UNITED A SPORTING ZAHAJUJÍ SPOLUPRÁCI

25.05.2003, 20:55
Aktuality
Úzká spolupráce mezi kluby různých zemí není v Evropě vzácností, ovšem až nyní začaly spolupracovat dva skutečně velké kluby. Úzké vazby mezi Manchesterem United a Sportingem Lisabon existují již delší dobu, nyní byla spolupráce zahájena i formálně...

V pátek se na oficiálních internetových stránkách portugalského klubu promluvil prezidenta Sportingu Miguel Ribeiro Telles: "Jsme hrdí na to, že jsme zahájili tuto úzkou spolupráci s Manchesterem United. Dohoda je pro nás výsledkem investic, které jsme do vývoje fotbalu v Portugalsku vložili," stojí ve vyjádření.

V praxi se dohoda projeví ve třech směrech. Oba kluby si budou vyměňovat hráče, sdílet cenné informace skautů a také pořádat společné tréninkové programy pro mladé talenty. Také pro Manchester, nejbohatší klub na světě, otevírá tato dohoda nové možnosti. Anglický klub totiž prostřednictvím Sportingu pronikne i do Brazílie, snad největšího rodiště fotbalových talentů z celého světa. Právě do Portugalska totiž mnoho mladých Brazilců míří za svým fotbalovým snem – zahrát si v Evropě.

Sporting Lisabon není první partnerský klub Rudých ďáblů, ti totiž již spolupracují s belgickými Antwerpami a australským klubem Parramatta melita Eagles. "Jsem tímto spojením sil nadšen," nechal se slyšet manažer United Sir Alex Ferguson. "Už jsme se se Sportingem mnohokrát setkali a já vím, že mají stejné ambice, stejnou perspektivu a stejnou filosofii jako my. Jsem si jist, že to bude velké partnerství," uvedl dále Ferguson.

Spolupráce už pro United nese první ovoce – v létě se na Old Trafford s velkou pravděpodobností objeví první posila z portugalského klubu, teprve 19letý Ricardo Quaresma. Ten je mnohými odborníky považován za nejlepšího fotbalistu, kterého Portugalsko vychovalo po Luisi Figovi a právě se záložníkem Realu Madrid je Quaresma často porovnáván. "Pochopitelně mě těší, že kouč Manchesteru United obdivuje mou práci," řekl mladík portugalskému deníku A Bola. "Manchester United je celosvětově známý klub, za který by chtěl hrát každý," naznačil Quaresma své přání. Zatím je ale hráčem Sportingu a chce v jeho dresu odvést jen to nejlepší. "Nyní však myslím jen na Sporting, sezóna ještě neskončila. Pak se uvidí," dodal.

Sporting Lisabon staví nový stadión, který ponese jméno Stadión Jose Alvaladeho, bude mít kapacitu 52.000 sedících diváků a bude jedním z hlavních, na kterých se příští rok uskuteční mistrovství Evropy. Do provozu bude uveden 6. srpna a kdo jiný by u toho měl být, než spřízněný klub – stadión bude otevřen přátelským utkáním Sporting – Manchester United.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele