TURECKU A ŠVÝCARSKU HROZÍ TREST OD FIFA

18.11.2005, 09:55
Aktuality
Díky potyčce mezi hráči Turecka a Švýcarska po středečním odvetném barážovém zápase hrozí dle vyjádření prezidenta FIFA Seppa Blattera národním federacím obou zemí tvrdé tresty. Rejstřík trestů je široký - od varování až po vyloučení z příští mezinárodní akce. Blatter rovněž slíbil, že tentokrát bude mezinárodní fotbalová asociace postupovat velmi tvrdě.

Atmosféra mezi Turky a Švýcary byla přitom velmi vypjatá už dlouho před zápasem, do kterého vstupovali domácí s dvougólovým mankem. Turecký trenér si do médií postěžoval, že jeho tým byl ve Švýcarsku obtěžován, švýcarští fotbalisté měli zase problémy na tureckém letišti, kde se několik hodin zdrželi kvůli velmi dlouhé kontrole cestovních dokladů. Reprezentace helvétského kříže pak byla napadána domácími fanoušky, kteří na jejich autobus házeli vajíčka a sáčky s mlékem. Proti fanouškům nakonec vystoupil i ministr sportu Mehmet Ali Sahin, za chování svých spoluobčanů se omluvil, poslal Švýcarům květiny a vyzval k tomu, aby se Turci chovali tak, jak je vede tradiční pohostinnost.

Klíčovým okamžikem po tureckém vítězství 4:2, které ale díky brankám vstřeleným na hřišti soupeře posunulo do Německa Švýcary, byl dle televizních záběrů okamžik, kdy asistent domácího trenéra Mehmet Ozdilek pravděpodobně nastavil nohu švýcarskému Huggelovi. Ten jej na oplátku zezadu nakopnul a odstartoval tak rvačku, do které se postupně zapojila většina hráčů obou týmů. Alpay, jenž už se zapletl do podobného incidentu na EURU 2004, nakopnul Strellera a vzápětí byl zezadu stržen na zem Huggelem. Dalších záběry nebyly moc zřetelné, bylo vidět hlavně ochranku, která se snažila hráče odtrhnout od sebe. Švýcarský obránce Stephane Grichting musel být dokonce hospitalizován po kopanci do slabin.

Švýcarský předseda FIFA Sepp Blatter na tiskové konferenci v Zurychu pak ještě přilil olej do ohně svým prohlášením, že Turci měli po porážce v prvním zápase možnost ukázat, že jsou dobří hostitelé a že pomsta do fotbalu nepatří. Na tato slova reagovali všichni turečtí představitelé rozčileně. Viceprezident turecké fotbalové federace Mosturoglu prohlásil: "Byla to velmi nešťastná formulace. To nebyl jen jednostranný konflikt." Ještě ostřejší slova zvolil ministr sportu Sahin: "Jsem velmi zklamán tím, že něco takového slyším od prezidenta FIFA ještě předtím, než bude vše řádně vyšetřeno. Mluvil spíše jako švýcarský fanoušek, než jako prezident." Lídr turecké fotbalové federace se nechal slyšet, že Turci udělají co bude v jejich silách pro to, aby se vše objasnilo a Švýcaři dostali pokud možno stejný trest jako Turecko.

Konečný verdikt o vině a nevině a případném potrestání obou zemí padne pravděpodobně 9. prosince při rozlosování mistrovství světa, které proběhne v Lipsku.


Autor: Tomáš Bělonožník

Komentáře (2)

Přidat komentář
Polish

Turci neumí prohrávat!!! A chudák Švýcar, to asi muselo bolet.

Reagovat
smazaný uživatel

teba by nenastvalo keby si 2x za sebou prehral baraz na vrcholove podujatie?No aj tak si myslim ze vacsi podiel na bitke mali turci aj ked svajciari tiez niesu bez viny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele