Události Ligue 1: Další tradiční značka na hraně, senzační Clermont i senegalský snajpr

15.05.2023, 12:04
Názory a komentáře

Loni ztratila Ligue 1 hned dva tradiční kluby v podobě Bordeaux a Saint-Étienne, letos je v ohrožení další velké jméno. Nantes dohrává sezonu v katastrofální formě a tři kola před koncem mu velmi reálně hrozí sestup o patro níž.

Kdyby se počítaly jen pohárové soutěže, mělo by Nantes za sebou úspěšný ročník. V Coupe de France druhá finálová účast v řadě, navíc ozdobená triumfy nad Lyonem či Lens v průběhu turnaje. V Evropské lize překvapivý postup ze skupiny a v play off statečný boj proti Juventusu, na jehož půdě Kanárci dokonce uhráli cennou remízu 1:1. Všechno úctyhodné výsledky. Jenže pak je tady liga. A v ní už je to s Nantes výrazně horší.

Osminásobném francouzskému mistrovi velmi reálně hrozí sestup. Do konce Ligue 1 zbývají tři kola a Nantes se nachází na 17. místě tabulky, které při letošním pravidlu o čtyřech sestupujících znamená pád o patro níž. Na konkurenční Auxerre sice Kanárci ztrácí jen bod, jejich aktuální forma je ale tak zoufalá, že se důvody pro záchranářský optimismus hledají jen těžko. Ligový zápas vyhrálo Nantes naposledy 12. února, od té doby sbírá body pouze po jednom. S blížícím se závěrem soutěže se navíc forma FCN spíš než cokoliv jiného zhoršuje. Bilance dva body z posledních pěti kol je na záchranu opravdu málo.

Posledních pět zápasů Nantes (©Livesport)

Ještě nedávno to přitom vypadalo, že Nantes i přes špatnou formu do záchranářských vod nespadne. Žlutozelení se po většinu sezony drželi v klidném středu tabulky a jejich náskok na červenou zónu vypadal až příliš dobře na to, aby se jich týkal boj o přežití mezi elitou. Možná si něco podobného mysleli i uvnitř klubu a spíš než na ligu zaměřili pozornost na pohárová tažení. A najednou je náskok pryč.

Nantes už několik týdnů nutně potřebuje přepnout do krizového módu, zatím ale neví jak. V přímých "šestibodových" bitvách s Brestem a Štrasburkem nedali Kanárci ani gól, což minulý týden stálo místo trenéra Antoinea Kombouarého. Loni byl po senzačním vítězství v Coupe de France hrdinou, letos se možná podepíše pod historický krach. Jeho pozici přebral pro závěr sezóny Pierre Aristouy, dosavadní trenér U19, tým to ale zatím výrazněji neprobralo a včera jen remizoval na půdě Toulouse 0:0.

Po výsledcích 35. kola to vypadá, že čtvrté sestupové místo vyjde buď právě na Nantes, nebo na Auxerre. Rozdíl mezi oběma celky tvoří jeden jediný bod, v posledních třech kolech tak bude každá výhra klíčová. Zatímco Auxerre čeká doma PSG, venku Toulouse a opět doma Lens, FCN přivítá Montpellier, vyrazí do Lille a sezónu zakončí doma proti Angers. O něco příznivější los má papírově Nantes, v jeho současné formě to ale vůbec nemusí stačit.

Zbývající program Nantes v Ligue 1. (©Livesport)

Pokud by se před začátkem sezony tipovalo, kdo z dvojice Nantes, Clermont bude spíš hrát o záchranu, drtivá většina sázek by šla na druhý jmenovaný klub. Loni se Les Lanciers jako nováček dokázali mezi elitou horko těžko udržet, druhý ročník v nejvyšší soutěži ale bývá často těžší než ten první. Clermontu to ale očividně nikdo neřekl.

Tým s druhým nejnižším rozpočtem v soutěži se po 35 kolech nachází na senzačním 8. místě a v současnosti se chlubí vůbec nejlepší formou v lize. Bilance 6-1-0 z posledních sedmi kol by byla úctyhodná i pro PSG, natož pro papírového outsidera, který by měl hrát o záchranu. Na poháry už to sice není, pokud se ale povede udržet umístění v horní polovině tabulky, bude to pro Clermont parádní úspěch.

Zbývající program Auxerre v Ligue 1. (©Livesport)

Hráč kola

Štrasburk míří k záchraně a za ruku ho vede Habib Diallo. Senegalský útočník poslední dobou sází gól za gólem a nejinak tomu bylo v sobotním zápase proti Nice, kde Racingu vystřílel výhru 2:0. Úvodní trefu zvládl hned v první minutě, další pak s tradiční spolehlivostí přidal z penalty. Diallo má na kontě už 20 ligových gólů a je čtvrtým nejlepším střelcem ligy.

Gól kola

Lens šlo proti Remeši brzo do deseti a navíc prohrávalo gólem z penalty, přesto ale dokázalo zápas otočit. Výhru 2:1 trefil v 55. minutě Seko Fofana, který se gólově prosadil podruhé v řadě. A stejně jako proti Marseille, i tentokrát to byla parádní trefa. Kapitán Racingu před vápnem protancoval kolem tří obránců, připravil si palebnou pozici a s ledovým klidem poslal míč k tyči.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Touma

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele