V Gladbachu končí Eberlova éra. Po 13 letech se dostavila únava

28.01.2022, 17:05
Aktuality
Borussia Mönchengladbach bude po velmi dlouhé době hledat nového sportovního ředitele. Max Eberl, jenž tento post zastával nepřetržitě od roku 2008 a dohlédl na nejúspěšnější éru novodobé klubové historie, dnes na tiskové konferenci oznámil, že už dále nemá sílu funkci vykonávat. Smlouva mu přitom běžela až do roku 2026.

Osmačtyřicetiletý Eberl, o něhož se v minulosti zajímal i Bayern Mnichov, naposledy prodlužoval smlouvu na konci roku 2020. Brzy se však dle svých slov vyčerpal. "Mnoho věcí, které jsou s touto funkcí spojené, mi už přestalo působit jakoukoliv radost,” prohlásil mimo jiné Eberl na společné tiskové konferenci se zbytkem vedení klubu.

"Vždy jsem si na sebe bral velkou zátěž, pracoval s enormní pečlivostí. V minulém roce jsem si proto musel načas oddychnout. Potom se toho nahrnulo hodně naráz. A po následujícím přestupovém oknu jsem si uvědomil, že to vedeme špatným směrem,” dodal Eberl, patrně v narážce na nedávné potvrzení skutečnosti, že po konci sezony nakonec zadarmo odejdou oba dlouhodobí tahouni mužstva, Denis Zakaria a Matthias Ginter.

Eberl, který v Gladbachu od roku 1999 končil hráčskou kariéru a následně plynule přecházel do role šéfa mládežnického a amatérského fotbalu, zároveň přiznal, že se teď hlavně potřebuje soustředit na sebe a být "znovu Maxem Eberlem". Do jiného klubu se okamžitě nechystá, s fotbalem teď nechce mít po určitou dobu nic společného.

"Před čtyřmi lety jsme chtěli mít v čele klubu dvě osoby. V té době byl Max Eberl proti a chtěl funkci sportovního ředitele vykonávat sám,” doplnil kontext prezident klubu Rolf Königs. "Od října jsme věděli, že je tu tato možnost (Eberlovy rezignace),” dodala jeho pravá ruka Rainer Bonhof.

V klubu bude i po odchodu Maxe Eberla v zájmu kontinuity pokračovat alespoň jeho dlouhodobý blízký spolupracovník a výkonný ředitel Borussie Stephan Schippers.

Eberl bude v Porýní vždy velmi ceněný pro oživení dávné tradice Borussie, která se v 70. letech řadila k nejlepším klubům v Německu. Byť Gladbach od roku 1977 další titul pořád nezískal, v letech 2014-16 utvářel elitní čtyřku a celkem třikrát si zahrál i Ligu mistrů. Velké uznání si pod Eberlem získali budoucí trenéři Dortmundu, Lucien Favre a Marco Rose.

Letos se však Die Borussen po celé dekádě strávené v Top 10 poprvé reálně namočili do hry o záchranu, když aktuálně na barážovou příčku živí všehovšudy tříbodový náskok.

Autor: Tomáš Daníček / dw.com, borussia.de

Komentáře (32)

Přidat komentář
Thelvin

Udělal tam pořádný kus práce

Reagovat
fabec1222

Já jsem unavenej po jednom dni práce

Reagovat
Gazdo

To ja som unaveny z prace este tam ani nie som

Reagovat
valloire

Reagovat
Seydou Doumbia

a co děláš za praci?

Reagovat
Gazdo

Kancelarska krysa som ale nejde ani tak o to ze by som bol unaveny skor sa mi nikdy nechce a zrazu by som aj pospat chcel

Reagovat
Seydou Doumbia

nuda způsobuje spaní

Reagovat
Beči

Mě to povídej, na ranní musím vstávat už ve 4

Reagovat
smazaný uživatel

zjisti si jestli to není počínající deprese, beze srandy

Reagovat
fabec1222

Neni, jenom jsem línej pracovat

Reagovat
smazaný uživatel

i to může být příznak, věř, prošel jsem si tím

Reagovat
fabec1222

Nvm no, já si prostě radši místo práce pustim v tejdnu biatlon, nebo zahraju Zaklínače, tak nevim, jestli je to deprese

Reagovat
Beči

To je spíš klasická alergie na práci, tou trpím taky

Reagovat
Whitemedia

už od dětství

Reagovat
Jirka3811

Nejhorší je že na to nejsou žádný prášky. Krom chlastu anebo fetu teda. Ale to žádnej felčar nepředepíše

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

ha ha ha kriple

Reagovat
ACSeRw!n

uz mas zase depku ?

Reagovat
Uwe háže buly

Já taky x let jsem jel dvanáctky v kuse, občas i šichty okolo 20h pak jsem byl unavenej i první den po dovolený.

Reagovat
fabec1222

Tak to bych nebyl unavenej, to by mě zabilo

Mě stačí pracovat pár hodin denně, a už jsem zralej na lázně

Reagovat
smazaný uživatel

Doporucil bych na jeho místo nekoho z fans Eurofotbalu.

Reagovat
srandamač

Das ist nicht gut nápad

Reagovat
FiX

Liquid

Reagovat
SaianSupaCrew

Hugo Stiglitz

Reagovat
Gazdo

Reagovat
S-C-O-T-T

Reagovat
Couturel

Reagovat
Corleone
Reagovat
andrew96

Ta tiskovka

Reagovat
cologneFC

Rivalita bokom, Eberl odviedol obrovský kus práce a doviedol klub do LM. Klobúk dole a snáď ho ešte uvidíme v Bundeslige na nejakej pozícii. Veľa zdravia Max!

Reagovat
andrew96

Vypadá fakt úplně vyšťavený, snad si pořádně odpočine. V Gladbachu si zaslouží sochu.

Reagovat
Rudnevs

Dobrá sympatická robota od Eberla. Gladbach, vyzerá to tak, čakajú poriadne zmeny.. základy sú tam postavené dobre, čiže by to mohli zvládnúť, ale Eberl bol stálica a stabilita, ktorá sa bude ťažko nahrádzať. Len aby sa tam nevrátili doby chaosu zo začiatku tohto tisícročia, ktoré potom definitívne skončili až práve príchodom Eberla (a Favreho).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele