Události Serie A: Smutné oslavy v Neapoli a rezignace Juventusu (nikoliv Allegriho)

23.05.2023, 15:03
Názory a komentáře
Luciano Spalletti (© AFP)

Za poslední dárek domácím fanouškům od trenéra Luciana Spallettiho bylo označeno vítězství Neapole 3:1 nad Interem, který přitom usiloval o stvrzení svého umístění v první čtyřce. Slavný kouč totiž nejspíš novopečené italské mistry opustí. Roli favorita splnil v šestigólovém trháku AC Milán, který si po vyřazení z Ligy mistrů spravil chuť. Bezbranková remíza v Lecce, kam přijela Spezia, zase odsoudila k sestupu Cremonese. A co dalšího přineslo 36. kolo italské Serie A?

Ještě minulý týden to po schůzce trenéra Luciana Spallettiho s prezidentem klubu Aureliem De Laurentiisem vypadalo nadějně. Nejasnosti se údajně vysvětlily a prodloužení smlouvy nic nebrání. S blížícím se datem utkání proti Interu se ale začínaly na veřejnosti objevovat poněkud nešťastná vyjádření, a především ta z úst trenéra Spallettiho dávají tušit, že zbývající dvě utkání pro něj budou v Neapoli po velkém úspěchu poslední.

Jakoby nestačilo, že se fanoušci Neapole museli smířit s avizovaným odchodem sportovního ředitele Cristiana Giuntoliho, který má namířeno do nenáviděného Juventusu. Všemi nedorozuměními a vypjatými jednáními unavený trenér Luciano Spalletti se údajně rozhodl, že na lavičce Neapole obhajovat titul nebude. Přitom ještě nedávno se spíše řešilo jeho možné prodloužení smlouvy o další dva roky.

Spalletti už má o budoucnosti jasno

Znesvářené strany nedokázal usmířit ani král. Tedy, on to byl princ Karel Bourbonský, který vzhledem k historii svého rodu předával před utkáním Neapole s Interem pamětní zlatou medaili trenérovi i prezidentovi klubu. Spalletti svou neochotou málem celý ceremoniál narušil, to, když údajně kvůli koncentraci na zápas pospíchal zpátky do šatny a zkomplikoval práci minimálně oficiálnímu fotografovi. Tak moc nechtěl stát po boku muže, který ho vyštval z Neapole.

Ta ho přitom bezmezně miluje. Možná si tedy zasloužila lepší styl oznámení konce spolupráce než současnou kovbojku, kdy se vlastně neví, co kdo chce. Spalletti už se rozhodl, po utkání proti Interu (3:1) prohlásil, že on má jasno a názory nemění ze dne na den. Na rozdíl od někoho. Ten někdo, Aurelio De Laurentiis, který měl trenérův konec oznámit, zase pouze prohodil, že on nikomu rozhodně křídla přistřihovat nebude.

Na to musel velký Luciano reagovat, aby vyvrátil teorie o tom, že má namířeno do jiného, většího klubu. Nic takového se nekoná. Nejpravděpodobnějším scénářem je momentálně roční pauza.

A tak, jak už v Neapoli bývá zvykem, po velkém veselí přijde velký smutek. Tým, který měl před touto sezonou při nejlepším bojovat o postup do Ligy mistrů, ale všechny neskutečně překvapil, přijde o svůj hlavní mozek. Protože se nesnesou dvě silné osobnosti. A znovu, jak už to bývá, za to zaplatí především fanoušci Neapole.

Juventus opět přišel o body

Ještě větší ránu schytal Juventus. Ten se krátce před výkopem svého pondělního utkání v Empoli dozvěděl, že Sportovní soud Italské fotbalové federace (FIGC) zrušil předchozí zrušení jeho potrestání a odebral mu 10 bodů. Otřesený tým pak následně v toskánském městečku prohrál 1:4.

Je zde však ale ještě jiná teorie, která hovoří o mnohem vážnější příčině tohoto výbuchu. Hráči jsou údajně otrávení z trenéra Massimiliana Allegriho a duel sabotovali. Sebevědomý kouč, který zkritizoval vyjádření brankáře Wojciecha Szczesného po utkání v Seville s tím, že pořádně neumí italsky a neví, co říkal, si ale něco takového nepřipouští. "Byla to pochopitelná reakce na nepříjemné zprávy, kterými vyvrcholila šílená sezona. Na hřišti jsme ale druzí," prohlásil Allegri.

Na hřišti možná, ale v tabulce nikoliv. Italská sportovní justice dělá všechno proto, aby Juventus nehrál příští rok Ligu mistrů (a ideálně ani poháry), což by pro něj jako jediné představovalo nějaký trest. Klub ještě zvažuje odvolání, které by ligu už definitivně zdiskreditovalo, ačkoliv takový José Mourinho o tom je přesvědčen už dávno: "Kdybych věděl, že mají o deset bodů méně, přistoupil bych k utkání v Monze či Boloni úplně jinak. Takhle jsme se soustředili na poháry. Ale je mi líto všech, i kolegy Allegriho," prohlásil portugalský kouč.

Tradiční italská snaha vyřešit všechno bez jakýchkoliv pochybností a tím nejlepším možným způsobem tedy zase jednou celou situaci spíše zkomplikovala.

Hráč kola

Kdo jiný by se měl postarat o důležitou reakci AC Milán po jeho nepříjemném vyřazení ze semifinále Ligy mistrů než zkušený Olivier Giroud. Francouzský útočník si svou vůdcovskou roli vzal k srdci a třemi góly se podílel na jednoznačném vítězství 5:1 nad již sestupující Sampdorií. Milánští si tak díky němu spravili chuť před cestou do Turína k důležitému souboji s Juventusem, který může hodně napovědět o jejich evropské účasti v příštím ročníku.

Šestatřicetiletý Giroud dal jasně najevo, že věk je jen číslo. Třemi zásahy se dostal už na 11 branek v letošním ročníku Serie A, a tolik jich žádný jiný starší hráč v této sezoně nedal v žádné z nejlepších pěti evropských soutěží. Girouda sice stále trápí bolavá achilovka, ale své čekání na přesný ligový zásah od letošního března ukončil opravdu stylově.

Gól kola

Na legendárním stadionu San Siro ještě zůstaneme. Svůj první gól sezony zde totiž v dresu soupeře vstřelil neméně legendární Fabio Quagliarella. Čtyřicetiletý útočník se s nejvyšší soutěží, a zřejmě i svou bohatou kariérou, loučí, protože jeho Sampdoria sestupuje. Jednoduchý rok nezažil ani hráč, který byl oceněn i za svou oddanost fotbalu, jehož četná zranění a věk si začaly vybírat svou daň.

Rodák z Castellammare di Stabia nedaleko Neapole ukončil své 20 zápasů trvající čekání na gól pohotovou střelou v pokutovém území a dočkal se zasloužených gratulací svých spoluhráčů. Pro znalce statistik to ale nebylo až takové překvapení - Quagliarella dal ve své kariéře Milánu celkem čtyři góly a všechny na jeho hřišti.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
36
27
5
4
73 : 26
86
2
SS Lazio
36
20
8
8
55 : 28
68
3
Inter Milán
36
21
3
12
67 : 40
66
4
AC Milán
36
18
10
8
60 : 42
64
5
Atalanta Bergamo
36
18
7
11
59 : 43
61
6
AS Řím
36
17
9
10
47 : 35
60
7
Juventus FC
36
21
6
9
55 : 32
59
8
AC Monza Brianza
36
14
10
12
46 : 46
52
9
ACF Fiorentina
36
13
11
12
48 : 41
50
10
Bologna FC
36
13
11
12
48 : 45
50
11
Turín FC
36
13
11
12
38 : 40
50
12
Udinese Calcio
36
11
13
12
45 : 44
46
13
US Sassuolo
36
12
8
16
44 : 56
44
14
Empoli FC
36
10
12
14
36 : 46
42
15
Salernitana Calcio
36
8
15
13
45 : 58
39
16
US Lecce
36
7
12
17
30 : 43
33
17
Spezia Calcio
36
6
13
17
30 : 56
31
18
Hellas Verona
36
7
9
20
29 : 55
30
19
US Cremonese
36
4
12
20
32 : 66
24
20
UC Sampdoria
36
3
9
24
22 : 67
18

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (8)

Přidat komentář
Bandita_Harry

Veľká škoda Spelletiho, mohli na tento úspech nadviazať a v blízkej budúcnosti získať dalsi titul, škoda že sa to posralo pri prvom úspechu

Reagovat
Martin9719

Přesně tohle jsou za mě věci který tu Serii A za poslední 2 dekády sráží totálně pod ostatní. Ale to je hold italská mentalita.

Reagovat
Furia Ceca

Tak italskou mentalitu kritizuješ, nebo jí vzdáváš hold...?

Reagovat
Melchior

Snový útok pro komentátory: Quagliarella a Kvaratskhelia!

Reagovat
Furia Ceca

A pod nima Giaccherini a na křídle Estigarribia

Reagovat
Bandita_Harry

V obrane Blaszczykowski a Papastathopoulos

Reagovat
To som ja

Veľmi triezvy pohľad na momentálnu situáciu v klube.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele