V Německu chystají aplikaci pro fandy

17.10.2023, 11:34
Aktuality
VAR (© AFP)

Německý fotbalový svaz (DFB) připravuje aplikaci, ve které fanoušci na stadionech budou moci sledovat práci videorozhodčího (VAR) včetně záběrů vyhodnocovaných situací. Informovala o tom agentura DPA.

"Shodli jsme se na tom, že to bude pro fanoušky dobrá věc. Teď jsme v plánovací fázi a pracujeme na tom, abychom vše úspěšně uvedli do chodu," řekl ředitel DFB pro inovace Jochen Drees s tím, že aplikace bude k dispozici nejdříve v druhé polovině sezony.

"Chtěli bychom dosáhnout toho, že fanoušci na tribunách budou moci stejně jako lidé u televize sledovat záběry situací, které bude posuzovat videorozhodčí," prohlásil třiapadesátiletý Drees.

Podle něj je však nejprve potřeba vyřešit dvě zásadní otázky. "Například musíme zajistit, aby přes aplikaci nedocházelo k porušování vysílacích práv. A vše také musí fungovat tak, aby fanoušci na tribunách nekoukali celý zápas do telefonů," vysvětlil.

Drees také uvedl, že DFB chce, aby kvůli větší transparentnosti fungování VAR byla komunikace mezi rozhodčím a asistentem u videa veřejná. "Ještě ale řešíme pár právních záležitostí a také jakou platformu k tomu využít," řekl.

"Ale jsme už docela daleko, takže to vidím celkem optimisticky a myslím, že by se to mohlo objevit už v probíhající sezoně," prohlásil Drees, který v letech 2005 až 2017 působil jako bundesligový rozhodčí.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
esmuellert

Tenhle krok vítám, aspoň nebudu muset při VARu zapínat TV přenos, abych s prodlevou viděl, co se posuzuje, ačkoliv v tomhle je Bundesliga oproti české lize napřed a aspoň je na obrazovce napsáno, co se posuzuje. Tohle mi u nás chybí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele