v poslední době už je ale často členem základní sestavy.

Superstřelec Robert Lewandowski loni v létě po devíti sezónách opustil Bavorsko a vedení Bayernu za něj dodnes v podstatě nesehnalo náhradu. Jistě, přišel Sadio Mané, ale to není typický hrotový hráč. A tak by se mohlo zdát, že právě Choupo-Moting by mohl uplatnit své schopnosti.

Víc gólů než Mané

Nejsou to sice čísla, jaká měl Lewa, ale přesto se kamerunský forvard prosazuje. V této sezóně vstřelil za Bayern v 19 zápasech ve všech soutěžích 13 gólů. Významná byla i jeho série, kdy v deseti utkáních před mistrovstvím světa skóroval desetkrát. Bayern i díky němu zapsal 10 vítězství. V aktuální sezoně Bundesligy má na kontě 7 branek, o jednu víc než Mané, i když má menší počet odehraných minut.

Pohyb Choupo-Motinga na hřišti proti Lipsku (©Opta by Stats Perform)

Choupo-Moting by vzhledem ke své postavě mohl být využívaný jako hrotový útočník, spíš se ale na hřišti toulá z místa na místo a dobře se cítí mimo velké vápno. Především však udělal obrovský pokrok ve výběru místa. Nebývá sice často u míče, ale je efektivní. Je chytřejší, lépe střílí. Když začala jarní část bundesligy, ukázal své přednosti v zápase s Lipskem. Ač ho bránili tři zadáci, nenechal se odstavit a otevřel skóre.

Nyní čeká Choupo-Motinga návrat do Paříže. Nepochybně bude mít motivaci ukázat, že jeho potenciál nedokázali v Parku princů využít. Zároveň tentokrát už v dresu Bayernu bude usilovat o trofej, která mu jednoho srpnového večera roku 2020 těsně unikla. "V tom zápase rozhodne, kdo jakou bude mít formu, protože oba týmy mají obrovskou individuální kvalitu. Těším se to, bude to velký zápas," říká Eric-Maxim Choupo-Moting. "Jako poražený prostě musíte mít ambici vyhrávat a dávat do toho všechno. A mým cílem je nyní vyhrát Ligu mistrů s Bayernem," dodává.

Autor: Livesport.cz / Sébastien Gente

Komentáře (3)

Přidat komentář
Gerd 13

Choupo, jsme rádi, že tě máme! Ukaž PSG, co umíš!

Reagovat
GrimeBaller98

Jeho agent je nejlepsi agent na svete

Reagovat
pesky passer-by

To jak Gnabry v Arsenale. Podobny pripad

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele