V Brazílii zvolili Romária

16.04.2009, 22:32
Aktuality
Do nebezpečného úkolu se pustila brazilská stanice Globo TV. Na svých internetových stránkách totiž vyzvala experty a fanoušky, aby zvolili, zda je lepší Romário, nebo Ronaldo. V hlasování, do kterého se zapojilo více než půl milionu hlasujících, nakonec uspěl Romário, když El Fenomena překonal o pár desítek tisíc hlasů.

Globo TV je největší brazilskou stanicí a hlasování doprovodila o celou řadu analýz, názorů expertů i videí s pohledy fanoušků "z ulice". Podrobný náhled na věc byl každopádně nezbytný, přece jenom se nesrovnával jen tak někdo.

O Baixinho a O Fenômeno jsou již dnes fotbalovými legendami a jak v rozhovoru řekl trenér Carlos Alberto Parriera (který se tak šalamounsky vyhnul odpovědi), je to jako pokoušet se srovnat Van Gogha s Renoirem. Připomeňme, že Parreira vedl Ronalda na MS 2006 a Romária na mistrovství světa 1994, Baixinha několik měsíců před finálovým turnajem přitom vůbec nepovolával kvůli kontroverzním prohlášením legendy Vasco da Gama.

Po Parreirovi se neshodlo ani šest předních novinářů, jejichž rozhodování skončilo nerozhodně 3:3, a tak nakonec museli vše vyřešit fanoušci pomocí internetového hlasování (přičemž se zasílala vlastní natočená videa s odpovědí). Ti upřednostnili Romária, jehož preferovalo 270 tisíc hlasujících.

"Aquel jugador de dibujos animados" (onen hráč z kresleného filmu), jak jej kdysi trefně nazval Jorge Valdano, vrátil Brazilce po padesáti letech na jihoamerický trůn a krátce na to i na trůn světový, na němž Kanárci neseděli od dob Pelého. Je také nejlepším fotbalovým střelcem v historii nejvyšších soutěží. V moderní éře nemá, co se vstřelených branek týče, žádnou konkurenci.

Autor: Petr Kilian / globo.com

Komentáře (57)

Přidat komentář
One-Real

Nejlepší brazilec byl Zidane ...

Reagovat
One-Real

Ale vážně, jen těžko mezi nimi volit..oba dva určitě patří do top-10 fotbalistů z fotbalové historie..

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo mezi top 10 No nevím teda

Reagovat
One-Real

Myslim že ano...(je to můj subjektivní názor)..možná to tak nevyznělo

Reagovat
smazaný uživatel

Já zase myslím že do té top 10 patří hráči jako Maradona, Beckenbauer, Pelé, Platini, Zidane..... a Ronaldo by se tam podle mě nevešel.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tam cpeš Zidana, tak by tam mělo být místa až až.

Reagovat
One-Real

Reagovat
One-Real

Podle mě (Maradona,Pelé, Crujiif, Garrincha,Zidane, Ronaldo,Romario,Beckenbauer, Di Stéfano a Kubala)...je to subjektivní, je spousta výborných hráčů..volit nejlepšího je ošemetné, ...je dost dalších, kteří by tam mohli být Best, Meazza, Maldini, Van Basten, pak můj oblíbenec Law, taky Sir Stanley Matthews, Kopa, Suárez, Sivori, Eusebio, Platini, Jašin, Rivera a další

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej seznam

Reagovat
smazaný uživatel

přiznám se, že jsem si řádně oddechl, když jsem si přečet to úplně poslední jméno . do té doby se mi vteřinu po vteřině, jméno po jméně, rýsovalo v krku hodně nepěkný slovo, kterým bych Tě nejspíš "odměnil"

Reagovat
One-Real

přemejšlel jsem, jestli ho nemám schválně kvůli tobě vynechat..nakonec jsem si to rozmyslel

Reagovat
Tomanatura

Největší sympaťák je bezpochyby Ole Gunnar Solskjaer.

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je snad jasny ne ze Ronaldo patri mezi top 10, nevim cemu se divis

Reagovat
smazaný uživatel

A já to říkal už před dvanácti lety.

Reagovat
smazaný uživatel

nekecej, žes už ve školce věděl, co je to fotbal a že hraje nějaký Romário ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No to snad je jasný, že Ronaldo patří do NEJ10 podle mne je jasnej mezi nejlepšími, podle různých osobních úspěchů ocenění / 3X nej. hráč světa, 2x Zlatý míč, nejlepší střelec historie MS atd. atd / co dodat ?

....samozřelmě Romário taky super

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pelé je lepší

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou ti brazilci tak hloupí ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tentokráte jsi v tom sám.

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby neměl Ronaldo žádné problémy se zraněním a kdyby zůstal v Interu tak tuhle anketu mohl vyhrát s prstem v nose

Samozdřejmě to je jenom kdyby.

Reagovat
smazaný uživatel

Když už, tak si prohoď Inter s Barcelonou. Ale zranění měl i Romário...

Reagovat
smazaný uživatel

No já nevím v Interu to byl už mazák s čuchem na góly

Aha a Romário měl 3x to stejný koleno v pytli?Které ho vyřadily suma sumárum skoro na dva roky od fotbalu?Byl Romário někdy obézni?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší sezónu měl Ronaldo v Barceloně, bezpochyby.

Romário kvůli zranění (i když to nebyl jediný důvod) zmeškal MS, to se Ronaldovi nikdy nestalo... Obezita to je problém každého at zhubne... Nebo ať hraje dobře i přes ni, aneb slavná Romáriova odpověď na kritiky "Slon je taky nejtlustší, ale když hoří, je první z lesa venku."

Reagovat
smazaný uživatel

O.K. Ty tomuhle určitě rozumíš víc jak já já jsem bohužel nejslavnější chvíle Romária neviděl

Jinak díky aspoň si mi nějak zbystřil období které jsem bohužel neviděl A zatu Romáriovu odpověď

Reagovat
smazaný uživatel

To tak bezpochyby říct nelze.. V Interu měl stejně dobrý sezony jako v Barce. Jinak Obezita? Na fotbal tlustej byl to bez pochyby, ale obezita?? to je jako kdyby měl někdo rýmičku a tys mu řekl, že má TBC

Reagovat
smazaný uživatel

Já? Já přece nidke neřekl že někdo byl ozbézní. A že měl v Interu dobrý sezóny, co to mění na tom, že v Barceloně měl nejlepší?

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jí nejlepší na počtu vstřelených branek, ale jeho hra byla stejně dobrá jako v Interu. Já neříkám, že ji neměl nejlepší, ale určitě se nedá říct, že bezpochyby, protože v tu dobu byl Inter a Barcelona úplně odlišné kluby a SerieA byla považovaná za nejlepší ligu ještě k tomu s nejvíc defenzivní taktikou.

Reagovat
smazaný uživatel

Serie A byla nejlepší na konci osmdesátých a začátku devadesátých, pak už začala vládnout primera.

Každopádně se obecně shoduje na tom, že v Barceloně byl nejlepší, aniž by někdo popíral, že interu byl taky skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak v době kdy tam hrál Ronaldo bývali Italské kluby pravidelnými účastníky ve finále LM. Jediný kdo jim mohl konkurovat byl Madrid.

Reagovat
smazaný uživatel

bývaly*

Reagovat
smazaný uživatel

V době, kdy tam hrál Ronaldo, byly italské týmy ve finále jednou jedinkrát.

Reagovat
smazaný uživatel

A zrovna v té sezoně o které mluvíme.. Předtím tam ale byly 6krát po sobě..

Reagovat
smazaný uživatel

To nic nemění na tom, co píšu. Když hrál Ronaldo v Interu, byl italský celek ve finále jednou (takže skutečně ne pravidelně) a ještě k tomnu prohrál se španělským.

Reagovat
smazaný uživatel

My se tu bavíme, ale o té jedné sezoně během níž nebyl ještě zraněný.. Sice pak začaly italské kluby stagnovat, ale v tu sezonu ještě bývala SerieA považovaná za nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já nevím, jak se můžem bavit o jedné sezóně, když mi píšeš, že italské kluby někde byly za dob Ronaldova působení pravidelně. To jaksi moc nesedí. Nehledě na to, že v té jedné sezóně přesto dominovala Primera, která, jak další roky potvrdily, byla už lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Bavíme se o tom, že nejlepší sezony měl v Interu a Barce. Ronaldo přišel do ligy, která byla v tu dobu na vrcholu, jestli to bereš takhle, tak bych ti mohl oponovat, že v Barce tu jednu sezonu hrál v horší lize, což je samozřejmě blbost.. Mluvím o tom jaká liga byla v tu dobu považovaná za nejlepší, což byla SerieA. O defenzivnější taktice, ve které se hůře střílejí góly snad ani nemusíme planě hovořit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si neustále odporuješ.

1. Pokud se bavíme o té jedné sezóně, vysvětli mi prosímtě, co znamená tvá věta, že italské kluby byly za Ronaldova působení pravidelně ve finále. Toto je asi základní překážka, protože slovo pravidelně vyloženě nabízí to, že se jedná o více sezón a jinak si to vyložit nejde.

2. Dále říkáš, že je blbost argumentovat tím, že hrál ve Španělsku v horší lize, ale hned pak dodáš, že faktem je, že italská byla považována nejlepší (= španělská logicky tedy musí být horší). Opět nehledě na to, že výsledky jasně hovoří pro Primeru.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jestli teď chápeš význam slova "považovaná", teď je považována za nejlepší ligu Premier league, ale samozřejmě to nemusí být přesně ta nejlepší, jen je za ní považovaná... Ronaldo šel do ligy, jejíž týmy byly pravidelným účastníkem Ligy Mistrů, co na tom nechápeš?

Reagovat
smazaný uživatel

A proč argumentuješ něčím, co vlastně podle tebe samého vůbec nemusí být pravda? V tom případě jsme hotoví, protože čísla hovoří pro Primeru a to, že je něco za něco považované, podle nás obou nic nemusí znamenat.

Reagovat
smazaný uživatel

Bereš to dost zvláštně, já to vyřknul s tím, že SerieA byla považována za nejlepší ligu na světě navíc s nejvíce defenzivní taktikou.. Nemůžeš brát přeci jen kousek věty. Pak se snižuješ k těm novinářům, kteří ve dlouhé větě diskutujícího najednou střihnou záznam a ta věta úplně ztrácí původní význam . Najednou asi nevíš o čem jsme se to bavili, a to o tom, že nesouhlasím s bezkonkurenčně nejlepší sezonou v Barce.

Reagovat
smazaný uživatel

Když něco říkáš, tak bys to měl říkat z nějakého důvodu a asi ne jen proto, že pravdivá je vlastně jen druhá část věty. To znamená, že když napíšeš, že v italské lize je nejvíc defenzivní taktika (což jen tak mimochodem není pravda, viz níže) a pokračuješ dále tím, že italská liga byla považována za nejlepší, tak tím očividně nechceš říct jen to, že v italské lize panuje nejvíce defenzivní taktika, to bys tam přece ten zbytek nepsal.

Proto je logické, že se zaměřuji na všechny části věty, ne jen na jednu, protože ta druhá zrovna náhodou "nevyšla" a není pravdivá.

Co se týče té defenzívy - v La lize, když tam byl Ronaldo 2,73 gólů na zápas. V Serii A, během té jedné sezóny 2,77 gólů na zápas. Gólů padalo dokonce více v Itálii.

A samozřejmě moc dobře vím, o čem se bavíme. Tys pro ten svůj názor předložil nějaké argumenty a já ti ukázal, že nesedí (takže bych očekával, že ukážeš nějaké nové), proč bych teda neměl vědět, o čem se bavíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Když se něco obecně považuje za nejlepší, tak to přeci jen má asi nějakou váhu, proto sem to taky napsal. Že v Itálii padlo víc gólů na zápas ještě nic nemusí znamenat. Pokud kolikrát koukáš na italské kluby, tak dávají soupeřům lekce z produktivity, když se během zápasu dostanou do pár šancí a dají z nich stejně hodně gólů, zatímco ve Španělsku vidíme většinou ofenzivní fotbal kde je šance za šancí (Samozřejmě jsou i vyjímky, jen to zobecňuju).

K té statistice, výherce La ligy v ročníku 2007/08 Barcelona 78 gólů vstřelených 56 obdržených... SerieA Juventus 67/28... 2. týmy Bilbao 52/42...Inter 62/27... To, že si přední týmy nenechají dát tolik gólů jako v La lize bych k té statistice moc nepřipomínal, protože Ronaldo hrál ve velkoklubech..

Reagovat
smazaný uživatel

Má to nějakou váhu, pokud proti nehovoří fakta, která hovoří - La Liga tehdy výsledkově dominovala.

A čísla hovoří pro Ronalda v Barceloně i co se týče těch gólů, takové řeči jako že ve Španělsku toho spoustu spálí a v Itálii dávaj vše, to si nech pro fanoušky Serie A, to jsou děsné kidy ničím nepodložené.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už bohužel nejsou statistiky, nebo aspoň je nemůžu najít Každopádně vždycky jsem Ronalda, možná až fanaticky, sledoval, takže vím o čem mluvím, když říkám, že v Interu hrál minimálně stejně dobře jako v Barce. Co se gólů týče to byla rozhodně jeho nejúspěšnější sezona a dostal v ní také 1. velké individuální trofeje, ale na stejnou rovinu házím i jeho angažmá v Interu.

Reagovat
smazaný uživatel

je fakt, že když přišel Ronaldo do Interu, začaly italské kluby trošku vyklízet pozice těm španělským. Juventus završil s Realem tu finálovou tříletku a pak už začala v LM vládnout hlavně PD (do sezony 02/03).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě neřešitelná otázka. U Romaria sem vyrůstal, co předváděl na MS 94 bylo fantastický, jeho údajných 1000 gólů hovoří za vše. Když sem viděl Ronalda v dresu Barcy v letech 96, 97, bylo to jako by hrál proti ostatním mimozemšťan, ještě k tomu rychlej jak průjem. Od tý doby se s ním táhlo to koleno prakticky neustále, takže svý kvality už naplno prokázat nemohl. Nebýt jeho věčných zranění, mohl se vyrovnat Pelému

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo před zraněními: Cruzeiro 17 let 32 zápasů 34 gólů, PSV 18-20let 57 zápasů 55 gólů, Barcelona 21 let 49 zápasů 47 gólů, Inter 22 let 47 zápasů 34 gólů

Reagovat
RMCF

Ono i po tom zranění je to hodně úctyhodný Inter 21/15, Real 98/69, AC 13/10

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozřejmě, ale každý ví, že už to nebylo ono.. Před zraněním byl vidět celej zápas, po zranění už to byl takovej ten tichej zabiják, celej zápas o něm nebylo slyšet a přesto dal dva góly

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně jeho mldí bylo skvělé hlavně v tom PSV ale i v interu

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mně taky Romário! Ale jak Ronaldo tu jednu sezonu řádil v BARCE to bylo neskutečný

Reagovat
smazaný uživatel

I když se to možná nesluší říkat, ale říkám otevřeně že podle mne byl ve svých nejlepších letech Ronaldo lepší než Pelé ....při vší úctě k zavedeným pořádkům

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele