Trpišovský po prohře s Plzní: Nejhorší mentální výkon za poslední dobu

06.11.2023, 10:54
Aktuality

Trenér Jindřich Trpišovský považoval výkon Slavie ve šlágru 14. kola první ligy proti Plzni za nejhorší ve velkých zápasech za poslední dobu. Sedmačtyřicetiletý kouč na tiskové konferenci po prohře 1:2 pochválil i západočeského soupeře a v jejich řadách bývalého záložníka Vršovických Ibrahima Traorého. Trpišovský nechtěl příliš spekulovat o tom, co výsledek bude znamenat pro další vývoj soutěže.

Slávisté po první porážce v ligové sezoně ztrácejí z druhého místa tabulky dva body na obhájce titulu Spartu. Třetí Plzeň má na vršovického rivala manko osmi bodů, odehrála ale o utkání méně.

"Ztratili jsem tři body, prohráli jsme zápas před domácími fanoušky, který jsme prohrát nechtěli. Po pro mě takovém nejhorším mentálním výkonu ve velkých zápasech za poslední dobu. Co to udělá v tabulce? Budu mluvit jako po vyhraných zápasech - to mě teď trápí nejmíň," řekl Trpišovský.

Litoval, že jeho svěřenci neudrželi vedení z první půle a po změně stran inkasovali dvě branky od Erika Jirky. "Nejvíc mě trápí, proč jsme přišli o zápas, i když jsme ho měli dobře rozehraný. Proč jsme nebyli takoví, jací doma umíme být. Je to ztráta, jsme minus tři body. Je to první prohra v ligové sezoně, po dlouhé době doma. Ale nejvíc mi leží v hlavě druhý poločas a důvody výkon," doplnil.

Ocenil výkon Plzně, která Slavii v Edenu přestřílela, což se Pražanům v posledních letech prakticky nestávalo. "Statistiky vypovídají jasně o tom, že Plzeň hrála velice dobře, byla velice silná na balonu. Měli jsme strašné problémy s Traorém v prostředku, vyhrával hrozně moc soubojů. Nebyli jsme tak agresivní a bojovní, když to řeknu nechutní, jako umíme být. Na můj vkus jsme prohráli strašně moc osobních soubojů, hlavně ve druhém poločase. V soubojové stránce byl obrovský propad," uvedl Trpišovský, jehož svěřenci doma v lize prohráli po 24 zápasech poprvé od loňského května.

Pochválil výkon Traorého, který v létě zamířil do Plzně po vydařeném angažmá ve Slavii. "Ibra potvrdil to, co všichni víme. Umí hrát tyhle velké zápasy, je v tom hrozně silný, vyžívá se v tom. Ukazoval to tady iks let," řekl Trpišovský.

"Pomáhá týmu zkušeností a čtením hry. U prvního gólu rychle rozehrál standardku a otočil hru, čímž vznikla celá ta situace. Je to zkušený hráč, který dnes prodal v utkání své obrovské zkušenosti. I kvůli tomu jsme ho tu měli tak dlouho. Pořád je to nadstandardní hráč na velkém levelu," dodal kouč Slavie.

Zápas s Plzní znovu potvrdil, že Trpišovskému se nedaří v soubojích s trenérem Miroslavem Koubkem. Ostřílený plzeňský kouč dokázal se svým mužstvem nad Slavií dvakrát zvítězit i během předchozího angažmá v Hradci Králové.

"Hrozně si ho vážím, je to skvělý trenér, možná i nedoceněný. O jeho kvalitách víme, v zápasech proti nám je vždy hodně produktivní. Spoustu kluků trénoval, Honzu Bořila, Standu Tecla. Znám ho už od jeho působení na Kladně u dorostu. Vím, jak dobrý trenér je, jak si zakládá na některých věcech a jak vidí fotbal. Ukazuje to doteď," uvedl Trpišovský.

Autor: ČTK

Komentáře (67)

Přidat komentář
kilobyte

https://twitter.com/VacekJan/status/1721268405636886732

Vacíno na sebe seslal slávistickou letku.

Reagovat
Lemond Laws

Vacek

Reagovat
Bakary3

kdyby měl klub stát na jediném člověku, tak je to totální manažerský selhání.

A od něj samozřejmě blábol.

Reagovat
Greny

Jakože nestojí to je snad každýmu jasny, ale ta sportovní část ? Co odešel Nezmar, tak je klidně možný že tam Trpis nemá nikoho kdo by ho brzdil ne ???

Bílek vs Nezmar to je den a noc ...

Reagovat
Strakosha

Tak těch lidí je tam víc.

Tvrdík se stará o ty nejvyšší na FAČR+ předseda komise rozhodčích + platby jízdenek

Bílek se stará o rozhodčí samotné

JT má na starost tu sportovní sekci, tudíž Vacino nebude daleko od pravdy

Reagovat
Pablos

Vždyť mluví o sportovní stránce... vše je absolutně beze zbytku podřízeno Trpišovi (což znamená celý jeho realizační tým). Smějete se tady, že zase ze Slavie dostal nějáké trafikatní místečko... což je další důkaz, že opět se to podřizuje Trpišovi, on ty kluky má rád, tak jim najdeme místo. Blábol to teda není.

Reagovat
kilobyte

A nestojí Slavia sportovně na Trpišovi?

Reagovat
Bakary3

Zareaguju tak nějak hromadně - stojí, ALE.

Takže když odejde, všechno se zhrouti?

Samozřejmě by byl někým nahrazen (teď neříkám, že vím o lepším), kompetence by třeba byly trošku přerozděleny, ať tam má plno těch manažerů co dělat.

A co? Jede se dál.

V některých aspektech třeba i líp.

On to podává, jako by se všechno přes noc zhroutilo a nikdo jiný do toho nevidí, nikdo jiný nic neví a nedělá, což je samozřejmě blbost.

Reagovat
kilobyte

Takhle nějak si to řekli v United před odchodem SAF. Sice tam to bylo ještě víc o jednom člověku, ale nikdy nevíš.

Reagovat
Bakary3

Ano, nevíš, takže za mě takový "neříkám tak či onak a na my slova dojde"

Je blbost extrém od Vacka, blbost i říct je to jednoduše zvládnutelny, aniž by se někdo zamyslel nad náhradou.

Prostě od nej plácnutí o ničem.

Reagovat
kilobyte

Tak Vacek vždycky přehání. Musíš to brát z "jeho pohledu", kdy hráče nejméně pro druhou ligu posílá do divize. Takže devastující v tomhle smyslu znamená, že by třeba vypadli na nějakou dobu o boj o titul.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Kiss Me Polka!

a pak mas trbea arsenal wenger, nebo plzen vrba, kde k nejakym propadum nedoslo

Reagovat
Smoula14

Protože v Plzni to stálo/stojí na Šádkovi

Reagovat
Kiss Me Polka!

kdyz tam byl vrba, tak si uplna vetsina lidi myslela, ze je to jen o vrbovi a po nem se plzen vrati tam, kam patri..

Reagovat
Salfovic

Jo a pak přesedlali na Horvátha, ale to taky nevyšlo.

Reagovat
Vinci

Víceméně má pravdu. A totální manažerský selhání to je samozřejmě. Ale on taky Tvrdik nemá žádný super manazer, jen dostal hodně luxusní budget od činanu a ma štěstí na Trpise

Reagovat
Strakosha

Nezapomeň na kupování jízdenek, úplatky pro Berbra, jízdu na oranžovou od Nezmara

Reagovat
Vinci

Na to se nezapomíná ale jinak tvůj příspěvek moc nechápu

Reagovat
10adam

Vacíňo se toho nebojí…

Reagovat
Mimalu

Spíš zoufalá snaha zaujmout. Prostě napsal tvrzení které nikdo nezastává a vůči němu se vymezil

Reagovat
wyqinac

no, facebook komentare jsou toho plny docela. Ale jestli to je relevantni zdroj, je vec druha

Reagovat
Freedo

Volání po odchodu trenéra, když jsme ze 14 zápasů v lize prohráli 1 a máme nakročeno na postup ve skupině EL? To asi nemá cenu komentovat.

Reagovat
Kucka

Reagovat
hrundy

Kolik z těch 14 zápasů mělo parametry týmu hrajícího o titul? 2? Možná 3? Několikrát nás zachránilo štěstí, že jsme to tam dotlačili silou vůle a řekněme si na rovinu, že nás několikrát zachránil i rozhodčí. V EL takhle lehkej los už od předkola nepamatuju u žádného českého týmu. Do toho tenhle pokles výkonosti není otázka měsíce, ale dvou a půl roku, za mě to třeba téma už je.

Reagovat
Bakary3

Za mě je to téma spíš v kombinaci s ostatními okolnostmi - jakým způsobem se přišlo o ty tituly, jakým způsobem se přivádí hráči a hlavně kolik jich přichází.

To je k zamyšlení a tam nějakou sebereflexi moc nevidím.

Reagovat
hrundy

Já právě třeba sebereflexi nevidím vůbec u ničeho a to je možná ten největší problém... Pořád hledáme chyby u někoho jinýho.

Reagovat
Bakary3

No, to je možná trošku přísný... Ale kus pravdy na tom je.

Reagovat
Greny

Za mě je to jednoduché v poslední době kupujete jen atlety a ne fotbalisty , zmizela ta nějaká kreativita, kdo ji má ?

Zafeiris ale toho hrajete níže než by potřeboval a pak za mě predrzujete dost hráču a ten systém tři vzadu neumíte hrát z nějakýho důvodu který neznam

A pak už jak tam jsou všichni dlouho zůstává tam pořád to jádro není tam žádné oživení..

Třeba ten Obungbay nebo jak se jmenuje ten zahrál vždy dobře ale šance nedostává, za mě i málo šanci pro Juráska a hraní hráčů na jiným postu

Reagovat
doshcz

to ze chtel Trpis pred sezonou Jirku vypovida dost no

Reagovat
Bakary3

To s těmi atlety je za mě u Slavie už takový klišé, dokonce dřív tam těch "fotbalistů" bylo min.

Obránce moc neřeším, ale i mezi nimi je Holeš, kterej není klasickej bourac, to samý Vlček...

Hráči na lajnách z povahy věci musí byt atletický, přesto je takovej polokun jen doudera.

Oscar, zafeiris, provod, Ševčík, wallem, Jurášek

jsou všechno fotbalový hráči.

Chytil nebo schranz jsou taky fotbalově i technicky zdatný hráči.

Takových těch bouracu kopyt nebo behacu vyloženě tam zas tak není, doudera, buren, ogbu, sinyan, bořil, Tijani... Nevidím to jako problém.

Problém je paradoxní neochota dlouho řešit některý posty, už vyloženě často nekoncepční příchody "jen ať nejdou jinam", a ano, kurveni některých hráčů na jiných postech asi z nějakýho rozmaru.

S těmi příležitostmi různým hráčům už toho taky bylo napsaný dost, no... Někteří můžou selhávat neustále, jiní "si zvykají na náš styl, nemají nabehano..." Atd....

Reagovat
kilobyte

Dříve jste každého uběhali a uskákali. Dneska už běhají víc všichni a výšku už taky nemáte takovou.

Reagovat
Bakary3

Co se týče výškový převahy, tam to předtím bylo jinde.

Ohledně toho běhání, tam takový problém nevidím, celkově tam prostě ta struktura hry byla jinde, byla tam nějaka sehranost. To teď prostě chybí.

Reagovat
Freedo

Trochu jsem se nad tvým příspěvkem zamyslel a když se podívám na ty titulové roky, tak tam podle mě nebyl o moc větší počet kreativních hráčů. Tak by se tehdy dali označit Stanciu, Hušbauer, Stoch. Zbytek hráčů jako Souček, Coufal, Bořil, Škoda, Kuchta, Olayinka, Masopust, Traoré byli spíš ti atleti.

Ze současného kádru bych tak označil Zafeirise, Oscara, potenciál ukazuje Wallem a špetku kreativity v sobě mají Provod a věčně zraněnej Ševčík.

Za mě je větší problém systém hry. Formace na 3 vzadu má očekávatelný efekt - méně inkasovaných gólu, 9 za 14 zápasů je fakt dobré číslo, ale taky méně vstřelených a to je velký problém. Slavia až na jednu sezónu ty poslední roky vždy dala nejvíc gólů a často ten rozdíl byl markantní oproti ostatním týmům. Teď má Sparta o 12 více za 14 kol. Na každou branku se hrozně nadřeme.

V titulových sezónách tam byly prvky, které teď chybí - třeba z rohu tam vždy byla velká šance na gól, teď jsou góly ze standardek výjimka. Záloha více dominovala a lépe jsme drželi míč, bylo tam víc pohybu a náběhů, teď je to hodně statické.

Reagovat
Greny

Reakce na oba, možná to vidím jinak než vy, ale třeba Coufal, Bah měli tu přidanou hodnotu, Bořil v topu taky nebyl úplně technický dřevák

Ševčíka bych kopl do prdele vždyť je furt mimo odehraje dva zápasy a čtyři marodí...

A Souček byl nadstandardní na ligu tam se Oscar nemůže chytat i ten Král byl na ligu technický slušný třeba, to samé Olayinka.

A pak teda ještě byl Kolář ve formě a byli jste top ve standardkach

A pak mám ještě jedno vysvětlení, možná si ostatní týmy vzali příklad z vás a makaji víc na té atleticnosti a soubojích a pak už to nestačí ( pak potřebuješ víc kreativních hráčů než v té době kdy jste každého fyzicky přejeli)

Reagovat
veikko

Zrovna Oscar je technicky úplně někde jinde než Král se Součkem dohromady. Taky to jsou ale úplně jiné typy hráčů. S čím naopak určitě souhlasím, je ta poslední pasáž. S tím souvisí ten větší počet remíz. Proti Slavii to většinou na výhru není, ale uhrát remízu vlastně začalo být naprosto reálné pro ten lepší střed ligy.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Jo, shrnul si to dobře. Liga se od Trp poučila. Jako to bylo kdysi od Vrby...

Dodal bych, ze v titolovych sezónách jsme měli lepší standartky, padalo z nich dost gólu. Ten letošní tym není špatnej, potřebuje proste čas. Je tam hodně nových hráčů, jiný rozestaveni. V zimě je zásadní udržet kádr, stabilizovat.

Reagovat
Greny

o těch standardkach taky píšu, jen prostě jak to vidím z venku a ne jako příznivec

Reagovat
mrtvej ofsajd

Nevšiml jsem si

Reagovat
Greny

Plus bych dodal že vám mohlo ublížit to střídání když bylo tři tak to není tak poznat vy máte kvalitu, ale pokud už jsou fyzicky doběhany i ostatní kluby tak když vystřídal pět lidí tak to prostě vepředu ubehas

Reagovat
mrtvej ofsajd

Na druhou stranu je možný vyuzit vic kvalitních hráčů z lavičky.

Reagovat
wyqinac

ja souhlasim s tim, ze to je picovina, jen jsem reagoval na to, ze to tvrzeni nejaky lidi evidentne zastavaji, ale vetsinou na facebooku a tam je to samej debil

Reagovat
ACSeRw!n

no a co? Sparta taky vyhodila trenera kdyz hrala LM a ligu vedla o devet bodu..kdyz si clovek zvykne na perfektni vykony a sezony, tak je logicky, ze vyjadri nespokojenost.. jeho vyhozeni nemusi bejt uplne nerealny

Reagovat
Freedo

Já jsem rád, že naše vedení uvažuje v dlouhodobém horizontu a chápe, že žádný tým nebude mít perfektní výkony a sezóny 7 let v řadě. Pokud něco buduješ řadu let, tak tam budou vždy slabší období, ale z mého pohledu je klíčem konzistence. Samozřejmě, že pokud by se potřetí v řadě nezískal titul, tak by to bylo na důkladnou analýzu příčin. Během rozjeté sezóny a za tohoto stavu soutěží bych ale určitě změnu nedělal. A nenapadá mě momentálně nikdo lepší, kdo by měl Slavii trénovat.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Salfovic

A proč? Vždyť je to prohlášení jak od Tvrdíka.

Reagovat
kilobyte

Sám sis odpověděl proč.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ač Sparťan, tak Vacek by zasloužil strašně přes držku, ale jeho kamarád Novotný snad ještě víc

Reagovat
dest1l

Ok Honzovi vyřídím

Reagovat
10adam

U Novotného mi přijde, že po tom rozhovoru s LuftJardou mu strašně leze do prdele... To je pan Tvrdík sem, pan Tvrdík tam. Asi protislužba za pronájem stadionu na Oktagon

Reagovat
Coutinho10

co zase zkouší ?

ještě, že jsem se udržel a finančně ho nepodporuju v tom zajíci

Reagovat
Salfovic

Tak Vlček měl kliku, bude stát jen do konce podzimu.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Nejhorší výkon za poslední dobu předvedl i trenér Trpisovsky...

Reagovat
Pablos

No bojím se, že když největší výtku vidí v prohrávání soubojů a že v nich byli málo nechutní... a né v tom, že absolutně netvořili a nedali si tři po sobě kloudné přihrávky, tak trošku značí, že ho zajímá fakt hlavně bořit a né tvořit jako v derby.

Reagovat
delfin

Čím to, že všichni trenéři, který na víc jak pár let zazáří upadají do průměru? Je to proto, že začnou cítit sebeuspokojení, nevěří se jim, nebo se tu v ČR nenávidí úspěch. Rád ti na to pak řeknu svůj názor.

Reagovat
kilobyte

Protože trenéřina je náročná práce a výsledky ovlivňuje řada faktorů a některé trenér ovlivnit ani nemůže.

Reagovat
delfin

To asi jo. Ale nevím, jestli bych chtěl být takovej nihilista, kterej by si chtěl říkat, jsem asi úspěšnej trenér (dle trofejí, a výsledků v posledních letech), ale vlastně vůbec nevím, jak je to vůbec možný. Raději bych se snažil přijít na to, čím to.

Reagovat
meno

Do průměru? Vždyť jsme furt na absolutní špičce. Že nedominujeme tolik je tím, že Sparta má konečně trenéra, co převyšuje naší ligu. Mě sere jedno, lpění a 3 stopery, když tím zabíjíme potenciál úplně celého týmu.

Mandous - Tomič, Vlček, Ogbu, Dumitrescu - Holeš - Pech, Oscar, Zaf, Juras - Chytil

To je relativně mladej tým, kterej má na to s přehledem vyhrát ligu. Ofc, máš to jako ideál, když jsou všichni zdraví a ve formě a měníš v závislosti na okolnostech

Reagovat
Petr325

Sestava

Ty 3 stopeři mi přijdou, jako by si řekl - hrajou tak ostatní, budu tak hrát taky...

Reagovat
Pablos

Určitě není v žádném průměru. Nicméně to, že mu jebe s tím výmýšlení jinejch postů je na palici, ale dělal to i předtím... jen né tolik. Takže úpadek určitě né, spíš stagnace. Čekal bych, že to bude posouvat více fotbalověji a on to tímhle směrem moc nevede, pořád je to na nějaké té bojovnosti a atletice nebo na čem to má stavěné.

Reagovat
Puskas

Možná i to je důvod - aby nestagnoval, tak o to více mění sestavu a hráče na posty. Jenže ne vždy to přináší výsledky, zvláště když už to někdy je na sílu a pro změnu samotnou. Navíc tím, jak tady Slávka kupovala každého, kdo měl za sebou dobrý půlrok, tak neumožnila tak posilovat konkurenci, čímž nebyl až tak velký tlak na ně a stačilo jim to, co předtím.

Reagovat
Pablos

No rozhodně neměli silnou Spartu jako konkurenta a Plzeň jednou Bílkovou super sezonou, jinak ta Plzeň taky prostě neměla ty kvality jako Slavia. Bejt Sparta tam kde byla, když získávali tituly, tak teď vede Slavia zase sama před ostatními o 8-10 bodů klidně. Možná i proto víc vymejšlí, že chce najít nějakej wou překvapení a nečitelnost u soupeřů, že tam může zahrát 5 týpků jiné posty.

Reagovat
Puskas

Jo, tu Spartu jsem chtěl napsat, nakonec jsem to smazal. Dala se po letech do kupy, začala nakupovat zajímavé hráče, konečně mají trenéra, co tomu dal řád, a jede. U té Slávie mi nepřijde (když už ji jednou za čas vidím, tak nevím, nakolik můžu adekvátně hodnotit), že by tam byla nějaká výraznější inovace ve stylu hry, načerpávání nových trendů odjinud. Jak píšeš, jede se furt na tom fyzickém, bojovnosti, ale vyměnila se skladba týmu, kdy někteří ti hráči jako by potřebovali i něco jiného.

Reagovat
Pablos

No proto ta stagnace z mých slov, protože přesně příjde mi to, že se prostě nemění Trpiš v tom stylu... teda né, že by to měl překopávat (pořád se to dá považovat za úspěšný styl), ale inovace mi tam chybí. Protože ona tam jiná než to prohazovaní různých postů není no. Koupí Zaferise a utápí ho někde kolem půlky... zvláštní. Nicméně pořád mám k němu respekt a mám ho za dobrého trenéra. Jen mu trošku jebe no

Reagovat
delfin

Taky si myslím, že je to tím, že už se trochu opotřeboval. To co Sparta a Plzeň mají oproti Slávii, je to že umí hrát na protiútok. Slávie se snaží hrát furt jen na útok. Přitom se nedá říct, že by to vlastně neuměl, když porazil s Libe Marseille u nich 1:0.

A pak prostě prostředí, kdy každej nebude čekat po tolika letech na jeho zaváhání, by bylo taky pro odpíchnutí se lepší. Já mu teda furt věřím, ale věřil jsem i Vrbovi, sakra.

Reagovat
Bakary3

Tohle nemá zrovna cenu řešit, protože Trpis i po největších srackach řešil, jak kdo vypadal běžecky...

Taky se mi to nelíbí, ale tady prostě je furt stejnej.

Reagovat
Pablos

Jo to asi ano.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele