Třicet jmen, jeden nováček a dva opomenutí veteráni. Itálie zná podobu širší nominace

23.05., 16:36
Aktuality
Luciano Spalletti (© AFP)

Trenér italské reprezentace Luciano Spalletti oznámil předběžnou nominaci na evropský šampionát a na seznamu se ocitlo třicet jmen. Už nyní je jisté, že na horší formu doplatí útočník Lazia Ciro Immobile, v Německu si nezahraje ani Marco Verratti.

Z výběru budou během nadcházejících dvou týdnů vyřazena čtyři jména a o šanci zahrát si na vrcholné akci zabojuje debutant Michael Folorunsho z Hellasu Verona. Itálie v červnu nastoupí k přátelským zápasům proti Turecku a Bosně, v základní skupině ME poměří síly se Španělskem, Chorvatskem a Albánií.

Předběžná nominace Itálie na EURO 2024:

Brankáři: Gianluigi Donnarumma (PSG), Alex Meret (Neapol), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Tottenham)

Obránci: Francesco Acerbi (Inter Milán), Alessandro Bastoni (Inter Milán), Raoul Bellanova (Turín FC), Alessandro Buongiorno (Turín FC), Riccardo Calafiori (Bologna), Andrea Cambiaso (Juventus), Matteo Darmian (Inter Milán), Giovanni Di Lorenzo (Neapol), Federico Dimarco (Inter Milán), Gianluca Mancini (AS Řím), Giorgio Scalvini (Atalanta)

Záložníci: Nicoló Barella (Inter Milán), Bryan Cristante (AS Řím), Nicolo Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Hellas Verona), Davide Frattesi (Inter Milán), Jorginho (Arsenal), Lorenzo Pellegrini (AS Řím), Samuele Ricci (Turín FC)

Útočníci: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (AS Řím), Riccardo Orsolini (Bologna), Giacomo Raspadori (Neapol), Mateo Retegui (Janov FC), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio)

Autor: Tomáš Pavlík / football-italia.net

Komentáře (48)

Přidat komentář
fabec1222

Papírově dost slabota. Tady může pomoct jedině nějaká týmovost a že se dokážou pořádně semknout.

Reagovat
juveforever

žiadne velké mená ale kvalitné mužstvo, niečo ako Argentina bez Messiho

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ani to minulý EURO neměly bůhvíjaký tým. Kde jsou ty časy devadesátek nebo z roku 2006, kdy to aspoň na papíře bylo úžasný

Reagovat
mayday

Mně to přijde tak nějak papírově slabší skoro u všech. Itálie, Německo, Holandsko, Španělsko, žádná hrůza z toho na papíře nejde, přijdou mi všichni slabší, než relativně nedávno. Belgie Chorvatsko to samý, dokonce i Francie se mi nejeví tak nabušeně

TOP kádry asi Anglie a Portugalsko.

Reagovat
Lemond Laws

Jojo přesně, u všech týmů mi to přijde "slabota"

Byli jsme posledních 10-15 let zvyklý na jiný mančafty

Reagovat
Truffaldino

Osobně bych v této předběžné nominaci raději viděl Di Gregoria místo Mereta s Provedelem, Ruggeriho místo Cambiasa, Locu za Cristanteho a Gnonta namísto Orsoliniho.

Když se člověk podívá, jaká jedenáctka se dá sestavit jen z Francouzů působících v letošním ročníku Serie A, tak je ta setava skoro rovnocená základní sestavě italské.

Reagovat
monkej

Fagioli nestál náhodou celú sezónu?

Reagovat
JeséRodriguez

Od začátku října

Reagovat
Sigma Olomouc

Účast si vybojoval na hřišti.

Reagovat
Tomanatura

Fagioli

Reagovat
Largo

Kde je Di Gregorio? A kde Ruggeri? Fakt bude Spal hrat jen se dvema hrotakama, Scamaccou a Reteguiem?

Reagovat
Nuno čomes

Stejně by nebyl jednička. Ale i tak bych jedničku změnil.

Tak ofenzivní hráči nejsou. Chiesa, co vydrží tak 50 minut na zápas, mluví za vše.

Reagovat
Raffaello

Spal to hraje na jednoho hrota, bude to 3-4-2-1 / 3-4-3. Ty dva na hrotu protočí, případně tam má alternativu v podobě Raspadoriho. Těším mě, že už poslal do háje Immobileho, bylo na čase.

Di Gregorio místo Provedela za mě určitě. Překvapil mě Folorunsho. Fagioli vůbec, je to jediná vhodná alternativa za Jorginha, když nemáš Tonaliho a Verratti přestupem do Arábie de facto ukončil kariéru. Ruggeriho by byl dobrá alternativa za Di Marca, který má jistotu základu, ale asi to bylo hozené buď Ruggeri, nebo Cambiaso.

Moje ideální z toho, co Spal vybratl: Vicario - Calafiori, Bastoni, Di Lorenzo (capitano) - Di Marco, Jorginho, Barella, Bellanova - Chiesa, Orsolini - Scamacca

Ale je mi jasný, že chytat bude Donnarumma, na levém stoperovi bude pro zkušenost Acerbi, místo Orsoliniho Raspadori/Frattesi a na hrotu Retegui.

Reagovat
Largo

Já si osobně myslím, že to postaví na Scamaccovi. Několikrát ho chválil, myslím, že na něj hodně spoléhá. Folorunsho pro mě neznámá, Fagioliho chápu i přes minimální herní praxi.

Reagovat
Raffaello

Kéž by, Scama udělal velký progres a za poslední dva roky práce si to zaslouží.

Reagovat
Largo

Jeho odchod od nás, respektive nepříchod k nám, mě bude hodně dlouho mrzet.

Reagovat
Raffaello

Reagovat
JeséRodriguez

Cambiaso zahraje obě strany, to asi rozhodlo. Neumím si představit, že by Donnarumma nechytal. Acerbi by asi zrovna hrát měl, stejně tak Frattesi, kterého bych viděl v řadě vedle Chiesy jako ideální volbu, z toho, co je k mání. Za mě je ten tým super výváženej a věřím v obhajobu.

Reagovat
Raffaello

Ten tým je super vyváženej, ale ve své váhové kategorii, kterou rozhodně není "favorit na titul". Stejně tak ten tým byl slabej na posledním Euru, ve srovnání s konkurencí, ale síla kolektivu to uhrála.

Aktuálně se dává skvěle dohromady obrana. Nastupující generace obránců má potenciál mezinárodního charakteru. Záloha byla na minulém Euru to nejlepší, co šlo v týmu najít. Ale útok je vyloženě trapnej. On byl ve srovnání s minulostí trapnej už na tom minulém Euru, ale teď je ještě slabší. A to říkám jako fanoušek Azzurri za posledních bezmála 30 let.

Vím, že bude chytat Donnarumma, ale za mě je nejlepším italským brankářem současnosti Vicario. Gigio byl na posledním Euru fenomenální, ale za tu dobu, co chytá v PSG, ty chyby dělal a spíš šel výkonnostně dolů. Vicario jde každým rokem nahoru ve Spurs je naprosto nepostradatelným a patří mezi světovou špičku.

Reagovat
Largo

Reagovat
JeséRodriguez

S tím gólmanem i souhlasím, Donnarumma má taky slabinu ve hře nohama a taky bych sáhl po někomu jiném, ale neumím si představit, že by ho Spalletti posadil. Ani tak ale u gólmana problém nevidím.

Taky fandím Italům od doby, co jsem začal vnímat trochu fotbal (MS 2002), ale s tím útokem to nevidím tak černě. Současný Scamacca je oproti minulému Immobilemu upgrade, na tom vítězném Euru byl Ciro nejslabší článek sestavy. Chiesa tam časem posadil Berardiho, nabral zkušenosti a věřím, že je letos zúročí a pasuje se do role ofenzivního lídra. Má to v sobě a když bude tým, kde hraje, dobře vedenej, udělá rozdíl. Na ten třetí flek bych, jak už jsem psal, dal šanci Frattesimu. Ten když naskočil v Interu tak to vždy oživil, má v té druhé vlně dobrej výběr místa je docela gólovej. Případně ten Pellegrini, kterej na závěr sezony formou neoplývá, ale v repre to může být jinak. Tady vidím jediné slabší místo oproti poslednímu Euru, kde byl skvělej Insigne (v Neapoli v té sezoně v lize 19+8, což byl jeho jeho rekord). Jména tam nejsou taková jak dřív, ale to ti stejně titul nezajistí. Důležité je, aby si ti hráči vyhověli na hřišti. Nikdo nemá momentálně takovou sílu, jako třeba Španělsko v letech 2008-2012, kdy naprosto dominovalo s top jmény v sestavě.

Obranu Itálie vnímám jako dost možná nejlepší na turnaji. Mix zkušeností (Di Lorenzo, Acerbi, Darmian), dravého mládí v podobě top talentů Scalviniho a Calafioriho, a pak takovej ten střední věk (Bastoni, Buongiorno, Mancini). Na levém kraji v mých očích hodně nedoceněnej jeden z nejlepších LWB současnosti Dimarco, na pravo bych upřímně vsadil na zkušenost Di Lorenza. Barella a Jorginho je taky skvělá záloha. Hráči na těch klíčových postech Donnarumma - Acerbi - Di Lorenzo - Barella - Jorginho - Chiesa už zažilo finále Eura a někteří i LM, takže mají i zkušenosti, což je dost důležitej faktor.

Vidím to minimálně na semifinále, ale pro mě je to s Německem top favorit.

Reagovat
Raffaello

Hele, opakovaně se ukazuje, že na fotbal koukáme oba úplně jinou optikou. Ale OK, respektuju tvůj názor, tím bych to opět ukončil, nechci tu spamovat.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
BaggioRoberto

Ja teda nechapu, ze se porad nekomu libi Jorginho. Pred 3 lety jeste budiz, ale dnes? Jenom to jak odstrelil postup na MS bude mrzet dlouho. No a Cristante to je proste prumer. Za me slaba zaloha.

Reagovat
JeséRodriguez

S Cristantem souhlas. Jorginho tam má své místo, takových hráčů už moc není a věřím, že z něj udělá Spalletti důležitej článek týmu. I kdyby se většině nelíbil, tak nemůže být náhodou, že šel z Neapole vyhrát LM do Chelsea, odkud si ho vyhlédl Arsenal v době, kdy si ty kluby prohazovaly role a Arsenal začínal být lepší

Reagovat
BaggioRoberto

Vzdyt fanousci Chelsea se smeji Arsenalu, ze si prohrali dva tituly Jorginhem. Asi jsi nebyl ve foru PL.

Reagovat
JeséRodriguez

Tak čeští fanoušci PL nejsou při vší úctě zase tolik kompetentní. Četl jsem tam různé věci, například že Mount bude mít jednou zlatý míč, a zatím má za sebou jednu fakt top sezonu, od které začal nabírat sestupnou tendenci. Arsenal si to prohrává spíš minimálníma zkušenostma s boji o trofeje, ale plno lidí by radši hrálo se jedenácti mladýma sprinterama/bězcema.

Reagovat
Raffaello

To není o tom, jestli se ti líbí, ale co ti dovoluje nabídka hráčů směrem k tomu, co chceš hrát. Středopolaři před obranu nejsou. A i když jsou už jen ti "horší", ne ta absolutní top kvalita, tak vybíráš z nich. On je systémový hráč. Mancio na jeho hře vystavěl minulé Euro, byl jedním z nejdůležitějších článků vítězství, byť ho všichni shazují za ty jeho zahozené penalty, kterých bylo až až. Tonali? Prosázel se k navazujícím trestům, navíc je to spíš mezzala. Verratti? Vzdal se kariéry a šel si vydělat na důchod. Z mladých tam máš typologicky jen Fagioliho, což je důvod, proč i když mu teprve před pár dny vypršel sázkařský trest, si ho Spal povolal a uvažuje o něm k finální nominaci. Nehledáš nejlepší, hledáš nejvhodnější.

Reagovat
Truffaldino

U Fagioliho rozhodne, jak bude vypadat v přípravě a na tréninku. Ve výsledku nerozhoduje, kolik toho hráči odehráli v ročníku, ale v jaké jsou formě a kondici nyní. Jestli trénoval individuálně a na šampionát se připravoval, tak nemusí zůstat jen na lavičce.

Jorginho je pro mě klíčový hráč, Itálie ani nemá na pozici 6 či 8 z čeho vybírat i kvůli těn sázkařských hloupostech. Jinak si popravdě myslím, že Spal přejde v průběhu turnaje na klasické 4-3-3.

Reagovat
Raffaello

Souhlasím.

Ohledně rozestavení těžko říct, ale dávalo by to smysl a osobně bych byl pro. Ve výsledku je to ale jen o tom, jak máš postavený střed. Obrana je absolutně flexibilní a schopná zahrát cokoliv, jsou tam velmi dobré typy hráčů, kteří se umí díky své pracovitosti přizpůsobit.

Škrtat se budou čtyři, tak za mě: Provedel, Scalvini, Folorunsho, Zaccagni.

Ale jestli mě mrzí něčí nepřítomnost, tak je to Locatelli. Aby místo něj jel Ricci? Sorry, ale ne. Už v tom kontextu toho, co píšeš v prvním odstavci. V minulosti ale volili rozporuplně i lepší trenéři Azzurri než byl Spal, takže uvidíme, co z toho bude.

Reagovat
BaggioRoberto

Ja nepisu, ze jich je v Italii deset lepsich. Jenom proste ze zalohy Jorginho, Cristante neumim byt nadseny. Je to skoda, ze Tonali se takhle sam potopil a Veratti mohl taky s tou Arabii pockat. Fagioli je nesmysl.

Reagovat
Raffaello

Cristante je větší nesmysl než Fagioli.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
JeséRodriguez

Stejně jsou první brankáři daní si myslím. V březnu hrál 3 4 2 1, předtím 4 3 3. Nečekám, že by to měnil na 3 5 2...bude záležet, jestli se někdo chopí role, co měl minule Insigne. V tomhle bych věřil Pellegrinimu, jenže ten je dost z formy, takže bych vsadil na Frattesiho

Reagovat
Agnelli

Za mě výborná nominace, ti hráči nejsou pro někoho možná tak známí, ale všechno to jsou výborní fotbalisti. Pod Spallettim to bude výborný fotbal, dost o běhání a hře jeden na jednoho.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
monkej

Reagovat
Stannis Baratheon

Colpani gdě?

Reagovat
BaggioRoberto

Budeme fandit! Kdyz se clovek podia na Serii A, kolik je tam cizincu a kolik domacich hracu hraje stezejni roli v tymech, tak vidi, ze neni moc z ceho vybirat. A to ze nema Italie zadneho top svetoveho hrace v poli, to je smutne. Ale verit budeme vzdy! Forza Azzurri!

Reagovat
JeséRodriguez

Barella? Dimarco? Bastoni?

Reagovat
BaggioRoberto

Muze byt, ale to se dozvime az po MS. Bastoni ma urcite potencial, Barella uz tam nakukuje, snad mu bude drzet zdravi DiMarco velmi dobry, ale ne top class. A vsichni jsou z Interu, coz je vlastne jeste smutnejsi a z AC neni v nominaci nikdo a pravem, nebot tam je 90% cizincu a to je uplne nejsmutnejsi.

Reagovat
JeséRodriguez

S tím AC souhlas, taky mě to štve.

Jinak Bastoni má 25 let a myslím, že mezi dnešní top stopery už v pohodě patří. Záleží, koho tam vše řadíš, asi to nebude úplně třeba top 3. Kde upřímně vidím ještě míň lepších hráčů je post Barelly, jestli on není top, tak už nevím kdo. I když ho moc nemusím skrz některé ty jeho teatrální výstupy, gesta, atd., tak mu nelze upřít obrovskou kvalitu. S tím Dimarcem vlastně taky přemýšlím, kdo podává stabilně nějaké lepší výkony z LB nebo LWB? Top LB/LWB se letos dělá třeba z Grimalda, kterej už byl tedy i v Benfice výbornej, ale Dimarca pořád řadím výš. Robertson bude takový podobný level dlouhodobě spolehlivý, Davies zaostává v bránění + podle statistik to ani směrem dopředu není taková hitparáda. Mendyho z Realu mám rád, pro Real ideální hráč, ale taky ho neřadím před Dimarca a letos bohužel ani Thea, kterej měl slabší ročník. Baldé bude otázka, Cancela beru jako RB pořád ale taky po odchodu z City šel dolů, Tomiyasu/Kiwior/Zinchenko horší, Gvardiol je spíš stoper a na to jejich pomyslné LWB hrává víc nahoře grealish nebo doku...

Reagovat
BaggioRoberto

Theo je nejlepsi, to vubec nezkousej porovnavat

Porad ti hraci jsou znami v Italii ne svetove celebrity. Muzou se ukazat ted. Ja budu jen rad kdyz Bastoni navaze na Nestu, Cannavara, Chieliniho, Bonnuciho.

Reagovat
JeséRodriguez

Theo pořád patří k tahounum AC, ale že měl slabší sezónu je prostě fakt. Ve prospěch Dimarca mluví statistiky (nemyslím jen kanadské body) i celkové hodnocení. Nemá to být tak, že zhazuji Thea, ale je to o tom, že je Dimarco +- na podobném levelu. Ty lepší hráče jsi mi žádné nevyjmenoval.

Bastoni i Barella známí rozhodně jsou i mimo Itálii, i kdyby ne, tak nechápu, jak by to mohlo změnit Euro (když zrovna Barella ho naposledy uhrál v základní sestavě a podle tebe není world class player)

Reagovat
BaggioRoberto

* po ME

Reagovat
kiciN

Az na 3 (Donnarumma, Vicario a Jorginho) vsichni z Serie A

Reagovat
JeséRodriguez

V posledním vítězném kádru byli 4, z toho Emerson, kterej by si nebýt zranění Spiny nekopl, a náhradníka Florenziho. Verratti pokud se nepletu taky nehrál úplně hlavní roli

Reagovat
Rudy

Uplne na klid. Pokud nasadi "obranu a zalohu" Interu, bude problem jim dat vubec gola. Semi minimum.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele