V nominaci reprezentace není žádný nováček, schází brankář Vaclík

29.08.2023, 11:54, aktualizováno 29.08.2023, 13:23
Aktuality
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

V nominaci českých fotbalistů na zářijové domácí utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Albánií a následný přípravný zápas v Maďarsku není žádný nováček. Po nedávném přestupu do amerického klubu New England Revolution schází brankář Tomáš Vaclík. Naopak nechybí kapitán Tomáš Souček, jenž by měl být po víkendovém zranění v anglické lize k dispozici. Trenér Jaroslav Šilhavý povolal 23 hráčů, jejichž jména oznámil na tiskové konferenci.

Českému týmu bude i v zářijovém programu scházet nejlepší střelec aktuálního reprezentačního kádru Patrik Schick, jenž je v rekonvalescenci po operaci a na trávníky by se měl vrátit v říjnu. Kvůli zranění je mimo hru i obránce David Jurásek.

Vaclík chybí v nominaci kvůli tomu, že dotahuje svůj odchod do zámořské MLS. "Byl jsem s Tomášem včera v kontaktu. Už jsem si myslel, že je v Americe, ale není, zatím je tady. Smlouva by měla být dořešena, podepsaná. Měl by čekat na pracovní povolení, pak by měl hned odcestovat do Ameriky a připojit se k týmu," řekl reprezentační manažer Tomáš Pešír.

Šilhavý se čtyřiatřicetiletým brankářem, který byl v reprezentaci dlouho gólmanskou jedničkou, nadále počítá. "Tomáš je zkušený hráč, takže myslím, že ví, co dělá. Věřím, že se tam chytne, bude dobře chytat a ještě nám na tomhle postu zamotá hlavu. Pokud bude mít odpovídající formu, samozřejmě s ním počítáme," uvedl Šilhavý.

Souček kvůli otřesu po tvrdém souboji nedohrál za West Ham víkendový zápas v Brightonu, kde musel střídat už v prvním poločase. "Absolvuje ještě nějaká vyšetření, ale vypadá to nadějně. Tomáš chce za každou cenu na srazu být, jak jsme u něj zvyklí. V tuto chvíli to vypadá, že s ním budeme moci počítat, i když pravděpodobně vynechá páteční ligový zápas. Naši lékaři jsou ve spojení s protějšky z West Hamu," řekl Pešír.

Ve výběru znovu chybí záložník Antonín Barák, kterého Šilhavý nepovolal už v červnu kvůli údajnému nevhodnému chování v mužstvu. "Změnilo se to, že Tonda je v tuhle chvíli zraněný. Komunikuje s naším fitness koučem ohledně zdraví. Jinak co jsme řekli minule, to platí. Já jsem s ním teď nekomunikoval," uvedl Šilhavý.

V nominaci tentokrát figuruje více hráčů ze zahraničí, kterých trenér povolal třináct oproti deseti z české ligy. V mužstvu se stejně jako v červnu znovu sejde bratrská dvojice Michal (Twente Enschede) a Lukáš (Sparta) Sadílkové. V létě měli zdravotní problémy obránce Jakub Brabec s Davidem Zimou, oba se ale stihli uzdravit a Šilhavý je povolal.

Český tým nejprve 7. září doma přivítá v pražském Edenu Albánii v jednom z klíčových zápasů o postup na evropský šampionát v příštím roce. Reprezentanti po třech duelech vedou s bilancí dvou výher a jedné remízy svou skupinu před nadcházejícím soupeřem, který má jen o bod méně. Na závěrečný turnaj v Německu projdou první dva celky. O tři dny později nastoupí Šilhavého svěřenci v Budapešti k přípravnému utkání proti Maďarsku.

"Čeká nás jeden z klíčových zápasů celé kvalifikace. Všichni si uvědomujeme, o co hrajeme. Albánie má velmi dobrý tým, o čemž svědčí i to, že po jarních zápasech je v tabulce hned za námi. Věřím, že i s podporou fanoušků tento zápas zvládneme a uděláme velký krok k postupu na mistrovství Evropy, na kterém v žádném případě nechceme chybět," uvedl Šilhavý.

Národní tým čeká netradičně krátký sraz, který bude trvat jen týden. Mužstvo se sejde v pondělí v poledne v Praze. Na rozdíl od předchozího srazu v červnu všichni nominovaní hráči odcestují i k druhému utkání v rámci přípravy.

Nominace:

Brankáři: Jindřich Staněk (Viktoria Plzeň), Tomáš Koubek (Augsburg), Jiří Pavlenka (Werder Brémy).

Obránci: David Zima (FC Turín), Vladimír Coufal (West Ham United), Ladislav Krejčí ml. (Sparta), Jakub Brabec (Aris Soluň), Jaroslav Zelený (Sparta), Patrizio Stronati (Puskás Akadémia), Tomáš Holeš (Slavia), David Douděra (Slavia).

Záložníci: Václav Černý (Wolfsburg), Tomáš Souček (West Ham United), Alex Král (Union Berlín), Lukáš Provod (Slavia), Michal Sadílek (Twente), Ondřej Lingr (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Sadílek (Sparta).

Útočníci: Adam Hložek (Leverkusen), Jan Kuchta (Sparta), Václav Jurečka (Slavia), Mojmír Chytil (Slavia), Tomáš Čvančara (Bor. Mönchengladbach).

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (357)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele