TURCI MISTRY EVROPY DO 17 LET

18.05.2005, 17:47, aktualizováno 18.05.2005, 17:47
Aktuality
V sobotu 14. května vyvrcholil evropský šampionát hráčů do 17 let, který se hrál na Apeninském poloostrově. Turnaj za účasti osmi týmů přinesl mnoho zajímavých a dramatických okamžiků a ukázal, že mládežnický fotbal na starém kontinentu je na velmi dobré úrovni a jde správným směrem.

Nejprve ale vše od začátku. Ve skupině A měla domácí Itálie za soupeře reprezentace Anglie, Turecka a Běloruska. Celá skupina byla až do konce dramatická, když před posledními zápasy mohly na postup do semifinále pomýšlet všechny čtyři týmy. V úvodu deklasovala Anglie Bělorusko 4:0 a Itálie zdolala těsně Turecko 1:0. Hned ve druhých zápasech však oba poražené týmy přehrály ty úspěšné z kola prvního a to Turecko Anglii po napínavém průběhu utkání 3:2 a domácí Squadra Azzurra podlehla Bělorusku 0:1. Před posledními zápasy ve skupině bylo tedy vše otevřené. Své nemalé cíle potvrdili Turci, když jasně deklasovali Bělorusko 5:1. Zato ve druhém utkání domácí Itálie postup do semifinále vydřela, když jedinou branku utkání vsítila ze značky pokutového kopu, přitom Anglii by bývala stačila k postupu remíza. Do semifinále tak šla Itálie a Turecko.

I ve skupině B nebylo o drama nouzi. V úvodním utkání sice Švýcarsko přehrálo Izrael jasně 3:0, ale ve druhém zápase se děly věci. Chorvatsko vedlo ještě v poslední minutě utkání 2:0 nad Nizozemskem (hráči do 17 let hrají pouze 2x40 minut), avšak nakonec se museli spokojit pouze s jedním bodem. Ve druhých zápasech Izraelci sice podlehli Chorvatsku 2:4, ale do 67. minuty vedli 2:1, pak je však srazil do kolen vlastní gól na 2:2 a Chorvaté pak již svůj obrat dokonali. Nizozemci pak uhráli na šampionátu další remízu, tentokrát 0:0 se Švýcarskem. Před závěrečnými utkáními skupiny byli ze hry už reprezentanti Izraele, ale ani tak nesložili zbraně a proti Nizozemsku bojovali až do poslední minuty, alespoň o jediný bod v turnaji. Do 37. minuty vedl Izrael 1:0, ale hráčům ze země tulipánů se podařilo do konce zápasu otočit výsledek na 2:1 a zajistit si tak postup do semifinále. V zápase čtyřbodových opět divokým výsledkem zvítězilo Chorvatsko, tentokrát nad Švýcarskem 5:2 a zajistilo si tak účast mezi nejlepšími čtyřmi týmy evropského šampionátu do 17 let.

V semifinále se nejprve utkalo Chorvatsko s Tureckem. Velkým dílem k postupu Turecka do finále přispěl Özgürcan Özcan, který brankami z 26. a 61. minutě zajistil Turkům vedení 2:0. Chorvaté se však nevzdali a hned za osm minut snížil Grgur Radoš. Reprezentanti Chorvatska pak vše vrhli do útoku, ale kýžené vyrovnání nepřišlo, naopak 7 minut před koncem řádné hrací doby rozhodl brankou na 3:1 Murat Duruer. Druhé semifinále mezi Nizozemskem a Itálií bylo ještě dramatičtější a nic na tom nezměnil fakt, že v řádné hrací době gól nepadl. V prodloužení se pak štěstí usmálo na Oranjes, když v 89. minutě (hráči do 17 let hrají prodloužení pouze 2x10 minut) vsítil branku Melvin Zaalman, který se tak úspěšně vrátil po zranění, které utrpěl v prvním utkání šampionátu s Chorvatskem.

Zklamaná pořadatelská země se musela spokojit pouze s bojem o bronzové medaile proti Chorvatsku. Nebyl to však žádný zbytečný zápas, poněvadž první tři týmy z tohoto turnaje se kvalifikují na světový šampionát stejné věkové kategorie, který se bude od 16. září do 2. října konat v Peru. V samotném utkání padla branka až po změně stran, když v 59. minutě otevřel skóre k radosti domácího publika Lorenzo De Silvestri. Ovšem o minutu později srovnal krok Nikola Kalinič. Do konce normální hrací doby již branka nepadla a Italové si tak podruhé na šampionátu zahráli prodloužení. Tentokrát však se šťastnějším koncem. Ve druhé minutě nastavení celého prodloužení rozhodl o zisku bronzu pro Itálii Davide Di Gennaro.

Ve finále si to pak rozdali Nizozemci s Turky. Mírnými favority se zdáli fotbalisté ze země tulipánů, kteří jsou tolik proslulí svou výchovou mladých talentů. Ovšem Turecko zastihlo mistrovství ve skvělé formě. První poločas skončil sice ještě bez branek, ale již ve 46. minutě dostal Turecko do vedení Deniz Yilmaz. Už o pět minut později zvýšil na 2:0 Tevfik Köse, který získal i korunu pro nejlepšího střelce turnaje, když si na konto připsal šest branek. Nizozemcům se už nepodařilo zopakovat podobný kousek jako v úvodním zápase s Chorvatskem, a tak mistry Evropy do 17 let se stali podruhé v historii (poprvé v roce 1994) fotbalisté ze země půlměsíce. Je tak znát, že i v Turecku se mládeži věnují velmi systematicky a cíleně, a tak generace, která vybojovala historický bronz na seniorském mistrovství světa 2002, a která je pomalu na ústupu, se o své nástupce obávat nemusí.

Celý šampionát tak ukázal, že výchova mladých fotbalistů je v Evropě na velmi vysoké úrovni. Je také znát, že si všechny fotbalové svazy uvědomují, že bez kvalitního zázemí pro mladé hráče se prostě velké výsledky v budoucnosti dělat nedají. Každá současná hvězda fotbalových trávníků prošla všemi mládežnickými týmy a je dobře, že tyto hvězdy jsou dnes vzorem pro mladé fotbalisty k cestě za úspěchem, protože i oni začínali úplně stejně...

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Favorizoval som Holanďanov,no ale Turci boli fakt dobrí.Vyzerá to tak,že o budúcnosť majú postarané.Tak ma napadlo,ako to asi bude o pár rokov v Čechách a na Slovensku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele