Účastníci Ligue 1 pro sezonu 2010/2011 (1)

03.08.2010, 18:07
Previews
Už v sobotu večer odstartuje nový ročník francouzské Ligue 1, v němž bude mistrovský titul obhajovat Olympique Marseille. Startovní pole znovu čítá dvacet klubů, pojďme si představit první polovinu z nich a podívejme se, jak si vedly během letní přestávky...
Racing Club de Lens (trenér: Jean-Guy Wallemme)

Obrovské neštěstí. Přesně tak hodnotili příznivci klubu ligový ročník 2007/08, jejich oblíbenci totiž po konstantně špatných výkonech obdrželi "černého Petra" - osmnácté místo o pouhé dva body za konkurenčním Toulouse znamenalo pokles o patro níže. Nicméně druhou ligou Lens proletělo jako uragán a první místo si pohodlně zajistilo již s předstihem. A ani v uplynulé sezóně se podobné zklamání jako před dvěma lety nekonalo, konečné jedenácté místo se dá zpětně hodnotit jako velmi příjemné překvapení ligy, i věhlasnějším Paris Saint-Germain či Saint-Étienne nezbylo než koukat sestavě s kapitánem Chellem v čele na záda. Hlavně body z domácího stadionu Stade Félix Bollaert byly pro Lens klíčové, porážku si odsud odvezly mimo jiné ligový mistr Marseille, Bordeaux, Auxerre či Monaco. Podobná bilance dvaačtyřicetiletého trenéra Jean-Guy Wallemmeho určitě potěšila a stejnou tvrz chtějí z domácího stánku fotbalisté Žlutočervených udělat i letos. Dlouho se zdálo, že u toho bude i reprezentant Pobřeží Slonoviny Aruna Dindane, ten ale nakonec zamířil do katarského klubu Lekhwiya, kde se potká i se svým krajanem Bakarym Koné, který sem taktéž přestoupil letos z Marseille. Dalším hráčem, jenž opustil kádr, je obránce Fabien Laurenti. V létě mu vypršela smlouva, a tak bude v nové sezóně jednou z mnoha nových tváří v týmu nováčka z Arles. V jiné lize si zahraje alespoň dočasně také Srb Dejan Milovanović, poté, co se šestadvacetiletý záložník nedokázal úplně prosadit v kádru trenéra Wallemmeho, odešel na roční hostování do týmu, kde svojí kariéru začal, tedy do Crvene Zvezdy Bělehrad. A druhou tváří, která odchází hostovat, je nadějný obránce William Remy, reprezentant Francie do 19 let půjde ukázat své kvality do výběru US Créteil-Lusitanos. Náhrady zatím vedení Lens nepřivedlo žádné, prostor dostanou spíše hráči, kteří se navrátili z hostování. K tomu by měli taktéž dostat prostor fotbalisté, kteří budou do A-týmu přeřazeni z béčka.

Příchody: David Pollet (návrat z hostování, Paris FC), Geoffrey Doumeng (návrat z host., Tours), Steven Joseph-Monrose (návrat z host., Châteauroux), Kévin Goeman (návrat z host., Zulte-Waregem), Sidi Keita (návrat z host., Xerez), Issam El Adoua (návrat z host., Nantes).

Odchody: Fabien Laurenti (volný hráč, Arles), Aruna Dindane (Lekhwiya), William Remy (host., US Créteil-Lusitanos), Dejan Milovanović (host., CZ Bělehrad).

Největší hvězda: Issam Jemaa
Přestože je kádr Lens složen povětšinou spíše z nenápadných fotbalistů, jeden z nich se loni přehlédnout nedal. Tuniský reprezentant pravidelně potvrzoval své kvality a dokázal svými výkony strhnout celý tým. Podobně na něj budou spoluhráči spoléhat i v nové sezóně, jeho individuální schopnosti jeden na jednoho a techniku totiž nikdo z týmu nahradit nedokáže.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Sébestien Roudet, Kévin Monnet-Paquet, Samba Sow.

Pravděpodobná sestava: Vedran Runje - Yohan Demont, Alaeddine Yahia, Éric Chelle, Henri Bedimo - Samba Sow, Adil Hermach - Kévin Monnet-Paquet, Sébastien Roudet, Kanga Akalé - Issam Jemaa.

Tip na umístění: 14.


AS Nancy-Lorraine (Pablo Correa)

I do nové sezóny vstoupí druhý nejmladší klub soutěže s jasným cílem - skončit v klidném středu. Na lavičce u toho opět bude stálice Pablo Correa, který je u týmu již osmým rokem. Nejvíce starostí mu asi momentálně přidělává odchod Issiara Diy, talentovaný křídelník totiž po čtyřletém období stráveném v klubu ze severovýchodu Francie odešel za novou výzvou do tureckého Fenerbahce. Představitele Nancy tak čeká složitý úkol najít hráče, který nahradí druhého nejlepšího střelce týmu loňské sezóny. Tou pravou alternativou by mohl být třicetiletý Marama Vahirua, zkušený forvard s tahitskými kořeny totiž překvapivě neprojevil zájem pokračovat v Lorientu a přišel zadarmo po vypršení kontraktu. Jeho dvorním nahrávačem by mohl být Alexandre Cuvillier, talentovaný ofenzivní záložník příchází s velikým očekáváním na hostování z druholigového Boulogne. Více vrásek na čele ale asi přidělává příznivcům "Les Chardons” situace kolem Youssoufa Hadjiho. Tato zkušená opora Nancy a loni nejlepší střelec klubu totiž v posledním kole minulé sezóny v rozhořčení strčil do rozhodčího a od sportovní arbitráže "vyfasoval” půlroční distanc, který mu vyprší sedmého listopadu, v číslech tedy přijde o třináct soutěžních utkání. Odvolání vedení mu nebylo nic platné, představitelé Ligue 1 byli neoblomní. Můžeme tedy minimálně na úvod sezóny od Nancy čekat hodně opatrný fotbal, založený především na práci defenzivních hráčů. Fanoušci skromného klubu se na příchod nějaké další výrazné ofenzivní posily totiž nejspíše příliš těšit nemohou.

Příchody: Marama Vahirua (volný hráč, Lorient), Alexandre Cuvillier (hostování, Boulogne), Jean Calvé (návrat z host., Grenoble), Benjamin Gavanon (návrat z host., Sochaux), Landry N'Guemo (návrat z host., Celtic).

Odchody: Momar Faye (volný hráč), Thomas Gaudu (volný hráč), Damián Macaluso (volný hráč, Veracruz), Johan Lapeyre (volný hráč), Basile Camerling (volný hráč), Abdeslam Ouaddou (volný hráč, Lekhwiya), Issiar Dia (Fenerbahce), Gastón Curbelo (bez angažmá), Bocundji Ca (host., Tours), Helder Ferreira (host., Dinamo Bukurešť), Floyd Ayité, Florian Marange, Cheick Diabaté (všichni návrat z host., Bordeaux).

Největší hvězda: Julien Féret
Mnoho odborníků se ptá, proč tento středopolař už dávno nezamířil za lepším. I v uplynulém ročníku pracovitý Francouz jasně ukazoval svojí kvalitu, projev Nancy mnohdy rostl a padal právě s příspěvkem největší opory klubu. Pro tým kolem Pabla Correy bude naprosto klíčové, nakolik dokáže osmadvacetiletý záložník zopakovat výkony z loňské sezóny, jelikož přehledem a citem pro přihrávku zastiňuje prakticky všechny své, spíše pracovitější, spoluhráče.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Marama Vahirua, Mickaël Chrétien, Chris Malonga.

Pravděpodobná sestava: Gennaro Bracigliano - Mickaël Chrétien, Joël Sami, André Luiz, Reynald Lemaître - Julien Féret, Pascal Berenguer, Landry N'Guemo (Alexandre Cuvillier), Chris Malonga - Marama Vahirua, Youssouf Hadji (Djamel Bakar).

Tip na umístění: 13.


Paris Saint-Germain F.C. (Antoine Kombouaré)

31 bodů. Takový propastný rozdíl byl v minulé sezóně mezi první Marseille a ambiciózním týmem z Paříže, který se nakonec umístil až na neuspokojivém třináctém místě. Pro po trofejích lačné příznivce týmu z hlavního města Francie obrovské zklamání. V evropských pohárech se nám ale i přes nevydařený ročník představí, jelikož nejmladší klub soutěže si účast v Evropské lize zajistil vítězstvím v Coupe de France po infarktovém závěru s Monacem, Guillaume Hoarau dal v prodloužení svým gólem zapomenout na své špatné výkony v lize. I tak byl ale pařížský trenér Kombouaré prakticky nepřetržitě v průběhu celé sezóny pod drtivou palbou kritiky a spekulace ohledně jeho odvolání se objevovaly s železnou pravidelností. O tom nakolik to je silná osoba svědčí i to, že jej uvidíme na lavičce i v nadcházejícím ročníku, vedení "Les Parisiens” mu totiž, pro některé možná překvapivě, vyjádřilo plnou podporu. Co Kombouarého může prozatím těšit je to, že PSG neopustila žádná opora a naopak několik kvalitních hráčů bude mít k dispozici. Tou nejzářivější posilou by měl být devětadvacetiletý levonohý Brazilec Nené, který přišel z konkurenčního Monaca. Tento obávaný exekutor standartních situací by měl být konečně tím pravým, kdo nahradí Jerome Rothena, který po neúspěšném angažmá ve skotském Rangers odešel zkusit štěstí do tureckého Ankaragücü. Post stopera či defenzivního záložníka přišel zpevnit Mathieu Bodmer, který odešel z Lyonu po tříletém angažmá v tamním klubu Olympique. Otázkou bude, jestli se mu budou více vyhýbat zranění, jelikož díky zdravotním lapáliím byl schopný za poslední dva roky odehrát pouze 31 ligových zápasů. Otazník prozatím visí i nad setrváním Stéphane Sessègnona, jelikož po loňské nevydařené sezóně se nebrání možnosti změnit klubové barvy. Zájem vyjadřovaly hlavně anglické celky, mimo jiné Sunderland či Everton. Druhým hráčem, který by mohl opustit hlavní město, je vytáhlý útočník Guillaume Hoarau, o kterého stojí především německé kluby Stuttgart a Schalke.

Příchody: Nené (Monaco), Mathieu Bodmer (Lyon), Loris Arnaud (návrat z host., Clermont), Éverton Santos (návrat z host., Goiás).

Odchody: Albert Baning (volný hráč, Maccabi Tel Aviv), Maxime Partouche (volný hráč), Willy Grondin (konec kariéry), Granddi N'Goyi (hostování, Brest).

Největší hvězda: Mevlüt Erdinç
Již v Sochaux byl braný za jeden z největších ofenzivních talentů ve Francii, v tandemu s Václavem Svěrkošem utvořil jeden z nejlepších útoků L1. Při své premiérové sezóně v dresu PSG se pak definitivně zařadil mezi nejlepší kanonýry ligy, a přestože se jeho klubu příliš nedařilo, nikterak mu to nebránilo vstřelit patnáct ligových gólů. Na jeho mladý věk úctyhodná bilance. Góly tureckého reprezentanta budou pro Pařížany klíčem k vysněnému dosažení pohárových příček i v nové sezóně.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Nené, Mamadou Sakho, Christophe Jallet.

Pravděpodobná sestava: Grégory Coupet - Christophe Jallet, Mathieu Bodmer, Mamadou Sakho, Sylvain Armand - Ludovic Giuly, Jérémy Clément, Claude Makélélé, Nené - Guillaume Hoarau (Peguy Luyindula), Mevlüt Erdinç.

Tip na umístění: 6.


Toulouse FC (Alain Casanova)

Stranou zájmu, nenápadně a potichu se tým Alaina Casanovy připravuje na útok na pohárové příčky. Když na jaře 2009 fantastický André-Pierre Gignac postrčil Toulouse svým 24. gólem na konečné čtvrté místo, strhla se o svěřence trenérského novice Casanovy doslova mela. Gignac, čerstvý francouzský reprezentant a nejlepší střelec ligy, byl pochopitelně horké zboží, enormní zájem vzbudil i Moussa Sissoko, silný středopolař s obrovským přehledem a skvělým čtením hry, a v neposlední řadě v životní formě chytající Cédric Carrasso. Provinčnímu klubu, který těsně předtím téměř sestoupil, se však podařilo nemožné: všechny své opory zuby nehty udržel ve fialovém dresu, pouze brankáře Carrassa, kterého si jako náhradu za spolehlivého ale stárnoucího Ramého vyhlédlo mistrovské Bordeaux, nahradil o nic méně kvalitním Yohannem Pelém. Jenže místo aby se pohárová jízda opakovala i loni, spadl Casanovův tým do šedého průměru; ukázalo se totiž, jak obrovsky důležité jsou pro něj Gignacovy góly. Reprezentační útočník patřil herně i loni k nejlepším forvardům ligy, ale jako by mu někdo přes léto 2009 vychýlil mířidla: pouhých 8 branek znamenalo pád Toulouse do spodní poloviny tabulky. Letos by mohlo být vše jinak: kvalita v kádru určitě je, nicméně odchody hráčů jako Berson, Kazim-Richards nebo Soukouna a naopak minimální posílení tým mírně oslabily, a tak bude mít Casanova co dělat. Tímto bývalým brankářem sestavená obrana patří k nejpevnějším v lize, i v loňském zpackaném ročníku si fialová defenziva udržela velice nízký průměr inkasovaných gólů; v duu Pelé - Valverde má Toulouse jednu z nejlepších brankářských dvojic ligy, Congré, Cetto či předloni vynikající Fofana jsou kvalitními obránci, Sissoko se nezadržitelně dere mezi nejlepší středopolaře, kterými Francie disponuje, a o Gignacovi není potřeba příliš se rozepisovat. Pokud se Casanovovi podaří vtisknout týmu ucelenější tvář a zefektivnit ofenzivní snažení, může Toulouse opět překvapit; bude to ale chtít maximální výkonnost klíčových hráčů a díky zúžení kádru (s 25 fotbalisty jeden z nejužších vůbec) i pevné zdraví.

Příchody: Wissam Ben Yedder (Alfortville), Adrian Gunino (host. s opcí, Danubio), Xavier Pentecote (návrat z host., Bastia).

Odchody: Mathieu Berson (volný hráč), Olivier Blondel (Troyes), Albin Ebondo (volný hráč), Colin Kazim-Richards (návrat z host., Fenerbahce), Oumar N’Diaye (volný hráč), Alexander N’Gadi Kakou (volný hráč), Ahmed Soukouna (volný hráč).

Největší hvězda: André-Pierre Gignac
Loni jedno z nejžhavějších jmen Evropy, letos pohaslý útočník s pokleslou cenou. André-Pierre Gignaca čeká rozhodující sezona: buď, anebo. Kdo má možnost jej sledovat, ví, že jeho předloňská gólová exploze nebyla žádným náhodným zábleskem formy, nýbrž zúročením skutečné kvality; je jen na Gignacovi, aby v sezoně následující umlčel pochybovače a naopak nedal zastáncům důvod pochybovat. V Toulouse není důležitějšího hráče.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Moussa Sissoko, Franck Tabanou, Daniel Congré.

Pravděpodobná sestava: Yohann Pelé - Daniel Congré (Adrián Gunino), Mohamed Fofana, Mauro Cetto, Cheik M‘Bengue - Daniel Braaten, Étienne Capoue, Moussa Sissoko, Paulo Machado (Étienne Didot), Franck Tabanou - André-Pierre Gignac.

Tip na umístění: 9.


OGC Nice Côte d’Azur (Éric Roy)

Loni bojoval skromný tým z Azurového pobřeží o holé přežití, a ani letos tomu s největší pravděpodobností nebude jinak. Největší slabinou Nice je totiž obrana - a tu se kvůli odchodu Nigerijce Apama do Rennes a rozloučení s Géraldem Cidem podařilo ještě oslabit. Akcie červenočerných v defenzivě loni držel nad vodou zejména kolumbijský zázrak David Ospina, jeden z "nejgumovějších" brankářů celé ligy, který roste v plnohodnotnou náhradu za Huga Llorise; na jeho zákroky se bude Royova družina spoléhat i letos a zároveň doufat, že se podaří co nejvíc oddálit jeho přestup do slavnějšího klubu. Co se ofenzivní fáze týče, vypadají věci na jihu Francie o poznání růžověji: největší hvězda týmu Loïc Rémy i přes zájem Liverpoolu a (vážněji) West Hamu prozatím zůstává a udržuje fanoušky v relativním optimismu - bez Rémyho by se totiž z Nice stal kandidát na sestup. Nice se bude snažit navázat na předloňský ročník, kdy proplulo klidným středem tabulky až ke konečnému osmému místu; kromě výše zmíněné dvojice by tomu měli pomoct zejména dispečer středu zálohy David Helleybuck, krajní záložník či křídlo Anthony Mounier, za nějž červenočerní vděčí poněkud lehkovážnému vedení Lyonu, a také Anthony Modeste, který se rozehrál v Angers a je připravený pomoci svému týmu k co nejklidnější záchraně a případně utopickému, ale ve vyrovnaném pelotonu L1 ne stoprocentně vyloučitelnému boji o poháry. Zdá se, že vše stojí a padá se situací okolo Rémyho - dokud neskončí přestupové období, nebudou mít v Nice klid. Je také dost možné, že se zmiňovaný Modeste bude muset převtělit z role žolíka do mnohem nevděčnější pozice spasitele.

Příchody: Renato Civelli (San Lorenzo), Anthony Modeste (návrat z host., Angers), Nemanja Pejcinović (host. s opcí, FK Rad).

Odchody: Enoch Adu (volný hráč, Nordsjälland), Onyekachi Apam (Rennes), Gérald Cid (konec kariéry), Didier Digard (návrat z host., Middlesbrough), Olivier Echouafni (konec kariéry).

Největší hvězda: Loïc Rémy
Loïc Rémy je bez jakéhokoliv přehánění jeden z nejlepších útočníků celé ligy, a slavné kluby jsou si toho moc dobře vědomy. Odolat vábení West Hamu - to je pro činovníky provinčního francouzského klubu srpnový úkol číslo jedna. Třiadvacetiletý univerzál, schopný zahrát na hrotu i na křídle, je prototypem moderního útočníka - je rychlý, rozumí si s balonem, umí zakončit, presuje, tvoří nenahraditelnou část konstruktivní i efektivní síly ofenzivy týmu. Vše se zdá nasvědčovat tomu, že tohoto útočníka s kořeny na Martiniku čeká zářná budoucnost.

Hráči, které se vyplatí sledovat: David Ospina, Anthony Mounier, David Helleybuck.

Pravděpodobná sestava: David Ospina - Drissa Diakité, Renato Civelli, Larrys Mabiala (Ismaël Gace), Grégory Paisley (Nemanja Pejcinović) - Chaouki Ben Saada, Emerse Faé, David Helleybuck, Anthony Mounier - Mamadou Bagayoko (Anthony Modeste), Loïc Rémy.

Tip na umístění: 17.


FC Sochaux-Montbéliard (Francis Gillot)

Za každou cenu se udržet. Jiné předsevzetí si do nové sezóny svěřenci Francise Gillota ani nemohou dát, alespoň zopakování loňského šestnáctého místa by pro skromný celek rozhodně nebylo k zahození. Je to však reálné? Pochybovačům nahrává především odchod kapitána Stéphane Dalmata, tento fotbalový světoběžník si totiž vyzkouší již své jedenácté angažmá v týmu Rennes. Jedenatřicetiletý záložník navíc není jedinou citelnou ztrátou, do italského Chieva totiž zamířil talentovaný obránce Bojan Jokić. Do nováčka z Caen se pak stěhuje útočník z Pobřeží Slonoviny, Kandia Traoré. Devětadvacetiletý forvard zde v uplynulé sezóně hostoval a vedení klubu se rozhodlo jej získat natrvalo. Druhým hrotovým hráčem, kterého v dresu Sochaux již neuvidíme, je Robin Previtali, portugalský Naval využil konce jeho smlouvy a podepsal jej zadarmo. Představetelé klubu z východu Francie uvolnili taktéž dva hráče na hostování. Pravý bek Ivan Stevanović se minimálně pro tento rok vrátí do země, kde s fotbalem začínal, a opět si vyzkouší srbskou ligu v Partizanu Bělehrad, talentovaný Sloan Privat pak půjde o patro níž - vyzkouší si Ligue 2 v dresu Clermontu. Novou oporou by naopak měl být Modibo Maïga, třiadvacetiletý útočný univerzál přijde ze sestupivšího Le Mans. Ten se tak opět v jednom týmu potká i s navrátilcem Badara Sènem, Senegalec ve stejném týmu loni hostoval. Záložní řadu nadále vyztuží další posila z druholigového týmu, Kévin Anin byl podepsán zadarmo poté, co mu v Le Havru vypršel kontrakt. Ani obranný blok nezůstane netknutý, zde vedení klubu z městečka Montbélliard vsadilo na zkušenost a přivedlo druhého hráče z klubu, který si v příštím ročníku nezahraje první ligu, jedenatřicetiletý David Sauget odkopal poslední rok za Grenoble. Z tohoto výčtu je vidět, že pro Sochaux bude vedle udržení největších opor hlavním klíčem k úspěchu i úspěšné zabudování nově příchozích hráčů do sestavy místo fotbalistů, kteří kádr opustili.

Příchody: Kévin Anin (volný hráč, Le Havre), Modibo Maïga (Le Mans), David Sauget (Grenoble), Badara Sène (návrat z host., FC Le Mans).

Odchody: Robin Previtali (volný hráč, Naval), Kandia Traoré (SM Caen), Stéphane Dalmat (Rennes), Bojan Jokić (Chievo), Ivan Stevanović (host., Partizan Bělehrad), Sloan Privat (host., Clermont), Benjamin Gavanon (návrat z host., Nancy).

Největší hvězda: Jacques Faty
Jedním z hlavních důvodů, proč obrana každoročně sestupem ohroženého celku v uplynulém ročníku patřila oproti žalostnému útoku spíše mezi lepší stránky týmu, byla právě přítomnost šestadvacetiletého pilíře Jacquese Fatyho. S nadsázkou se dá říci, že bez něj by byla obrana svěřenců trenéra Gillota poloviční. Kromě toho je technicky disponovaný stoper taktéž velice platný i při standartních situacích.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Modibo Maïga, Ryad Boudebouz, Damien Perquis.

Pravděpodobná sestava: Teddy Richert - Damien Perquis, Jacques Faty, Jérémie Bréchet, Yassin Mikari - Ryad Boudebouz, Kévin Anin, Marvin Martin, Nicolas Maurice-Belay - Modibo Maïga, Charlie Davies.

Tip na umístění: 18.


AS Saint-Étienne (Christophe Galtier)

Těžké, přetěžké časy sužují rekordmana v počtu francouzských titulů. Les Stéphanois mají poslední dobou spíše problémy se zachraňováním vlastní kůže než s odrážením útoků arcirivala z Lyonu na pomyslný historický trůn; Christophe Galtier (který mimochodem přišel k ASSE právě z Lyonu) tak bude mít i v následující sezoně za úkol jediné: přežít, a to pokud možno v klidném středu tabulky. Kádr zelenobílých na to určitě má. Oproti loňsku sice ztratil část kreativity v útoku díky uvolnění mladého Belgičana Mirallase do Řecka, ale zato obrana, která byla Achillovou patou týmu, je naopak silnější: zkušený stoper Marchal, loňský kapitán Lorientu, a rovněž ostřílený Bocanegra z Rennes pomůžou k pevnější defenzivě a z adepta na sestup se tak rázem může stát nenápadná štika pokukující po pohárových příčkách. Stéphanois budou, jak je u nich zvykem, hrát rychlý a útočný fotbal v režii tvůrce hry Dimitri Payeta, spolehnout se můžou i na potetovaného Jérémie Janota, který loni vytahoval skvělé zákroky jako kouzelník králíky z klobouku, a rovněž v útočné dvojici Bergessio - Riviére dřímá velký potenciál, který je však třeba pravidelněji přetavovat v góly. Dobrou zprávou pro fanoušky zelenobílých je určitě fakt, že do týmu natrvalo přestoupil řízný Guirane N’Daw, který tak svede boj o místo uprostřed zálohy se švýcarským reprezentantem Fernandesem a mladým, ale lehce stagnujícím kapitánem Matuidim. Hrdý majitel deseti mistrovských titulů by rád začal stoupat zpět na výsluní; možnost, že by se mu to podařilo už letos díky umístění zajišťující pohárové příčky, je mizivá, ale pobyt na pomezí obou polovin tabulky, nota bene opentlený atraktivním fotbalem, jako se to povedlo třeba loni Valenciennes, to už je docela reálná meta.

Příchody: Laurent Batlles (volný hráč, Grenoble), Carlos Bocanegra (Rennes), Albin Ebondo (volný hráč, Toulouse), Sébastien Grax (návrat z host., Guingamp), Sylvain Marchal (volný hráč, Lorient), Guirane N’Daw (Nantes).

Odchody: Mouhamadou Dabo (volný hráč, Sevilla), Pape Diakhaté (návrat z host., Dynamo Kyjev), Augusto Fernandez (návrat z host., River Plate), Kévin Mirallas (host., Olympiakos Pireus), Vincent Planté (host., Arles), Efstathis Tavlaridis (volný hráč, Larissa), Cédric Varrault (volný hráč).

Největší hvězda: Blaise Matuidi
Blaise Matuidi je typickou ukázkou řízného defenzivního hráče, v jehož těle tepe srdce nesmlouvavého afrického bojovníka. Ač nevelký, má u soupeřů obrovský respekt; jeho hra, často až na hranici pravidel, spolehlivě čistí střed pole a chrání zelenobílý tým před pohromou. Třiadvacetiletý kapitán týmu je považován za velký talent, který by to mohl dotáhnout i do reprezentace, bohužel ho však brzdí mírný pokles výkonů. Jakoby v týmu bez šance na úspěch ztrácel motivaci. V následující sezoně nespouštějte z Matuidiho oči: bude totiž hrát o hodně.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Sylvain Marchal, Emmanuel Riviére, Dimitri Payet.

Pravděpodobná sestava: Jérémie Janot - Loïc Perrin (Albin Ebondo), Yohan Benalouane, Sylvain Marchal, Carlos Bocanegra - Dimitri Payet, Gelson Fernandes (Guirane N’Daw), Blaise Matuidi, Bakary Sako - Gonzalo Bergessio (Boubacar Sanogo), Emmanuel Riviére.

Tip na umístění: 11.


SM Caen (Franck Dumas)

Lepší výsledek než předloni, to je cíl, se kterým povede trenér Dumas do boje svoje mušketýry. Caen je nejzkušenější z nováčků, zná atmosféru Ligue 1, v roce 2005 dokonce došlo do finále Ligového poháru; a má taky ze všech tří benjamínků největší šanci "přežít". Od začátku sezony se červenomodří pohybovali na popředí tabulky druhé ligy a nakonec se jim povedlo postoupit naprosto s přehledem; do nové sezony tedy budou vstupovat s jasně vytyčenými prioritami. V tak vyrovnané soutěži, jakou francouzská nejvyšší soutěž bezesporu je, mají možnost uspět; ofenzivního tahouna Langila, kterého si z hostování stáhl překvapivý účastník Ligy mistrů z Auxerre, se podařilo nahradit talentovaným křidelníkem Yohanem Mollem, který upřednostnil jistotu základu před bojem o místo v monacké sestavě. V Caen má tento univerzál, schopný zahrát na levém i pravém křídle, pomoci s vytvořením fungující ofenzivy; jeho kolegy ve zbrani budou ofenzivní záložník Benjamin Nivet, odchovanec Auxerre a klasická "desítka" v modročerveném dresu, nizozemský mládežnický reprezentant a produkt vyhlášené akademie Feyenoordu Rajiv Van la Parra, a především marocký Francouz Youssef El-Arabi - tento nenápadný a nepříliš známý třiadvacetiletý útočník loni zaujal úctyhodnými 11 góly a 8 asistencemi a od jeho potence si bude Caen hodně slibovat i letos. Pokud se podaří plánovaná spolupráce na štítu zálohy mezi kapitánem Seubem a Marcqem, jednou z pěti posil, která zaujala už loni svými výkony v dresu Boulogne, a pokud si Alexis Thébaux udrží formu, jež ho pasovala na zřejmě nejlepšího brankáře druhé ligy, může se celá Francie dočkat dalšího nečekaného překvapení. Možnost, že Dumasův tým zaboduje jako loni Montpellier, se zdá mnohem méně pravděpodobná než scénář zakončený opětovným návratem o patro níž; faktem nicméně zůstává, že nově složená základní sestava týmu rozhodně nevypadá k zahození. Důležité bude udržet ji pohromadě během sezony: stejně jako ostatní nováčci má i Caen extrémně úzký kádr.

Příchody: Romain Hamouma (Laval), Branko Lazarević (volný hráč, OFK Bělehrad), Damien Marcq (Boulogne), Yohan Mollo (host., Monaco), Kandia Traoré (Sochaux).

Odchody: Anthony Bonnard (Quimper), Clevid Dikamona (Le Havre), Juan Eluchans (Universidad Católica), Nicolas Florentin (volný hráč, Angers), Steven Langil (návrat z host., Auxerre), Sébastien Mazure (volný hráč), Oumar N’Diaye (volný hráč), Grégory Proment (volný hráč, Antalyaspor), Guillaume Quellier (volný hráč), Julien Tourdic (host., Reims), Mustapha Traoré (volný hráč).

Největší hvězda: Yohan Mollo
Teď by se nám hodil, říkají si možná funkcionáři a fanoušci Monaca po odchodu brazilské hvězdy Neneho do konkurenčního PSG. Yohan Mollo má totiž ve svých jednadvaceti letech obrovský potenciál: je prototypem moderního křídla a v letošním Caen by mohl hrát podobnou roli jako Karim Aït-Fana v loňském Montpellieru. V knížecím klubu se na hřiště dostával spíše sporadicky, a i přesto byl pravidelně zmiňován mezi jeho nejzajímavějšími jmény. Mollův cíl se zdá být jasný: letos pomoci modročerveným k záchraně a za rok, až vyprší hostování, se natrvalo usadit v základní sestavě monackých. Sledujte ho pozorně.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Youssef El-Arabi, Alexis Thébaux, Damien Marcq.

Pravděpodobná sestava: Alexis Thébaux - Grégory Leca, Thomas Heurtaux (Branko Lazarević), Jérémy Sorbon, Pablo Barzola - Nicolas Seube, Damien Marcq - Romain Hamouma (Rajiv Van la Parra), Benjamin Nivet, Yohan Mollo - Youssef El-Arabi (Kandia Traoré).

Tip na umístění: 16.


Stade Brestois 29 (Alex Dupont)

Třináct. To je počet hráčů, kteří opustili kádr překvapivého nováčka z Brestu před startem jeho první prvoligové sezony po dlouhých 19 letech. Trenéru Dupontovi se tak zúžil kádr na pouhých 23 hráčů, kteří mají za úkol jediné: zachránit prvoligovou příslušnost i pro příští rok. Zdá se to být velice nepravděpodobné, ne-li přímo nemožné; sestava Brestu rozhodně nebudí přehnaný respekt. Na druhou stranu, bezpečný postup z druhého místa se slušnou rezervou se určitě počítá, navíc na rozdíl od Caen (Langil) a Arles (Ayew) neopustil brestský tým žádný klíčový hráč ofenzivy, ba naopak přibyla dvě jména, která by se mezi klíčová měla v následující sezoně zařadit: Tomáš Mičola a Mario Lička, ofenzivní záložníci z ostravského Baníku, by měli mít místo v základní sestavě díky extrémně úzkému kádru prakticky zajištěné. Týká se to zejména Mičoly, se kterým by měl Dupont počítat na levé křídlo; Lička má konkurenci v domácím špílmachrovi Benoitu Lesoimierovi, který "odřídil" cestu podceňovaného týmu do L1. Úplně vyloučit ani nelze ultradefenzivní složení zálohy, kdy by kapitána a štítového záložníka Oscara Ewola (díky bohatým zkušenostem z L1 v dresu Lorientu zřejmě klíčového hráče) a téměř neznámého, ale vysoce produktivního Bruna Grougiho (tento hráč zaznamenal z pozice středního záložníka ve druhé lize 10 gólů) doplnila čerstvá akvizice z PSG, Granddy N’Goyi. Neochvějné jistoty a zároveň rozhodující faktory budou v týmu červenobílých celkem tři: Steeve Elana musí výborně chytat, Ewolo nesmí ztrácet kontrolu nad středem hřiště a Rouxovi nesmí zvlhnout střelecký prach. Pokud se to podaří, může se Brest začít pomalu vracet do fotbalové mapy, bude to ale chtít hodně práce, odhodlání a především železné zdraví: vždyť v Dupontově kádru jsou v současnosti pouze tři útočníci a všichni budou zřejmě v základu. Vše musí zkrátka šlapat jako hodinky. Nejpravděpodobnější scénář však říká, že nezkušený tým vyklidí pozice hned po první sezoně, dost možná s nelichotivou bilancí.

Příchody: Filippos Darlas (volný hráč, Panathinaikos), Gaëtan Deneuve (volný hráč, Chateauroux), Mario Lička (Baník Ostrava), Grégory Lorenzi (návrat z host., Bastia), Tomáš Mičola (Baník Ostrava), Granddi N’Goyi (host., PSG), Fodie Traoré (volný hráč, Quevilly).

Odchody: Mathias Autret (volný hráč, Lorient), David Bouard (volný hráč, Vannes), Yohann Boulic (Quimper), Cédric Fabien (volný hráč, Boulogne), Nestor Kodjia (Brest B), Julien Lachuer (konec kariéry), Fabien Laurenti (návrat z host., Lens), Anthony Le Gall (volný hráč), Benoit Leroy (volný hráč, Cannes), Junior N’Tamé (volný hráč), Eric Sitruk (volný hráč, Vitré), Richard Socrier (volný hráč, Ajaccio), Romain Thomas (volný hráč).

Největší hvězda: Nolan Roux
Jedna z věcí, které fanouškům Brestu vhání optimismus do žil, je setrvání mimořádně talentovaného forvarda Nolana Rouxe. Tento dvaadvacetiletý odchovanec lenského fotbalu patřil loni k nejzářivějším jménům druholigového pole a patnácti brankami a pěti asistencemi dotlačil svůj tým k nečekanému úspěchu. Otázka, která vyplouvá na povrch, je nasnadě: jak si nadějný útočník povede o třídu výše, navíc s vědomím, že si nemůže dovolit selhat, neboť tým za něj nemá žádnou náhradu? 7. srpna zahájí červenobílý manšaft sezonu zápasem v Toulouse, proslulém svojí pevnou obrannou hrází. Roux bude mít ideální příležitost ukázat, co v něm je. Nespouštějte ho z očí.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Mario Lička, Tomáš Mičola, Bruno Grougi.

Pravděpodobná sestava: Steeve Elana - Omar Daf, Moïse Brou Apanga, Ahmed Kantari, Grégory Lorenzi - Romain Poyet, Oscar Ewolo, Bruno Grougi (Granddy N’Goyi), Mario Lička (Benoit Lesoimier), Tomáš Mičola - Nolan Roux.

Tip na umístění: 19.


AC Arles-Avignon (Michel Estevan)

Když funkcionáři Metz pustili po výborně rozehraném podzimu Papisse Cissého do Německa, určitě neměli ani zdání o tom, co tento zdánlivě standardní krok vyvolá. I útočníci kalibru Wiltorda a Omotoyossiho se bez svého parťáka "zasekli", na tým v karmínových dresech padla deka a celým jarem se vysloveně protrápil. Výsledek? Třetí místo, které si mělo tradiční mužstvo s přehledem uhájit, ukořistila nefalšovaná senzace, Lvi z Avignonu. Provinční tým s minimálními zkušenostmi s jakýmkoliv profesionálním fotbalem, který ještě na jaře 2009 hrál třetí ligu, si s nějakým nováčkovským respektem příliš hlavu nelámal, a poháněn skvělými výkony ghanského útočníka André Ayewa vypálil rybník všem favoritům. Po senzačním postupu mezi elitu (vůbec poprvé v historii) však přišlo rychlé vystřízlivění a na sedmitisícový stadionek v historickém městě padla krutá kocovina. Ayewa si zpátky z hostování stáhlo Marseille a spolu s ním se se žlutočerným dresem rozloučily dobré dvě třetiny hráčů. Trenér Michel Estevan tak musel doslova za pět minut dvanáct vybudovat úplně nový tým kolem opor Romaina Elieho, Thomase Ayasseho a Sébastiena Piocelleho, tým, který by mohl hrát v L1 důstojnou roli. O tom, jak se mu to povedlo, se však dá celkem úspěšně pochybovat, což je koneckonců i pochopitelné - do mužstva s minimální perspektivou, jehož rychlý pád o patro níž se limitně blíží jistotě, se zavedení hráči zrovna nehrnuli, a tak bylo nutné podepisovat "druhou gardu". Konkurenci v brance přišel zvýšit Vincent Planté, náhradník ze Saint-Étienne se zkušenostmi z L1, čímž spolu se spolehlivým Cyrillem Mervillem, který senzační postup vychytal, vytvořil z gólmanského postu jediné kvalitně zdvojené místo v sestavě. V poli může Estevan vybírat všehovšudy z 20 hráčů. Co se ofenzivy týče, spolehli se v Avignonu na odložené hráče z anglických soutěží: hvězdou má být Kamel Ghilas, ofenzivní záložník, který přišel hostovat z Hullu; sekundovat mu pak mají v Blackpoolu nechtěný Hameur Bouazza společně s leicesterským Yannem Kermorgantem. Ztráta Ayewa se však zdá být neřešitelným problémem: současný první útočník Psaume zaznamenal loni pouhé čtyři góly, posila Kermorgant se trefila dokonce jen jednou. Ve světle těchto okolností by se cokoliv jiného než poslední místo a rychlý pád zpátky do L2 rovnalo doslova zázraku.

Příchody: Jamel Aït Ben Idir (volný hráč, Le Havre), Hameur Bouazza (volný hráč, Blackpool), Rémy Cabella (host., Montpellier), Franck Dja Djédjé (Strasbourg), El-Amin Erbate (volný hráč, Maghreb Tétouan), Kamel Ghilas (host., Hull), Yann Kermorgant (host., Leicester), Fabien Laurenti (Lens), Álvaro Mejía (Real Murcia), Chafik Najih (volný hráč, Clérmont), Vincent Planté (host., Saint-Étienne).

Odchody: André Ayew (návrat z host., Marseille), Jean-Charles Cirilli (volný hráč, Amiens), Maurice Dalé (Unirea Urziceni), Marvin Esor (volný hráč, Clérmont), Nicolas Hislen (volný hráč), Yann Hubert (volný hráč), Ludovic Liron (volný hráč), Ali-Aziz Mathlouthi (návrat z host., Strasbourg), Benjamin Oliveras (volný hráč), Steve Pinau (návrat z host., Janov), Romain Reynaud (volný hráč, Chateauroux), Matthieu Sans (volný hráč, Bastia), Andréa Schifano (volný hráč), Jean-Christophe Vergerolle (volný hráč).

Největší hvězda: Kamel Ghilas
Novými hrdiny ve žlutočerném dresu se má stát alžírské duo Ghilas-Bouazza. Šestadvacetiletý náhradník z Hullu bude mít místo v základní sestavě předplacené, dostane velkou volnost a zároveň i zodpovědnost. Stejně jako celé Arles, nemá ani Ghilas co ztratit.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Sébastien Piocelle, Romain Elie, Hameur Bouazza.

Pravděpodobná sestava: Cyrille Merville (Vincent Planté) - Fabien Laurenti, Bakary Soro, Álvaro Mejía, Romain Elie - Jamel Aït Ben Idir, Thomas Ayasse - Sébastien Piocelle, Kamel Ghilas, Hameur Bouazza - Benjamin Psaume (Yann Kermorgant).

Tip na umístění: 20.

Autor: Dominik Zezula, David Dobrovolný

Komentáře (232)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mičola

Reagovat
smazaný uživatel

100 pro Racing Lens

Reagovat
KnoxXx

pekne spracovane

Reagovat
Hafna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Skvělý článek

Reagovat
Hafna

letos se probudí Gignac

Reagovat
domingo

On byl dobrý i loni, jenom mu to přestalo střílet. Má to v sobě, letos může být Toulouse zase hodně silné

Reagovat
Kovi81

sem zvedavy na sverkose

Reagovat
domingo

Alespoň ze začátku určitě lavička, bohužel...

Reagovat
smazaný uživatel

nemá potřebnou kvalitu.

Reagovat
smazaný uživatel

Potrebnou kvalitu samozrejme Sverkos ma, predloni utvoril s Erdincem jeden z nejudernejsich utoku ligy, ale bohuzel se dostal do herni nepohody a nema potrebnou duveru vedeni, o cemz svedci i to, ze si Sochaux privedlo za slusny peniz Modibo Maigu, veliky utocny prislib..

Reagovat
domingo

Já si třeba myslím, že kdyby přestoupil do Monaka, který se o něj po prvním půlroce v Sochaux zajímalo, tak by se neztratil. Jemu spíš uškodil odchod Erdinga, navíc Sochaux jsou lemplové, kteří letos buď spadnou, nebo se nějakou haluzí s odřenýma ušima zachrání, fotbalistů tam moc nehraje. Troufám si říct, že Svěrkoš je v celým kádru společně s Daviesem a Boudebouzem nejlepší hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Faty. Jediny jejich stoper, ktery ma ve fotbalovem reprertoaru i jine zachazeni s balonem nez zakopnuti.

Reagovat
domingo

No jo, hvězda

Reagovat
smazaný uživatel

Boudebouz

Reagovat
hefy

A jak vlastně se daří/dařilo Daviesovi? Je nějaká šance na přestup do kvalitnějšího kádru?

Reagovat
smazaný uživatel

Daviesovi se darilo tak, ze odehral par zapasu, patril mezi to lepsi, co Sochaux mohlo nabidnout, a pak se zranil pri te autonehode a uz se na travniku neobjevil. Letos s nim Sochaux pocita nejspis opet do zakladu, ale pokud prijde dobra nabidka, mohl by odejit, nahrady za nej v tymu jsou.

Reagovat
domingo

To se ukáže letos, loni skoro nehrál, ale v těch několika zápasech ukázal, že ční nad zbytkem kádru. Jenom to potvrdit.

Reagovat
hefy

Dík oboum. :) Jsem rád, že se mu daří i v klubu, v reprezentaci hrál skvěle.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebaví ho to tam, chtěl by odejít, město na hovno, se spoluhráči si to nemůže dát, protože hlavně spodek Francie je prý samý atlet a nekopa.

Reagovat
domingo

No, spodek Francie... třeba u ASSE to tak není/nebylo, ale třeba právě Sochaux nebo Nancy jsou fakt ukázkovej příklad.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, mel by odejit, mozna by nebylo na skodu i zmenit ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Brest

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek. Škoda že něco takového nebylo aji o české první a druhé lize. Ale díky Bohu aji za tohle.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborné, obsah i forma. Super práca domingo, Frankie

Reagovat
smazaný uživatel

Arles překvapí a nesestoupí...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ked spravim Skotsko uverejnite to???

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem pro.

Reagovat
domingo

Napiš do redakce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Kevin-Prince Boateng je na odchodu z Portsmouthu a podle všeho zamíří do Itálie. O ghanského záložníka má zájem Lazio a podle některých médií je celý přestup na dobré cestě.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Loic Remy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Velmi pěkné .. tedy ta prognóza pořadí je celkem .. no .. zajímavá. :)

Reagovat
domingo

Počkej, až uvidíš HSC :)

Reagovat
Godwinson

Jj, už jsem tě objevil mezi autory, má očekávání rázem klesla.

Reagovat
domingo

Tak zrovna na umístění Montpellieru jsme se celkem jednoznačně shodli.

Reagovat
Godwinson

Zajímavé.

Reagovat
smazaný uživatel

Proc mam pocit, ze narazis predevsim na tip u parizskeho celku..

Reagovat
Godwinson

Jsi dobrej ... a Nancy.

Reagovat
domingo

Nancy bohužel nespadne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paris Saint-Germain F.C. snad skončí líp než na 6. místě, aspoň 3-4.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

co by né

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Nice jste mě chtěli naštvat?

Reagovat
vladis271

OT: sry, že to dávam sem, ale niekde musím

Novinky z LFC ( ak to bolo v expreskách, 2krát sry, ale celý den som tu neni )

Torres ostáva.

O najúspešnejší britský klub sa dohráva bitka. Na stole je 6 ponúk. Jediná konkrétne medializovaná je tá od Huanga ( čínska obdoba Mansura ), ten dokonca sľúbil Royovi, že mu privedie Messiho A podľa niektorích zdrojov, dokonca budúceho týždňa si Amíci majú vybrať čiu zoberú.

Najpredávanejší dres na svete v poslednom roku patrí Torresovi, na druhom mieste sa umiestnil jeho spoluhráč steeve

Reagovat
Tomanatura

Fakt Torres? Kdes to četl? Já žil v domnění, že je to Ronaldo, po přestupu do Madridu...

Reagovat
vladis271

našťastie nerozumiem reči tvojho tupého kmeňa

Reagovat
Boban

Torres je prej popularni v Asii a tam je ten trh hodne zajimavej...

Reagovat
vladis271

jáj, už som to pochopil hlboko sa ospravedlňujem

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Boban
Reagovat
Tomanatura

V PL je to možné, ale na světě dle mého jednoznačně C.Ronaldo.

Reagovat
Boban

taky si rikam, navic ted mu dat 7, to by byl taky majsterstych od Pereze... i kdyz taky svinarna na Raula (po tom co mu rekl, ze ho nikomu neda)

Reagovat
FC Porto FC

Z Toulouse se mi jeví dobry D.Braaten domingo ty si takový expert na L1 jak hraje?

Reagovat
domingo

Toho jsem měl v hráčích ke sledování, než do toho začal Frankie brblat

Křídlo, technický, hodně důležitý pro ofenzivu. Občas hraje neefektivně, potřeboval by se trochu ustálit, ale to už v jeho věku nepředpokládám..

Reagovat
FC Porto FC

Díky

Reagovat
SunFells

A čím se ti jeví dobrý, když nevíš jak hraje? Jménem?

Reagovat
božský John

PSG nesmí bejt do 1. desítky

Reagovat
Godwinson

Neboj, nebudou.

Reagovat
božský John

Reagovat
Pipo123

PSG vyhrá L1

Reagovat
božský John

Asi tak pravděpodobný,jako že SA vyhraje Lazio

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

to až také šance dávaš PSG ? tak vysoké

Reagovat
božský John

To víš, Lotito efect

Reagovat
Pipo123

ach jaj kde sú tie časy kedy by si toto nenapísal ? ked Lazio každý rok bojovalo o titul

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Chvalabohu v nenávratne

Reagovat
Pipo123

neser

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

To tam byl ještě Nedvěd....to byly časy

Reagovat
Godwinson

Koukám, Bordeaux má velkou marodku, o důvod víc se těšit na neděli.

Reagovat
smazaný uživatel

O titul se tento rok bude bojovat mezi třemi týmy:začnu Lyonem,který už 2 roky po sobě nevyhrál a bude chtít tuto sérii prolomit,kádr na ligue 1 má určitě dostačující,další tým bude Marseille,která určitě bude chtít obhájit titul z minulých let a třetím týmem,který z těchto tří má podle mně nejmenší šanci na titul bude bordeaux(odešel skvělý střelec šamach.Jinak jsem zvědavý jak bude hrát Gourcuff,kterému na konci sezony docházely síly.Potvrdit lonské umístění také může Auxerre.Osobně jsem zvědavý na PSG,které se podle mně opět bude trápit a skončí ve druhé polovině tabulky.

Reagovat
Godwinson

Tyhle tři týmy bych tedy na boj o titul netipoval. Co se týče Gourcuffa, taky jsem zvědav, jak bude hrát, ale PL už v televizi nepoběží, takže mám smůlu.

Reagovat
smazaný uživatel

A koho bysi tipoval?Gourcuff stále hraje za Bordeaux

Reagovat
Godwinson

Lyon vs. Marseille :) Tak, zatím tam ještě je, to jo ...

Reagovat
domingo

+ Lille, pokud udrží kádr.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano,na Lille jsem ve své prognoze uplně zapomněl,díky za připomenutí

Reagovat
Godwinson

Do trojky bych je přibral, ale můj osobní tip je souboj mezi těmi týmy viz výše.

Reagovat
domingo

A taky ta trojka takhle skončí, i když by nemusela.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to určite tak.

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
Pipo123

titul získa MOnaco

Reagovat
smazaný uživatel

Všetkými 10timi, ale na to AS nemá...

Reagovat
Pipo123

já si dám na nich , aspon zo srandy

Reagovat
domingo

Titul ne, ale klidně si můžou zopáknout loňskou jízdu AJA. Mají výborného gólmana, perfektní obranu, solidní zálohu a po Mbokaniho příchodu i útok.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za to by som bol vďačný na horné priečky rozhodne majú.

Reagovat
domingo

Jinak mých 10 nejzajímavějších hráčů z téhle půlky: 1. Julien Feret, 2. David Ospina, 3. Dimitri Payet, 4. Yohan Mollo, 6. Nolan Roux, 7. Emmanuel Riviére, 8. Christophe Jallet, 9. Mohamed Fofana, 10. Marama Vahirua

Reagovat
Pipo123

chýba 5

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

omg

Davies samozřejmě

Reagovat
božský John

Rémy Numero Uno

Reagovat
domingo

Tak o Rémym každej ví, jak je dobrej, totéž platí o Sakhovi atd. Tohle jsou spíš nenápadnější hráči, který se podle mě vyplatí sledovat

Reagovat
božský John

Tak když jsem tam zmerčil toho Ospinu,Vahiuru a Daviese....což jsou de facto hvězdy tech týmů...

Reagovat
domingo

Ospina je zatím furt talent, do hotovýho brankáře mu ještě něco chybí a bude zajímavý koukat, jestli to dožene už letos.

Vahirua je hrozně nenápadnej, ale statistiky má výborný, navíc přichází z ultraofenzivního Lorientu, kde hrál falešný křídlo, k největším betonářům do dvoučlennýho útoku - jak se s tím vyrovná?

Davies byl skoro rok venku po nehodě, talent má jednoznačnej, ale čeká ho de facto první ostrá sezona.

Rémy byl loni hvězda, letos bude taky hvězda v tomtéž týmu, je to hotovej, komplexní hráč, Nice dávno přerostl, není jasný, jestli zůstane - a jestli jo, bude tam zase o dvě třídy lepší než zbytek kádru, není co řešit.

Reagovat
smazaný uživatel

Boudebouz? Ak to je ako píšeš BJovi, tak minimálne Daviesa a Ospinu škrtaj.

Reagovat
domingo

Viz výše.

Reagovat
smazaný uživatel

No dobre, tak Ospinu dajme tomu nie, ale Daviesa škrtaj a Boudebouzom nahradzuj.

Reagovat
domingo

To už vím víc o Boudebouzovi než Daviesovi, ale budiž...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty áno, ja o oboch, niekto o žiadnom, no predsa pozná Daviesa väčšina z PL, kdežto Budebouza len my

Reagovat
domingo

Však píšu "nejzajímavější pro mě"

Reagovat
Godwinson

Nenaparuj se, zrovna k tématu Boudebouz.

Reagovat
Godwinson

... kdy bude druhej díl?

Reagovat
domingo

Snad dřív než v pátek, protože to jedu pryč. Zítra nebo pozítří.

Reagovat
Godwinson

Dobré. Nebudeš na první kolo? :)

Reagovat
domingo

Bohužel, budu v Polsku, takže očekávám, že to všichni budou sledovat a napíšou svoje dojmy :)

Reagovat
Godwinson

Škoda, přál bych ti číst pláč martyho po masakru na Mossonu live, ale myslim, že to bude mít šťávu i po pozdním přečtení.

Reagovat
domingo

Tenhle zápas mě bude pěkně štvát, celkem rád bych ho viděl, stejně jako Toulouse-Brest

Reagovat
Godwinson

Ono celkově, první kolo má dost hodně zajímavých zápasů. Ještě jsem tedy nekoukal, zda-li nějaká naše televize Francii vzala.

Reagovat
domingo

To já taky ne, a asi je mi to vcelku jedno, atdhe to jistí... nevím, jestli bych měl žaludek na poslouchání zasvěceného komentáře.

Reagovat
Godwinson

Já jsem odkázán na tv a s tím problém nemám, hlavně, kdyby to běželo.

Reagovat
domingo

Pokud ta tv streamuje přenosy na net, tak by to bylo naprosto ideální, ale jinak jako by se nic nedělo... doma valí německý kriminálky a v Brně televizi nemám vůbec, vždycky ji akorát zaberu během Eura a MS a i tak všichni brblaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Sportu 1 uz byla na Ligue 1 reklama, doufam, ze bude i na Nova Sport alespon sobota vecer, ale uz loni tam povetsinou byla spis NHL..

Reagovat
Godwinson

Teď koukám, ten program je divnej, vypadá to na jeden sobotní zápas, bída.

Reagovat
Godwinson

Předběhl jsi mě.

Reagovat
Pipo123

Mollo bude do 2 rokov jedno z naj. krídel v L1

Reagovat
Godwinson

Pokud tou dobou bude ještě v lize Aït-Fana, je to jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Moussa Sissoko 2. Issam Jemaa 3. Mevlüt Erdinc 4. Loïc Rémy 5. David Ospinna 6. Franck Tabanou 7. Dimitri Payet (ac Zelenac) 8. Julien Féret 9. Nolan Roux (chci vidět, jak se popasuje s L1) 10. Kévin Monnet-Paquet

Reagovat
domingo

Jemaa taky, podle mě loňskou sezonu nezopakuje

Reagovat
smazaný uživatel

Jemaa je borec, pokud nebude moc zraneny, udrzi Lens v poklidu ve stredu tabulky.

Reagovat
smazaný uživatel

PSG

Reagovat
božský John

A já vim,kdo je tiplej na 1. místo. Heč

Reagovat
smazaný uživatel

To sa muselo veľmi ťažko hádať...

Reagovat
Kily

Mejia, tak mě tak napadlo, že je škoda, že Arles nezkoušelo koupit z Blackburnu Salgada a nepokusilo se přemluvit k oživení kariéry Helgueru

Reagovat
domingo

Co je ten Mejía zač? Bude to klíčovej stoper.

Reagovat
božský John

Co vim já,tak jednu dobu paběrkoval mezi Realem A a Realem B ..viděl jsem ho asi v jednom zápase,tak Ti víc nepovim ..

Reagovat
Kily

kdysi hrál za Real a často byl terčem kritiky a dokonce i posměchu. Loni byl v Murcii, která nakonec těsně nesestoupila, ale je pravda, že obranu neměla zase tak strašnou

Reagovat
domingo

Aha, tak možná ten těsný nesestup lidi v Arles zblbnul

Reagovat
Kily

když tehdy v Realu hrál Ligu mistrů, tak byl hodně mladý, třeba i vyrostl a na Arles možná i bude mít, ale fakt, že hrál poslední roky jenom Segundu o velkých kvalitách moc nevypovídá

Reagovat
domingo

Arles je pro mě největší záhada, vůbec si netroufám odhadnout, jak budou ze začátku hrát. Ten pidikádr to nakonec stejně neudrží, ale nějakej hec se vyloučit nedá, los mají první 2 kola celkem dobrej.

Reagovat
Kily

je mezi nováčky někdo, kdo by teoreticky mohl napodobit loňský Montpellier?

Reagovat
domingo

Teoreticky Caen, jak píšu v tom medailonku - základní sestava slušná, horší je to s lavičkou.

Reagovat
božský John

To si spíš myslim,že ten Brest ...Caen je takovej klub o ničem, nulový ambice....ten Brest by moh bejt na tu ligu přímo nadrženej...

Reagovat
domingo

No, rozdíl je v tom, že Caen má lepší hráče

Reagovat
božský John

Může mít,ale já je prostě nemam rád,ten tým je na nic,lize nic nedá a když tam nebudou,tak si toho pomalu ani ikdo nevšimne...

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Caen maji tu zakladni sestavu hodne dobrou, jediny novacek, ktery by nemel mit problemy s udrzenim se v lize.

Reagovat
božský John

Podle mě max Brest, ten tým se mi docela líbí ...podle mě maj z nováčků nejlepší tým. Zkušenej Zkušenej Daf v obraně, v záloze moc dobrý čeký duo a v útkou Roux,ten taky není špatnej

Reagovat
domingo

Brest má dobrej střed zálohy a Rouxe, ale ten je na to úplně sám a neví se, jestli to zvládne. Ta obrana je velkej otazník, ale to u všech nováčků...

Reagovat
božský John

Montpellier byl vloni taky velká neznámá, hráči vesměs no name ...

Reagovat
domingo

Tak jasně, nemůžeš nic odhadnout na 100%, ale ta pravděpodobnost je minimální, stejně jako loni u Montpellieru.. osobně nevěřím, že se něco podobnýho povede letos, k takovýmhle situacím dochází jednou za X let..

Reagovat
božský John

Samozřejmě, já to bral z toho pohledu,že kdybych si měl jednoho z tech 3 vybrat....pak by to byl Brest,docela sympatický mužstvo

Reagovat
domingo

No to jednoznačně, Caen nemusím, takový mdlý mužstvo s ošklivýma dresama. Brest vypadá sympaticky, ale nevěřím jim... uvidíme, jak budou hrát, mohl by to být hezkej fotbal.

Reagovat
božský John

Přesně, žádná haluz jako Caen nebo ve svý době Nancy

Reagovat
smazaný uživatel

Kily.dal jsi mu BAN(myslím klackovi 008)?

Reagovat
Kily

jj, deset let za demenci

Reagovat
smazaný uživatel

10 let??

Reagovat
smazaný uživatel

tak za tu dobu by mohl dospět.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna ty by ses banu za demenci smat nemel...

Reagovat
Pipo123

inak já čakám že sa výraznejšie presadí Brest, Lens a Monaco moje čierne kone, Monaco dokonca na boj o titul, Brest do 8 miesta, Lens o pohárove priečky

Reagovat
Godwinson

Máš hrozně zvláštní smysl pro reálné zhodnocení.

Reagovat
domingo

To je pravděpodobnější, že Lens spadne

Reagovat
Pipo123

já im verím doma majú perfektných fans, tam sa budú body tažko získavať a ked zapracujú na zápasoch vonku tak to môže byť dobrá sezóna

Reagovat
domingo

Jj, imo skončí někde uprostřed díky bodům z Félix-Bollaert, to je jejich největší síla. Ale venku budou slabí, vždyť ten kádr je jeden z nejslabších v lize

Reagovat
Pipo123

môže byť, lahšie by bolo napísať že verím PSG alebo OM atd. u Lens za tým stoja čiastočne aj sympatie, ale uvidíme, verím že sa ten tým zomkne a niečo uhrá, práve tie slabšie tými vedia prekvapiť bojovnostou, u Lens práve tým doma prevyšuje aj o parník lepšie celky treba pridať nejaké body zvonku a šanca tu je....

Reagovat
domingo

Pro Lens bude úspěch udržet ligu a vyhrát doma v Derby du Nord, na to určitě mají taky proti nim nic nemám.

Reagovat
Pipo123

ako sa inak volá ten pravy obranca čo hraje za Lens ? v minulej sezóne sa mi dosť páčil

Reagovat
domingo

Demont, loni nebyl špatnej, měl pár asistencí

Reagovat
Pipo123

inak jak tak sa pozerám na tú zostavu, tak ten tým neni zlý, majú dobrého brankára, v obrane Yahiu a Delmonta ktorý by to mohli držať v zálohe talentovaní Sow a pre mna osobne dobrý hrač Boukari v útoku skvelý Jemâa, dobrý Eduardo a talent Monnet ak sa im vyhnú zranenia, tak by mohli prekvapiť, já im fandím, tak slávny klub a teraz taká kríza, snad sa s toho dostanú a znova budú patriť v budúnu medzi ozdoby L1

Reagovat
Pipo123

inak jak tak sa pozerám na tú zostavu, tak ten tým neni zlý, majú dobrého brankára, v obrane Yahiu a Delmonta ktorý by to mohli držať v zálohe talentovaní Sow a pre mna osobne dobrý hrač Boukari v útoku skvelý Jemâa, dobrý Eduardo a talent Monnet ak sa im vyhnú zranenia, tak by mohli prekvapiť, já im fandím, tak slávny klub a teraz taká kríza, snad sa s toho dostanú a znova budú patriť v budúnu medzi ozdoby L1

Reagovat
smazaný uživatel

Loni 6 kanadskejch bodu, z beku na tom byli lip snad uz jen Tremoulinas a Hengbart, ne?

Reagovat
domingo

Jj, máš pravdu, Ducourtioux měl 5, Taiwo 4.

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna sis toho nevsiml, ale v clanku jsou pravdepodobne sestavy, z kterych se da leccos zajimavyho vycist...

Reagovat
Pipo123

já netvrdím kto by mal hrať, ale kto sa mi tak osobne pozdával ked som videl Lens pár krat kto by mohol prekvapiť atd... sezóna je dlhá a tá pravdepodobná zostava sa bude často meniť zranenia, forma atd.

Reagovat
onze

PARIS SG

Reagovat
božský John

To mi chybělo

Reagovat
Pipo123

inak jak to vyzerá stým Ben Arfom ? dnes som dakde čítal že mal dlhý rozhovor s trénerom a možno by aj zostal

Reagovat
božský John

No před zápasem s PSG Didi avizoval,že to je jeho poslední šance(zápas jsem neviděl) a pak nastoupil do druhý půle v zápase s Valencií a dal jedinej gol zápasu+byl nebezpečnej celou dobu.

Dneska jsem čet,něco jako,že Newcastle by byl dobrej pro Hatema,tak pro OM ...já tomu nerozumim,ten kluk je dobrej,nechci,aby odešel..

Reagovat
Pipo123

no práve že dnes povedal Lotito že chce Ben Arfu a cena neni problém, Lotitovi bud jeblo v hlave, alebo má moc penez na rozhadzovanie, už je istý Hernanes a krok od prestupu je Boateng, ktomu ešte Ben Arfa

Reagovat
božský John

Hrajete hodně na křídla? Hatem by měl bejt do 10 no ...navíc ještě o Nianga má zajem Fener...to bychom byli v prdeli

Reagovat
smazaný uživatel

Fener ma zajem o kazdyho krapet schopnyho hrota, Gomis uz na ne hodil bobek a u Nianga cekam neco podobnyho..

Reagovat
božský John

Niang půjd po prachách podle toho vyjádření a tech maj Turci stopro dost...

Reagovat
Pipo123

defenzívne krídla, behavý hrači čo majaú celý zápas, nie technické hračky preto ten jeho záujem nechápem, jedine ak by sme hrali 3-4-3 čo je docela možné

Reagovat
domingo

Rozdíl je v tom, že Ben Arfa je narozdíl od těch 50 dalších hráčů křídlo

A k vám se nehodí, vlastně si ho v 3-5-2 neumím vůbec představit, už vidím, jak bude půlku zápasu hrát beka

Reagovat
Pipo123

presne, to napadlo aj mna. a ktom una lavo Garrido a na pravo Lichti, to nechápem Lotita prečo toto povedal... jedine ak by ho chcel dať do stredu zálohy alebo pod útočníkov ale to je blbosť kedže tam ej Ledesma, Hernanes a asi Boateng

Reagovat
domingo

No to je teda solidní blbost, leda do toho 3-4-3.. ale Ben Arfa chce jistotu základu, nevsázel bych na to, že kvůli němu přejdete na jinej systém a budete se ho držet celou sezonu.

Reagovat
Pipo123

ani né kôli nemu, ale doteraz neni isté čo sa bude hrať v príprave sa hralo 3-4-1-2 a 3-4-3 tak neviem čo bude priorita, 3-4-3 sedí zasa Zaratemu, ale budeme hrať podla mna 3-4-1-2 prestupy Boatenga a Hernanesa nasvedčujú hre na 3 záložníkov já dúfam že nepríde ... najviac ma pobavil údajný záujem o Brandaa

Reagovat
božský John

Vemte si ho ! Zadarmo !

Reagovat
domingo

Hm, fandové Marseille se budou modlit, abyste si od nich vybrali toho správnýho hráče

Reagovat
Pipo123

je to také kopyto ?

Reagovat
smazaný uživatel

Podobnejch kopyt najdes v Ligue 1 vic, ale nikdo tak neprasi..

Reagovat
Pipo123

aha bo podla mien ktoré sa objavujú v haldáčiku Lazia do útoku sa hladá nejaký bijec do útoku čo by bol alternativa za Floccariho, niekto kto dokáže hrať skvele hlavou a rozbíjať obranu pre mna je to velká neznáma, videl som ho asi 2x

Reagovat
domingo

Gomis.

Reagovat
Pipo123

drahé a čierne

Reagovat
domingo

Aha, já zapomněl. Tak Brandao není taky zrovna modrooký blonďák.

Reagovat
SunFells

Santa Cruz by mohl být levný ..a nečerný.

Reagovat
Pipo123

o nom sa uvažuje tiež, ale plat plat plat to je problém v City má moc

Reagovat
Godwinson

Doufám, že se stane reálným konkrétnější zájem o Lucha a Cheyroua ...

Reagovat
Pipo123

Lucha chcel tuším Inter ne ? to je podla mna nezmyselní prestup

Reagovat
domingo

Reagovat
Ferguson6

RC Lens A dufam, ze buduci rok postupia: Metz, Nantes, a na 3. miesto mam viacero aspirantov - Grenoble, Reims, Troyes

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak diky vsem za pozitivni ohlasy.

Reagovat
domingo

Jj.

Reagovat
domingo

200. pro AJA a Lorient.

Reagovat
kubys

Z Katowic bys to zpět mohl vzít přes Havířov, což?

Reagovat
domingo

V úterý ráno musím být v HK na natáčení..

Proč?

Reagovat
kubys

Hádej

Reagovat
domingo

Jo, určitě po třech dnech festivalu půjdu chlastat někam do Havířova a druhej den v sedm ráno vlakem do Hradce

Reagovat
kubys

Easy game a bylo by to jen tak light, přespání bych nějak zařídil

Reagovat
domingo

Pořád se mi zdá praktičtější, že bys dojel do Katowic, lupen na jeden den stojí 69 zlotých, to je nic

Reagovat
kubys

Jenže já jsem v neděli na Spartě.

Reagovat
kubys

Uvidím, jak pořeším pátek a sobotu, v jeden z těch dvou dnů bych kdyžtak dojel.

Reagovat
domingo

Hm, tak buď pít 3 dny, pak dojet odpoledne domů, prospat se a druhej den zadarmo autem na natáčení... nebo pít 3 dny, pak dojet do Havířova, opít se počtvrté za sebou (za peníze), druhej den vstát v sedm ráno a jet 4 hodiny (asi za čtyři kila) na natáčení... těžká volba...

To bys mohl

Reagovat
kubys

Je na hovno, že natáčení máš v úterý, protože s grupou (asi 25 lidí) hned ve středu jedem přes HK

Reagovat
domingo

Jo? To natáčení je třídenní. Má to být desetiminutový kraťas, to se za den nestihne, ani kdybysme se posrali nastojato.

Reagovat
domingo

Jinak já jsem scénárista, takže tam budu od pobíhání na place a okřikování herců, na pivo bych se zdejchnout mohl

Reagovat
kubys

Ty vole no, my jedem totiž na ten náš hype fest Ale, jako není to daleko z Jaroměře do HK, takže bych klidně mohl zajet na pár pivek přes odpolední program, stejně by mě to s cestou tam a zpět a pivama vyšlo asi levněji než jen piva na festu

Reagovat
domingo

BA je v týdnu, jo?

No z Jaroměře to je kousek, tak jestli budeš schopen oželet pár hodinek "bluááá" :)

Reagovat
kubys

Ve středu začíná Warm-up party, protože se jedná o jubilejní ročník, jinak klasika čtvrtek-neděle. :) Spíš půjde o skupiny, které budu schopen oželet, ale ty by měly být většinou v časech 20:00 +, takže zatím nima problema:)

Reagovat
domingo

Tak ok, číslo na mě máš.

Reagovat
kubys

Jj, jediný problém bude fakt asi můj fyzický stav po pijaticích s Iry a různou podobnou "verbeží".

Reagovat
Heretic

BA

Reagovat
kubys

Taky jedeš?

Reagovat
Heretic

jasně, nejlepší akce za celý rok, to se nedá vynechat

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce, doufám, že se dočkáme něčeho podobného i pro ostatní soutěže.

Reagovat
smazaný uživatel

Nice skončí 12.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Fanni zůstane v Rennes

Obránce Rennes Rod Fanni zřejmě zůstane v tomto francouzském klubu. Jednání o přestupu s Atléticem Madrid nakonec úspěšné nebylo.

Chudák chlap.. No ale Rennes určitě pomůže k tomu hezkému místu, ke kterému se s kluky článkovskými, teď ještě raději, vsadím..

Reagovat
Rssa

1. Lille

2. Marseille

3. Lyon

4. Bordeaux

Cítím velké překvapení

Jinak super článek chlapi, chtělo by to i u ostatních lig

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna tohle umisteni by az takove velke prekvapeni nebylo, Lille ma hodne nadupany kadr a udrzeli pres leto nejvetsi hvezdy.

Reagovat
Rssa

Lille vypadá super a ve Francii jsou ta překvapení docela často, ale titul bych přirovnal např. k titulu Jablonce u nás. Každý ví, že mají super kádr, dlouho spolu, citlivě doplněný, ale nakonec by to překvapilo, kdyby to tak opravdu dopadlo

Reagovat
smazaný uživatel

palec hore pre redaktorov

Reagovat
smazaný uživatel

Encore! Encore! - Chválím a doufám, že přibydou další články.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele