Události La Ligy: Góly jako nedostatkové zboží. Čtyřikrát nuda, v Barce dvojitá radost

07.03.2023, 15:45
Názory a komentáře
Raphinha (© AFP)

Křivda, čtyři duely bez jediného gólu i další navýšení náskoku na čele La Ligy. Barcelona zvládla navzdory dlouhému oslabení zdolat Valencii a na druhý Real Madrid, který potvrdil nastolený trend 24. kola a s Betisem hrál 0:0, si vytvořila náskok devíti bodů. Další dvě nuly svítily na konci zápasu na světelné tabuli i v pondělí, kdy Celta Vigo uzavřela z části nudný prodloužený ligový víkend v Pamploně.

Fotbalový víkend začal ve Španělsku o prvním březnovém týdnu netradičně brzo. Už ve čtvrtek se totiž ozval Cádiz, který cítil "starou" křivdu. V polovině ledna Piráti přišli vinou rozhodčích o vedení 1:0 v zápase s Elche, když v 83. minutě utkání rozhodčí přehlédli zjevný ofsajd, jenž předcházel vyrovnávající brance.

Cádiz se už dříve obrátil na španělskou federaci RFEF s žádostí o anulování výsledku a opakování posledních devíti minut zápasu. RFEF protest odmítla s tím, že k jeho řešení není kompetentní.

Navzdory žádosti aktuálně 15. celku La Ligy, který se obrátil na španělský sportovní soud s protestem a jasný postojem - zastavte ligu, dokud nebude celá událost dořešena - se už v pátek zase hrálo. A světe div se, 24. kolo nejvyšší španělské soutěže otevřel paradoxně právě Cádiz. Piráti se sice cítili okradeni, na hřišti jim to však spíše pomohlo. Na trávníku Realu Sociedad totiž ubojovali cennou remízu 0:0. Už chudý páteční večer tak mohl napovědět, že začátek března může být na Pyrenejském poloostrově fotbalová nuda.

Bezbrankové výsledky se totiž o uplynulém víkendu zrodily hned čtyři. Kromě zmíněného duelu v Reale Areně se gólu nedočkali ani fanoušci ve Vallecanu, kde vzbudily rozruch jen ozvěny brankové konstrukce a červená karta Oihana Sanceta. Stejně tak dopadl v neděli i večerní duel v Seville, kam zavítal Real Madrid.

"Bílý balet" se na travnatém parketu Betisu pohyboval tak trochu křečovitým krokem, když naplno pocítil vzrůstající sílu domácího týmu. Andalusané tak jen potvrdili ambice zapojit se do bojů o Ligu mistrů, zatímco obhájce ligové trofeje vykouzlil radost na tvářích příznivců Blaugranas.

Statistiky zápasu Betis - Real Madrid (©Opta by Stats Perform)

Barcelona totiž zhruba čtyři hodiny zpět zvládla navzdory dlouhému oslabení porazit Valencii a na druhý Real si vytvořila náskok už devíti bodů. Hrdinou Katalánců se stal Brazilec Raphinha, který rozveselil přítomné na Camp Nou už v 15. minutě utkání. Páté vítězství nad "Netopýry" v řadě sledoval pouze z tribuny karetní hříšník Xavi, jemuž jistě udělal radost fakt, že Barca zvládá těžké zápasy i bez Roberta Lewandowského. Však při absenci polského šutéra v ligovém zápase Katalánci vždy zvítězili 1:0 - tentokrát už počtvrté.

Aby byla sbírka střeleckého trápení kompletní, je třeba zmínit i pondělní dohrávku mezi Osasunou a Celtou Vigo. Los Celestes, v jejichž dresu nastoupil do svého jubilejního 300. ligového utkání kapitán Hugo Mallo, vyšli v roce 2023 gólově naprázdno už potřetí, zatímco domácí už popáté.

Fanoušci La Ligy tak mohou děkovat do Madridu, kde v bylo v sobotu k vidění hned sedm branek. Velkou zásluhu na zostuzení Sevilly (6:1) si připsal dvěma zásahy v prvním poločase nizozemský útočník Atlétika Memphis Depay, který dosud v dresu Los Indios skóroval pouze jednou. Domácí tak dokázali využít špatných výsledků svých konkurentů a posunuli se na třetí příčku tabulky. Naopak klub z Andalusie dělí jen bod od sestupových příček.

Vynecháme-li duel z Estadio Metropolitano a souboj Getafe s Gironou (3:2), padlo v prvním březnovém kole nejvyšší španělské ligy poue sedm gólů v osmi zápasech.

Výsledky 24. kola La Ligy (©Livesport)

Hráč kola

Kdo jiný než Depay? Jak bylo zmíněno výše, Nizozemec se v sobotu prosadil dvakrát, čímž dal trenérovi Diegu Simeonemu jasný vzkaz - "můžete se mnou počítat". Právě do uplynulého víkendu totiž bývalý hráč Barcelony naskakoval do hry pouze v roli náhradníka a na první start v základní sestavě si musel počkat. To se mu však vyplatilo. Depay předvedl skvělý výkon, kterým nasměroval Atlético zpět za vedoucí duo velkoklubů.

Gól kola

Ani v případě nejkrásnější trefy neopustíme Metropolitano. Na Depaye totiž hned po přestávce navázal Antoine Griezmann, který otevřel druhý poločas fantastickou trefou. Koke předložil míč francouzskému reprezentantovi zhruba na 20 metrech od soupeřovi branky a "Grizzy" neváhal. Brankáři Bonovi sice dal šanci si na míč alespoň sáhnout, na zneškodnění jeho rány byl však Maročan ve službách Sevilly krátký. O všem vypovídající byl pohled na trenéra Simeoneho...

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (25)

Přidat komentář
Gazdo

Mimo dvoch zapasov strasne suchoty… LaLiga ten defenzivny trend nasleduje uz dlhodobo. Imho je to sposobene nedostatkom penazi ktory sa proste musi vynahradzat taktickou vyspelostou a skusenost vravi ze ak nedostanes gol neprehras… vobec sa mi to nepaci

Reagovat
Rizek

Nekvalita v útocích je strašlivá. Někdy žasnu, co proti nám soupeři spálí. My se prsíme, jakou máme obranu, ale částečně je to v tom, že prostě protihráči nepromění strašné množství šancí. A pak jdeme do Evropy, kde nám to tam soupeři nasypou.

La liga jde úplně de pytle. Bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

Našim sypajícím soupeřům zase nasypou v jejich ligách a ještě mnohem víc, viz MU. Tohle nekonečné generalizování je fakt o ničem

Reagovat
smazaný uživatel

Zkusím to tvým stylem z pohledu pomyslného fanouška Liverpoolu.

Nekvalita v obranách je strašlivá. Někdy žasnu, co všechno proti nám soupeři promění. My se prsíme, jaký máme útok, ale částečně je to v tom, že protihráči jsou dřevění kolohnáti a nabídnou strašné množství šancí. A pak jdeme do Evropy, ale k trofeji si ani nečichneme, protože v jiných ligách hrají takticky a my netrefíme ani stodolu.

Premier League jde úplně do pytle. Bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

Víc to tedy sedí na City a má tam být "co všechno proti soupeřům proměníme", trochu jsem se do té změti sebemrskačských vět zamotal Ale pointa je, že stejně platný důkaz o lize v pytli se dá vytvořit velice jednoduše

Reagovat
Rizek

Já teda ten úpadek sleduju už pár let, ale letos je to do očí bijící. Téměř každý zápas má náš soupeř minimálně 2 - 3 opravdu velké gólovky, které nepromění. Někdy nás zamknou na minuty k nám do pásma. Jenže to prostě nejsou schopní zúročit. Nekritizuju ligu jako celek, ale finální fázi většiny klubů, která je tristní.

Já pamatuju doby, kdy jsme kontrolovali hru 90 % zápasu, ale soupeři nám byli schopní utéct a potrestat. A takhle jsme ztráceli mraky bodů. to teď soupeři neumí. Prostě nemají tak kvalitní útočníky, kteří by to proměnili.

Reagovat
smazaný uživatel

Šance proti nám měly i slabé kluby vždycky. Rozdíl je, že teď nemáme stoleté a pomalé obránce Piquého, Lengleta a Alvese, ale rychlé a mladé Arauja, Christensena a Baldého+Stegena, který je poslední dvě sezony v životní formě. Svádět to na nekvalitu útočníků je podle mě nesmysl. Vlastně tím říkáš, že my sami jsme nic neovlivnili ani nezměnili, ale jenom jsme trefili sezonu špatných útočníků. Takhle to asi nefunguje.

Reagovat
Rizek

Bože ...

Pique je dost možná nejlepší stoper, kterého jsme v historii měli. Alvés asi nejlepší RB v historii.

Ano, máme skvělé obránce a fantastického gólmana, ale i přes naše obránce se soupeři dostávají do gólovek. A nedávají je.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad je jasné, že mluvím o jejich posledních sezonách a ne o kariéře tvl Útočníci neproměňují šance, protože je chytí brankář nebo zmaří obránce, obojí je důsledek kvality hráčů, formy hráčů, pohybového talentu hráčů, obětavosti hráčů, pozornosti hráčů a systému hry v obraně, co jako chceš abych ti odpověděl?

Ano, některé týmy štěstí mají a těží z něho, ale my to nejsme

Reagovat
Rizek

Ano, částečně je to tím, že naši obránci jsou schopní šance zablokovat, ale i to je obousečná zbraň - stát na druhé straně kvalitnější útočník, tak to třeba promění.

Ano, my letos v lize těžíme z velkého štěstí. To snad ani není možné, co jsi schopný rozporovat. Zírám.

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych vidět tvoji metodu, kterou tak dokonale rozpoznáváš štěstí od dobrého zákroku brankáře nebo obránce Tipuju Cibulkovo kyvadélko.

Reagovat
Rizek

Dlouhodobě trénované oko fanouška.

Reagovat
EaP

Sú tu proste vtipalci. 5 sezón sme dostávali kopec gólov, bolo to nekvalitou obrany a naopak schopnými súpermi. Nedostávame góly, je to naopak neschopnosťou súpera. Ešte minulú sezónu sme boli v defenzíve tragicky. Do ligy postúpili ofenzivnejsie mužstva a zase ta kvalita klubov sa nijak výrazne nezmenila.

Reagovat
Rizek

Co to meleš? Liverpool byl za posledních 5 let třikrát ve finále LM. Ve své lize za tu dobu má jeden titul.

My máme za posledních 5 let 2 tituly v lize (plus možná letos další) a v Evropě jedno velké nic. Ten rozdíl liga/Evropa je gigantický.

Reagovat
smazaný uživatel

Finále je jim platné jak mrtvému zimník, ani jednou si proti Realu neškrtli. A v porovnání liga/LM je na tom City ještě mnohem hůř.

Reagovat
Rizek

No tak pokud to bereš takhle, tak za posledních 5 let vyhráli jeden titul v PL a jeden v LM. Prostě stejná kvalita tam i tam.

City LM neumějí. To je něco trochu jiného - úkaz, výjimka. Ale je nebudeme napadat za to, že nemají v týmu kvalitu, že ne?

Zkus nehledat nějaká debilní přirovnání a zkus si odpovědět na otázky, které jsem nadnesl - proč soupeři v lize svoje šance proti nám neproměňují a v Evropě ano. Neberu Bayern, před kterým se poskládáme už před zápasem, ale Inter a MU nám prostě zavřeli oči.

Reagovat
smazaný uživatel

Já v tom nevidím žádnou záhadu. Dnes by chtěl každý všechno hned, ale jakoby všichni zapomněli, že máme úplně nově složený tým s tunou náctiletých hráčů. Nevyzrálost v nejnáročnějších zápasech je normální a je taky normální, že se v několika nejnáročnějších zápasech projevuje.

Reagovat
Rizek

Co to zase meleš? Já bych chtěl všechno hned? Já jsem se současnou naší sezonou spokojený, ale nemohl jsem si nevšimnout, jak naše zápasy probíhají. Kdybychom takhle hráli v lize před deseti a víc lety, bojujeme o účast v evropských pohárech s dvoucifernou bodovou ztrátou na titul. Ta kvalita byla někde úplně jinde. Boje s Valencií, Espanyolem, Sevillou, La Coruňou, Celtou, Athleticem, Villarrealem, zápasy na Anoetě ... To mělo všechno ohromnou kvalitu. Dneska jsou to o třídu horší fotbaly.

Podívej se na nějaké clásico z té doby. To se s tou selankou, kterou hrajeme s Realem teď, nedá srovnat. Tam to byly bitvy, na které se ty týmy připravovaly týdny, šmelilo se s kartama, termínama, intenzita na maximum.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, doba se mění, hráči se mění, trenéři se mění, forma týmů se mění. Ale kvůli tomu si nebudu idealizovat "staré zlaté časy", které nikdy nebyly, akorát byly jiné podmínky, v nichž se podařilo vytvořit lepší výsledný produkt na naší straně i straně soupeřů. Když je Valencia na sestup, těžko bude na Camp Nou nastupovat myslící na výhru atd. Jasně, když v Clásicu není Suárez, Ramos, Pepe a Ronaldo, logicky není na hřišti tolik brutálních magorů, kteří se chtějí pozabíjet, ale s kvalitou nebo intenzitou to nemá moc společného. Je jasné, že brečící Vinicius tomu nedává tolik atraktivity, ale to přece neznamená, že ty zápasy najednou stojí za hovno, akorát jsou prostě trochu jiné. Sorry, ale opravdu nemám rád tyhle řeči, jak bylo kdysi (ve skutečnosti před pár lety :DD) všechno nádherné a teď je najednou všechno selanka, protože nevidím 5 z 10 nejlepších hráčů světa v jeden moment na hřišti.

Reagovat
Rizek

Tak proč rovnou nenapíšeš, že jsi v té době na Barcu nekoukal. To pak nemá cenu.

Jestli to bude mít tuhle trajektorii ještě dva tři roky, tak ti to třeba všechno dojde. Budeme se prsit v lize a dostávat klády (už dostáváme) v Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Každá trajektorie se někdy zlomí. To je podstata sportu. A tím bych to ukončil

Reagovat
smazaný uživatel

A jestli považuješ dominantní výhry 4:0 a 3:1 za selanku, tak opravdu nevím, co bys chtěl...ty zápasy měly z naší strany velkou kvalitu.

Reagovat
Trand

Přijde mi teda trochu zvláštní dát rubriku gól kola a pak místo gólu vidět Simeoneho

Reagovat
blaugrana

Baj d vej...Raphinha 8+9 ...iritujuci na sledovanie, skvely statisticky...asi tak by som to zhrnul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele