Účastníci Ligue 1 2011/12 (2)

03.08.2011, 11:02
Aktuality
Krátce po prvním dílu o účastnících L1 pro nadcházející ročník přinášíme i druhý díl, tentokráte zaměřený na týmy, které se loni umístily v horní polovině tabulky.


LOSC Lille Métropole (Rudi Garcia)

Poslední ligový ročník si kronikáři Lillois bezpochyby užili dosyta, jak totiž všichni víme, celek ze severní Francie po předlouhých 57 letech získal ligový titul a to navíc naprosto suverénním způsobem. Jak ale často platí, získat trofej pro mistra je těžké, ale vítězství obhájit ještě mnohem, mnohem složitější. Nejenom, že konkurence mohutně posiluje (především bezedný měšec PSG mluví za vše), ale navíc Lille muselo i hledat náhrady za nepostradatelné pilíře ze základu, odešla totiž hned trojice strůjců loňského titulu - o zaječích úmyslech stopera Adila Ramiho víme již od zimy, kdy jej ulovila španělská Valencie, v létě se pak k němu přidali Yohan Cabaye a Gervinho, kteří shodně zamířili do Anglie. Dogy za tyto borce obdržely zhruba 20 milionů eur a vzhledem k důležitosti výše zmíněných bylo třeba tyto peníze místo šetření na Vánoce vložit do posílení. Posily nakonec opravdu přišly kus za kus; skvělého Gervinha nahradí neméně dobrý Dimitri Payet ze Saint-Étienne, playmakera Cabayeho zastoupí zkušený Benoît Pedretti, jehož ztrátu zřejmě příznivci Auxerre oplakávají dodnes, a za Ramiho dorazil z moskevského Lokomotivu Marko Basa, reprezentant Černé Hory. Na soupisce už není ani Émerson, nicméně i za brazilského beka dorazila náhrada, Laurent Bonnart přichází zdarma z potopeného Monaca. Drobná "škatulata" se konala i v útoku, místo zkušeného Pierre-Alain Fraua, jenž vzhledem k menšímu hernímu vytížení vzal zavděk nabídku auxerreských, vsadí Les Dogues na mládí, talent Ronny Rodelin určitě dostane šanci a časem možná i nahradí zářícího Sowa. České fanoušky určitě potěší, že trenér Garcia počítá s Davidem Rozehnalem i do budoucna, po loňském hostování byl podepsán nastálo a pravděpodobně bude první náhradou za jednoho z dvojice Basa - Chedjou. Lille si vzhledem k účasti na čtyřech frontách pojistilo i post gólmana, zkušenému Landreauovi bude nově krýt záda Nigerijec Vincent Enyeama, známý oblibou v exekucích pokutových kopů.

Příchody: Dimitri Payet (ASSE), Marko Basa (Lokomotiv Moskva), Benoît Pedretti (Auxerre), Vincent Enyeama (volný hráč, Hapoel Tel Aviv), Laurent Bonnart (volný hráč, Monaco), David Rozehnal (Hamburk), Ronny Rodelin (Nantes)

Odchody: Pierre-Alain Frau (volný hráč, Auxerre), Cédric Baseya (volný hráč, Cherbourg), Yohan Cabaye (Newcastle), Émerson (Benfica), Gervinho (Arsenal), Adil Rami (Valencia), Nicolas Fauvergue (Sedan), Stéphane Dumont (volný hráč, Monaco), Emil Lyng (volný hráč, Lausanne), Ludovic Butelle (volný hráč, Arles), Peter Franquart (volný hráč, Mons), Arnaud Souquet (host., Paris FC), Jerry Vandam (Caen FC)

Největší hvězda: Eden Hazard

Přestože belgický supertalent teprve před pár měsíci dovršil dvacet let, již tři roky patří mezi vůbec nejlepší hráče v rámci celé ligy (2x za sebou byl zvolen nejlepším mladým hráčem ve Francii, loni pak nejlepším hráčem vůbec). Vedení Lille prozatím tvrdošíjně odmítá jakékoliv nabídky od všemožných zájemců, samotný Hazard taktéž nikam nespěchá, a tak jej nejspíše uvidíme v dresu Dog i v nadcházejícím ročníku; po odchodu Gervinha na něj bude upřena pozornost více než kdy jindy.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Dimitri Payet, Moussa Sow, Mathieu Debuchy

Pravděpodobná sestava: Michaël Landreau - Mathieu Debuchy, Marko Basa, Aurelien Chedjou, Laurent Bonnart - Rio Mavuba, Benoît Pedretti, Florent Balmont - Dimitri Payet, Eden Hazard - Moussa Sow

Tip na umístění: 3.


Olympique de Marseille (Didier Deschamps)

Čerstvý držitel francouzského Superpoháru si i do nové sezony klade naprosto jednoznačný cíl - získat opět trofej pro mistra Ligue 1 a do toho zanechat výraznější stopu v Lize mistrů. Lodivod Didier Deschamps se může pyšnit velmi kvalitním a v rámci Francie i dostatečně širokým kádrem, který ale přes léto doznal několika změn. Nesmírně citelnými jsou především ztráty dvou zkušených obránců, kteří v obou případech zamířili do Itálie; Taye Taiwo byl dlouhých šest let naprosto nedílnou součástí sestavy, ale už sám cítil, že je čas na změnu, v týmu úřadujícího mistra z Milána na něj čekají nové výzvy. Podobně jako Nigerijci i Gabriel Heinze odešel po vypršení kontraktu, argentinský veterán si vybral římské AS. Je jasné, že díry, vzniklé po odchodu těchto dvou hráčů, je třeba zacelit - levý bek Jérémy Morel donedávna hrál za konkurenční Lorient, defenzivní univerzál Nicolas N’Kolou pak odmítl zůstat v sestupivším Monacu, v nejvyšší francouzské lize bude působit i nadále v dresu OM. Za "posilu" lze brát i návrat Césara Azpilicuety, talentovaný bek většinu poslední sezony vynechal kvůli vážnému zranění kolenních vazů. Nejzvučnější jména ale přichází pozvednout kvalitu záložní řady; Alou Diarra, nyní již bývalý kapitán Bordeaux, patří již několik let mezi nejlepší středopolaře celé soutěže a především jeho vítězná mentalita a nezdolná vůle by měla být tím pravým pro návrat na výsluní. Morgan Amalfitano, další fotbalista, který dorazil z Lorientu, pak bude mít za úkol zvýšit kreativitu v ofenzivě. Za stálici Steve Mandandu bude v době jejího odpočinku alternovat Gennaro Bracigliano, jenž po dlouhých deseti letech ukončil štaci v Nancy.

Příchody: Morgan Amalfitano (volný hráč, Lorient), Gennaro Bracigliano (volný hráč, Nancy), Alou Diarra (Bordeaux), Nicolas N‘koulou (Monaco), Jérémy Morel (Lorient), Charley Fomen (návrat z host., Dijon), Brandão (návrat z host., Cruzeiro)

Odchody: Taye Taiwo (volný hráč, AC Milán), Gabriel Heinze (volný hráč, AS Řím), Jules Goda (volný hráč, Portimonense), Mohamed Dennoun (bez angažmá), Leyti N'Diaye (host., Ajaccio), Senah Mango (host., Monaco)

Největší hvězda: Lucho González

Již třicetiletý Lucho zraje jako víno a po velmi dobré první sezoně u OM zaznamenal druhou ještě lepší, byť ji neokořenil ziskem dalšího titulu. Momentálně kolem Argentince krouží několik renomovaných klubů, vedení Marseille tak ještě bude mít plné ruce práce s odražením všech zájemců. Pouštět Lucha do jiného celku by totiž mohlo být velkou chybou.

Hráči, které se vyplatí sledovat: André Ayew, Cesar Azpilicueta, Loïc Rémy

Pravděpodobná sestava: Steve Mandanda - Cesar Azpilicueta, Souleymane Diawara (Rod Fanni), Stéphane M’Bia, Jérémy Morel - Alou Diarra, Lucho González, Morgan Amalfitano (Benoït Cheyrou) - Loïc Rémy, André-Pierre Gignac, André Ayew

Tip na umístění: 1.


Olympique Lyonnais (Remi Garde)

Po kralování na počátku tisíciletí zažívá OL v posledních letech návrat z ligového piedestalu, i přes obrovské ambice již tři roky nezískal ani jednu trofej a neúspěšný kouč Puel to odnesl vyhazovem. Co se týče nástupce, v médiích jsme se mohli dočíst o několika možných náhradách, skloňována byla jména jako Fernandez, Correa či Geretz, nakonec však povede Lyon pro většinu veřejnosti neznámý Remi Garde, který už předtím v managementu Les Gones působil; klubové prostředí mu tak je známé víc než komukoliv jinému a základem bude konečně se vytasit s promyšlenou herní tváří, vymáčknout ze všech hvězd maximální možný výkon a naordinovat přiléhající taktiku. A dle přípravy, kde Lyon prozatím hraje v každém zápase lépe (od úvodní prohry 1-0 proti Salzburku až po čerstvou nedělní výhru nad čerstvým vítězem Evropské ligy, portugalské ligy a portugalského poháru Portem 2-1), vše nasvědčuje tomu, že nový lodivod OL opravdu určitou vizi má, nakolik je nebo není správná můžeme hodnotit až za pár měsíců. Vedle toho se navíc nezkušený kouč musí vyrovnat s odchodem základního stavebního kamenu sestavy posledních let - Jérémy Toulalan se po pěti výborných sezonách odhodlal změnit prostředí, novým zaměstnavatelem mu bude ambiciózní Málaga. Náhrada za francouzského reprezentanta prozatím nedorazila a v krajním případě je možné, že nedorazí vůbec (z původně zamýšleného příchodu Matuidiho sešlo, telenovela kolem auxerrské opory Ndingy ne a ne nabrat konce a nakonec tak zůstává nejpravděpodobnějším návrat Momma Diarry na Stade Gerland), prezident klubu Jean-Michel Aulas přiznal, že se Lyon potýká s finančními potížemi, Garde tak bude nucený čerpat především z vlastních zdrojů, konkrétně z akademie, hned pět mladých hráčů bylo přeřazeno do A-týmu! Další čtveřice jmen se navíc vrací z loňských hostování, nejvíce příležitostí bude určitě čekat na zkušeného Johna Mensaha, který se po dvou letech vrací ze Sunderlandu a vyztuží chátrající defenzivu. Celek z města při řece Rhôně opustili ještě dva hráči, křídelník Cesar Delgado zamířil do Mexika a obránce Pape Diakhaté byl poslán zpět do Kyjeva po nepříliš vydařeném hostování. Jak je tedy vidět, Lyon hodlá do budoucna sázet více na vlastní odchovance, což ale minimálně v příští sezoně může vyústit v ústup z ligové špičky, než sice talentovaní, ale stále velmi nezkušení mladíci uzrají v hotové hráče, kteří nahradí pomalu stárnoucí osu základní sestavy Les Gones.

Příchody: John Mensah (návrat z host., Sunderland), Loïc Abenzoar (návrat z host., Arles), Yannis Tafer (návrat z host., Toulouse), Nicolas Seguin (návrat z host., Dijon)

Odchody: César Delgado (volný hráč, Monterrey), Jérémy Toulalan (Málaga), Pape Diakhaté (návrat z host., Dynamo Kyjev)

Největší hvězda: Lisandro López

Bez Lisandra ani ránu! Pokud zmínit jedno jméno, s kterým výkon Lyonu nejvíce stojí a padá, nemůžeme ani pomýšlet na kohokoliv jiného než na argentinskou hvězdu. Je až zarážející, jak moc přítomnost Lisandra ovlivňuje chod celé ofenzivy OL, nikdo jiný v kádru není schopný podobným způsobem svým vlastním přičiněním určit ráz celého zápasu. Nyní se musí fanoušci Les Gones pouze modlit, aby se Lichovi konečně vyhýbala zranění...

Hráči, které se vyplatí sledovat: Dejan Lovren, Hugo Lloris, Maxime Gonalons

Pravděpodobná sestava: Hugo Lloris - Anthony Réveillére (Lamine Gassama), Cris, Dejan Lovren, Aly Cissokho - Maxime Gonalons, Kim Källström - Michel Bastos, Yoann Gourcuff, Lisandro - Bafetimbi Gomis

Tip na umístění: 4.


Paris Saint-Germain (Antoine Kombouaré)

Doslova zemětřesení rozpoutali noví katarští majitelé v týmu z hlavního města, který tak opět vyhlašuje smělý útok na titul a za tímto účelem nakoupil celou řadu mimořádně kvalitních fotbalistů. Už loni byl kádr PSG téměř bezchybný a doplácel pouze na nepříliš silnou lavičku, ale to se teď zcela jistě změní. Kombouarého tým opustili veteráni Makelélé, Giuly a Coupet, loni nevýrazný Jérémy Clément odešel hledat druhou mízu do Saint-Étienne, kufry si balí i kritizovaný brankář Edel a talentovaní křídelníci Sankharé s Makondou budou svými kousky těšit fanoušky v Dijonu, respektive Brestu. To ovšem není nic proti tomu, jak Pařížané posilují: za Coupeta s Edelem mají kompletně novou brankářskou dvojici, už dříve oznámeného Doucheze (Rennes) doplnil ještě italský reprezentant Sirigu. Obranu řízenou famózním Sakhem posílil Milan Biševac, řízný srbský stoper s dynamitem v noze, ve středu zálohy byli neperspektivní Makélélé s Clémentem vyměněni za talentovaného čerstvého reprezentanta Matuidiho a ostříleného Sissoka z Juventusu, přičemž alternativou je i Ngoyi, který se vrátil z hostování v Brestu. A co se útočné fáze týče, tam rozpoutali bohatí majitelé hotové tornádo: Kévin Gameiro, loni zřejmě nejlepší hráč ligy, se popere o místo v útoku se stabilní dvojicí Hoarau-Erdinç, zatímco římský Jérémy Ménez přichází vyplnit mezeru po Giulym. To jsou dva mladí, mimořádně talentovaní reprezentanti, které navíc ještě s největší pravděpodobností doplní argentinský zázrak Javier Pastore. Nabízí se otázka, jak chce Kombouaré takový soubor skvělých individualit kočírovat; určitě není nereálný scénář, že si v mužstvu všechno od začátku sedne a pařížský tým nakonec celou ligu naprosto převálcuje, ale jako rozumnější se jeví soustředit se na dlouho unikající Ligu mistrů. Koneckonců, tým je omlazen, zkvalitněn, má dostatek herních možností a jeho kvalita je neoddiskutovatelná. Pokud ze sebe Kombouaré setřese nálepku příliš přátelského kouče, nevhodného do tvrdého prostředí obrovskými ambicemi zatíženého velkoklubu, a pokud najde společnou řeč s novým sportovním ředitelem Leonardem, stane se z PSG přesně to, co katarští majitelé očekávají: tým, který má potenciál dobýt Evropu.

Příchody: Mohamed Sissoko (Juventus), Milan Biševac (Valenciennes), Jérémy Ménez (Roma), Blaise Matuidi (Saint-Étienne), Salvatore Sirigu (Palermo), Kévin Gameiro (Lorient), Nicolas Douchez (volný hráč, Rennes), Loris Arnaud (návrat z host., Angers), Granddy Ngoyi (návrat z host., Brest), Éverton Santos (návrat z host., Seongnam)

Odchody: Jérémy Clément (Saint-Étienne), Claude Makélélé (konec kariéry), Ludovic Giuly (bez angažmá), Grégory Coupet (konec kariéry), Younousse Sankharé (Dijon), Trippy Makonda (Brest), Adama Touré (volný hráč, Lorient), Florian Makhedjouf (Sedan), Edel Apoula (volný hráč, Hapoel), Sammy Traoré (bez angažmá), Kévin Rimane (Boulogne)

Největší hvězda: Mamadou Sakho

Do Paříže toto léto připlulo hodně velkých ryb, ale bylo by bláhové zapomínat na klíčovou postavu týmu, Mamadou Sakha. Stoper, který je sezonu od sezony lepší a už teď se řadí mezi nejužší hráčskou ligovou špičku, má v týmu neotřesitelnou pozici. Zatímco třeba takový Chantôme, ač byl loni jedním ze tří nejlepších středopolařů ligy, bude dost možná muset zkousnout nepohodlí lavičky náhradníků, Sakho už ve svém útlém věku patří k pařížskému inventáři a má mílovými kroky nakročeno mezi skutečně nejlepší stopery planety.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Jérémy Ménez, Salvatore Sirigu, Clément Chantôme

Pravděpodobná sestava: Salvatore Sirigu - Christophe Jallet, Milan Biševac, Mamadou Sakho, Sylvain Armand (Siaka Tiéné) - Blaise Matuidi, Mohamed Sissoko (Clément Chantôme), Javier Pastore - Kévin Gameiro, Guillaume Hoarau, Nenê

Tip na umístění: 2.


FC Sochaux-Montbéliard (Mehmed Baždarević)

Z nenápadných Lvíčat se v minulé sezoně pod vedením Francise Gillota vyklubala dravá štika, která oku libou ofenzivní smrští byla schopná prakticky s každým sehrát rovnocennou partii; sochauxští se nakonec prokousali až na výborné páté místo. Zdali si namlsaní příznivci přijdou na své i v novém ročníku, je ale zatím velmi nejisté, úspěšný lodivod Gillot se totiž rozhodl odejít v nejlepším, na vrcholu, a nyní již pracuje na návratu konkurenčního Bordeaux mezi ligovou špičku. Bývalého kouče nahradí stejně starý Mehmed Baždarević, v posledních letech působící v Grenoblu, s nímž se představil i v L1 v ročníku 2008/09, po první solidní sezoně následovala druhá hrůzná, pád do druhé ligy z posledního místa a propad následoval i v druhé nejvyšší soutěži, opět z dvacátého místa... Vzhledem k problémům v Grenoblu nelze vše hodit jen na Baždareviće, jenž se navíc sympaticky snažil ordinovat ofenzivní fotbal, nicméně svůj díl na sestupech samozřejmě má. Na druhou stranu, v Sochaux dostane k dispozici mnohonásobně kvalitnější kádr, který navíc i přes obrovskou vlnu zájmů o velkou většinu hráčů nakonec ani příliš neoslabil. Boj na více frontách (vzhledem k loňskému umístění čeká celek z Montbéliardu Evropská liga) nicméně řádně prověří jeho trenérské kvality. Největší ztrátou bude bezpochyby odchod opory obranné řady Jacquesa Fatyho, trochu nepochopitelně zamířivšího do tureckého Sivassporu. Vedle Fatyho navíc v dresu Les Lionceux už neuvidíme ani dalšího obránce, Boukari Dramého. Za něj ovšem přichází minimálně rovnocenná náhrada, po roční pauze si totiž opět zahraje Ligue 1 jeden z nejtalentovanějších francouzských beků, Sébastien Corchia. Výraznějších změn doznala i ofenziva - kádr opustil loni patnáctigólový Ideye (Dynamo Kyjev) a levé křídlo Nicolas Maurice-Belay (Bordeaux). Ani tyto posty ale nebudou oslabené, z Lens přichází výborný ofenzivní záložník Sébastien Roudet a do útoku ani nebylo potřeba přivádět nové tváře, po návratu z hostování se vrací slibný talent Sloan Privat, který loni v Ligue 2 v nevýrazném Clermontu zaznamenal skvělých 20 branek a 5 asistencí, dále po vážném zranění nabírající formu Charlie Davies a navrátil se i Václav Svěrkoš, český internacionál ale nejspíše vzhledem k nízké perspektivitě v kádru opět přesídlí jinam. Velikým pozitivem je, že loňský strůjce senzačního umístění, Marvin Martin, i přes bouřlivý zájem několika movitějších klubů prozatím zůstává.

Příchody: Sébastian Roudet (volný hráč, Lens), Sébastien Corchia (Le Mans), Demba Camara (Lusitana), Steven Mouyokolo (host., Wolverhampton), Sloan Privat (návrat z host., Clermont), Václav Svěrkoš (návrat z host., Panionios), Frédéric Duplus (návrat z host., Vannes), Charlie Davies (návrat z host., D.C. United)

Odchody: Ideye Brown (Dynamo Kyjev), Boukary Dramé (bez angažmá), Matthieu Dreyer (volný hráč, Fréjus-Saint-Raphaël FC), Jacques Faty (volný hráč, Sivasspor), Badara Sène (bez angažmá), Geoffrey Tulasne (bez angažmá), Nicolas Maurice-Belay (volný hráč, Bordeaux), Maxime Josse (volný hráč, Litex Loveč), Ivan Stevanovic (bez angažmá)

Největší hvězda: Marvin Martin

Čerstvý reprezentant v poslední sezoně definitivně dozrál v jednoho z nejlepších hráčů celé ligy a hlavně výborným citem pro přihrávku zařizoval důležité branky ve prospěch svého týmu. Momentálně kolem něj krouží několik zájemců, kupříkladu Lyon, ale vše nasvědčuje tomu, že s ním bude moci Sochaux počítat i nadále, což může být v příštím ročníku klíčové.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Sébastien Corchia, Sloan Privat, Modibo Maïga

Pravděpodobná sestava: Teddy Richert (Pierrick Cros) - Sébastien Corchia, Damien Perquis, Jérémie Bréchet, David Sauget - Marvin Martin, Kévin Anin, Ryad Boudebouz, Sébastien Roudet - Modibo Maïga, Sloan Privat

Tip na umístění: 12.


Stade Rennais FC (Frédéric Antonetti)

Veledůležitá sezona čeká Rennes, tým, který se pod vedením trenéra Antonettiho profiluje jako atletické, silné, rychlé moderní mužstvo spoléhající na mladé hráče, což by mu mohlo zajistit zářnou budoucnost. Chce to ale stvrdit výraznějším úspěchem, aby se klíčoví hráči jako M’Vila, Boukari nebo Kana-Biyik nerozutekli na lepším - a právě to je také cíl renneských před následujícím ročníkem. Už loni měli Les Rouge et Noir slušně našlápnuto, ale v jarní části sezony jim došel dech a nakonec tak mohli děkovat zaváhání konkurence (zejména ASSE a Lorientu), že nevypadli z pohárových příček. Příčiny jsou poměrně logické; sice extrémně talentovaný, ale stále mladý a nezkušený kádr (včetně trenéra Antonettiho) zkrátka v klíčové fázi sezony postrádal onu důležitou schopnost zlomit nepříznivou sérii, urvat výsledek zuby nehty. Rennes už na podzim často vyhrávalo zdánlivě náhodnými góly a za pomoci velkého štěstí, ale bylo by bláhové hledat za tím pouze souhru okolností; Antonetti má jasnou strategii, taktický záměr a cíl. V tomto ohledu to s Rennes před následující sezonou vypadá víc než dobře, protože tým je o rok starší a psychicky odolnější. Kádr sice kromě jiných opustili první gólman Nicolas Douchez, skvělé, ale často zraněné křídlo Sylvain Marveaux, Jerome Leroy, veterán s úžasnou technikou (který se však se svým pomalým stylem hry do současného Rennes už příliš nehodí) a talentovaný obránce Samuel Souprayen, ale Rennes také mohutně posilovalo: díru po Marveauxovi přišel zacelit Jonathan Pitroipa, kreativitu do záložní řady dodá skvělý Julien Féret (což může být dost možná nejdůležitější posila celé ligy), náhradou za Souprayena je další mladík Mavinga a do branky se postaví Benoît Costil, který si v dresu Sedanu vysloužil pověst jednoho z nejlepších mladých gólmanů Francie. Největším problémem tak stále zůstává nejistá produktivita: prakticky jediný kvalitní hrot, Montaňo, není vůbec špatným fotbalistou, ale určitě nejde o žádného zabijáka do vápna. V poměru se sílou, kterou Rennes disponují na křídelních pozicích (Pitroipa, Brahimi, Boukari i Kembo-Ekoko mají ambice hrát základ) a ve středu zálohy, je neposílení pozice útočníka trochu záhadou. S jistější zárukou gólové produkce by byl totiž útok na pozice zajišťující Ligu mistrů navýsost reálným cílem...

Příchody: Jonathan Pitroipa (Hamburk), Julien Féret (Nancy), Benoît Costil (volný hráč, Sedan), Chris Mavinga (Liverpool), Vincent Pajot (návrat z host., Boulogne), Lhadji Badiane (návrat z host., Dijon)

Odchody: Nicolas Douchez (volný hráč, PSG), Jérome Leroy (volný hráč, Évian), Sylvain Marveaux (volný hráč, Newcastle), Lhadji Badiane (volný hráč, Laval), Gaëtan Caro (bez angažmá), Johann Carrasso (host., Monaco), Samuel Souprayen (Dijon), Bira Démbelé (volný hráč, Sedan), Franck Julienne (host., Le Havre), Florent Petit (Arles)

Největší hvězda: Yann M’Vila

Yann M’Vila je defenzivní záložník jako stvořený na objednávku pro fotbal ve 21. století. Je rychlý, rozumí si s balonem, má skvělou fyzičku, umí rozdávat krátké i dlouhé přihrávky s milimetrovou přesností a jím dirigovaná záložní řada prakticky nepouští soupeře do přečíslení, což je jeden z hlavních důvodů, proč měli Rennes loni vůbec nejlepší obranu v lize. O M’Vilu už projevil zájem nejeden věhlasný klub a zdá se jisté, že v Bretani už dlouho nevydrží, ale nějaký výraznější úspěch v červenočerném dresu by fanoušky coby dárek na rozloučenou jistě potěšil...

Hráči, které se vyplatí sledovat: Julien Féret, Razak Boukari, Benoît Costil

Pravděpodobná sestava: Benoît Costil - Romain Danzé, Kader Mangane, Jean-Armel Kana-Biyik, Kévin Théophile-Catherine (Chris Mavinga) - Yann M’Vila, Stéphane Dalmat, Julien Féret - Jonathan Pitroipa, Víctor Hugo Montaňo, Razak Boukari

Tip na umístění: 5.


Girondins de Bordeaux (Francis Gillot)

Poslední sezonou se Bordeaux značně protrápilo, celý rok se neúspěšně vyrovnávalo s odchodem dvou neochvějných opor, kouče Laurenta Blanca a hvězdného Yoanna Gourcuffa, a nakonec bylo rádo alespoň za sedmé místo. Dnes již bývalý lodivod Tigana neměl prakticky žádný přínos, les Girondins se pod ním prezentovali upracovaným fotbalem, selhala i jeho snaha o změnu rozestavení či hru na Gourcuffa bez Gourcuffa. Nahradil jej tak Francis Gillot, architekt loňského zázraku ze Sochaux, který má před sebou několik bodů ke splnění - pozvednout herní úroveň svých nových svěřenců, vymyslet efektivní rozestavení po Tiganových nespěšných experimentech a opět navrátit Bordeaux na pohárové příčky. To ale bude nesmírně obtížné, konkurence ve Francii totiž neustále roste a je třeba uznat, že kádr "přístavanů" prostě nemá ve srovnání s nejužší francouzskou špičkou potřebnou kvalitu, kterou měl dva, tři roky zpátky. Hlavním problémem je bezpochyby kompletní rozpad středu zálohu (jedno z mála fungujících míst v loňské sezoně), jelikož tým opustila klíčová dvojice Alou Diarra a Fernando, Lens navíc zadarmo ukořistilo talenta Pierra Ducasse a Ajaccio Paula Lasneho. Suma sumárum čtyři absence na dva posty naráz. Náhradou za Fernanda by měl být Landry N’Guemo, bývalý hráč Nancy, jenž určitě není špatný hráč, u Les Chardons patřil k nejlepším, ale brazilský záložník je přece jen kvalitami jinde. Na defenzivního záložníka se zřejmě definitivně přesune místo Diarry Ludovic Sané, který se pyšní podobnými fyzickými proporcemi právě jako bývalý kapitán Bordeaux a i solidní porcí talentu, velikým kamenem úrazu ale bývá jeho občasná nevyrovnanost výkonů a jistá laxnost. Vzhledem k faktu, že střed zálohy byla vždy jedna z nejsilnějších zbraní Bordeaux, bude třeba, aby si noví středopolaři v sestavě sedli a správně načasovali formu, jinak může nastat v záložní řadě GdB značný chaos. Překvapivě je stále v týmu nespokojený Benoît Trémoulinas, který několikrát vyjádřil touhu změnit prostředí, ale zájemci prozatím nenašli správnou řeč s Trémoulinasovými zaměstnavateli. Z útoku definitivně odešel Fernando Cavenaghi, kdysi skvěle hrající hrot s pověstí zabijáka zaznamenal za poslední dva roky obrovský herní propad a bude se snažit opět nastartovat kariéru v letos sestupivším River Plate. Trenér Gillot si ze svého bývalého celku s sebou přivedl i jednu známou tvář, Nicolas Maurice-Belay bude mít za úkol zvýšit konkurenci na levém křídle, kde se loni vůbec nedařilo Wendelovi.

Příchody: Nicolas Maurice-Belay (volný hráč, Sochaux), Landry N'Guemo (volný hráč, Nancy), Grzegorz Krychowiak (návrat z host., Remeš), Grégory Sertic (návrat z host., Lens), Abdou Traoré, David Bellion (oba návrat z host., Nice), Henri Saivet (návrat z host., Angers)

Odchody: Ulrich Ramé (volný hráč, Sedan), Pierre Ducasse (volný hráč, Lens), Fernando (Al Shabab), Alou Diarra (Marseille), Fernando Cavenaghi (volný hráč, River Plate), Paul Lasne (Ajaccio), Matthieu Saunier (Troyes), Salif Sané (hostování, Nancy)

Největší hvězda: Jaroslav Plašil

V loňském ročníku se hned několik hráčů Bordeaux potýkalo s mizernou formou, o to více pak český reprezentant vynikl, odehrál asi nejlepší sezonu v kariéře a definitivně tak musel o svých kvalitách přesvědčit posledního z pochybovačů. Plašilova technika, kreativita a výborně zahrávané standartky budou klíčové i pro kouče Gillota.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Vujadin Savić, Ludovic Sané, Anthony Modeste

Pravděpodobná sestava: Cédric Carrasso - Mathieu Chalmé, Mickaël Ciani, Mark Planus (Vujadin Savić), Benoît Trémoulinas - Ludovic Sané, Landry N’Guemo - Jaroslav Plašil, Yoann Gouffran, Wendel (Nicolas Maurice-Belay) - Anthony Modeste

Tip na umístění: 7.


Toulouse FC (Alain Casanova)

Útok na pohárové příčky. Nic jiného od posíleného Toulouse očekávat nelze, a pokud se i přes evidentní zájem ostatních klubů podaří udržet hvězdné duo středopolařů Moussa Sissoko - Étienne Capoué a levého beka M’Bengueho, dá se atak elitní pětice skutečně předpokládat. Tefece totiž rázně zakročili proti největší bolesti loňské sezony - absolutní impotenci v útoku - zakoupením hned dvou prověřených forvardů. Zatímco však Umut Bulut doposud své kvality dokazoval pouze v rodném Turecku, Emmanuel Riviére je nejen zvyklý na L1, ale navíc se každým rokem zlepšuje a roste ve skutečně kvalitního hráče. Pokud bude jeho spolupráce s mimořádně kvalitní a nabitou zálohou fialových klapat - což se jeví jako pravděpodobné - může být Toulouse extrémně nebezpečné. Bulutovi s Riviérem uvolnila místo čtveřice Federico Santander, Yannis Tafer, Fodé Mansaré a Soren Larsen; čistku v ofenzivě "přežil" pouze Xavier Pentecote, čtyřiadvacetiletý útočník, který o sobě dal hlasitě vědět během dřívějšího hostování v Bastii. Gólmanský post přichází posílit Rémy Riou, bývalý velký talent, který tak střídá spolehlivého Valverdeho a bude dělat konkurenci sice kvalitnímu, ale chatrným zdravím obdařenému Yohannovi Pelému. Na pozici pravého beka, kde loni nastupoval Uruguayec Gunino, přichází Pavle Ninkov, kterého z Bělehradu chtělo vykoupit i Auxerre. Z odchodů pak tým citelně zasáhne už jen jedna ztráta, ale zato jde o ztrátu velmi bolestnou: kapitán a klíčový stoper mužstva Mauro Cetto odchází po vypršení smlouvy vyztužit obranu Palerma. Pokud se na jeho pozici Mohamed Fofana rozpomene na sezonu 2008/09, kdy patřil coby talentovaný mladík k největším objevům ligy, může si Casanova mnout ruce. Jeho styl je totiž na bezchybně fungující obraně postavený, koneckonců on sám je bývalým brankářem.

Příchody: Emmanuel Riviére (Saint-Étienne), Aymen Abdennour (Étoile Sahel), Umut Bulut (Trabzonspor), Pavle Ninkov (CZ Bělehrad), Luan (návrat z host., Palmeiras), Rémy Riou (Auxerre)

Odchody: Mauro Cetto (volný hráč, Palermo), Federico Santander (návrat z host., Guaraní), Mathieu Valverde (bez angažmá), Yannis Tafer (návrat z host., Lyon), Fodé Mansaré (bez angažmá), Soren Larsen (volný hráč, Feyenoord), Adrián Gunino (návrat z host., Danubio), Álvaro Mejía (návrat z host., Fénix), Oumar N’Diaye (Metz), Jean-Joël Perrier-Doumbé (bez angažmá)

Největší hvězda: Moussa Sissoko

Záloha Toulouse je ve francouzském fotbale skutečný pojem, protože tolik kvalitních a vyrovnaných středních záložníků nemá téměř žádný z konkurenčních týmů. A nade všemi ční Moussa Sissoko, mladý reprezentant Francie, který dokáže zahrát jak klasického defenzivního, tak i středního záložníka, a loni si dokonce místy vyzkoušel i čistě ofenzivní pozici. Sissoko je mezi světovými velkokluby poslední dobou slušným hitem a jeho setrvání v Toulouse se téměř jistě blíží ke svému konci, nicméně vypadá to, že ještě minimálně tento podzim bude svým přehledem a čtením hry ohromovat fanoušky na stadionu Municipal.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Emmanuel Riviére, Franck Tabanou, Étienne Capoue

Pravděpodobná sestava: Yohann Pelé (Rémy Riou) - Pavle Ninkov, Mohammed Fofana, Daniel Congré, Cheikh M’Bengue - Daniel Braaten, Moussa Sissoko, Paulo Machado, Étienne Capoue, Franck Tabanou - Emmanuel Riviére

Tip na umístění: 6.


AJ Auxerre (Laurent Fournier)

Sezona plná nejistoty stojí před tradičním klubem, jehož dlouholetá tradice v nejvyšší soutěži se dost možná bude otřásat v základech. O situaci v Auxerre jsme se už velmi podrobně zmiňovali v samostatném článku zde (http://www.eurofotbal.cz/clanky/quo-vadis-auxerre-153684/); od té doby se zatím nic nezměnilo v případu Delvina N’Dingy, který tak nakonec dost možná zůstane na stadionu Abbého Deschampse, což by notně posílilo vyhlídky mužstva do nadcházejícího ročníku. Lyon, který má o služby mladého Afričana evidentní zájem, totiž zatím trvá na nabídce 5 milionů euro, kterou prezident Bourgoin poměrně rázně smetl ze stolu; trenér Garde se však vyjádřil ve smyslu, že situace kolem konžského záložníka je "zajímavá". Tým navíc opustil odchovanec a dlouholetá opora Jean-Pascal Mignot; technický stoper bude nadále působit v Saint-Étienne, což znamená definitivní konec famózní obranné čtyřky Hengbart - Coulibaly - Mignot - Grichting. Co se posil týče, na pořadu dne je brankář Arles Cyrille Merville, který by měl přijít na místo dvojky, jinak se trh pro Auxerrois zdá být uzavřen a tým je zřejmě kompletní. Výsledky v přípravě naznačují ledasco - hra není špatná, ale změn je zkrátka příliš mnoho a tým si bude zřejmě složitě zvykat na nové tváře a herní schémata. Nic lehkého tak Fourniera a jeho družinu určitě nečeká..

Příchody: Issam Jemaa (Lens), Ben Sahar (host., Espanyol), Rudy Haddad (Chateauroux), Omar Kossoko (volný hráč, Amiens)

Odchody: Benoït Pedretti (Lille), Ireneusz Jeleń (bez angažmá), Valter Birsa (volný hráč, Janov), Julien Quercia (volný hráč, Lorient), Steeven Langil (host., Sedan), Loïc Puyo (volný hráč, Amiens), Rémy Riou (volný hráč, Toulouse), Maxime Bourgeois (volný hráč, Chateauroux), Frédéric Sammaritano (volný hráč, Ajaccio), Willy Maeyens (host., Besancon), Jean-Pascal Mignot (Saint-Étienne)

Největší hvězda: Delvin N’Dinga

Právě udržení či neudržení konžského středopolaře bude nakonec zřejmě tím lakmusovým papírkem mezi úspěchem a neúspěchem, mezi středem tabulky a peklem starostí o záchranu. N’Dinga vyrostl ve výborného rozehrávače a dispečera dlouhých míčů, přestože pochází ze subsaharské Afriky, svým stylem připomíná mnohem spíš kreativní defenzivní záložníky evropského střihu než klasické "bořiče". Je jisté, že dříve nebo později N’Dinga tým opustí a půjde za lepším, nicméně vzhledem k masivní obměně týmu celé Auxerre doufá, že vydrží ještě alespoň rok. Koneckonců má pořád dost času, je mu teprve 23 let a hráči jeho typu můžou hrát třeba do sedmatřiceti..

Hráči, které se vyplatí sledovat: Rudy Haddad, Alain Traoré, Ben Sahar

Pravděpodobná sestava: Olivier Sorin - Cédric Hengbart, Adama Coulibaly, Stéphane Grichting, Amadou Sidibé - Delvin N’Dinga, Alain Traoré, Prince Segbefia (Kamel Chafni) - Rudy Haddad, Ben Sahar (Anthony Le Tallec) - Issam Jemaa

Tip na umístění: 14.


AS Saint-Étienne

Nelze asi očekávat, že by se v táboře Les Verts nějak razantně změnila situace oproti loňské sezoně; v obraně je sice tým silnější, ale v záloze naopak odchodem Matuidiho lehce oslabil a už loni jalovému útoku oslabení o klíčové střelce Payeta s Riviérem taky určitě nepomohlo. Ale hezky popořadě. Trenér Galtier, jehož práce u mužstva je často zpochybňována, vzal hráčský trh útokem s grácií skutečně ambiciózního lodivoda. Jérémieho Janota, největšího srdcaře v týmu a dříve výborného brankáře, který se však potýká s výrazným poklesem výkonnosti, v brance nahradí Stéphane Ruffier, reprezentant a monacký zázrak, který byl mnohými odborníky poslední dvě sezony označován za vůbec nejlepšího strážce svatyně v celé soutěži. Už tak silnou obranu potom posílila dvojice kvalitních stoperů: z Bragy přichází Paulão a z Auxerre Jean-Pascal Mignot, čímž je poměrně razantně vyřešena pozice vedle Sylvaina Marchala, kde loni nejčastěji nastupoval ne příliš jistý Mustapha Bayal Sall. Jako protihodnotu za Matuidiho odchod do Paříže si pak Galtier vyžádal služby Jérémyho Clémenta, což sice není tak kvalitní fotbalista jako Matuidi, ale pro klub bojující o poháry jde o posilu velice slušnou, a to i přes nepovedenou poslední sezonu. Bez Matuidiho, Landrina a také Gelsona Fernandese je však záložní řada poměrně úzká, a to ještě nemluvíme o pozici pravého křídla, kde loni zářil Dimitri Payet a prakticky sám držel notnou část sezony akcie ASSE nad vodou. Pod Payetovým vedením se vyhrálo na půdě nenáviděného Lyonu a Stéphanois dokonce na čas okusili, jaké je to být opět v čele tabulky; teď se jeho a Riviéreho roli budou snažit převzít světoběžník Aubameyang, který, ač se to po výčtu jeho francouzských angažmá zdá stěží uvěřitelné, stále formálně patří AC Milán, a podobnou pověstí zatížený Florent Sinama-Pongolle, kterého zřejmě znáte jako bývalého velkého talenta z Liverpoolu, ale kromě krátkého angažmá v Huelvě tuto pověst nikde jinde příliš nepotvrdil. Suma sumárum - je pravděpodobné, že ASSE čeká opět lepší střed tabulky. Na boj o záchranu je tým příliš kvalitní a na nějaké výrazné promluvení do bojů o nejvyšší příčky zase příliš disproporční a nestabilně vedený.

Příchody: Jérémy Clément (PSG), Florent Sinama-Pongolle (host., Sporting Lisabon), Paulão (volný hráč, Braga), Stéphane Ruffier (Monaco), Gonzalo Bergessio (návrat z host., Catania), Vincent Planté (návrat z host., Arles), Gelson Fernandes (návrat z host., Chievo), Pierre-Emerick Aubameyang (host., AC Milán), Jean-Pascal Mignot (Auxerre)

Odchody: Dimitri Payet (Lille), Emmanuel Riviére (Toulouse), Christophe Landrin (volný hráč, Arles), Vincent Planté (volný hráč, Guingamp), Gelson Fernandes (host., Leicester), Kevin Mirallas (Olympiakos), Blaise Matuidi (PSG), Jérémy Moulin (host., Clermont), Boubacar Mansaly (bez angažmá), Sidy Sagna (bez angažmá)

Největší hvězda: Stéphane Ruffier

Brankář, který svým zjevem budí u útočníků téměř stejnou hrůzu jako svojí schopností chytit prakticky jakýkoliv balón, si po sestupu Monaka mohl vybírat z řady zájemců, až nakonec zakotvil u Stéphanois. Pro Galtierův tým jde o vynikající posilu - Ruffier je skutečně mimořádné schopný mladý gólman, mezi jehož největší přednosti patří perfektní organizace obrany, čímž má velké předpoklady navázat na ikonu Janota...

Hráči, které se vyplatí sledovat: Bakary Sako, Paulao, Jérémy Clément

Pravděpodobná sestava: Stéphane Ruffier - Albin Ebondo, Sylvain Marchal, Paulao (Jean-Pascal Mignot), Carlos Bocanegra - Jérémy Clément, Laurent Batlles, Loïc Perrin - Bakary Sako (Alejandro Alonso), Florent Sinama-Pongolle (Gonzalo Bergessio), Pierre-Emerick Aubameyang

Tip na umístění: 8.

Autor: David Dobrovolný, Dominik Zezula

Komentáře (150)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Valbuena je kde

Reagovat
onze

PARIS SG

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

paráda,super čtení

Reagovat
Virtuos

znova pekný článok o Ligue 1 dúfam, že kluby ako Saint-Étienne, Toulouse, Rennais, Lorient, popreháňajú špicu a zamiešajú karty v boji o titul

Reagovat
smazaný uživatel

Nechce sa mi veriť, že Ruffier, hoci je reprezentant a nejaký supertalent, vytlačí zo zostavy Janota. Čo sa vlastne stalo, že sa ho ASSE rozhodlo angažovať?

Reagovat
smazaný uživatel

je to tady napsaný,pokles formy a Rufier je mladší než Janot(to o dost) a to rozhodně lepší

Reagovat
smazaný uživatel

pekny članok prekvapilo ma že sochaux tipujete až 12 miesto

Reagovat
smazaný uživatel

já bych je dal výš, ale domingo jim nevěří

Reagovat
Godwinson

Toulouse posílilo výborně, to se musí nechat. Jsem zvědav, zda-li dvojku Sissoko, M'Bengue udrží, je kacířské, že tam Moussa stále je.

Štěpáni sice taky poměrně dobře, ale mohli lépe a navíc mají Galtiera - ten ještě dost možná přivede Wendela. Naopak je by nakonec mohl Janot opustit, údajně už jedná s Évianem, kterým nevyšel Pouplin.

A Marseille, ta má skoro dokonalej tým, pokud přivedou beka (a pustí Lucha), tak to bude stát za to. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Lucho musí zůstat,beků mají dost,NKoulou neni moc záložník,zahraje na stoperu i na pravým beku

Reagovat
Godwinson

Tak nemusí, pokud by za něj Řím dal dokonce těch 13 mil., neváhal bych s prodejem ani vteřinu. Z utržených peněz by navíc mohli konečně přivést toho beka. Ne, že by to bylo podmíněný, ale mohli by třeba za Trémoulinase přisadit :))

Reagovat
smazaný uživatel

všiml jsem si u tebe jistého neduhu... zdali, né zda-li

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslim, ze to je teda zda-li..

Reagovat
smazaný uživatel

neni, podobně jako nepíšeš jest-li či nebo-li ale taky jsem si dřív myslel, že to je správná varianta

Reagovat
smazaný uživatel

fakt? no jo, mas pravdu..

Reagovat
Pipo123

Já troška nechápem predaj Janota, kludne mohol byť jednotka aj dalej, príchod nového brankára keď ich tlačí bota inde je zbytočný nie ? AS mohlo tie peniaze investovať na inú pozíciu. Janot je pre mňa veľký sympaták.

Reagovat
Godwinson

Tak bota je tlačí hlavně na trenérské židli a tam se s tím těžko něco dělá :) Navíc Janot šel dolů, nejmladší není a když se naskytne příležitost za 3 mil. přivést jednoho z nejlepších francouzských brankářů ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

1.Marseille

2.PSG

3.Lyon

4.Lille

5.Toulouse

6.Rennes

7.Saint-Ettiene

8.Lorient

9.Sochaux

10.Bordeaux

11.Nancy

12.Auxerre

13.Nice

14.Caen

15.Montpellier

16.Ajaccio

17.Valenciennes

18.Brest

19.Dijon

20.Evian

Reagovat
smazaný uživatel

takhle nák bych to taky viděl akorát prohodit Rennes a Toulouse

Reagovat
herbage

Titul bych řekl, že skončí v Paříži, ale rozhodně to bude jen z trojky PSG, Marseille, Lille. Jen u sestavy Lille bych řekl, že nalevo má místo jisté Beria a u Marseille bych zas řekl, že Benoit Cheyrou bude hrát základ a Amalfitano bude alernovat s Valbuenou na křídle. Tedy pokud odejde Lucho, tak bude hrát ze středu na jeho postu

Reagovat
smazaný uživatel

Bonnart je podle mě kvalitnější hráč...

Amalfitano je na křídle poloviční, spíš to bude proti slabým střed Lucho, Diarra, Amalfitano, proti silným Lucho, Diarra, Cheyrou...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty stihas sledovat fakt vsechno

Reagovat
božský John

Ale ne pořádně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Valbuena na lávce? Tak to mi přijde jako hloupost. Střed Valbuena, Lucho, Alou je úchvatný, Amalfitano bude začínat na lávce..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hribco

Tá zostava PSG je úplne smiešna a Pastore nieje hráč PSG čiže nemôže byť v predpokladanej zostave

Reagovat
Godwinson

Proč úplně? Jen Ménez tam chybí. Pastore se hráčem PSG už brzo stane, chybí mu už jen lékařská prohlídka, byla by škoda s ním nepočítat ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ten přestup se na 95% uskuteční, nevím, co tu zkouší... A mně se ta sestava (PSG dělal zrovna domingo) teda líbí víc než s Ménezem, přestože nejspíše Jérémy hrát bude a Hoarau bude tím, kdo bude sedět.

Reagovat
Godwinson

No, to asi jo, i když jak píšeš, daleko nejpravděpodobnější je to s jediným útočníkem - Gameirem. Na druhou stranu, oni na trhu určitě ještě neskončili, takže .... :)

Reagovat
hribco

Ja stále verím, že sa ten prestup na niečom zadrhne a zostava v takomto zložení nebude hrať nikdy

Reagovat
domingo

Co je na ni smesnyho?

Reagovat
domingo

Aha. Puvodne tam misto Pastoreho byl Bodmer, Frankie to predelal

Reagovat
domingo

Myslim, ze Kombouare Bodmera ze sestavy nevyradi, to bude spis hrat na tri stredy, dva volny hrace pod hrotem a jednoho hrota, jinak by to byl hrozny pruchodak. Menez, Pastore (pokud prijde), Nene a Gameiro se budou tocit na tech dvou pozicich, na hrotu se budou stridat Hoarau, Erding a Gameiro. Vypada to takhle nejlogicteji..

Reagovat
smazaný uživatel

Na PSG jsem hodně zvědavý. Pokud hra bude stát na odpadlících ze SA + na Néném, tak to titul bude horko těžko. Menéz je naládový labil, Pastore jakbysmet a navíc nebude nejspíše hrát trequartistu a Sissoko je posunovač. Rád bych se ale mýlil...

Reagovat
smazaný uživatel

jinak autorům dávám velké za výborný rozbor. Škoda, že ostatní ligy nejsou také tak podrobné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Odpadlíkoch? Tak v podstate len Sissoko nehrával pravidelne v poslednej sezóne, pokiaľ viem. Ale predtým bol pre Juventus platný.

Reagovat
Pipo123

Auxerre

Reagovat
Langi

Lyon všem vypálí rybník

Reagovat
smazaný uživatel

To už píšeš jen ze setrvačnosti, nebo co?

Reagovat
Langi

chci tomu začít věřit

Reagovat
juninho8

aj ja a dufam ze sa aj nieco zlepsi

Reagovat
miky10

Super

Celkem věřím PSG, ale Marseille je asi největší favorit, může se do toho přimíchat i Lille, ale tam to nevidím dobře ve skloubení s LM, Lyon před sezonou vypadá ze hry venku a nikdo jiný se tam pravděpodobně dostat nemůže...zvědavý jsem na Lorient a Auxerre, jak se tak sympatické kluby vypořádají s odchodem opor

Sestup bych přál Dijonu, Brestu a Valenciennes

Jinak, co fanta, už jí spustili?

Reagovat
Godwinson

Valenciennes ne, to už radši Auxerre ....

Nespustili, přestal bych doufat, že tak někdy učiní. ,)

Reagovat
miky10

Auxerre né, ty mám rád...Valenciennes si mě nějak nikdy nezískalo, klidně bych se bez nich obešel

Škoda,

Reagovat
Godwinson

Reálně by k sestupu měli mít blíž než Valenciennes, ale uvidíme. Taky bude záležet na tom stoperovi, včera už byl Rajković hotová věc, tak snad se jim zadaří, to by byla parádní posila :)

Reagovat
miky10

To asi jo, ale Auxerre se mi tam zařadit nechtělo Valenciennes jsou mi fakt tak nějak ukradení Rajkovič by byl super, ale asi by to znamenalo příchod stopera do CFC, nevěřím, že by byl Kalas čtvrtý stoper...Cahill?

Reagovat
Godwinson

To já nevim, asi ani ne ... o Alexe se sice zase rozhořel nějaký údajný zájem, ale pořád tam je. Luiz, Ivanović, Terry ... to stačí, Cahill kdyby přišel, tak doufám do základu, ale on asi už zase není na pořadu dne - Chelsea už mě v tomhle přestala bavit, je jak leklá ryba :)

Reagovat
miky10

Ivanovič je RB, ale nebudem tahat Chelsea sem Jen doufám, že se co nejdřív potvrdí Luka, aby zbyl čas na hledání křídla

Jinak Malbranque jde do ASSE

Reagovat
Godwinson

Já vim, ale původním povoláním je to stoper, takže tam bez problémů zahraje ... :)

Jj, taky mě to překvapilo, počítal jsem, že spíš přivedou z Bordeaux Wendela, o kterém se hodně psalo. Jak se mu vůbec v poslední době dařilo?

Reagovat
Pipo123

Godwinson, sorry za otázku, ale komu vlastne fandíš tak všeobecne, nejak si ta neviem priradiť

Reagovat
miky10

Montpellier a Chelsea

Reagovat
Godwinson

Jak píše kolega.

Reagovat
miky10

Promiň

Reagovat
Godwinson

Za co se mi omlouváš?

Reagovat
miky10

Že jsem mluvil za tebe

Reagovat
Pipo123

Jo diky, Montpellier jojo to je ono, nenápadný tým pre mňa, tak som na teba zabudol. Inak ako dlho im fandíš ? už od doby kedy hrali Ligue 1 alebo po postupe ?

Reagovat
Godwinson

Od postupu - když jsem začal sledovat L1 :)

Reagovat
miky10

Byl nějakou dobu zraněný a nebyl už tahounen Sunderlandu, ale hrál poměrně dost, tohle jsem nečekal

Reagovat
Godwinson

To já taky ne. Oni hodně pěkně naposilovali, tak se musí holt někoho zbavit ... škoda, že to tam vede Bruce :)

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší by bylo Nice, Nancy a Brest.

Reagovat
smazaný uživatel

SUper článek

Hodně čekám od Lille, Marseille a PSG. Je dost možný, že to skončí stejně jako letos Snad už taky Rennes dosáhne víš. A taky sem dost překvapenej, že Riviére odešel z ASSE do Toulouse. Moc nechápu ten odchod...

Reagovat
božský John

1. Marseille

2.-20. mam v piči na lehátku (jenom, aby Evian nespad)

Jinak Lucho by mohl odejít a za ty peníze pořídit Tremoulinase a hroťáka a budu už spokojenej...jinak dávat příchod Brandaa do posil je blbej vtip ne?

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

GJ

Reagovat
One-Real

No první zápas PSG každopádně nevynechám, s Lorientem tipuju něco jako 5:2.

Reagovat
smazaný uživatel

A já tipuju 0:0 a bezhlavý odkopávání PSG už na půlce soupeře..

Reagovat
One-Real

Akorát se trochu "bojim" jak bude fungovat fáze mezi zálohou a útokem. Jakožto mezi Matuidim + Sissokem/Bodmerem/Chantomém a útočnou čtyřkou Nené, Gameiro, Pastore + Hoarau/Erdinc. Nebo pokud je tu nějaký expert online, jak jsou na tom Matuidi a např Sissoko s rozehrávkou ? Spíš jsem slýchával že to jsou pěkní pořízci.

Reagovat
smazaný uživatel

Oba moc fotbal neumějí.. Jen bránit. Matuidi je absolutní poleno, to je prostě jen pes obranář. Chantome je naopak moderní stažený záložník, snad bude hrát on a ne Sissoko..

Reagovat
smazaný uživatel

podle martyho Matuidi vůbec neni fotbalista Což je samozřejmě nesmysl, Matuidi je ten klasický zlý muž v záloze, který hlavně tvrdí hru a rozehrává nakrátko, čili je dobře, když má vedle sebe někoho, kdo naopak v rozehrávce vyniká, a popravdě... To Sissoko rozhodně není, ten spíš vyniká riskantní hrou než spolehlivou příhrou... Pokud ale vedle Matuidiho bude nastálo Chantôme, bude to válec jak prase.

Reagovat
One-Real

Mohli by koupit Gaga. Měšec je stále bezedný. A co Bodmer ? Vim že je na EF vedenej jak obránce, ale do zálohy by se hodil ne ? Já bych to viděl střed zálohy Matuidi nebo Sissoko a k nim Chantóme nebo Bodmer.

Reagovat
smazaný uživatel

Střed Bodmer, Matuidi (Sissoko), Chantôme by byl asi nejlepší v lize, před nima by se točila na dvou postech volných hráčů trojka Pastore, Menéz, Nene a na osamoceném hrotu Gameiro jištěnej Hoarauem. To je nesmírně údernej kádr, jestli to Kombouaré ukočíruje, tak se máme na co těšit.

Reagovat
One-Real

No těšim se na to, těšim. Konečně nějakej důvod co mě přitáhne sledovat nějakej tým v L1 podrobněji, než jen ve výsledcích.

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille to má zajištěný dle mě líp.

Reagovat
Godwinson

Kéž by to tak bylo.

Reagovat
smazaný uživatel

co ta fanta, kluci ? jinak opět perfektní článek

Reagovat
miky10

je to výš, zatím jí nespustili

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíc pobavili u Montpellieru, kde vynechali Girouda. Jinak se docela shodujeme... :)

Reagovat
smazaný uživatel

treba maji nejake informace o jeho odchodu.. to by se uz asi domingo picnul..

Reagovat
smazaný uživatel

domingo určitě ne, spíš Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

teda, moje hlava uz je vazne nejaka vypatlana posledni dobou.. myslela sem dominga samozrejme.. jinak koukam, ze to zas vypada na berbatova do psg..?

Reagovat
smazaný uživatel

"myslela sem dominga samozrejme" :))))

K Berbatovovi už jen 4 špičkoví útočníci na jeden post by byla sranda

Reagovat
smazaný uživatel

vidis, rikam.. ja uz sem vazne zblbla.. a ted sem jeste psala, ze snad ste se domluvili sice s ndingou, ale s auxerre furt nic..

Reagovat
smazaný uživatel

Ndinga by už konečně mohl přijít, potřebujeme ho jak prase drbání...

Reagovat
smazaný uživatel

zatim ste neprivedli nikoho, koukam jak blazen. jenom jak sem delala soupisky, tak sem koukala, ze tam mate nejaky novy mladicky.. ale to urcite nestaci..

Reagovat
smazaný uživatel

To neni pravda, nepodepsání Diakhatého je posila jak hrom...

Reagovat
smazaný uživatel

o tom by snad nemohl uvazovat ani aulas pod vlivem drog, alkoholu a halucinogenu..

Reagovat
Langi

zbývá už "jen" splnit finanční požadavky Auxerre

Reagovat
Godwinson

Ten Montpellier

Ale líbí se mi PSG a Toulouse :)

Reagovat
smazaný uživatel

PSG? Jestli budou hrát takhle, tak to nebudou ani poháry.. Nakopávaný balony a hráči za 60 milionů budou dělat sítě na volejbal.

Reagovat
Godwinson

Kvalitu na to, aby bez problémů bojovali o titul tam mají i takhle. Ale vyjádřil jsem se špatně, u PSG spíš přesně takhle tu sestavu čekám, určitě se mi takhle nelíbí, do toho chybí už ale jen Chantome :)

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitu tam mají na papíře, to jo.. Ale pokud tam ten Chantome nebude, tak budou mít problémy v reálu.. A zase, když tam ten Chantome bude, tak budou mít problémy s harantama na lavičce Jak já to PSG přeju, to ani není hezký....

Reagovat
Godwinson

Proč by měli problém s harantama? Tak já nevim, od Kombouarého bych čekal, že když má takovou trojku Ménez, Pastore, Nene, tak bude právě hrát na střed Sissoko, Matuidi, aby to 'utemoval' :) Ale nevim, on si to stejně nakonec přehází a Chantome možná skončí na levém beku.

Reagovat
smazaný uživatel

Když bude hrát Chantome na středu, tak nebude hrát nejspíš Momo, kterej z Juve odešel, protože chtěl hrát.. Když bude před nimi tahle trojice, tak bude na hrotu kdo? Gameiro? To nejspíš nebude fungovat, každopádně na lavičce Hoarau, Erdinc (kterej chtěl odejít už letos, ale nedovolili mu to) a Peguy.. Když budou hrát podle mě pro ně nejlepší 4-2-3-1 ála Blanc

-----Chantome-------Matuidi--------

Gameiro-------Pastore--------Nené

----------------Hoarau----------------

tak budou dostávat spousty branek a na lavičce jim zbyde další harant Menéz Supr.

Reagovat
Godwinson

Tak, přeci jen, oni si vytyčili za cíl i uspět v Evropě, takže vesměs se tam nějak protočí asi všichni :) Já teda myslim, že na hrotu bude Gameiro a napravo Ménez. Kolem Méneze bylo až moc velké haló na to, aby nehrál ...

Co se týče Erdince, tak toho možná ještě pustí, to ví bůh ... bylo by to nejlepší možné řešení (tedy ta dnešní spekulace o možném příchodu Berbatova je snad jenom vtip). Navíc oni s posilováním ještě nekončí bych řekl, sice se spekuluje (či už nabídli) vesměs o ofenzivních hráčích, ale myslim, že levýho beka možná ještě přitáhnou ....

Reagovat
miky10

Jinak ASSE to bude mít bez trenéra sakra těžký

Reagovat
Godwinson

Oni jsou zvyklí :)

Reagovat
miky10

Se divím, že pořád žádnýho neangažovali

Reagovat
Langi

OT: Delvin N'Dinga se podle informací francouzského bulvárního deníku L'Equipe již dohodl na čtyřleté smlouvě v Lyonu, přestupu 23letého defenzivního záložníka tak brání již pouze finanční požadavky Auxerre, který l'OL stále nedokázali splnit.

jelikož N'Dinga prahnul po přestupu k nám už někdy koncem června, tak se vlastně nezměnilo vůbec nic

Reagovat
Godwinson

Teď čtu, že Aulas předložil vylepšenou nabídku, která už by mohla uspět .. :) Pro Auxerre by to byla katastrofa, Ndinga těsně před začátkem ligy do Lyonu, navíc první zápas dostanou klepec, to je moc nepovzbudí.

Reagovat
Langi

no doufám že tu nabídku vylepšil hlavně o peníze protože už mě ten kolotoč přestává bavit

Reagovat
smazaný uživatel

aulas je fakt hroznej obchodnik posledni dobou, vubec nevim, jak se mu tyhle "uspechy" dari..

Reagovat
Langi

má na všechno dost času...už rok kupuje stopera...No stress

Reagovat
herbage

Jo, tyhlety dohody s hráčem vždycky pobaví

Reagovat
Godwinson

100. pro Hiltona na lavičce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

A Galtiera

Reagovat
smazaný uživatel

Hiltona jsem si koupil do Atletika v psovi, ale musel jsem ho prodat, jelikož v 26 ztrácel formu a byl za zenitem, ani se nedivím, že bude ne lávce

Reagovat
Godwinson

Jenže on bohužel nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak o to to je smutnější

Reagovat
Godwinson

Bohužel jo, no. Snad se to ještě nějak rozleží :)

Reagovat
Godwinson

Co se týče Parka, tak to hodně reálně vypadá na Rennes, to by mě zajímalo, co by s ním Antonetti chtěl dělat ... :)

Reagovat
juninho8

ja dufam ze sa Aulas este rozhybe na prestupovom trhu a zaplata diery...v tom pripade by to mohlo byt vyssie ako tipovane 4. miesto...ak sa bude spoliehat na tych mladikov tak asi bohuzial to na uplny spic tabulky nebude a chvilu potrva kym sa mladici ostrielaju...ale v kazdom pripade kym neni uplne nemozne ze neziskaju titul tak im budem verit a fandit...dufam ze vykrocia spravnou nohou za par dni

Reagovat
Langi

titul!

Reagovat
juninho8

jednoznacne

Reagovat
Biozdenda

Odbornici na Merseille jak je na tom Valbuena? Mel byt hvezda, ale nefiguruje v predpokladane sestave.

Reagovat
smazaný uživatel

Na první 3.místa bych viděl Olympique Marseille, Paris SG a Olympique Lyon...Alespoň podle kvality a šířky kádru. Lille letos tolik nevěřím, odchod Gervinha může sehrát důležitou roli a když se zraní třeba Hazard, může být hodně zle, navíc bude záviset, zda si Sow udrží skvělou loňskou formu...Překvapit může Rennes, Pitroipa a Ferét --- vynikající posily, jsem na ně zvědavej. Auxerre hodně oslabilo, ti budou mít problémy...A na sestup bych viděl trojici Dijon,Brest a Caen

Reagovat
smazaný uživatel

V slovenskom a tureckom bulvári koluje správa, že Fenerbachce má pustiť Stocha do Lille. Ako to vidíte vy? Má na to, aby nahradil Gervinha? Má Lille na to, aby ho dokázalo vykúpiť z Turecka? Kde by hral v tom prípade Payet? (ja som ho vždy považoval za čísté CAM pri systéme 4-2-3-1, teraz tu čítam, že je to aj hrot, aj pravé krídlo)

Reagovat
olis

bolo by to super keby tam siel , a podla mna je to dost realne , ja by som bol rad

Reagovat
smazaný uživatel

PSG titul

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon prý nabídne za Vukušiće

Ante Vukušić by mohl zamířit do Francie, kde o něho údajně má, již dlouhodobě, zájem Lyon. Teprve 20letý útočník se loni s 14 ligovými brankami stal nejlepším střelcem Hajduku Split, vysloužil si také pozvánku do chorvatské reprezentace. Přestupová částka by se měla pohybovat okolo 6 milionů eur.

wtf? Proč nepřihodí 2-3 mega a nekoupí radši toho Ndingu místo asi desátýho útočníka v kádru?

Reagovat
Langi

protože by to nebyl Aulas aby nelanařil další a další útočníky...je to šílenec ale aspon se už něco rozjelo...prý aspon ten Douglasův přestup je na dobrý cestě...

Reagovat
Godwinson

Nejlepší obrana je útok. Aulas ví, co dělá.

Reagovat
Langi

Aulas si myslí že z Lyonu udělá druhou Barcelonu, na DM postaví devatenáctiletýho kluka a nakoupí místo toho 3 útočníky

Reagovat
Godwinson

Ale ne, tohle bude nějaká kachna ... o Ndingovi jednají jakou dobu a pak z ničeho nic vyplázne takovou sumu za útočníka, nevěřim tomu :)

Reagovat
Langi

snad má rozum...N'Dinga a Douglas mi tohle přestupní období budou stačit

Reagovat
Godwinson

Myslíš, že ten stoper přijde? Skoro bych řekl, že se s tou čtveřicí Garde spokojí :)

Reagovat
Langi

začínaj se mi ty spekulace před začátkem ligy dost líbit...zájem o Douglase určitě je, a pokud se pořadí prodat Kima nebo Bastose tak bych řekl že přijde DM, stoper a ještě jedno křídlo

Reagovat
Langi

navíc v případě odchodu Cissokha tak Aulas bude chtít Tremoulinase

Reagovat
Godwinson

Uvidíme, já bych řekl, že Bastos zůstane a Cissokho, o jeho odchodu se mělo asi začít mluvit dřív, teď už bych taky spíš řekl, že zůstane :))

Mě mrzí, že nevyšel ten Moussa, tomu bych ten nutný posun moc přál ...

Reagovat
Langi

momentálně 100x radši N'Dinga a Douglas a hrát 4-1-2-1-2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Douglas je kdo?

Reagovat
Godwinson

Stoper Twente :)

Reagovat
smazaný uživatel

mladej, impozantní parametry, odehráno skoro 100 zápasů v Holandsku... proč ne

Reagovat
Langi

určitě by s Lovrenem vytvořil silnou dvojici

Reagovat
Langi

btw. samozřejmě naprosto dementní tah, když dvojice Lisandro - Gomis je nepřekonatelná, další dvacetiletej kluk na lavičce bude znamenat pouze o 6 milionů mín v kase a hlavně o dost minut mín pro Lacazetta, Tafera, Belfodila a spol

Reagovat
Godwinson

Hildebrand do Évianu?

Évian Thonon Gaillard stále shání gólmana, k nováčkovi francouzské nejvyšší soutěže by mohl přijít 32letý Timo Hildebrand, který je po skončení smlouvy ve Sportingu Lisabon volným hráčem.

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by nekde zas nastartovat karieru.. pro evian by to byla skvela posila..

Reagovat
Godwinson

Nolan Roux měl dlouho namířeno do německého Schalke, 23letý kanonýr Brestu by ale nakonec mohl zakotvit ve francouzské Marseille. "Dal jsem mu velmi vylepšenou nabídku na prodloužení smlouvy o další dva roky. Pokud se nedohodne s Marseille, zůstane u nás. Byla by to ale jeho poslední sezona v Brestu, příští rok bychom mu již v přestupu nebránili," sdělil předseda francouzského klubu Michel Guyot.

Tak že by mi přeci jen vyšel alespoň jeden tip .. a to ten, že Brest půjde dolů? :))

Reagovat
smazaný uživatel

myslim, ze ho marseille stejne nekoupi. oni za nej snad chtej tech osm milionu eur..

Reagovat
Godwinson

No, počkej ... on už dle tohohle s Marseille jedná hráč, ne? Takže nabídka přijata. :)

Reagovat
smazaný uživatel

no, tak visco, pripad ndinga, tam sice uz hrac s podminkama souhlasi, ale furt nic..

Reagovat
Godwinson

Pravda. :) Ale zase pro Marseille by to asi problém nebyl, útočníka chtějí, za Gilardina by museli dát asi 15 mil., no ... uvidíme. Každopádně Brestu by mi bylo líto, s tím co se jim děje v obraně ještě tohle ..

Reagovat
smazaný uživatel

tak treba by zas vic sanci dostal micola.. a furt tam maj toho ayiteho, kterej se neukazoval spatne, pak je tam nejakej ten novej ben basat..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele