Ukrajinci neuposlechnou zákaz vlády, budou pokračovat v kvalifikaci

25.04.2023, 15:30
Aktuality
Ukrajinci slaví první gól (© AFP)

Ukrajinští fotbalisté budou pokračovat v kvalifikaci mistrovství Evropy 2024, i když vláda nedávno zakázala reprezentačním týmům účast v soutěžích, v kterých figurují Rusové a Bělorusové. Oznámil to šéf ukrajinského fotbalu Andrij Pavelko na facebooku.

Ukrajinci rozehráli kvalifikaci na konci března porážkou 0:2 v Anglii. Další zápas je čeká 16. června na hřišti Severní Makedonie.

Ruské fotbalové týmy mají kvůli invazi na Ukrajinu účast v mezinárodní soutěžích dál zakázanou, ale do bojů o Euro 2024 se zapojil jeho spojenec Bělorusko. Výkonný výbor UEFA sice začátkem dubna jednal o vyloučení Bělorusů z kvalifikace, ale žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Další jednání má UEFA v plánu 28. června.

K vyřazení Běloruska z kvalifikace vyzvala minulý měsíc více než stovka poslanců Evropského parlamentu. Bělorusové v úvodních zápasech podlehli Švýcarsku (0:5) a Rumunsku (1:2).

Autor: ČTK

Komentáře (25)

Přidat komentář
Müllered

Stejně by mě zajímalo, proč už dávno nejsou fotbalisti povoláni? V čem by měli mít výjimku, spousta sportovců z jiných odvětví je už mrtvá...

Reagovat
ACSeRw!n

pokud to bude potreba, tak povolani budou, neboj.. UA nema problem s poctem hlasicich se dobrovolniku

Reagovat
Salfovic

No, to tedy nevím.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
kovi610

Reagovat
Fortex

Reagovat
kovi610

To prej dojednala s Volodymyrem Chelsea...Aby nemusel Mudryk..

Reagovat
jenage

Ten by byl zrovna platný, z těch jeho motýlků na krku by rusáci chcípli smíchy.

Reagovat
Talker

Protože masová konskripce není v tuhle chvíli na pořadu dne, protože logisticky by to bylo neudržitelné? Už jen ty lidi vycvičit, vybavit zbraněmi, dát k nim schopné důstojníky nehledě na samotné zásobování by bylo neskutečně náročné.

Reagovat
Talker

Navíc ti fotbalisté vydělávají (v zahraničí) dost peněz a řekl bych, že velkou část posílají domů.

Reagovat
kovi610

Reagovat
vladino10

Za mňa to je zbytocna otázka - futbal má najväčší dosah. Ak bude nejaká futbalová hviezda robiť rozhovor o tom, ako na ukrajine doma trpia, tak tým vybucha pre krajinu viac ako niekde zo zákopu. Pohne verejnou mienkou v krajine kde hrá, čím môže pohnúť aj politikmi atď.

Reagovat
Imos

tohle "ať jdou všichni na frontu" je taky hrozný názor nemyslící na věci okolo kde jsou taky potřeba lidi a věřím, že zrovna sport je pro lidi super rozptýlení

Reagovat
Imos

Reagovat
Salfovic

Rusáci ji nehrají, tak o co jim jde.

Tohle házení Běloruska do stejného pytle s Ruskem mě dost sere. Vždyť jen skáká, jak Rusko pískne, něco jako my před rokem 1990.

Reagovat
papanegra

Bělorusko má s Ruskem alianci, která je váže k pomoci Ruska během bojů. (Něco jako NATO)

Nicméně Lukašenko se s Putinem dohodl, že své vojáky do boje nikam nepošle, nicméně ho bude podporovat. (Nejen že musí, ale i chce, což je pochopitelné.) Nicméně vojensky se nijak neúčastní, poskytuje svou zemi a prostředky.

btw. první článek NATO, který je nadřazený všem ostatním vypadá takto:

Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteni, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů.

Celou dobu konfliktu je porušován základní princip a hodnota naší aliance...

Reagovat
mistr129

Já tedy ale vidím docela rozdíl v tom, že Bělorusové jsou v mých očích sami obětí režimu, nikoliv ti, kteří ten režim tvoří a podporují.

Reagovat
Salfovic

Přesně tak.

Reagovat
papanegra

Ano, to je pravda. Otázka je kolik % obyvatelstva je tou obětí a kolik má tu podporu. Myslím, že máme do jisté míry zkreslené informace naším režimem..

Jako třeba, že v jeden den jak v Rusku odsuzují Putina a druhý den vyjde zpráva, že má v Rusku podporu témě 80% obyvatelstva..

Reagovat
deiw

Tak potom ty informace moc zkreslené nejsou, ne?

Reagovat
Pepe1911

Jde o to jak zkreslenej mozek ty informace vyhodnocuje, procento funkčně negramotných lidí je obrovský

Reagovat
lampas

V Bělorusku prakticky hned od pádu SSSR přešli k diktatuře Lukašenka. Celé generace tam jsou zvyklý pro jistotu držet hubu za slevu na vodku. Komu se to nelíbilo, toho Lukasenko ochotně pustil na západ, aby mu doma nedělal bordel a případně posílal z Evropy love domů rodině.

Reagovat
Rothbard

Rusko

Reagovat
Fortex

Reagovat
ACSeRw!n

ban

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele