Události Serie A: Doktor Mourinho, čtyřminutový boj o LM i Dia a jeho (boží) ruka

01.05.2023, 11:28
Názory a komentáře
José Mourinho (© AFP)

Na pozadí nesmírně vyrovnaného boje o první čtyřku, ve kterém se Inter bodově dotáhl na své soky z AC Milán a AS Řím, překazila Salernitana plánované velkolepé oslavy mistrovského titulu v Neapoli. Změny jsou na spadnutí také v bitvě o záchranu, kde se Verona bodově dotáhla na Spezii a brzy se možná dočkáme první změny na sestupových pozicích v celém kalendářním roce 2023. A co dalšího přineslo 32. kolo italské Serie A?

Trvalo to sice až do čtvrté minuty nastavení druhého poločasu, ale fanoušci na Olympijském stadionu v Římě se přece dočkali - první střely na branku. Souboj mezi AS Řím a AC Milán o veledůležité čtvrté místo totiž moc krásy nenabídl, vlastně vůbec žádnou. Někteří diváci už dokonce vyrazili napřed, aby se vyhnuli tradiční dopravní zácpě a určitě nečekali, že přijdou o to nejlepší.

Charles De Ketelaere, jehož výkon mimochodem opět potvrdil, že jeho první sezona v Miláně nedopadne podle představ, ztrácí v souboji míč a Zeki Celik na nic nečeká a pádí dopředu. Přihrávkou nachází Tammyho Abrahama, který propálí brankáře Mikea Maignana. Olympijský stadion vybuchuje radostí a trenér hostí Stefano Pioli se tváří podobně, jako když Řím v lednu na poslední chvíli na San Siru vyrovnal z 0:2 na 2:2. Dost sklesle.

Jenže to nebylo všechno. Portugalský útočník Rafael Leao, který v týdnu udělal velký pokrok ohledně možného prodloužení své smlouvy s AC Milán, potvrdil svou aktuální specializaci na výborné přihrávky. Poté, co zařídil klíčový gól v semifinále Ligy mistrů pro parťáka Oliviera Girouda, teď udělal něco podobného pro Alexise Saelemaekerse - 1:1.

Během pouhých čtyř minut, v rozmezí 94. a 97. minuty, se tak událo úplně všechno. K vidění byly jediné dvě střely na branku za celý zápas, které přinesly i jediné dvě trefy. Na situaci v boji o první čtyřku to nic nezměnilo, protože oba celky mají shodný počet bodů. Vzhledem k tomu, v jaké situaci se po zdravotní stránce nachází AS Řím, však obhájce titulu z Milána mohl předvést více. Pro něj to byly dva ztracené body.

Když se daří, tak se daří. Jako by nestačilo, že Římanům chybí Chris Smalling, Rick Karsdorp, Diego Llorente či Georginio Wijnaldum, v průběhu duelu se zranil i další obránce Marash Kumbulla. A to tak nešťastně, že si přetrhl křížový vaz a sezona pro něj skončila. Hrací plochu musel předčasně opustit také útočník Andrea Belotti. I v jeho případě se čeká dlouhá pauza. Do hry navíc nezasáhl ani Paulo Dybala, který celé utkání sledoval jen z lavičky. To značí, že v pořádku opravdu není.

José Mourinho po utkání v Bergamu žertoval, že povolá Francesca Tottiho nebo dres oblékne on sám. Teď, po zranění Kumbully prohlásil, že požádá trenéra ženského týmu, aby mu zapůjčil jednu ze svých defenzivních opor. Ty totiž o víkendu oslavily svůj historicky první mistrovský titul.

Pozápasová tisková konference se logicky točila ohledně zdravotního stavu a toho, za jak dlouho uvidíme všechny římské hvězdy zpátky. "Nechci si hrát na doktora," začal svůj příspěvek Mourinho a vzápětí dodal: "ale situace je taková, jaká je."

"Karsdorp do konce sezony nenastoupí, neuvidíme ani Llorenteho. Stoprocentně už neuvidíme ani Kumbullu. Naproti tomu Smalling by se mohl ještě na jeden či dva zápasy vrátit, no a nejdříve nastoupí asi Wijnaldum. Belotti si něco udělal se žebry, nemohl pořádně dýchat. Bove si zase vykloubil ruku. A Dybala? Toho do hry nepustil kotník, na který schytal ránu v Bergamu. Kde jsme ho mimochodem šetřili kvůli svalovému zranění." No není to radost, být lékařem, tedy vlastně trenérem AS Řím?

Podle Mourinha svádí Řím nerovný souboj s ostatními konkurenty, kteří jsou na tom finančně lépe. "O Ligu mistrů bojuje ten, kdo na to má peníze. My jsme neinvestovali do tolika hráčů. Na této pozici jsme proto, že jsme dobří, včetně mě. Někdo si myslí, že ne, že jsem pouze arogantní, ale je to tak. Vždyť mám půlku týmu, jestli budeme čtvrtí, bude to zázrak."

Portugalský trenér ale jedním dechem dodal, že jeho hráči vždy nechají na hřišti úplně všechno. Fanoušci, kteří je od začátku sezony podporují v takovém množství si to zaslouží. Po dvou ligových zápasech v rychlém sledu je navíc čeká semifinále Evropské ligy s Leverkusenem, přičemž Mourinho je pouhé tři duely od druhé evropské trofeje s tímto klubem v řadě. A to už by mu to nesmrtelnost v Itálii opravdu nikdo nevzal.

Hráč kola

V Neapoli už bylo všechno připraveno na velkolepé oslavy. Hlavní tepny města byly uzavřeny pro automobilovou dopravu, petardy zakázány, ohňostroje připraveny. Klub si dokonce vymohl přesun termínu na neděli, aby byl znám výsledek zápasu Lazia a mohlo se slavit. Jenže to odmítl Boulaye Dia ze Salernitany, která dala už dopředu najevo, že při oslavách regionálního soka nehodlá hrát kompars. A rázem se nejvíce mluví o autorovi vyrovnávací branky.

V hlavním městě regionu Kampánie tedy oslavy nevypukly, to samé se ovšem nedalo říci o Salernu. Tam čekali na příjezd týmu hordy fanoušků, které už měly připravený slogan: "È stata la mano di Dia", čímž parafrázovaly slavnou větu o Maradonově "božské ruce", která hlásala, že to "byla ruka Boží - è stata la mano di Dio". Tamní fandové ale mohli být především spokojeni, protože jejich tým neprohrál pod vedením Paula Sousy již devětkrát v řadě, a vůbec nevadí, že sedmkrát z toho byl jen bod za remízu. Záchrana je to hlavní, co se počítá.

Gól kola

Poslední dvě sezony ho sužují zranění, která mu komplikují kariéru. Tentokrát se ale zdá, že je konečně zpátky. Duván Zapata se v minulém kole podílel na výhře nad AS Řím asistencí, ale v sobotu v Turíně už se zapsal mezi střelce. Jeho vítězná trefa z 88. minuty znamenala pro Atalantu další cenné tři body, které mohou být naprosto klíčové v jejím boji o evropské poháry.

Zapata chvíli před koncem při vrcholícím tlaku Atalanty převzal míč pár metrů před vápnem zády k brance, což ho ale nijak nelimitovalo. Díky své rychlosti si to totiž neohroženě namířil mezi obránce, které předběhl a nechytatelně zakončil. Tým kouče Gian Piera Gasperiniho tedy na komplikaci v podobě návratu 15 bodů Juventusu zareagoval mistrovsky a zapsal dvě cenná vítězství.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
32
25
4
3
68 : 22
79
2
SS Lazio
32
18
7
7
50 : 24
61
3
Juventus FC
32
18
6
8
48 : 27
60
4
Inter Milán
32
18
3
11
54 : 35
57
5
AC Milán
32
16
9
7
52 : 38
57
6
AS Řím
32
17
6
9
44 : 30
57
7
Atalanta Bergamo
32
16
7
9
53 : 37
55
8
ACF Fiorentina
32
12
9
11
42 : 36
45
9
Bologna FC
32
12
9
11
41 : 40
45
10
AC Monza Brianza
32
12
8
12
40 : 43
44
11
US Sassuolo
32
12
7
13
40 : 47
43
12
Udinese Calcio
32
10
12
10
42 : 40
42
13
Turín FC
32
11
9
12
33 : 38
42
14
Salernitana Calcio
32
7
13
12
38 : 51
34
15
Empoli FC
32
7
11
14
26 : 42
32
16
US Lecce
32
7
10
15
27 : 38
31
17
Hellas Verona
32
6
9
17
27 : 45
27
18
Spezia Calcio
32
5
12
15
26 : 51
27
19
US Cremonese
32
3
11
18
28 : 58
20
20
UC Sampdoria
32
3
8
21
20 : 57
17

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (15)

Přidat komentář
Largo

https://www.forzaroma.info/news-as-roma/corsa-champions-ecco-cosa-succede-se-inter-roma-e-milan-chiudono-a-pari-punti/

V pripade rovnosti bodu by LM nemusela byt ztracena, jen nesmime prohrat s Interem.

Reagovat
Lech

Na zacatku sezony jsem cetl po nasem mercatu ze horsi umisteni jak ctvrte, bude sklamanim. Vsude. Nakonec to vypada dost blede jak se cekalo, no Mou uz vari polivku z vymluv pekne s naskokem. Jeden stoper je drzak, jeden vecne vykartovanej, treti odehraje max 2 zapasy po sobe. Kumbulla je jelito, Llorente se zrakvil kdy, po tretim zapase?... Ale Genius bude tlacit hru na 3 stopery az do konce sezony kdy mu bude prdel zachranovat Cristante. U Dybaly vsichni vedeli ze ho zraneni trapi, nakonec byl doted na hristi vic nez kdokoliv cekal, navic mel i MS a vratil se relativne ve forme, na nej se vymlouvat taky nemuze. Tuhle sezonu mame 2-3 hrace na ktere se neda spolehat, Pellegrini, Abraham a Rui. Za ruie nahradu poridili, Pelle mohl sedet kdyz nebyl ok, stejne k nicemu letos nebyl, zaniolo tu 10ku mohl hrat misto nej a nebylo by to horsi, a kvalitni utocnik taky prisel. Jedina smula byl zraneny gini od zacatku sezony, jinak nic na cem se nedalo pracovat lip. Viz karsdorp, zaniolo, abraham, zdravy pelle, permanentni hra na 3 stopery....no ja mourinhovi horsi nez 4. flek neodpustim, ledaze by tu EL vyhral. Za me je problem cislo 1, a jediny za neuspech zodpovedny stale on. Ale necham se prekvapit, treba prepnem do hardcore modu, ubijem to a ubetonujem jak proti Milanu, todle je jeho parketa tak at se predvede

Reagovat
Largo

Prosím Tě, koho že to pořídili za Ruie?

Kádr není špatnej, ale něco mu chybí. Když ho srovnám s Milánama nebo Neapolí a Juve, tak jsme horší. Laziu se zas prakticky celou sezonu vyhýbají dlouhodobý zranění. Jako objektivně, když není ve formě Abraham, Pelle a Rui, tak je to na něm hrozně znát. Za plno věcí samozřejmě může, ale není to jen jeho chyba. Zatím jsme pořád v LM.

Reagovat
Seydou Doumbia

Před začátkem sezony mi to podle toho co se tu psalo přišlo že AS Řím spíš jde po titulu než po nějaké LM. Mourek tu byl dost hypovaný, měli jste kvalitní přestupák a týmy okolo vás měli být ve sračkách ne? Lazio vůbec nestalo za řeč, Juve bylo ve sračkách, Neapol po odchodu Mertense a Insigneho vůbec nic a AC s Interem taky neměli nějaké top předpoklady k dalšímu titulu. Nakonec z toho vznikla sezona, kdy Neapol ponížila celou ligu a všechny týmy od Juventusu níže mají napiču sezonu, ale vlastně pořád bojují o LM tak je to v pohodě. Beru to pouze na úrovní ligové scény.

Reagovat
Salfovic

Přesně, Řím v top4 se bral jako jistota.

Reagovat
king23

Naco čtvrté místo?

Vítězství v EL nestačí?

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že všichni by to preferovali.

Ale pořád zbývají 3 těžké zápasy.

Reagovat
king23

To je pravda s těmi zápasy, ale v tomto pohárovém systému je pro mě narozdíl od ligy Mourinho největší favorit. Možná by stálo za to celkově se zamyslet nad tím, jestli je pro mě lepší A) hrát pravidelně LM a končit dejme tomu ve skupině/v osmifinále a žádnou trofej nevyhrát B) sem tam ligu mistrů vůbec nehrát, ale zase čas od času, jednou za 2-3 roky vyhrát trofej ve smyslu domácí pohár, konfereční liga, evropská liga. Pokud se smířím s B, kde je možné, že je to finančně horší varianta než A, tak je Mourinho velmi vhodný trenér, na A už méně.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi ano, pokud nám zbude aspoň 11 hráčů Jednoznačně tu auru má a viditelně to funguje.

Na A se nehodí, všichni víme, že ten cyklus prostě příští rok skončí, déle v klubu být nemůže, protože nedostane sestavu jako měl v Interu, Realu nebo Chelsea. Ale vyhraná EL má svou váhu, za mně mnohem víc než EKL. Budovat s ním nemá moc smysl, hráči pod ním hodnotu spíš ztrácí vzhledem k tomu, jak hrajeme, a to nejen na papíře, protože ta současná generace prostě nemá takovou herní inteligenci a potřebuje vodit za ručičku, takticky, to on neumí.

Příští sezónu bude 100% mířit na titul, nebo takové budou alespoň jeho požadavky na vedení. Úplně nejsem přesvědčený, že to bude reálné, ale stejně tak si nemyslím, že Neapol obhájí - nebo bude boj až do konce.

Reagovat
Salfovic

To je blbost, LM je nejvíc.

Reagovat
Seydou Doumbia

Neapol mohla už v klidu slavit titul ne? Šance že Lazio vyhraje 6x v řadě a Neapol 6x v řadě prohraje se snad ani v % nedá vypočítat.

Reagovat
Largo

Mohla, stačilo jí vyhrát nad Salernitanou. Navíc doma. To muselo bejt pro fanoušky hrozný zklamání, když příště hraje venku.

Reagovat
Seydou Doumbia

No já to myslel tak že prostě měli slavit i po remíze, však o ten titul můžou příjít jen díky nějaké matematické katastrofě, jinak jako to už reálný není.

Reagovat
Furia Ceca

To ale není možný... zrovna včera mi tu jeden chytrolín vysvětlil, že slavit titul doma nebo venku není žádný rozdíl

Reagovat
LesyJePan

Čaute, 23.5 - 27.5 som vo Florencii. A črtá sa zápas domácich s AS. Viete kedy zhruba budú určené časy výkopov?

Kupoval tu uz niekto listky na Violu?

Ďakujem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele