Události La Ligy: Barcelona přišla o domácí neporazitelnost, Valencia se vzdálila sestupu

22.05.2023, 17:48
Názory a komentáře
Giorgi Mamardašvili (© AFP)

Z Camp Nou si v této sezoně žádný tým neodvezl tři body. Toto tvrzení platilo až do sobotního duelu, kdy Barcelona, která už má mistrovský titul v kapse, na domácí půdě podlehla 1:2 Realu Sociedad. Ani to však nezabránilo tomu, aby Sergio Busquets (35), který na konci sezony klub opustí, zvedl nad hlavu svou první trofej v roli kapitána.

Barcelona se po téměř čtyřech letech vrátila na vrchol La Ligy, a to tím nejlepším možným způsobem. S Xavim v čele získali Blaugranas na Camp Nou svůj 27. ligový titul. Jen to přišlo po překvapivé porážce s Realem Sociedad.

Bez Pedriho a Gaviho se trenérský štáb rozhodl dát v závěrečné části sezony více prostoru náhradníkům. I kvůli tomu Barcelona utrpěla vůbec první domácí porážku v sezoně v rámci La Ligy. I tak se může chlubit fantastickou bilancí 14 výher, třech remíz a jedné porážky. To vše při neuvěřitelném skóre 34:4, přičemž dvě ze čtyř inkasovaných branek obdržela až v sobotním duelu.

Přehled zápasu Barcelona - Real Sociedad 1:2

Barcelona však nebyla jediným velkým týmem La Ligy, který v 35. hracím dni ztratil body. Real Madrid, jenž se vrátil z Manchesteru, kde utrpěl výprask 0:4, si připsal další porážku na stadionu Mestalla. Valencia potřebovala vyhrát, aby se vzdálila sestupovým pozicím, a to se jí nakonec i díky gólu Diega Lópeze podařilo. To znamená, že se jí bude v závěrečných kolech dýchat o poznání lépe.

Hráč kola

Giorgi Mamardašvili je jedním z hráčů, kteří se nejvíce zasloužili o cennou výhru nad Realem Madrid. Gruzínský brankář udržel vedení 1:0 až do závěrečného hvizdu, přestože po celý zápas musel odolávat náporu svěřenců Carla Ancelottiho.

V 56. minutě se Mamardašvili zaskvěl proti ráně Rodryga, který se opřel do odraženého balonu z hranice malého vápna. Gólman Valencie byl však připraven. Jen o pár minut později si oba tento souboj z podobné pozice zopakovali a opět byl úspěšnější brankář domácího celku.

V první minutě nastavení podržel Gruzínec Valencii ještě jednou, když fantastickým zákrokem vychytal v obrovské šanci Federica Valverdeho, jenž z hranice pokutového kopu vsadil především na razanci. V úplném závěru si na něj nepřišel ani Karim Benzema či Toni Kroos z přímého kopu.

Gól kola

Zatímco Real Madrid ve 35. kole ztroskotal ve Valencii, jeho městský rival Atlético si na domácím hřišti poradil s Osasunou, kterou porazil 3:0 a posunul se na druhé místo právě před Real. Jedním gólem se na tom podílel i Ángel Correa, který se postaral o třetí gól Atlétika.

Correa v 82. minutě utkání využil skvělou přihrávku za obranu od spoluhráče Rodriga de Paula a chladnokrevně zakončil podél levé nohy bezmocného gólmana Osasuny.

Autor: Livesport.cz / Rafael Gómez

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele