Trenér Rose po sezoně opustí Gladbach a převezme Dortmund

15.02.2021, 15:53
Aktuality
Marco Rose (© AFP)
Vedení Borussie Dortmund se povedlo vyřešit otázku nového trenéra. Od poloviny prosince tým dočasně vede Edin Terzic, který za několik měsíců lavičku opustí a jeho místo zaujme Marco Rose, ten přijde z konkurenční Borussie Mönchengladbach...

"Marco Rose se rozhodl opustit po sezoně Gladbach a odejít do Borussie Dortmund," uvedla Hříbata v prohlášení na svém twitterovém profilu.

V Dortmundu nenaplnil očekávání Lucien Favre a těsně před Vánocemi vše vyvrcholilo jeho odvoláním. Ani jeho dočasná náhrada v osobě Terzice zatím nenasměrovala BVB na vítěznou vlnu, vestfálský celek pravidelně ztrácí body a v bundesligové tabulce je až šestý, manko na pozice zaručující Ligu mistrů činí už šest bodů.

44letý Rose si jméno udělal v rakouském Salzburgu a s Gladbachem letos postoupil do osmifinále Ligy mistrů. Smlouva mu běžela do června 2022.

"Opravdu se na něho těšíme. Více není potřeba k tomu v tuto chvíli dodávat, to uděláme až poté, co Marco Rose začne svou práci u nás. Do té doby je třeba zachovat respekt vůči všem, kterých se tato informace nějakým způsobem dotýká," raduje se ředitel Dortmundu Hans-Joachim Watzke.

Autor: Tomáš Pavlík / espnfc.com

Komentáře (73)

Přidat komentář
karborliv

Reagovat
bobis21

Tak aspoň že Dortmund nevybírá konkurenci jak Bayern

Reagovat
Eichel

Reagovat
Heresy

Reagovat
godwood

Reagovat
PP

toto se mě třeba nelíbí a krapet tomu nerozumím.. Gladbach je momentálně srovnatelný s BVB, tak je to takové.. zvláštní no.

Reagovat
PH8

Finančními možnostmi a potenciálem ne. Herně ano. To je asi ten důvod, proč se obě strany dohodly.

Reagovat
bobis21

I když je v posledních letech Gladbach v top 5 ligy, pořád jsou finanční možnost Dortmundu mnohem vyšší, takže je to z pohledu velikosti klubu posun pro Roseho. To dokládají i ty přestupy - opory Gladbachu chodí do Dortmundu (Reus, Dahoud, Hazard, Ginter)

Reagovat
Rudnevs

No Ginter skôr naopak

Reagovat
bobis21

zamotal jsem se do vlastních myšlenek. Přemýšlel jsem nad tím že jediný kdo šel opačným směrem a hrál v Dortmundu základ byl Ginter a prostě jsem ho dopsal na seznam

Reagovat
smazaný uživatel

V Dortmunde to Ginterovi práve veľmi nešlo, aj preto ho pustili preč.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frank

To se moc často nestává, oznámení v takovém předstihu, navíc přímý konkurent v boji o poháry. Tak doufám, že Gladbach v hektickém závěru vyfoukne Dortmundu LM

Reagovat
Salfovic

Pěknej hnus

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Bender

Oznámit to dva dny před úvodním osmifinále Ligy mistrů Sevilla - Dortmund. Asi náhoda.

Reagovat
Kucka

Taky nechápu načasování, proč to vyhlásili už v únoru

Reagovat
bobis21

Aby byl vzájemný zápas za dva týdny zajímavější. Rose ho teď nemůže prohrát, protože by se to hned svedlo na něj

Reagovat
Rudnevs

Tak dnes je Rosenmontag, preto to oznámenie

Reagovat
Rudnevs

Inak teda, aby som to vysvetlil bez fórov a ako normálny človek, tak napadá mi, že tak skoro to vyhlásili práve kvôli tomu, že médiá to v posledných týždňoch strašne nafúkli, dosť tlačili na všetky strany, bolo to všade preberané, furt sa na to vypytovali a tak podobne. To samozrejme nepomáhalo ani tímu, keď hrali pod tlakom a museli sa sústrediť na iné veci. Gladbach dúfal, že sa to vyrieši čo najskôr, aby mali pokoj a aby mali s čím plánovať.

Reagovat
Kucka

Napadá mě, když tehdy de Vrij odcházel z Lazia do Interu

Reagovat
Tomanatura

Ten nebyl oficialne ohlaseny.

Reagovat
Kucka

Aha, mb, měl jsem pocit, že to oznámili pár zápasů před koncem ligy.

Reagovat
PH8

Většinou se hlásí akorát půl roku dopředu, že tě vyhodí, až budou mít náhradu.

Reagovat
smazaný uživatel

Věříte, že to je pro BVB posun vpřed?

Reagovat
Hyrax

BVB neni posun vpřed pro Roseho.

Reagovat
zlatan-legend

Rose je s Nagelsmannem snad největší trenérskej talent. Ne posun, ale skok vpřed.

Reagovat
Ricken15

BVB vždy dával přednost mladým a talentovaným hráčům a to platí i pro trenéry a zrovna u Kloppa to byla trefa do černého. Tuchel kdyby zůstal, tak by Dortmund byl jinde.

Reagovat
Ricken15

Rosemu věřím

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Rudnevs

Čiste teoreticky je to oproti Terzicovi obrovský posun vpred, ale to by bol i Friedhelm Funkel, čiže asi tak.

(Bez srandy, Rose je super tréner. Pokiaľ ani on BVB nepostaví na nohy, treba začať problém hľadať vyššie, konkrétne v osobách Watzke a Zorc.)

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fanoušek BVB vidím dlouhodobě problém ve skladbě týmu. Že umíme vyhledat talentované fotbalisty napříč ligami je skvělé, ale docela tam chybí střední generace. Navíc se hodně klade důraz na ofenzivní hráče, ale dlouhodobě je horší defenzivní činnost.

Reagovat
Rudnevs

Je pravda, že pre Roseho to bude všetko len nie jednoduché. Čaká na neho káder bez identity a vysoké očakávania, vzhľadom na to, že v Dortmunde sa zrejme stále nevzdali sna o titulu a spomienok na éru Kloppa. Ťažko povedať, či to zvládne, ale má k tomu lepšie predpoklady než Terzic. Pokiaľ nie, tak, ako vravím, treba začať spochybňovať vyššie postavených.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, že předpoklady má určitě lepší. Ale dál bych to ještě rozdělil. Jak Favre taj teď Terzic nevyužívají potažmo nevyužívali potenciál kádru. Ten je určitě vyšší než aktuální pozice v tabulce a jak píšeš fotbal bez identity. Věc druhá je titul jak zmiňuješ. Tam by musela přijít změna na vícero postech realizačního týmu a celkově směřování týmu. Bohužel od roku 2012 Bayern výrazně odskočil a o titul se může vždy připravit jen sám. Pak je ale rozdíl být druhý třeba o 5 6 bodů, nebo o 15.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
andrew96

Terzić to nemá jednoduché. A i přes viditelnou krizi mu nelze upřít snahu. Ostatně dílčí posuny vpřed (zlepšení Akanjiho a Delaneyho, snaha využít Bellinghama jako agilní box-to-box) jdou na jeho triko.

Reagovat
Grahf

V tom nemecku nemajú žadnu rivalitu? Hráči a tréneri prechádzajú ku konkurencii ako keby nič. Uplný opak anglicka.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha , přesně jak Mourinho , Bruce , Allardyce , ti snad podle tebe celý život trénujou jeden tým , ty rivalito , v dnešní době už jsou jen peníze

Reagovat
Rudnevs

Gladbach s Dortmundom majú na seba pifku práve kvôli tomu, že tí jedni od druhých stále berú hráčov (kľúčové slovo Heiko Herrlich, u neho to asi tak nejak začalo). Možno ešte sčasti kvôli tomu, že Dortmund sa priatelí s Kölnom a Gladbach neznáša Köln. Každopádne to nie je nejaka veľká rivalita typu Gladbach x Köln alebo Dortmund x Schalke, neviem, či vôbec Gladbach x Dortmund má nejaky historický základ.

A čo sa týka hráčov a trénerov, tak tí to stejne neberú tak ako fanúšici...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak o té družbě se ví a je mi jasné , že se asi moc nemusí , ale v dnešním světě rozhodně trenéři neřeší nějakou rivalitu , vždyť těch případů je milión kdy šel trenér k rivalům aby se pak zase vrátil zpátky na místo činu

Reagovat
PH8

WTF. Opak anglicka to fakt není. My žereme zbytky po městském rivalovi z Chelsea, United nám ukradli 2 tahouny Alexise (lol) a RVP, Liverpool si skoupil Soton, United mají Maguire z Lestru a AWB z CP. Ale jsou prostě přestupy, které se nedělají. V Anglii je to třeba Arsenal-Tottenham. V Německu BVB - Schalke.

Reagovat
Rich

Jsem zvědavý, jak se s tím popere. Měl by provést čistku toho týmu, je tam pár adeptů na prodej. Udržet Haalanda a Sancha a zkusit se porvat o titul třeba... Důležitý je zvednout jim mentalitu, jakmile Dortmund není první, tak mentalita jde dolů a jsou schopni prohrát i s týmem na posledním místě v tabulce.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím, že ho čeká nelehký úkol. Ten kádr je na papíře silný, ale ne úplně ideálně složený. Bude muset vyřešit několik klíčových postů počínaje brankářem, přes střed obrany a nejspíš i zálohy. Což nějaký čas zabere. Nečekám hned úspěch v první sezóně, ale BVB by mělo bojovat o druhé místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Super volba pro BVB. Ovšem nějak nevidím jak se teď bude snažit, aby skončil před Dortmundem..

Reagovat
Black Jagir

Tohle je čecháčkovská mentalita. Není důvod, proč by to měl vypustit.

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Jako že není? Hrát nebo nehrát LM je velkej rozdíl.

Reagovat
Black Jagir

Zatím to vypadá, že LM nebude hrát jak Dortmund, tak Gladbach, takže trochu předčasná fabulace. Navíc opravdu není důvod, aby si poničil profesní reputaci tím, že by něco přenechal Dortmundu. Myslíš, že by ho potom někdo angažoval?

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak uz misto v Dortmundu jiste ma. Pokud by jim nechal LM, myslis, ze by ho vyhodili?

Reagovat
GODfrey

A na lavičku Gladbachu by mohol prísť Jesse March zo Salzburgu.

Reagovat
Aldeano

*Marsch.

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund ma výbornou strategii. Davat sanci mladym hráčům a trenérům. Aspon je předpoklad k inovacím a modernim trendum.

Reagovat
Jardman

Hnus, prvně Marca Reuse, teď Marca Rose.

Reagovat
Mönchengladbach

Návrat Favreho se blíží...

Reagovat
Rudnevs

Tiež som niekde čítal podobný návrh. Roseho okamžite prepustiť vzhľadom na to, že v CL už aj tak Gladbach nemá moc šancu a v BL i v Pokali hrozí konflikt záujmov. Miesto neho dočasne do konca sezóny zobrať Favreho, ktorému by určite nevadilo bojovať proti Dortmundu a porážať ich.

Ale nevidím to moc reálne, či už vzhľadom na to, že sa s Favrem nerozlúčili v najlepšom a navyše tipujem, že Eberl podľa mňa bude veriť Rosemu, že si dokáže zachovať profesionalitu.

Reagovat
Mönchengladbach

V lize je Rose stejně zralý na vyhození, v LM proti City to je bez šance, takže klidně ať jde hned.

Zkusil bych po sezóně Trpiše. :-)

Reagovat
Werkrider

Fakt? Fabulujeme, ale ja by som mu Gladbach nedal, hodil by som ho do Mainzu po vypadnutí do druhej ligy, nech ho vytiahne zpátky. Celkom by ma zaujímali trebárs finančné rozdiely medzi takým Mainzom a Sláviou.

Reagovat
Mönchengladbach

Nevím, jak v Mohuči, ale:

"Trenér Slavie Jindřich Trpišovský už má mít vyřešenou novou smlouvu, podle informací Sportu jde o tříletý kontrakt s roční opcí, základní plat se má pohybovat mezi 1,3 a 1,4 miliony korun měsíčně. Plus stotisícová prémie za každý získaný bod."

Reagovat
Werkrider
Reagovat
Mönchengladbach

Hütter

Reagovat
Rudnevs

Dosť málo no. Ale tam budú nejake vysoké prémie závislé od výkonu alebo tak. Toto je stejne taký na nič zoznam, keďže tí tréneri majú častokrát v zmluve aj iné veci než len základný plat, niekto môže mať základný plat nízky a pri tom mať vysoké prémie v závislosti od získaných bodov, splnených cieľov a tak podobne. Viem, že kedysi k tomuto Sportbild robil taký prehľadnejší zoznam, tam bolo dokonca tuším aj, že aké majú služobné autá. Tuším sa tam ešte vtedy písalo, že Magath mal Phaetona a vzhľadom na to, že dnes sú Felix Magath i VW Phaeton dávnou minulosťou, tak sa dá usúdiť, že to bolo už pekne dávno.

Reagovat
Werkrider

Stačilo by odtrénovať (nech nežerem) Leverkusen v jednom mesiaci, kľudne Jún alebo Júl.

Reagovat
Rudnevs

Skôr Schalke. Mainz si podľa mňa nechá Svenssona aj po zostupe.

Reagovat
Liquid

šmankote vždyť jde k horšímu, nápadně to připomíná přestup gólmana Koubka z Rennes do Augsburgu

Reagovat
PH8

Já si to pamatuju jak včera, když byl Marco Reus v BVB kapitánem, tak se nedivím, že se tam chce vrátit. Ten čas fakt strašně letí.

Reagovat
ACSMan

OT: docela mě zaujali expresky, ta zima asi se zdravím dělá své

17:10 Sarr nebude absentovat dlouho

16:53 Atléticu se uzdravil Giménez

16:40 Huesca přišla o Gastóna Silvu

16:18 Granada se musí obejít bez Suáreze

16:11 Lozano bude chybět zhruba měsíc

16:07 Félix se brzy zapojí do tréninku

15:56 Bürki zůstává na marodce Dortmundu

15:42 Mitrović má koronavirus

Reagovat
Kily

zima a k tomu nabitý program

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tajne jsem věřil v návrat krále z Liverpoolu

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Je to moc hezky muž

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu jak Révai

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele