Tři čtvrtiny italských klubů budou mít problémy s vyplacením mezd

01.11.2020, 12:43
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (74)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak jim ty mzdy osekejte ... kazdy hrac musi mit rezervu ... nerekl bych kdyby vydelavali 700e mesicne ...

Reagovat
smazaný uživatel

To, že fotbalista bere miliony týdně neznamená, že je zabezpečený a má rezervu. To je o finanční gramotnosti. Která by se měla učit už na základní škole.

Reagovat
stas87

Tak ak ma hrac relativne normalne rodinne prostredie, tak mu mozu pomoct rodicia. Ak toto nema, potom moze zapracovat agent na tom, aby mu pri podpise prvej profi zmluvy povedal, ze futbal bude hrat 10-12 rokov a mal by si pripadne odkladat cast vyplaty kazdy mesiac. Keby si len blbych 10% vyplaty kazdy hrac setril, mohol by aj po kariere cast zivota stravit v pohode, bez stresov toho, ze bude musiet okamzite do nejakej roboty, ktora bude pre neho spatna a nebude sa v nej citit dobre. A to este niekedy prehanam s tymi 10 rokmi, pretoze karieru moze kvoli zdravotnym problemom hrac ukoncit uz po 7-8 rokoch.

Ziadny osvedceny recept neexistuje, nemoze clovek v tomto pausalizovat. Ak ten hrac mysli dalej ako za prvy roh, tak su rozumne investovane peniaze zaruka toho, ze po konci bude mat stale slusny prijem a nebude musiet robit nieco, co ho nebude bavit. Uz pocas kariery moze hrac svoje peniaze vlozit do nemovitosti ci ineho podnikania. Ale aj tu plati, ze musi peclivo vyberat do coho a hlavne s kym chce ten biznis robit. A o dost tazsie to je u hracov z Afriky. Pretoze ti nepremyslaju co bude o par rokov, ti chcu zarabat ihned co najviac, kedze velke percento z nich si nemalo nikdy moznost siahnut na take peniaze, co si zarobi hranim v europe.

Reagovat
Rohlik se šunkou

According to a 2009 Sports Illustrated article, 35% of National Football League (NFL) players are either bankrupt or are under financial stress within two years of retirement and an estimated 60% of National Basketball Association (NBA) players, 78% NFL players,[2] and a large percentage of Major League Baseball (MLB) players (4x that of the average U.S. citizen)[3] go bankrupt within five years after leaving their sport.

Je to sice jiný sport, ale stejné vemena

Reagovat
smazaný uživatel

Popsal si to hezky a souhlasím. Jenže 90% lidí takto o penězích nepřemýšlí a máš fuk, zda bere několik desítek tisíc nebo je milionář. Navíc je růžová představa, že by někomu dnes pomohla rodina, blízcí apod. Většina se stará jen sama o sebe. Někde to může být jinak, ale to jsou výjimky. Často i ti chtějí za to něco jako odměnu. A může to být rodina. Vem si, kolikrát se píše o bohatých rodinách, jak mezi sebou válčí o peníze apod. Člověk si řekne, že ve filmech jsou to nesmysly a on se pak o tom dočte i v realu.

Reagovat
dave30

Věř tomu, že 90% hráčů mít problemy nebude. Ale o kolik peněz příjde stát. Hráči jsou tam zaměstnanci a odvody nemalé. Peníze ušetří pouze majitel klubu (mnohdy zahraniční).

Reagovat
Thelvin

V Itálii je velké procento týmů na stadionech pouze v nájmu, ne? Jinak patří městům, státu a tak. Nevíte, jestli i za současné situace ty nájmy platí?

Reagovat
Salfovic

Proč by neměli platit, když je využívají ?

Reagovat
Thelvin

Aby se klubům finančně ulevilo

Reagovat
dave30

Co si představuješ pod pojmem klubům. Myslíš majitelům klubů, kteří mnohdy ani nejsou z dané země? Ano, těm se uleví, ale státní rozpočet bude plakat...

Reagovat
Thelvin

Majitelé jsou možná ze zahraničí, ale lidi v klubu pracující ne. A pokud ty kluby padnou, tak začnou propouštět. Nemluvím o hráčích, ale o ostatních pracovnících. Kuchaři, údržbáři, uklízečky, kdo ví co ještě. Nehledě na to, že na klub bude navázaný další byznys. Podniky v okolí atd. Ti všichni by byli bez práce a stát by je musel živit. Je levnější pomoc tomu klubu

Reagovat
dave30

Nevim, jak z toho ven, ale představ si situaci třeba u nás. Úspěšná soukromá firma, spousty let se jim daří a vrcholní manažeři berou stotisícové platy měsíčně. Teď se jim již tolik nedaří, ti manažeři berou neustále ty vysoké platy ale chtějí po vládě, aby jim pomohla, jinak propustí své zaměstnance. Jak bys to viděl? Byl bys pro?

Reagovat
Thelvin

Samozřejmě.

Pokud ta firma nemá nastavené ochranné mechanismy, aby k takovéhle situaci nedošlo, tak je ta firma jednoduše špatně řízená. Má mít platy manažerů vázané na finanční situaci podniku, měl by tam být někdo, kdo je případně vyhodí a podobně. Jenže ani pokud tam nic takového není, tak to furt není důvod firmu nepodpořit a riskovat, že desítky/stovky zaměstnanců skončí a půjdou na pracák. To neprospěje vůbec nikomu

Reagovat
dave30

Pak je potřeba si spočítat, jestli ta podpora podniku nebude stát více, než ti zaměstnanci na pracáku.

Reagovat
exot12

Povedzme, že firma ma 1000 zamestnancov a menšom meste. Máš na výber pomoc alebo nechať ju padnúť?

Ak ju necháš padnúť, tak to nie je iba podpora 1000 ľudí na pracáku po dobu 6 mesiacov! Tým, že príde o prácu 1000 ľudí, tak týto ľudia “financovali” ďalšie sektory reštaurácie, kozmetika, kaderníctva, potraviny... takže táto firma stiahne zo sebou ďalšie prevádzky. Navyše, tý ľudia nebudú mať prácu aspoň časť z nich lebo tam nebude kde, takže budeš podporovať povedzme 500 ľudí niekoľko mesiacov až rokov, pokiaľ nepríde ďalšia firma. Navyše táto firma nebude musieť dať také platy ako predchádzajúca nakoľko prácovníkov bude dosť a nebude potrebné ich preplácať. Nižšia mzda = nižšie odvody.

Navyše štát zakázal chodiť ľuďom na štadióny, takže by sa mal podieľať na kompenzácii

Reagovat
dave30

To všechno chápu. Ale kolik peněz asi tak pomůže klubu, který má rozpočet třeba půl miliardy euro? A navíc víš, že tam hráči berou miliony euro ročně...

Reagovat
exot12

Na otázku ti odpovedať neviem je to klub od klubu a nedá sa to nejak paušalizovať.

Podľa mňa sa na to neppzeráš správne. Áno hráči berú milióny, ale práve tý hráči generujú zisk klubu. Ber to tak, že fanúšikovia chodia na zápasy, alebo pozerajú zápasy práve pre tieto hviezdy, navyše cieľom športových klubov nie je primerane generovanie zisku, stačí vyrovnaný rozpočet, takže v takejto situácii, len ťažko môžu kluby siahnuť do nejakej rezervy

Reagovat
dave30

Samozřejmě že nepotřebují generovat zisky. Protože je převážně vlastní miliardáři, kteří je mají jako součást svých dalších obchodů, nebo dokonce jako svojí zábavu. A když momentálně obchody nejdou, tak je problém a natahují ruku. Ale jak říkáš, jak z toho ven? Protože z těch obřích platů se má dobře státní rozpočet...

Reagovat
twelwer

Tkto to funguje ale max v bankovom sektore a aj to len po krize 2008. Ostatne firmy nemaju nic regulovane. Je to v podstate ich biznis risk dat take rakety zamestnancom, ale potom nevidim dovod aby im mal stat nieco vracat

Reagovat
Euphael

Italie, Spanelsko v hajzlu

Reagovat
eder

V Itálii to zasponzoruje mafie, ve Španělsku netuším...

Reagovat
The Krupy

Franco.

Reagovat
vanGomm

Stačí jim dávat 1/3 mzdy a problemy nebudou.Místo na 600 let se zabezpečí "jen" na 200 let

Reagovat
dave30

Ty peníze ale ušetří pouze majitel týmu. Víš jaká je to suma na odvodech státu? Nevím, jaké jsou odvody v Itálii, ale na ostrovech fotbalisté odvádějí téměř 50% státu. Když bere hráč 350 tisic liber týdně a klub (majitel) mu sníží plat na třetinu, tak majitel klubu ušetří skoro milion liber a stát příjde o pul milionu.

Reagovat
Benfica

dobrý koment, veľa ľudí si neuvedomuje, že z platu hráča ide skoro polka štátu vo väčšine štátoch na západe.. najviac odvádzajú Španieli.

Reagovat
kilobyte

Reagovat
soukup

Je to sice hodně peněz, ale v měřítku toho, kolik svět každý den za lockdowny utrácí, je to jen kapka v moři

Reagovat
Muffi

asi tak. V Itálii kluby zaplatí podle loňské Gazetty 1,36 mld eur, což by u nás nebylo ani 10 000 pro důchodce.

Reagovat
vanGomm

Takže u nás to funguje tak,že ligový fotbalista má měsíčne 500 000 "na pásce" a majitele takový jeden hráč příjde na 650 000?.To se pak nedivím,že se dostávají do problému.Ty čísla jsou jako příklad.Platy nejsou už 30 zveřejněné,takže se není čeho chytit.Nebo to je tak,že jsou jako OSVČ a mají normální mzdu a to hlavní dostávají "bokem". Někde se to takto dělá.Je toale veřejným tajemstvím.

Reagovat
vanGomm

Mysleno v jiných resordech to bokem

Reagovat
smazaný uživatel

V CR jsou hraci i treneri OSVC.

Reagovat
vanGomm

On by stát na daních o nic nepřišel,kdyby třeba firmy co přispívají sponzoringem na platy fotbalistů daly ty peníze svým zaměstnancům.Lidem by se zvýšily mzdy a tím pochopitelně i daně a stát by o nic nepřišel

Reagovat
dave30

Utopie, sci-fi, nebo jak to nazveme?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vanGomm

Nevím ale přesto mám dotaz,když bere jeden člověk milion,nebo 10 lidí po 100 000 o kolik zaplatí na daní méně těch 10 lidí než ten jeden?A mají u nás naši ligový fotbalisté zaměstnanecké smlouvy?

Reagovat
bobis21

Samozřejmě že ten jeden zaplatí na daních více než těch 10. Říká se tomu progresivní zdanění (které máme i u nás, i když si nalháváme že ne).

Reagovat
vanGomm

A o kolik? víc je to o moc?

Reagovat
bobis21

Jaké jsou daňové sazby v Itálii nevím, ale v ČR by lidé s hrubou mzdou 10 000 Kč nezaplatili žádnou daň (ale zaplatili by 11% na sociálním a zdravotním pojištění).

10 x 10 000: 0 Kč na dani z příjmu, dohromady 11 000 Kč na ZP a SP

1 x 100 000: 18 030 Kč jen na dani z příjmu, 29 030 Kč včetně ZP a SP

Rozdíl navíc mohou zvýšit i třeba další slevy na dani (např. děti) kde pro toho s nižšími příjmy může jít daň i do mínusu (tj. stát mu ještě pošle prachy zpátky).

Reagovat
twelwer

len tak OT, u Vas stat este plati ludom (nizkoprijmovym? ) ... Lebo u nas je to max 0 .. do minusu sa neda ist.

Reagovat
bobis21

Když jsem to naposledy sledoval, bylo to tak že máme slevu na poplatníka (kterou má každý) 2070 Kč se kterou nemůžeš jít do mínusu. Ale pak např. sleva na dítě může jít i do mínusu. Pokud se to změnilo v posledních 2 letech tak mi to uniklo, ale s levicovou vládou pochybuji...

Reagovat
mistr129

Reagovat
naheCZ

Takhle to počítat je ale velice zjednodušené. Ano, na dani jeden člověk s 10x větším příjmem zaplatí víc jak těch 10 lidí. Ale bude to celkově výhodnější pro stát? Kdyby sis měl vybrat, jestli přijde o práci těch 10 nebo 1 je lepší podle mě ten jeden s vyšším platem. Podpora v nezaměstnanosti něco stojí a přibude ti tak 10 lidí bez práce. Pak tu je fakt, že lidi s nižšími příjmy také ve výsledku živí ty lidi s vyššími kupováním jejich služeb/produktů. Když zůstaneme u fotbalu, tak by díky tomu, že by ty lidi přišli o práci taky klesl příjem těch fotbalových klubů, protože by si nemohli dovolit fotbal sledovat. Takže by to dopadlo tak, že platit takové mzdy by si ty kluby nemohli dovolit a ve výsledku to bude pro stát ještě horší...

Reagovat
bobis21

Pro stát je samozřejmě nejlepší varianta že pracuji obě skupiny. Když by pracovalo jen těch 10, stát zanikne protože na daních nevybere vůbec nic, potřebuje tedy i toho s vyšším platem aby vůbec mohl fungovat.

Reagovat
Spalovač šancí

Má to několik dost zásadních podmínek:

a) I bez sponzoringu budou vydělávat stejně

b) Majitelé se rozhodnou rozdělit o peníze navíc se zaměstnanci

c) Sponzor dá ty peníze lidem ve stejném státu jako je klub

Reagovat
exot12

Tvoja úvaha je totálne mimo! Ty si ako myslíš, že majiteľ si tlačí doma peniaze?

Klub je postavený na príjmoch od sponzora, TV práva, vstupné a nejaký merch. Ak klubu vypadne príjem zo vstupného (vstupné = 0 slovom nula) a majiteľ zníži hráčovi plat, tak kde sú ušetrené peniaze pre majiteľa?

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobry Ti komunisti...

Reagovat
vanGomm

Kdepak jak má někdo jen trochu odlišní názor, tak je bud extremista,populista,nebo komouš U nás celkem běžné.

Reagovat
smazaný uživatel

Komunisti jsou ti, co by ostatnim brali, protoze maji zbytecne moc. Odlisnost nazoru v tom nehraje roli. A pro tebe je komunista pochvala, tak se necukej

Reagovat
bobis21

Tenhle návrh je spíš extrémní oligarchie (nebo jak to nazvat). On chce aby měli majitelé větší zisky na úkor zaměstnanců.

Reagovat
smazaný uživatel

Spis myslim, ze nerekl to B. Druha veta zni jako ze maji zbytecne moc Vcelku je to mysleno tak, ze stat zavre stadiony a majitele zaplati pronajem ze snizeneho platu sportovce. Proste socialismus/komunismus.

Reagovat
vanGomm

Já si zase myslím,že sportovci a divadla žijí v socialismu.Kde by byli bez dotací a sponzoringu?Jinak pro představu u komunistů jsem nebyl a ani je nevolím.A ještě dotaz mají u nás fotbalisté zaměstnanecké smlovy?

Reagovat
smazaný uživatel

Jakoze spickovi fotbalisti, kterym byste sebral dve tretiny platu, ziji z dotaci statu? Ten je dobrej...

Reagovat
vanGomm

Na to jestli mají zaměstnanecké smlouvy ano,nebo ne jsem odpověd nedostal.Neříkám,že u nás mají fotbalisté hlavní dotace od státu,ale že by vůbec nic nedostali?.Veškeré další sponzorování musí přece fungovat tak,že se ty prostředky seberou jinde a jiným.Pokud by u nás byli ligový fotbalisté odkázaní je co si vydělají pouze oni,tedy ze vstupného a z TV přenosů tak by ty příjmy měli o hodně menší a myslím,že by nebyly ani ty třetinové.Mluvím pochopitelně o týmech naší ligy.A ještě příklad k našim umělcům,kteří si,nebo nechaj říkat celebrity.Tak ty někam přijedou na vystoupení a až na několik málo vyjímek,tak to co nevybere na vstupném doplatí to které město.Tedy občané ze svých daní.Pokud je to pravda,tak potom pro ně tržní hospodářství neplatí.Nebo město se fotbalistům stará stadiony a dokonce někde bude stavět a financovat nové.Pěkně to mají vymyšlené,my si budem provozovat svůj koníček a vy nám to financujte Je zajímavé,že města měla byty,ale ty si občané bud museli od města koupit,nebo se vystěhovat.Proč tohle města neudělají i se stadiony?Kapitalismus by měl platit pro všechny obory stejně.Snad až na vyjímky jako je zdravotnictví a školství.Zdraví a vzdělání potřebuje každý.Bez fotbalu a kultury lidé přežijí o tom jsme se mohli letos přesvědčit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim jake maji smlouvy, ale z vydelku odvadi obrovske dane. Sponzorstvi je reklamni/marketingova zalezitost firmy. Jsou to penize ze zisku, ktere nemaji se statem nic spolecneho. K tem umelcum. Pokud si mesto objedna umelce, musi zaplatit. Zadarmo tam bude hrat tak akorat amater z vedlejsi vesnice. Nechapu tvuj pohled. I mesto chce zit kulturnim zivotem. K tem stadionum. Pokud ma klub majetneho vlastnika nebo sponzory, ma stadion vlastni. Pokud ho nema, musi platit pronajem. Zijes mimo realitu. Kapitalismus stale funguje, jen komousi a socani se s tim neumi smirit.

Reagovat
smazaný uživatel

Mzdy hráčů mají snad být dávno snížené. Logicky, když jsou zavřené stadiony.

Reagovat
dave30

Viz. příspěvek výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Nie, plati logicky len to, co maju zmluvne podpisane dva subjekty: hrac - klub. Znizenie mzdy moze nastat len vtedy, ak s tym suhlasia oba subjekty, alebo k tomu opravnuju zmluvne podmienky.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemaji. Meli by je zaplatit ti, kteri stadiony zavreli.

Reagovat
smazaný uživatel

V Brescii jsou od dubna bez výplat...

Reagovat
twelwer

Mne toto vyplakavanie pride smiesne. Majitel klubu si nastavi urcitu platovu politiku, pretoze sa vsetkemu vsade dari. Nadrbe im platy, pretoze si mysli ze potom pride plno fanusikov, preda plno dresov a podobne. A nahodou pride nejaka takato udalost a je problem. Ma nejaky klu rezervny plan v pripade krizy? ... Preco by mali byt zvyhodnení majitelia klubov (neplatenim odvodov) oproti ostatnim podnikatelom? .... Ak su hraci zamestnanci a podniku sa nedari, tak nech im daju vypoved, dvojmesacnu vypovednu lehotu. Sice pridu o pniaze za prestupy, ale usetria na platoch.

Jasne urcita schema by mala byt prijata, pretoze stadiony su zavrete od nariadenia statu, ale preco by nemali platit odvody nechapem.

Napriklad vypocitat nejake priemerne vstupne, ktore by klub zarobil (ponizene o najomne mestu ak ho nevlastni a o naklady na zapasy) a toto rozpocitat ako odpocitatelnu polozku do danoveho priznania (uctovnictva) a dovolit im takto si zvysit naklady.

Vytknite mi nejake blbosti, ale zaujima ma diskusia k tomuto.

Reagovat
smazaný uživatel

S Tvojim nazorom suhlasim.

Reagovat
vestinustarychdubu

Já s tím souhlasím. Fotbalový prostředí a finance v něm, jsou pokřivený už roky. Jasně, nikdo nemohl předpokládat, co se stane, ale když jedou kluby harakiri politiku a rozhazují za přestupy, manažerům a na platech desítky, stovky milionů, protože se přece nemůže nic stát a hráči kolikrát (a to i ti, který doopravdy berou fakt rakety) ani nechtějí přistoupit na snížení platu, je problém těch klubů.

Samozřejmě,stadiony zavřely vlády v rámci nějakých nařízení a klubům to výrazně ztížilo podnikání, stejně jako mnoh jiným, takže úlevy, proč ne - v rámci toho, co bude dostupný i ostatním co mají problémy, ale především taky tam, kde je to potřeba, ne milionářům doplácet jejich zhýralost - viz. o kousek výš příklad od dave30.

Reagovat
smazaný uživatel

někde nějaké transparentní konto, kam jim mohu přispět?

Reagovat
smazaný uživatel

2457689/5500

Reagovat
Yanek

James Horncastle

@JamesHorncastle

·

1m

Morata having goals disallowed is very much this season’s De Ligt handballs in the area

Reagovat
smazaný uživatel

Milionáři brečí jaký jsou socky.

Reagovat
kylo ren
Reagovat
smazaný uživatel

To je problém aj ostatných líg, raz to musí skončiť prehnané platy, prestupy...?

Reagovat
smazaný uživatel

Ako vidím, kluby začali špekulovať a už nechcú platiť dane Však je to chyba týchto klubov, že hráčom platia 5 miliónové platy. Namiesto tých 5 miliónov im mali zaplatiť 2,5 milióna a už by to bolo v pohode A čo sa týka tých menších klubov v Serii A, tak namiesto 800 tisíc eur, im mali zaplatiť 400 tisíc eur. Pričom stále by tí hráči na tom boli oveľa lepšie ako tí ľudia, čo zarábali pár drobných a napriek tomu skončili kvôli koronavírusu na dlažbe

Reagovat
ED91

The Genius

Reagovat
smazaný uživatel

Bublina praskla

Reagovat
Müllered

Celkově se asi ve fotbale změní poměry a můžou vylétnout kluby se silnými majiteli. Takový Křéťa, kterému se daří a řekl bych, že to bude jeden z těch, co na krizi nejvíc vydělá, by mohl napumpovat Spartu, v následujících letech bude vhodná doba.

Reagovat
Nadržený šimpanz

zlatý devadesatky

Reagovat
DelPiero137

Uz sa to riesilo, nejaka virtualna vstupenka za primeranu cenu by klubom pomohla. Aspon domaci fanusikovia by takto mohli podporovat klub.

Jasne, mozu si zato kluby, nezmyselne platy hracov, vydavky, majitelia bez zalozneho planu. Ale stalo sa, situacia je aka je. Aspon nato preklinacie obdobie nez sa plosne znizia platy by to klubom mohlo pomoct prezit. Ono tie platy postupne pojdu dole.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele