Události Ligue 1: PSG znovu ztratilo všechny body, Štrasburku prospívá změna kouče

17.01.2023, 09:30
Aktuality
Kylian Mbappé (© AFP)

Devatenácté hrací kolo nabídla francouzská Ligue 1, fanoušci však byli svědky především defenzivního fotbalu. Výjimkou byly pouze zápasy Monaka, které si poradilo 7:1 s Ajacciem a Lille, které přehrálo Troyes 5:1. Podruhé v pěti zápasech překvapivě prohrálo PSG - svěřenci Christopha Galtiera (56) tentokrát podlehli Rennes 0:1.

Štrasburk se zvedá

Poprvé od začátku října se radovali fanoušci Štrasburku. Jejich tým porazil devátý Olympique Lyon 2:1 a posunul se s patnácti body na šestnáctou příčku tabulky. Na ní se zatím drží jen o skóre, za zády má dvojici Brest a Ajaccio. Alsasanům se povedl dobrý výsledek už ve středu, když remizovali s Lens 2:2. Dobrou formu následně potvrdili v sobotu právě proti Lyonu, navíc na jeho domácím hřišti.

Premiéru na lavičce si může pochvalovat i nový trenér Štrasburku Mathieu Le Scornet. Ten převzal tým po Julienu Stephanovi, kterého kvůli neuspokojivým výsledkům vedení klubu odvolalo. Nový impuls týmu patrně prospěl, z šesti možných bodů vydoloval hned čtyři.

Týmy víkendu: Lens a Rennes

Překvapivým vítězstvím nad vedoucím mužstvem ligy PSG se blýsklo Rennes. Tým ze západu Francie porazil v Roazhon Parku tým kolem Lionela Messiho 1:0 a zapsal si tak devátou domácí výhru v řadě. Hráči pod vedením kouče Bruna Génésia tak překonali klubový rekord v počtu domácích výher za sebou. Rennes se dokázalo proti kompaktní pařížské obraně prosadit i bez opor Terriera a Bourigeauda. Vytouženou trefu vstřelil v 65. minutě kapitán domácích Hamari Traoré.

Ještě lepší bilanci si drží v domácím prostředí RC Lens. Na stadionu Félixe Bollaerta ještě neprohrálo a drží si úctyhodnou bilanci 10/10. Díky třiceti bodům z domácích zápasů se drží v tabulce na dohled prvnímu PSG, na které aktuálně ztrácejí tři body. Trenér Franck Haise si musí mnout ruce, tak snovou sezonu ještě nezažil.

Pyrotechnika v Montpellier

Poprvé v novém roce se na stadionech Ligue 1 objevily i dýmovnice a přerušení zápasu. Fanoušci Montpellieru vybalili pyrotechniku hned na začátku utkání. Zápas musel být následně přerušen, aby byla zajištěna bezpečnost hráčů. Pokračovalo se po 15 minutách. Otázkou zůstává, jestli chtěli domácí příznivci svým hráčům pomoct, nebo spíše uškodit. Ve druhém případě se jim to povedlo na výbornou, Nantes si po výhře 3:0 odvezlo z Montpellier tři body.

Muž kola: Igor Tudor

Skvěle si v letošním ročníku počíná i Marseille. Olympians vyhráli už pošesté v řadě a s Lens se přetahují v tabulce o druhé místo - aktuálně zaostávají pouze o dva body. Klub z přístavního města ale míří ještě výš, rád by sesadil z trůnu francouzské ligy úřadující mistry, PSG.

Z 57 možných bodů jich Marseille získala úctyhodných 42. To se dá v polovině sezony považovat za skvělý výsledek. Trenér Igor Tudor, který se při svém říjnovém příchodu nedočkal vřelého přijetí, tak nyní může cítit jistou míru zadostiučinění. S třinácti výhrami, třemi remízami a třemi porážkami má chorvatský trenér v této fázi ligové soutěže nejlepší klubovou bilanci v tomto století před Marcelem Bielsou (41 bodů).

Gól kola: Andrei Girotto

Pastva pro oči. Tak by se dal popsat gól víkendu, o který se postaral Andrei Girotto. Brazilec vyslal tvrdou střelu ze třiceti metrů do horní části branky, navíc se jednalo o trefu v nastaveném čase (45+13) po dalším nuceném přerušení hry.

Autor: Livesport.cz / Pablo Gallego, Julie Marchetti

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele