Tréninková metoda Coerver: Jak rozvíjí mladé hráče?

29.11.2023, 09:01
Rozhovory
Trénink amatérských hráčů Spakenburgu (© AFP)

Tomáš Klečka se ve sportovním byznysu pohybuje desítky let, mimo jiné jako sportovní agent. V poslední dekádě je jeho jméno spojeno s tréninkovou metodou Coerver, která pochází z Nizozemska, zakládá si na perfektních dovednostech hráče s míčem a stojí třeba za raketovým vzestupem belgického fotbalu. Klečka je majitelem licence pro Coerver v Česku a na Slovensku a stará se o proškolování trenérů. Jak vnímá vývoj mládežnického fotbalu v Česku a jak jsou Coerveru otevřeny kluby? I o tom je středeční epizoda podcastu Livesport Daily.

"Byl by nesmysl říkat, že je v českém fotbale všechno dobré. Bohužel to tak není, spíš se věci zhoršují. Stačí se podívat, kolik hráčů máme v zahraničních top klubech nebo jak je na tom naše reprezentace," říká na úvod pesimisticky Klečka, který dodává, že se ani systém Coerver se v Česku nepovedlo úplně dokonale implementovat.

"Překvapila mě neochota klubů a trenérů vůči Coerveru, mnoho lidí věřilo různým mýtům. Na druhou stranu musím ocenit FAČR, ten Coerver bere vážně a trenéři dostávají za absolvování našich kurzů oficiální vzdělávací kredity. Ale v reálné praxi v klubech se ne vždy našla podobná odezva," konstatuje upřímně Klečka.

V zahraničí je Coerver zcela běžnou součástí tréninků fotbalistů, kterým pomáhá s rozvojem individuálních dovedností. "Jedna z našich základních myšlenek je, že dovednosti hráče jsou základem pro další rozvoj všech činností, které upotřebí ve fotbale. Ať už je to rychlost, síla nebo taktika. K tomu všemu má hráč daleko lepší předpoklady, pokud je dovednostně vybaven na maximální možné úrovni," vysvětluje Klečka.

Ve středeční epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Jak přesně vypadá trénink podle metodiky Coerver?

Kteří známí čeští ligoví trenéři s touto metodou pracují?

Může se každý naučit jakoukoliv kličku?

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
veikko

Rozhovor fajn, nicméně že to v ČR nefunguje, víme tak nějak všichni. Vypadá to ale, že on moc nefunguje ani systém, který pan Klečka s popularizací Coerveru nastavil. Není to nutně jeho vina, ale chtělo by to možná změnu. Co jsem z rozhovoru pochopil, tak to vyžaduje i od trenérů dost dobrou techniku práce s míčem nebo aspoň znalost toho, jak se má správně ten trénink provádět. No a to ti trenéři u nás zpravidla neumí, že jo (nenadarmo se to líbí FAČRu, protože ten to akorát schválí od stolu a pak ať si s tím poradí trenéři). Kulič mě příjemně překvapil, že se snaží využívat právě ty inovativní metody. Hlavní ale je budovat novou generaci trenérů, kteří právě tyto moderní metody (a není to jen Coerver, Uruguayci mají své asi ještě úspěšnější Proceso, Ekvádorci Metódo Independiente, které je propojené i s mimofotbalovými životními kvalitami). Jak správně Klečka říkal, ono to nejde měnit ze dne na den, ale je třeba tu naši nechutnou zkostnatělost začít pořádně rozhýbávat.

Reagovat
repkajebuh

Reagovat
raduinho

Nemazli se s tím a nakopni to dopředu kurváá.

Reagovat
repkajebuh

Přesněéééé, tam se o to porvem!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele