V Dortmundu šachovnice, ve Freiburgu závěje. A dobré zprávy pro Hamburk!

10.03.2016, 13:15
Názory a komentáře
Pár postřehů nejen ke šlágru jara se za 25. kolem bundesligy ohlíží komentátor Eurosportu Václav Procházka. Byla z toho nakonec téměř šachová partie. V bitvě dvou nejlépe střílejících týmů soutěže gól nepadl, boj o titul se v Dortmundu nezdramatizoval, ale zároveň Bayern svému jedinému vážnějšímu soupeři nezasadil rozhodující ránu. Poprvé v sezóně zůstal dvě utkání v řadě bez výhry. Zůstal mu pětibodový náskok. Německý fotbalový víkend však přinesl řadu dalších zajímavých momentů. I boj v přívalech sněhu.

Je to paradox. V souboji týmů, které dávají suverénně nejvíce gólů - v průměru skoro 2,5 na zápas - branka nepadla. Osvědčené stroje na góly se zasekly. Vůbec po prvé od října 2007 německá Klasika končila bezbrankovým smírem. A za dané situace i vidinou nerozhodnutého souboje o titul.

Bayern v úvodu působil dojmem, že je zaskočen tím, co na něj Dortmund vytáhnul. Pět beků v lajně, zdánlivě defenzivní formace 5-4-1, k tomu ale záhadné výpady Erika Durma či Matse Hummelse. Nebo smělé kolmice na Pierra-Emericka Aubameyanga... Hráči Bayernu po zápase vtipkovali, že by pro ně byl nejlepší oddechový čas, aby jim to Pep Guardiola vysvětlil. Kouč hostů ovšem záhy reagoval. Nasadil tradiční manévr - náběhy defenzivního záložníka (Artura Vidala) na hrot. A zasunutím Xabiho Alonsa mezi alternující stopery Alabu a Kimmicha. Muže zápasu Romana Bürkiho ale nikdo z jeho týmu nepřekonal.

Od strhující první půle a u čáry vehementně gestikulujících koučů se zápas posouval takřka k šachové partii, při níž obě trenérské osobnosti s vážnou tváří jen upřeně sledovaly počínání svých svěřenců. A marnou ofenzivní snahu. Co na tom, že na sebe na jedné straně narazil Aubameyang, Marco Reus a Henrich Mchitarjan, kteří dohromady nasázeli 40 gólů v tomto ročníku BL, na druhé pak Robert Lewandowski a Thomas Müller. Ti stejnou sumu zvládli také, přitom jen ve dvou.

Domácí trenér Thomas Tuchel zjevně nechtěl jít do rizika. A ani Bayern. Počty jsou jasné. Obě strany se smířily s tím, že by mohlo být hůř, a to nechtěly připustit. Remíza tak boj o titul nezdramatizovala, jak zní i mnohé titulky. Ale ani nevymazala šanci na drama. I fanoušci Bayernu snad musejí být spokojeni. Nebude to další nudné tažení za titulem. A Dortmund stále cítí šanci. Ale existuje opravdu ještě? "Ode všeho nám chybí trochu, ale stále tvrdě pracujeme," říká kouč Dortmundu Thomas Tuchel. Má na čem stavět. Třeba na první půlhodině, která vyzněla pro jeho tým. A pro progres nehovoří jen krátkodobý lichotivý optický dojem z duelu s Bayernem, nýbrž i čísla. Jeho tým od podzimního výprasku 1:5 v Allianz Areně získal o dva body více než lídr tabulky.

Není od věci se podívat, na kom si oba týmy ještě mohou vylámat zuby. Dortmund čeká doma Mohuč, Brémy, Hamburk, Wolfsburg a Kolín, venku Augsburg, Schalke, Stuttgart a Frankfurt. Bayern na vlastní půdě uvítá Brémy, Frankfurt, Schalke, Mönchengladbach a Hannover, zamíří do Kolína, Stuttgartu, Berlína a Ingolstadtu.

A ještě pár dalších čísel a postřehů k 25. kolu. Brémský Claudio Pizarro pálí jako za mlada. V této fázi více než lídři střelecké tabulky Lewandowski a Aubameyang, kteří už dvě kola vyšli naprázdno. Sedmatřicetiletý matador se trefil devětkrát v odvetné části, nikdo jiný více gólů v novém roce v BL nedal. Nemilosrdně srazil i Hannover a svého bývalého kouče Thomase Schaafa, kterému se nedaří zvednout poslední tým soutěže. A v minulém kole proti Leverkusenu se Pizarro také stal nejstarším autorem hattricku v bundeslize. Jak je to možné? V Brémách mají jasno. Pizarro nasadil dietu, shodil. Není už jen jednou z mnoha hvězd v týmu, jak to zažil v Bayernu. Cítí výjimečnost a odpovědnost. "V šatně je vždy první a při odchodu (jako poslední) zhasíná," líčí kouč Werderu Viktor Skripnik. "Škoda, ještě jsme ho mohli využít," lituje Pizarrova letního odchodu jeho bývalý spoluhráč z Bayernu Arjen Robben. O víkendu půjdou proti sobě.

Ale ani s Pizarrem v sestavě nemusí být záchrana hotová, Brémy inkasovaly už ve 28. zápase v řadě, což je třetí nejdelší série historie. K tomu debaty o úmyslném vykartování... Ze hry na Bayern jsou Clemens Fritz a Zlatko Junuzovič, který se se svými pohnutkami ani nijak zvlášť netajil. Není to poprvé, co se vedou podobné řeči. Darmstadtu před pár dny chybělo na Bayern hned pět vykartovaných hráčů! Ovšem víceméně náhodou, jak komentoval situaci kouč Darmstadtu Dirk Schuster...

Jeho obranní buldoci se mimochodem v tomto kole zakousli do dalšího soupeře. Mohuč si po výhře na půdě mistra nevěděla rady s houževnatým nováčkem (0:0). Ten ale ještě zdaleka nemá vyhráno. Ale to platí třeba i o Augsburgu, který poprvé v historii v BL promarnil třígólový náskok, Leverkusen v souboji s ním premiérově třígólové manko pro změnu zlikvidoval. Nebyl u toho bek Ragnar Klavan. Za Augsbburg nenastoupil poprvé po 62 zápasech, skončila tak nejdelší aktuální hráčská série v BL. Pomohl si Stuttgart, proti Hoffenheimu si připsal devátou výhru v sezóně. Má jich už teď tolik jako za celý minulý ročník.

A dobrá zpráva i pro fandy Hamburku, který přemohl mdlou Herthu 2:0. "Váš tým je opět zachráněn." Že vám to početně nesedí? Ale ano. Aspoň podle statistik. Celek, který měl po 25 kolech 31 bodů, ještě nikdy nespadl. Baráže nebo ještě něčeho horšího se tedy nebojte. I když mnozí třeba zalitují, adrenalin to v minulých dvou letech byl v boji o záchranu pro HSV i nezúčastněné fanoušky vždy zcela mimořádný.

Ještě odbočka ke druhé nejvyšší německé soutěži. Sešlo se to tak, že i v ní na sebe narazili v tomto kole druhý s prvním: Freiburg a Lipsko. A byla to tedy podívaná zcela jedinečná. Už kvůli kulise. Body z nevídaných přívalů sněhu v jinak jednom z nejteplejších měst v Německu (podle dlouholetých statistických klimatických údajů) vydolovali domácí. Sudí Manuel Gräfe zřejmě ani na okamžik nezapochyboval, že se na terénu na hraně způsobilosti bude hrát. Freiburg nepustil soupeře do ještě výraznějšího trháku, ztrácí na něj tři body, ale totéž ho dělí od třetího Norimberku, jehož trenér René Weiler našel sestavu, (bez Čechů Jana Poláka a Ondřeje Petráka), jíž nedělá problém sbírat pravidelně body a útočit na postupový cíl.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nebudem si hrát na to, že o titulu není rozhodnuto. Není možné, že bychom v posledních devíti kolech získali o šest bodů více než Bayern.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak.. Ne, ze by nebylo možné, ze by Bayern už neztrácel..to oni dost možná fakt ještě par bodů ztratí. Čeká je jeste par těžkých zápasů s Gladbachem, který je už na podzim porazil nebo v Berlíně. Ale stejně tak my budeme ztrácet taky..

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Jako je možné, že získáme třeba o dva body víc z těch utkání... ale o šest rozhodně ne

Reagovat
smazaný uživatel

blebleble

Reagovat
Rudnevs

Pekná séria od Klavana. Inak je fakt super že HSV nespadne ( aby som to nezakríkol )

Inak videli ste nové dresy Leverkusenu a Bayernu?

Reagovat
stas87

Tak Pizarro Bayern mozno ani neohrozi. Dneska na treningu ani nebol,taha ho sval.

Reagovat
Rudnevs

Inak teraz je okolo Pizarra rozruch podobne ako v zime okolo Chicharita

Reagovat
db18

Škoda... škoda...

Reagovat
stas87

Tak Claudiove tajomstvo tkvie v tom,ze vymenil cestoviny za spaldove slize.Neznasal zeleninu a miloval rybu a ryzu,taka klasika. Je radost na neho pozerat,on nikdy nebol rychlik ale dokazal si najst miesto vo vapne.A narozdiel od inych utocnikov,ma fenomenalny nabeh. Jeho cielom je s Peru ucast v Rusku,mozno sa mu to podari...

Reagovat
Rudnevs

Niečo ako Alex Meier...

Reagovat
stas87

Prepac,ale ku vsetkej ucte k Alexovi... ku Claudiovi sa dokazal priblizit len jednu jedinu sezonu,inak je Piza naprosto inde.

Reagovat
Rudnevs

Myslel som vekom, štýlom hry a množstvom gólov.

Reagovat
Rudnevs

Navyše Meier nemal také možnosti ako Pizarro v Bayerne. Je to pravý klubár, hoci Claudio to tiež striedal - Werder, Bayern, Werder, Bayern, Werder...

Reagovat
stas87

Aha,tak to ano.Meier mal oproti nemu slabucku zalohu,preto nemohol ani dat tolko golov co Claudio.Az teraz po navrate do Werderu sa to vyrovnalo.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele