Události La Ligy: Barcelona spí, v Madridu sní a ve Valencii mají po 36 letech strach

18.04.2023, 18:50
Názory a komentáře
José Gayà (© AFP)

Už jen devět kol zbývá do konce La Ligy, jejíž budoucnost se dost možná bude odehrávat bez Valencie. Šestinásobný španělský mistr se potácí v sestupových vodách a ne a ne nalézt cestu ven. Po sladké výhře nad Realem se potopila ke dnu také Žlutá ponorka, která nečekaně ztratila v boji o Ligu mistrů.

Ke štěstí Villarrealu však neuspěl ani Real Sociedad, nad jehož síly bylo v baskickém derby Bilbao. A aby toho nebylo málo, selhal i další celek z elitní šestky - útok Barcelony se neprosadil už 309 soutěžních minut a probudil naděje nejednoho madridského klubu.

Španělský fotbalový týden začal už tradičně v pátek, kdy do Madridu zavítala Osasuna. V souboji dvou celků pokukujících po evropských pohárech uspělo domácí Vallecano, které zvítězilo po více než dvou měsících a teoreticky se tak udrželo v boji o Konferenční ligu. Tu v La Lize zaručuje šestá příčka, kterou aktuálně okupuje Villarreal.

Právě El Submarino Amarillo nenavázala na týden starou sladkou výhru nad Realem Madrid a doma nečekaně prohrála s Valladolidem. Ke dnu Žlutou ponorku seslalo marocké duo - Selim Amallah, Jawad El Yamiq. Pucelanos tak si na svého sobotního soupeře vyšlápli poprvé od roku 2018 a oslavili premiérovou výhru pod novým trenérem Paulem Pezzolanem. Uruguayec první tříbodový úspěch prožíval naplno - v 75. minutě viděl po inkasované brance červenou kartu.

Souboj o pohárovou Evropu v La Lize. (©Livesport)

Jen o pár hodin později se však v baskickém derby, za úsměvu Villarrealu, radovalo Bilbao. Athletic přivítal na San Mamés nedaleký Real Sociedad a díky dvěma trefám Iňakiho Williamse zvítězil 2:0. Leo Leones si tak připsali klíčové vítězství, v boji o již zmíněnou šestou příčku zaostávají o čtyři body.

O jednu pozici výše se v tabulce La Ligy nachází Betis, který by rád vzhlížel spíše vzhůru. V dohledu má totiž právě fotbalisty ze San Sebastiánu, které díky vítězství nad Espanyolem stáhl na pouhé tři body. Zatímco se celek z Andalusie přiblížil Lize mistrů, Katalánci prohráli už pošesté v řadě a právem se začínají strachovat o svou budoucnost.

Suverénně poslední Elche, které drží nad vodou už jen teoretická naděje, doplňuje na sestupových pozicích právě Espanyol a pro neznalé tak trochu nečekaně Valencia. S 27 body poletují Netopýři nad propastí, do níž naposledy spadli před 36 lety. Los Che získali z posledních 12 zápasů pouhých sedm bodů, naposledy v souboji dvou spících obrů nestačili na Sevillu a devět kol před koncem aktuální sezony hazardují s prvoligovou příslušností. Naopak Sevilla to se záchranou zřejmě myslí vážně. Z posledních pěti zápasů třikrát vyhrála, vyhrabala se na bezpečné 13. místo a navíc ji přeje i štěstí, chcete-li spravedlnost - naposledy totiž VAR zrušil dvě penalty v její neprospěch.

Výsledky 29. kola španělské LaLigy. (©Livesport)

Barcelona spí a v Madridu sní

Už se zdálo, že je o titulu pro letošek rozhodnuto. Barceloně ale zvhnul střelný prach, podruhé v řadě jen remizovala a povolila Realu, aby se po vítězství v Cádizu přiblížil čelu tabulky na 11 bodů. "Dokud jsou body v boji o titul k mání, budeme se o ně snažit. Dnešním vítězstvím jsme na Barcelonu trochu zatlačili. Stále nás čekají zápasy, budeme se prát," pronesl po tříbodovém úspěchu založník Bílého baletu Dani Ceballos.

Propast mezi oběma španělskými giganti je obrovská, ale střelecká krize Blaugranas může mít delšího trvání. Aktuálně Xaviho ofenziva mlčí už 309 soutěžních minut a v příštím kole přivítá na Camp Nou druhou nejlepší defenzivu soutěže - tradičně pevnou hráz Diega Simeoneho. "Ke spokojenosti máme daleko," zaznělo z úst legendárního záložníka Barcelony, jehož svěřenci vyzvou ve 30. kole madridské Atlético.

Robert Lewandowski a spol. nevstřelili branku už 309 soutěžních minut. (©Livesport)

Los Colchoneros jsou v novém roce ve skvělé formě. Od začátku ledna podlehli v lize pouze Barceloně, jinak ve 13 zápasech brali hned desetkrát všechny tři body. Naposledy se o vítězství zasloužil Antoine Griezmann, který dvěma brankami zařídil výhru 2:1 nad Almeríou, díky níž se madridský klub udržel v těsném závěsu za svým městským rivalem. Závěr soutěže na Pyrenejském poloostrově tak bude ještě velmi zajímavý.

Hráč kola

Přestože kandidátů je hned několik - brankář Cádizu, Antoine Griezmann či Selim Amallah, ocenění pro nejlepšího hráče si vyslouží Iñaki Williams. Ghanský útočník udělal přítomným fanouškům na San Mamés radost, neboť vstřelil dvě branky a všechny tři body z důležitého baskického derby ponechal doma.

Gól kola

Krásných branek padla o víkendu ve Španělsku spousta a o značnou část z nich se postarali obránci. Prosadil se rovněž zmíněný Maročan El Yamiq, jehož individuální akce připomínala spíše skvěle odvedenou práci ofenzivního křídelníka.

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele