Top nebo flop: Cizinci v českém fotbale

30.08.2019, 18:05
Názory a komentáře
Věčným tématem v českém fotbale je přínos zahraničních hráčů. Zatímco někteří jsou skálopevně přesvědčeni o nutnosti udržet ryze "českou kabinu", jiní naopak nepochybují o dlouhodobém přínosu cizinců. Pokud se dělá s rozumem, je podle mě angažování cizinců pro české kluby a celou ligu přínosné.

Současná situace

Realita je taková, že počet legionářů působících v české lize je ve srovnání s jinými evropskými soutěžemi velmi malý. Podle portálu Transfermarkt.de bylo před současnou sezónou pouhých 24.1% hráčů ve Fortuna:lize zahraničního původu, což ale poněkud zkresluje realitu, jelikož do tohoto počtu jsou započítáni i hráči slovenské národnosti. Ve skutečnosti, pokud nepočítáme slovenské hráče, tak proporce zahraničních hráčů v české lize je vůbec nejnižší (17.2%) z vyspělých soutěží v Evropě. V Izraeli a Srbsku je proporce podobná, nicméně v případě těchto dvou zemí zaprvé nejde zcela hovořit o vyspělé soutěži a zadruhé jsou obě země dosti specifické tím, že ještě relativně nedávno v jejich moderní historii se nad nimi vznášela hrozba války nebo nacionalistických konfliktů, a tak se do nich logicky cizinci nehrnuli.

V současné době je téma angažování cizinců o to více relevantní, že na českém přestupovém trhu existuje, alespoň podle různých mediálních vyjádření, jakási bublina a valuace hráčů z tuzemska jsou mnohdy přehnané. Problémem je, že český trh je relativně malý na to, aby umožnil všem třem tuzemským gigantům (ano, Plzeň je díky LM také velmi bohatá) posilovat podle potřeby. Dobrých a perspektivních českých hráčů v naší lize zkrátka není tolik, a když se někdo objeví, menší kluby ho chtějí prodat přímo do zahraničí - ne jako dřív přes prostředníka. Plzeň se kvůli tomu v minulém ročníku dokonce jemně odchýlila od česko-slovenské cesty, když angažovala v krátké době již třetího hráče tmavé pleti. V budoucnu se dá očekávat, že situace bude dále v tomto směru eskalovat, a že české kluby budou čím dál tím více nuceny koukat za naše hranice.

Cizinci v českých klubech (2018/19)

Češi Čechům

Je více důvodu, proč je počet cizinců v české lize zatím tak malý. Prvním důvodem může být relativně dobrý poměr cena-výkon u českých hráčů, který dělá z přivádění zahraničních hráčů nevýhodný obchod. Kdyby toto byla pravda, tak by ale zahraniční kluby měly motivaci ve velkém podhodnocené české hráče přivádět. Toto se ovšem neděje a lze se domnívat, že jediným důvodem pro to není neochota českých hráčů jít do zahraničí ani jiné bariéry, které by znemožňovaly tuzemským hráčům přestoupit do zahraničí nebo zahraničním klubům angažovat české hráče.

Dalším a velmi často citovaným důvodem je specifická charakteristika české ligy, která obvykle spočívá v agresivitě, intenzitě a týmovém pojetí. Argument zní, že zatímco čeští hráči jsou na tyto atributy naší ligy vhodní, cizinci ne, anebo jim trvá dlouho se přizpůsobit, a proto je kluby nepřivádějí. Dalo by se sice namítnout, že trh se zahraničními hráči je tak velký, že je bezpochyby možné najít spoustu hráčů, kterým by česká liga vyhovovala - toto ale vyžaduje alespoň nějakou úroveň kvalitního skautingu. Bohužel, zahraniční, potažmo i tuzemský skauting funguje v Česku s několika výjimkami na velmi nízké úrovni (často spoléhá pouze na doporučení agentů nebo nedávný ojedinělý výkon hráče). Jako výborný příklad tragické transferové politiky slouží/la Sparta, která se několikrát řídila jednoduchým pravidlem - kup toho, kdo proti tobě zahraje dobře. Tak se po přátelském zápase s Trnavou na Letnou dostal Ivan Schranz, po vyřazení od Steauy Bukurešť Nico Stanciu a po zápasech s Crvenou Zvezdou Bělehrad Guelor Kanga. Podstatně méně, ale kritizovat se dá také (ve vší úctě k velmi úspěšné práci dua Trpišovský-Nezmar) slávistický skauting, který je možná až moc orientován na severní Čechy. Tím rozhodně nemá být řečeno, že se Stanciu, Kanga nebo několik hráčů z Jablonce a Liberce neukázali jako kvalitní posily, ale propracovaný skauting za jejich příchodem zkrátka s největší pravděpodobností nestál (byť slávistická přestupová politika systémově rozhodně dává smysl).

Velmi pravděpodobně také hraje roli jistý rys české povahy a míra protekcionismu, kdy zahraniční element bývá často chápán jako nežádoucí. Cizinci bývají často opovrhováni jako žoldáci, kteří se vyznačují absencí srdíčka a jde jim jenom o peníze - jaký to rozdíl oproti altruistickým Čechům, kteří se pouze touží obětovat pro svůj klub a o peníze jim nejde ani v nejmenším. Notorickým problémem u cizinců je podle jistých expertů rovněž neschopnost se dorozumět česky. Na tomto poznatku by nebylo nic špatného, kromě toho, že bývá často vyřčen lidmi, kteří z Česka nikdy neodešli a anglicky nebo jiným cizím jazykem neumí pravděpodobně ani jednu souvislou větu (viz jeden díl pořadu TIKI-TAKA). Bohužel, aby toho nebylo málo, tragický experiment pražské Sparty v odporu vůči legionářům spoustu lidí v našem fotbale ještě utvrdil.

Není cizinec jako cizinec

Je zásadně potřeba odlišit dva typy cizinců, kteří přichází do naší ligy. Jakkoliv tuzemské novinové titulky se primárně zaobírají těmi nejdražšími, ve skutečnosti většina úspěšných cizinců v české lize přišla do ligy, aniž by si toho mnohdy tuzemská média všimla. Toto se krásně ilustruje na příkladu Wilfrieda, Džeka, Tavareze nebo Deliho s Ngadeuem. Tito hráči přišli do české ligy bez nálepky zahraniční (pseudo) hvězdy, ale všichni se dříve nebo později vypracovali v nejlepší hráče ligy. Je bezpochyby, že u všech těchto hráčů hrála roli obrovská touha se prosadit a jakýsi druh neuspokojení - na rozdíl od mnoha hráčů, kteří přišli s velkou pompou a poté z nich na hřišti touha dvakrát nevyzařovala. Kromě bohaté trojice se všech českých klubů týká spíše právě kategorie levnějších cizinců, v které se občas našel/najde nevybroušený diamant. Empiricky je rovněž jasné, že se většina talentovaných cizinců v české lize neprosadí - to je ale zcela přirozené a je potřeba s tím kalkulovat a nezanevřít na příchody ze zahraničí po pár flopech. Pokud se totiž z tří nebo čtyř levných cizinců výrazně prosadí jeden, je stále velká šance, že se investice do cizinců klubu celkově vyplatí. Výborně to lze ilustrovat na příkladu Oscara a Liberce - troufnu si tvrdit, že severočeský klub pravděpodobně neinvestoval do posledních 4 cizinců přes dvacet miliónů korun, nicméně přesně to je konzervativní odhad částky, za kterou liberijský hráč přestoupil do Slavie.

Příchod dražších cizinců (25m Kč+) se v české lize týká pouze nejbohatší trojice klubů. Zde jsou finanční kalkul a očekávání zcela jiná než u první kategorie. Empiricky je potřeba říci, že tyto přestupy se českým klubům (hlavně kvůli špatnému výběru hráčů) moc nedařily a hned několik z nich se ekonomicky vůbec nevyplatilo (dlužno podotknout, že stejně se nevyplatily ani nákupy některých drahých hráčů z tuzemska, viz Kadlec, Matušovič). Přesto dražší cizince může být výhodné do české ligy přivádět, a to nejen z čistě výkonnostního hlediska. Mimo rentabilitu hráče pro klub samotný může z příchodu známějších zahraničních hráčů profitovat celá liga. Přestupy Ben Chaima, Kangy, Stanciua a dalších zahraničních hráčů jsou většinou v médiích hojně sledované a zajímavá jména přitahují fanoušky (zvlášť posledně jmenovaný vyvolal velký zájem). Rovněž se české lize zvedá prestiž jako takové, což může zvýšit hodnotu hráčů v ní a kluby z toho potom profitují. Po velké přestupové aktivitě Slavie a Sparty v předchozích letech česká liga už nemusí být vnímána v zahraničí jako vyloženě chudý příbuzný jiných bohatších lig ze střední a východní Evropy (byť zčásti bohužel pořád je).

Tak jak?

Jakkoliv jich není tolik, cizinci v české lize hrají důležitou roli (například polovina z deseti nejlepších střelců minulé sezóny pochází ze zahraničí) a čas od času se najde nějaký hráč z ciziny, který české lize vyloženě dominuje. Je také zajímavé si uvědomit, že jediní dva hráči, co se z české ligy za poslední roky dostali (byť třeba jen na chvíli) na top světovou úroveň byli cizinci (Edin Džeko a Bony Wilfried). Co se tedy zdá jako optimální strategie pro české kluby? Na experimentech Sparty se ukazuje, že je zřejmě potřeba zachovat zdravý český základ - většinou nelze v českých podmínkách mít tým složený pouze z cizinců. Je nicméně evidentní, že jistý počet cizinců týmu prospěje, vytvoří konkurenční prostředí a přinese do týmu vlastnosti a schopnosti, které čeští hráči zkrátka nemají. Jaký počet je ideální? Slavia měla v loňské rekordní sezoně, kdy vyhrála double a uhrála čtvrtfinále EL, 7 členů základního kádru z ciziny. Zásadní roli ale samozřejmě opět hrají finanční prostředky - menší kluby na alespoň solidní cizince často peníze nemají a v tom případě je sázka na většinu tuzemských hráčů asi lepší než zaplavení ligy podprůměrnými cizinci (viz Slovensko). Přesto jsem přesvědčen, že i menší kluby by se měly snažit levnější cizince v omezené míře přivádět - například Joel Kayamba stál podprůměrně bohatou Opavu pakatel a slezský klub na tomto hráči později výrazně profitoval.

Zdá se být důležité přivádět hráče, kteří na českou ligu sedí - například fyzicky vyspělé Afričany. Je rovněž novým trendem v současnosti využívat data - na příkladu Ngadeua a Oscara, kteří byli přivedeni díky analytice, se toto jeví jako dobrá strategie. Je jasné, že cizinci můžou být velkým přínosem pro naše týmy; při jejich výběru je ale nutné zohlednit jak jejich vhodnost pro českou ligu, tak charakter - pak to může často být opravdová výhra v loterii. A jak se nedávno velice trefně vyjádřil Tomáš Rosický - v čem jsme speciální, že tady nechceme cizince?

Poznámka k "Černému čtvrtku českého fotbalu": Zatímco v předchozích letech měly české kluby často nevídanou porci štěstí a v předkolech kolikrát zvládaly zápasy, kde přežily nespočet šancí soupeře (Liberec - Curych/Udinese, Plzeň - Lokeren/Larnaca), tuto sezónu se štěstí obrátilo zcela zády k nim. Všechny čtyři naše kluby byly vyřazeny smolně o gól potom, co byly v hodně částech zápasů lepší. Samostatnou kapitolou byl tento rok také, minimálně z hlediska koeficientu, extrémně nepříznivý los. Smyslem předchozího článku bylo, abychom zůstali nohama na zemi (tuzemské kluby mají omezené finanční možnosti) a nezačali s kolikrát přehnanou kritikou po každém větším neúspěchu. Ostatně, pokud se podíváme na srovnatelné ligy, tak u téměř každé z nich občas nastane v evropských pohárech hluchá sezóna. Summa summarum, český fotbal na tom není nikdy tak špatně, jak je zatracován po neúspěchu, ani tak dobře, jak je oslavován po úspěchu.

Poděkování: Je výborné, že se předchozí článek / poznatky v něm dostaly k Dušanovi Svobodovi, který poskytnul svoji reakci. Díky Davidu Prouzovi z Českého rozhlasu za adresování dotazu šéfovi LFA.

Autor: články čtenářů / Jan Kraváček

Komentáře (441)

Přidat komentář
Le Gunner

Ještě jsem nečetl, ale za poděkování. Zítra k obědu si dám.

Je autor i zde na fóru?

Reagovat
smazaný uživatel

Účet tu má, ale viděl jsem ho jen pod jeho články. Před tímhle už tady měl dva články (o návštěvnosti v lize a o českých klubech v pohárech).

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, jsem tady a je pravda, ze vetsinou mistni diskuzi jenom monitoruji.

Reagovat
smazaný uživatel

hezký článek, děkuji a jen tak dál

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
r.mrazik

Dušan a jeho reakce...

Reagovat
Selänne

To je takovej sráč, že to snad není ani možný. Tyhle bezpáteřní kariéristy bych nejradši zamkl ve sklepení a zahodil klíč. Ještě bych je teda pochcal.

Reagovat
r.mrazik

Taky ho vůbec nemusím

Prodej práv přes Pragosport...Juniorská liga...kašpar

Reagovat
Puskas

Dovalile?

Reagovat
r.mrazik

???

Reagovat
Puskas

Mělo to být výše, pro snahu být vtipný jsem se v rychlosti překlikl.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Pablos

Tos nachcal omylem vedle

Reagovat
Puskas

oj

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně preferuji nasrat na ruce a nepustit k vodě... Ale to co píšeš je taky dobrá možnost.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Selänne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych nechtěl, aby za můj oblíbený český klub nehrál žádný Čech. Tomu by se dalo těžko fandit. Co Vy?

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Mam to stejne, ale to vubec v clanku nerikam

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych chtěl, aby za Baník hrálo více odchovanců, popřípadě hráčů z kraje či Moravy. S hráči z Čech je to trochu složitější, teď bych řekl, že většina má ten mindset nastavený dobře a mám je rád, ale v minulosti tomu ne vždy bylo. Je to o přístupu, no Slováci jsou podobní Moravákům, tam je to v pohodě. Opravdové cizince bych tu netahal ve větším množství, do kádru cca 23 hráčů to vidím asi na 5. Slované mají výhodu v jazyku, kde jen ten základ velmi podobný a takřka plynulou češtinou se naučí během pár měsíců, viz Kuzmanovič, v minulosti Kukec, takže tam je to v pohodě. Afričani/černoši obecně mi osobně nevadí, ale je to z rodinných důvodů, jinak chápu i to, že na ně lidé často koukají s despektem, protože kulturní odlišnosti jsou obrovské a v Ostravě ještě nejsme tak multikulti jako v Praze, aby to bylo úplně bráno jako norma. U nich speciálně platí, že kdybych jich bylo v kádru více než 5, tak by se mohli trhnout od kabiny a mít svůj "gang", což by nebylo pro tým ideální, jako přiměřený počet beru 2, 3, je fajn, když mají s kým trávit volný čas, samozřejmě musí mít svou kvalitu, aby to dávalo smysl, protože ta práce celkově je s nimi náročnější, individuálnější, Diopa beru jako dobrého a poctivého hráče a osobně mi nevadí, ale ideál to taky není, ale byli u nás v minulosti horší...

Reagovat
smazaný uživatel

Mi nepřijde, že by se na černochy u nás dívali nějak s despektem (pokud mluvíš o fotbalistech - s jinými do styku asi nepřicházím). Takový Narh, Azevedo před hostovačkou byli u fanoušků oblíbení a připadalo mi, že je to i díky tomu, že jsou černí Na Diopa by se nadávalo i kdyby byl bílý, u některých si tu absenci gólů neodpracuje i kdyby bojoval a pracoval pro tým sebevíce. Mensah byl myslím def. záložník, nebyl tolik vidět a nikdy jsem na něj žádné rasistické narážky nezaznamenal.

Pokud myslíš nějaké pohrdání třeba u Kangy, ten si za to může sám svojí povahou a lidi jen využívají jeho nejviditelnější odlišnosti aby ho třeba urazili. Costa sice jezdí na saních, ale jinak neprovokuje a lidi s ním kromě těch saní problém nemají, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

3-4 z čr sk zbytek cizinci. Tady neroste každej den super fotbalista v čr sk

Reagovat
Kang & Kodos

Když za nás hrál jenom jeden a to ještě dřevák Frýdek, tak to bylo divný.

Reagovat
Kocour Klapuška

Je mi to úplně jedno

Reagovat
insane

Tak predne je otazka, jestli clvek svuj tym identifikuje primarne jako ceskej, nebo pro nej ten tym reprezentuje hlavne konkretni region, mesto nebo treba ctvrt. Protoze v pripade kosmopolitnich oblasti prave mnozstvi cizincu v kadru muze reprezentovat prave kosmopolitnost danyho mista a s nim spjatou schopnost ty cizince do svejch rad nalakat. V tomhle svetle se pak logicky tymy z mensich mest s homogennejsim obyvatelstvem s mensima financnima schopnostma budou chtit ptezentovat autenticky, tj. skrze hrace vychovany v regionu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Je to nepodstatné.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Uwe háže buly

Taky, aspoň polovinu by měli tvořit místní hráči.

Reagovat
Rakoid

Na první pohled docela dobrý článek, na ten druhý jsem ale zjistil, že je to vlastně docela o hovně a nic nového jsem se nedozvěděl

Reagovat
Rakoid

subjektivní názor, nechci kritizovat

Reagovat
smazaný uživatel

No, je docela o hovne, ale nechci kritizovat je vtipne vyjadreni Nicmene tento clanek je spise muj nazor a spekulace - co byste se rad noveho dozvedel? Chapu, ze ty dva predchozi clanky byly v tomto jine, ale bohuzel nejaka strucna a presna kvantitativni analyza prinosnosti cizincu udelat moc nejde (napriklad nakladova stranka jednotlivych hracu neni obecne znama)

Reagovat
Rakoid

Chápu, nešťastné vyjádření z mé strany...každopádně i názor či spekulace by měl přinášet nějaké zajímavosti a dávat důvody, proč by měl čtenáře zajímat něčí názor...tenhle názor je dost tuctový a

jde shrnout zhruba do tří vět, zbytek je taková omáčka aby se prodloužil článek..v podstatě jediné, co jsem se dozvěděl je ta tabulka + číslo 17,2%. Zbytek mi přijde jako opakování stále toho stejného. Příklad: asi třetinu článku zabírá konstatování, že máme dva druhy cizinců, levné výstřely do poloprázdna a hotové cizince, přičemž druhé skupině to tu moc nejde. To je asi všechno poznání, co obsahuje velká část článku.

Reagovat
Rakoid

A k větě co byste se rád dozvěděl? Jako nevím, ale ke čtení něčích názorů vyžaduji jednu ze dvou věcí...1) Je to názor někoho, koho znám a kdo mě zajímá 2) názor přináší zajímavosti, něco nového ....ani jednoho jsem se u tohohle článku nedočkal, promiň

Reagovat
Rakoid

Ještě jedna věc...já chápu, že tady toho prostě moc víc napsat nejde, pak je otázka, jestli k tomuhle tématu chceš publikovat článek.

Reagovat
smazaný uživatel

No prvně bych neřekl, že jde o nějaký tuctový názor - ve skutečnosti jsem v českém fotbalovém prostředí nezaregistroval moc vyvážených názorů na cizince. Většinou jsou názory strašně polarizované do extrémů (což je krásně vidět na zdejších komentářích). Chápu, že pro někoho, kdo náš fotbal dlouho sleduje a dobře se v něm vyzná je například rozdělení na 2 druhy cizinců triviální - pak je samozřejmé, že to pro tebe ta část textu tolik zajímavá není. Nicméně jsem si jistý, že tady je spoustu čtenářů, pro které je to rozdělení zajímavé protože třeba o tomto tématu takto nikdy nepřemýšleli. . Chápu každopádně tvůj osobní dojem, akorát, abych parafrázoval Ivánku, kamaráde, mi prosím nemluv o hovně

Reagovat
Rakoid

Jenže to je právě to, že komunita EuroFotbalu jsou z velké části už relativně informovaní fanoušci, kteří už požadují něco navíc v podobných autorských článcích. Viz třeba Fantomasovi články, které jsou těmi drobnými zajímavostmi doslova narvané. Tady prostě nějaké informace, které by neznal běžný místní fanoušek fotbalu (a to nemyslím českého) chybí

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomasovi články jsou super a nechci se s nimi vůbec srovnávat. Jsem rád, že ačkoliv se určitě ne všichni dozvěděli něco nového, tak článek vyvolal velkou diskuzi - to byl cíl a proto jsem tento článek napsal i když nešla udělat žádná moc objektivní analýza na toto téma

Reagovat
Rakoid

Asi toho nechme, zkrátka bych pro příště radil pár zajímavostí či perliček ze zákulisí, které na jednu stranu není jednoduché najít, ale když si s tím dáš práci, získají ti čtenáře

Reagovat
smazaný uživatel

Něco jako: "Jsi čurák ale neber si to osobně." ? Nebo jak jsi to myslel?

Reagovat
Rakoid

Jj něco takového

Reagovat
exse

Mám stejný pocit.

Reagovat
cink

Je to tak :)

Reagovat
Pablos

V takovém případě, to vždy o tom ,,hovně" je... to není poučného něco, je to jen názor (názor faktů svým způsobem jen) toho jak to je s cizincema tady.... což pokud to sleduješ a nemáš úplně obrácenej pohled na fakta, tak to vlastně víš.

Reagovat
Stannis Baratheon

No vidíš, mně to přijde o hovně, a to jsem to ještě ani nedočetl celé. (A asi ani nebudu)

Reagovat
Stannis Baratheon

Zarazil jsem se už tady: "což ale poněkud zkresluje realitu, jelikož do tohoto počtu jsou započítáni i hráči slovenské národnosti".

Reagovat
smazaný uživatel

Odpovedel bych, ale bohuzel nerozumim komentari

Reagovat
Stannis Baratheon

Slovci do toho jsou započítáni asi proto, protože to cizinci jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

No ja Slovaky moc jako cizince nevnimam a treba ve fotbale pochybuju, ze v adaptaci je nejaky rozdil mezi Cechem a Slovakem (viz pocet Slovaku v nasi lize/firmach). Cili to podle me nejsou klasicky cizinci. Samozrejme to je na dlouhou diskuzi, ale fakt v tom nevidim duvod se nejak podstatne zarazit

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Slovaci delaji nejvetsi procento tech flopu ne? Vzdyt 9z10 je tragedu co na ligu nemaji

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko je suvereni stat a jsou to cizinci jako kazdy, kdo neni obcanem CR.Nastesti.Mentalita slovaku je zcela odlisna.Jen jazyk mame podobny, jinak nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Být Slovák, tak mě to jak si je přivlastňujeme, hodně štve.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Technicky a právně to cizinci samozřejmě jsou, ale myslím, že to specifikum Slováků je víc než zřejmé...

Reagovat
smazaný uživatel

Umte si predstavit PL bez cizincu? Kde by tak ta liga asi byla? Za francouzkskou? Tohle se resi snad jen na vychode.

Reagovat
smazaný uživatel

až budou moct české kluby dávat za hráče to co ty anglické, tak ok.

Reagovat
Stannis Baratheon

A ty si jako myslíš, že nikde v Anglii nejsou články typu: nejlepších cizinců historie PL .....

Reagovat
Hunt

za narážku na Švancaru.

Jinak bez lepšího skautingu se česká liga nikam dál už neposune. To, že je ve Spartě neschopné vedení, neznamená, že je internacionalizace špatná. Kolik týmů z Evropy z pravidelných účastníků pohárů má soupisku převážně z tuzemských hráčů? Jen to bohužel vyžaduje více práce než přivést Pepika z Přešťovic.

A ještě jedna poznámka - včera jsem se u 90’ na ČT24 zděsil, jak velkou část už tak malých přijmů českého fotbalu tvoří dotace od ČR a UEFY, bez kterých by český fotbal dávno skončil.

Reagovat
smazaný uživatel

švancara tam je v TIKI TAKA od srandy co se týče názorů nebrát vážně. V ČR prostě není tolik hráčů aby nakrmily týmy jako Sparta Slávie a Plzeň tak to je

Reagovat
fantomas

Tohle bylo ve studiu, a tam to nema co delat

Reagovat
fantomas

Cimz teda ted narazim na jeho prohlaseni o cizincich s tim, ze by to "nebyl on", kdyby nezmimil, ze to nejsou Cesi.

Reagovat
smazaný uživatel

a já říkám švancara je komik nebo totální dement. Doufám, že ví, že spíše komik jak se tam hádal s tím redaktorem čt bohužel takovej je

Reagovat
smazaný uživatel

No, já ho taky beru jako dobrého srandistu, ale obávám se, že bohužel jeho názory hodně fanoušků nebo lidí z fotbalu bere dost vážně. Náš fotbal bohužel často nemá moc logiku a je založený spíše na iracionalních pohnutkách a pohodlnosti - spoustu lidí v našem fotbale není ani možné racionálně o něčem přesvědčit.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on je tam, aby delal srandu?Tak to ne tam naprosto zbytecne.Ty jeho neustaly utoky na Prahu a vyzdvihovani Brna je nesutecne trapne.I Michal Novotny vypravel, ze ucinkovali nekde na malem meste a udelali chybu, ze si tam toho pablba pozvali.Prisel na jeviste a zarval:Taky nemate radi prazaky?Svancara nejen, ze je zoufale nevtipnej, ale je jeste ke vsemu hloupej primitiv, ktery se neumi chovat.

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem nepsal, že je to vtipné osobně kdyby to nebyl dement tak není ani jednou v TIKI TAKA. Některé lidi to baví, a navíc ono moc lidí do TIKI TAKA zas moc nechce

Reagovat
Kang & Kodos

Ideální je to, co měla loňská Slavie. Pár rozdílovejch cizinců (stopeři a Stoch), který doplňujou Češi, který měl Trpišovský dokonale zmapovaný. Bodejť by ne, když některý měl už ve Viktorce a Liberci. I tak se nevyhnou přestupovejm failům, jako Olayinka nebo Baluta, ale když to šlape na hřišti, tak to nikoho netrápí.

Hlavně ať nikdo neposlouchá zoufalce typu Švancary, Vízka nebo toho šaška, kterej si stěžoval, že za nás chytá Rumun.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě ti rozdíloví hráči logicky nikdy nemůžou být cizinci. Co by dělali v Česku.

Reagovat
Kang & Kodos

Já bych řekl, že hráli fotbal. Třeba tak, že dva niggaz z afriky vytvořili jednu z nejlepších stoperskejch dvojic, co v ČR kdy byla. Ale určitě máš nějakou teorii, že to vlastně byli dva průměráci a máš pocit, že to někoho bude zajímat a někoho to třeba i pohorší.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako každej stoper, který za slávii hraje že...

Reagovat
Kang & Kodos

Pokorný nechává pozdravovat

Reagovat
smazaný uživatel

no tak alespoň si přišel na jednoho... ale fakt nejde mluvit o nahraditelných stoperech jako o klíčových hráčích. Za Součkem a Králem se to prostě hraje snadno.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz dost pls

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
smazaný uživatel

Za Součkem a Králem se hraje snadno?! Ale chápu, že anti-cizinecká agenda je důležitější než fakta

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Euphael

ani Jugas nebyl bůhví co

Reagovat
Kang & Kodos

A Lüftner už vůbec ne

Reagovat
mistr129

ani Lüftner... kromě Afričanů jsou top jen současní dva

Reagovat
Kang & Kodos

Frydrych taky v pohodě

Reagovat
smazaný uživatel

Frydrych je k nezaplacení.

Reagovat
Pablos

a na ty ostatní věci je tu Master Card

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Frydrych je tak na úrovni toho Jugase, svoje si odehraje, ale do Evropy nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

To bych netvrdil, Frydrych prakticky nikdy nehrál v základu, je naprosto spolehlivej, umí zahrát i na beku, je neuvěřitelně gólovej. Frydrych neni sice žadnej elegán, ale má něco navíc. Jugy byl jen likvidátor.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Selänne

Reagovat
El-Pistolero-68

Rozdilovi na ceske pomery samozrejme. Deli, Ngadeu, Stanciu, Kanga, Nita, Komlicenko, Mara...v minulosti Bony, Dzeko, Tavares, Kweuke, Liuni, Belaid... To jsou hraci, kteri tady ten rozdil delali/delaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Stanciu, Kanga nebo Nita jsou symbolem pohárového neúspěchu Sparty.

Bony a spol se vypracovali v česku. Jak říkám, tohle cesta je.

Reagovat
El-Pistolero-68

Prisli v dobe, kdy je ve Sparte spatne uplne vsechno. To neni o nich, vsak sami zaridili spoustu bodu.

Rozdilovi hraci to v kazdem pripade jsou. Nita je asi nejlepsi brankar ligy, Kanga nejlepsi zaloznik.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono se těžko postupuje, když celej zápas hraješ ve třech nebo čtyřech proti jedenácti, protože zbytek sparťanů je tam do počtu a asi si to jel jenom užít. Sparta nevypadává kvůli Kangovi nebo Nitovi.Právě naopak si myslím, že zrovna díky těmto hráčům se to jejich vypadnutí neodehrálo jako ještě daleko větší ostuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

tvl

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
KingMaster13

Za to že nám lezeš trochu do prdelky tak tě taky podpořím. Sparta zase měla dobře poskládanou sestavu kolem toho roku 2011 kdy tam na hrotu dominoval Bony a Kweuke, střed hřiště jistil Juraj Kucka a obranu dával do latě Řepka s Hubníkem. To byl taky dobrý příklad té vyváženosti s cizinci. Jinak vy jste měli docela dobrý skauting v Pobřeží Slonoviny. Proč jste s tím přestali? Do ligy jste dostali Bonyho, Deliho, Konatého ( )

Reagovat
Kang & Kodos

V béčku ještě pár afričanů je, ale novej Bony z toho asi nebude

Reagovat
KingMaster13

Kdykoli je můžete poslat k nám. Jindra už to zařídí

Reagovat
smazaný uživatel

přestali protože ve Spartě už není člověk který Bonyho a spol objevil a měl zmapovaný, to je pořád to co říkám, Sparta kupuje trenéry, sází na Rosu, ale v první řadě musí mít pořádný skautink a to nemá. V devadesátých letech jí to šlapalo protože Ježek si hráče objížděl sám, takovýho Stejskala v podstatě vyfoukl Zbrojovce Brno a co z něj vyrostlo, legenda. Sparta bude v háji dokud ji povede Daniel

Reagovat
Kocour Klapuška

Olayinka není fail

Reagovat
KingMaster13

ale ani terno

Reagovat
smazaný uživatel

Sehral velmi dulezitou ulohu proti Seville, Petrohradu a Kluzi, uz jen tim se zaplatil. Neni potreba, aby byl nejake vylozene terno.

Reagovat
KingMaster13

Tak při jeho příchodu jsem doufal že to bude takovej lepší Stoch co se týče produktivity. Je ale pravda že ty klíčová utkání v pohárech zvládá výborně. Liga už mu sedí hůře mi přijde

Reagovat
Losinho

Hezký, ale pořád by měl dost přidat, ne se vézt s týmem. Já od něj teda po příchodu čekal víc.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kang & Kodos

Proti Kluži? Jakože to, jak naběhl do jednoho Rumuna ve vápně a nebejt Koláře, tak Slavie veze jenom remízu?

Reagovat
smazaný uživatel

No On do žádného Rumuna nenaběhl - naopak snažil se, aby žádný kontakt nebyl, ale Rumun to udělal dost šikovně a bohužel z toho byla penalta. Opravdu ho z toho chceš vinit? Já si Oliho cením hlavně za jeho neuvěřitelné běžecké výkony a pracovitost - v tom proti Kluži exceloval.

Reagovat
Kang & Kodos

Pracovitej je, to by jinak nebyl v základu, ale když můžeš u 2. nejdražšího hráče ligy vyzdvihnout akorát jeho pracovitost, tak to je trochu málo. To je jak kdyby sis zašel na luxusní steak za 15 stovek a pochválil bys to, že ses najedl

Reagovat
smazaný uživatel

No, je to všechno o očekáváních, které jsou u té 2. kategorie cizinců často přehnané,.Já jsem od něj zázraky nečekal - Olayinka je možná jeden z nejdražších v české lize, ale například to je také hráč, kterého lepší kluby v Belgii nechtěly (byť by pro ně nebyl tolik drahý). On je zatím schopný hloupě zadrbat hodně útočných akcí, ale věřím,že i v tom se časem zlepší

Reagovat
Messier

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Sorry, ale pro mě je to stejnej level jako Kaya. Za hodně peněz málo muziky. Masopust na druhý straně funguje mnohem líp.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Podepisuji se pod to, co říká Kang & Kodos Je velmi vtipné, jak se do tohoto tématu promítají různé světonázory, které pak implikují všechny závěry. Připomíná mi to film Dvanáct rozhněvaných mužů

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí se podívat na výkony českých klubů v evropských pohárech. Čím méně cizinců, tím jsou úspěšnější. Ať to byla Sparta, Plzeň, Slávia, nebo i Liberec. A dává to naprostý smysl. Hráč takové kvality fakt nebude stát ani 20, ani 50, ani 100 milionů korun.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyjímka jsou cizinci, co sem přišli mladí a vypracovali s až tady. Tahle cesta fungovat může.

Reagovat
Hunt

Na tuhle kravinu jsi přišel jak? Stačí se posunout o pár měsíců zpět - kolik hráčů základní sestavy Slavie byli Češi?

Reagovat
meno

7

Reagovat
Hunt

No vida. Takže kdybych jich bylo 11, tak je Chelsea bez trofeje? U Sparty byl hlavní problém ve Stramaccionim, který by rozesral i Barcelonu a ty hráči se přiváděli bez jakékoliv koncepce, což platí dodnes. Samozřejmě, že mít jednoho Čecha v základu je blbost, ale nevidím nic špatnýho to mít půl na půl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale proč?

Reagovat
Hunt

Asi jsi s českou ligou spokojený, ale já teda rezervy v kvalitě, příjmech a tak dále teda celkem vidím.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně nejsem spokojený z kvalitou cizinců v české lize. Tahle cesta fakt nikam nevede.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsem spokojený s výkony Sparty v EL, než přišli cizinci. By jsem spokojený s výkony Plzně, když válela v pohárech s čechy a slováky. Podobně Liberec. Prišli cizinci, a kvalita ligy šla šíleně dolů.

Reagovat
Hunt

Sešla se vždy vyjímečná generace, která se neopakuje pořád dokola. Kdyby ti čeští hráči byli tak kvalitní, tak by sem tyhlety cizince, kteří stojí za hovno, přece vůbec nepustili ne?

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to já nevím, proč sem chodí. Kdo na ně pořád chce spoléhat, když to evidentně nefungue. A žádná vyjímečná generace, to jsou odkládaní hráči právě místo cizinců. Liberec na tom měl postavené své pohárové úspěchy, ať už za časů nechtěných Slávistů Dočkala, Gebreho a spol, nebo později nechtěných Sparťanů. Plzeň asi připomínat nemusím. I Král byl Slávii odložený, Souček vlastně chvíli taky.

Reagovat
Hunt

Narážel jsem hlavně na Spartu ale dobře. Na místo jakých cizinců byl odložen Dočkal a řada dalších Sparťanů z tehdejší doby? Ještě bych ten tvůj přehnaný nacionalismus pochopil, kdyby tu fungovaly akademie a nějaká systematická výchova mládeže. V současnosti prostě Češi nesloží ani tři kvalitní týmy, proto je potřeba to doplnit cizinci. A ještě můj poslední dovětek - cizinci přináši do fotbalu něco jiného, ať už to je technika (což u nás jen sporadicky), fyzická vybavenost (afričtí hráči) atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik z nich byl opora? Ngadeu? Možná... Těžko říct když na tom postu zahrál kdokoliv.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Losinho

Děláš si prdel? Ngadeu byl nejdominantnější stoper v lize od dob Řepky, a to jsem ještě na lobotoma dost hodnej, protože úspěchy měl oproti Ngadeovi ve Spartě poloviční.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Tak přesně, při výhře na Seville hrálo 7 čechů, 1 slovák, tři černoši, z nichž dva se vypracovali v česku. Jediná vyjímka toho co říkám je Ngadeu.

Za to Rotaňů, Dannyů, Altintopů tam prostřídali spoustu.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Seville se žádná výhra nekonala.

Reagovat
smazaný uživatel

Fanatický sázkař? Výhra v nastavení...

Reagovat
smazaný uživatel

Na Seville, jo???

Reagovat
Pablos

ale doma

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

No a 3 góly v tom zapase dali jistí, Ngadeu,MVB a Traoré.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nikdo si snad nemylsí, že zrovna za Traorého, MVB a spol nejdou najít lepší češi.

Reagovat
smazaný uživatel

Napsal jsem prostě fakta. Nevím možná dají, třeba takový Král, ale ten je na odchodu a Traoré zůstává a moc lepších variant z ligy za něj nevidím. Vlastmě jo, Oscar

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě najde... ale tady bych vypích jednu věc, všichni tihle jmenovaní jsou pracovití a týmoví. Byť kvalita třeba pokulhává. Nejsou rozdíloví, ale vhodně doplňují celý tým. A teď si to srovnejte s cizinci ve Spartě. Nebo i dřív ve Slávii.

Reagovat
smazaný uživatel

Každej hráč přece nemusí být rozdílovej. Já jsem s cizinci ve Slavii celkem spokojen a to se jestě moc těším na Oscara. Samozřejmě jak se předloni začali přivádět vyžilí páprdové se statusem hvězd, to byl velký fail, tohle by cesta nebyla.

Reagovat
smazaný uživatel

*vyžilý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jsem debil, bylo to dobře.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
SIRBRANIKE

On to myslí fakt vážne?

Reagovat
Posledni Kovboj

to nevi ani on sam

Reagovat
Kucka

Reagovat
Selänne

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kang & Kodos

jo a fotka

Reagovat
Remt

sluší mu to v tomhle dresu klukovi přičmoudlýmu

Reagovat
smazaný uživatel

Poprvé s tebou souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Teda možná né poprvé… Spletl jsem si tě s Rolfem.

Reagovat
Remt

Určitě spletl, se mnou se dá vždy jen souhlasit

Reagovat
montaigne33

Jste xenofob- anebo jste jen vtipný? Jak můžete fandit pestrobarevnému multikulturnímu LFC? Kvalitní cizinci- jakékoli barvy pleti/ národnosti- jsou obohacením každé ligy!

Reagovat
Remt

Já jsem ten druhý případ Jsem prostě jen hrozně moc vtipnej

Reagovat
montaigne33

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta třikrát za sebou vyletěla z pohárové evropy s kupou cizinců. Pamatuje si tu ještě někdo, jak byla úspěšná před tím? Jak vyhrála skupinu EL, jak porazila Inter 3:1 ? Kolik měla v sestavě cizinců? Jednoho. Kavarajeva, který se vypracoval v česku.

Reagovat
Selänne

A nebo jak vypadla s Hackenem, Vasluí, Steauou, Malmo, Bernem, Žilinou a tak dále a tak dále.

Hlavně ten Inter, lol. Ve 4. předkole haluzácky přešla přes Sonderyjske. Dokážeš si tehdejší tým představit proti Zvezdě nebo Trabzonu? Dopadlo by to úplně stejně.

Nic se nesmí přehánět, vždycky je dobrý mít určitej mix. Bohužel v roce 2017 se to posralo úplně. Ale nic to nemění na tom, že tvůj švancarovskej přístup je úplně směšnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Pleteš si implikaci s ekvivalencí. Samozřejmě nestačí mít jen čechy. To je podmínka nutná, nikoliv postačující.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Selänne

To taky není pravda, že jo. Podívej se například na Ludogorets. Ty jdeš z jednoho extrému do druhého.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
montaigne33

Občas by to možná chtělo "něco víc" než "zasmajlíkovat" diskuzi...

Reagovat
xhejl

Reagovat
fantomas

Ja furt zoufale hledam, kde v tyhle diskuzi pises "ne, delal jsem si prdel", ale ono to tyjo vypada, ze tyhlety blaboly jakoze na potvrzeni svych xenofobnich hypotez opravdu myslis vazne. Krasa.

Reagovat
smazaný uživatel

Není cizinec jako cizinec

Tohle to potvrzuje všechno. Kde ze začátku téhle nové éry jak Sparta tak Slávie kupovala hráče, kteří tam prakticky šli dožít fotbalovou kariéru snad jen krom Mavuby. Ale po tomhle tom se podívejme ve Spartě Kanga nejlepší hráč švéd taky super to samé slávie. Jsou potřeba cizinci v ČR prostě není tolik kvalitních hráčů aby nakrmily TOP 6 klubů dohromady natož sotva TOP 3 tak to je tak to bohužel bude.

Reagovat
Pablos

Jediné s čím musím kategoricky nesouhlasit... je toto:

,,Jako výborný příklad tragické transferové politiky slouží/la Sparta, která se několikrát řídila jednoduchým pravidlem - kup toho, kdo proti tobě zahraje dobře"

Protože to je úplně nesmyslnej příklad, jelikož toto se děje úplně normálně všude možně a naopak na západě úplně nejvíc, né třeba tak v rámci klubové scény, ale třeba na mezinárodním poli velmi často... a kolikrát již v minulosti platilo pravidlo dej na MS či ME gól Anglii, Itálii ...přestupuješ tam do ligy.

Vůbec bych to tedy netahal do scoutingu, ale je to samostná věc, která se běžně děje a tudíž dávat to vůbec do nějaké souvislosti s úrovní scoutingu je mimo, jsou to dvě odlišné věci.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim, ze se to deje vsude. Nicmene porad bych rekl, ze je neco jineho dat gol na MS Anglii, Italii a hrat celkem dobre v nevyznamnem pratelaku proti Sparte. Moje predstava skautingu je takova, ze proste nezavisle na tvem tymu sledujes nejake hrace v jinych zapasech, pak si jich par vyberes a mozna nekoho privedes. Kdyz privadis jen hrace, proti kterym hrajes, tak to bud znamena, ze skauting bud nemas a nebo jsou vyskautovani hraci treba moc drazi/nechteji k tobe. U ceskych klubu plati casto to prvni. Ale dalo by se o tom diskutovat

Reagovat
Pablos

No já to nemyslel jako, že nesouhlasím s tím, že ten scouting není na mizerné úrovni u nás. Jen to, že ty nákupy v rámci toho, že někoho neskautuju, ale koupím ho na základě 1-3 zápasů třeba, těch je plno po světě... proto se i říká, v LM se můžete ukázat a můžete jít ven snáž, právě díky tomu, že někdo, kdo by o Tebe jinak skautingem nezavadil, tě koupí jen na základě toho jak zrovna zahraješ... stává se to.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavne v minulosti to tak byt i muselo a byla to jedina logicka cesta. Dneska je se ale mozne kouknout na spousty utkani v jinych ligach, na mraky dat a vsechno mozne; a tim padem nemusime byt omezeni na rozhodnuti, ktere se zakladaji na 1-3 zapasech. Slo mi o to ukazat, ze si s necim dukladnejsim ve vetsine pripadu v nasi lize bohuzel nikdo moc praci nedava.

Reagovat
Pablos

Jasný chápu už jak to myslíš. Prvotně to ve mně vyvolávalo, že to považuješ jako za to nejhorší co může klub vůbec udělat v rámci přestupu. Já si totiž úplně nemyslím a naopak mi to příjde i jako fajn věc, když ti ovšem paralerně s tím funguje dobře skauting i jako takovej.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se pořádně skautovali státy jako Slovensko, Ukrajina, Chorvatsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna.

To přeci nemůže být nic drahého tam mít v každé zemi na emailu dva tři konzultanty, co například pracují pro mládežnické reprezentace v dané zemi, anebo mají rovnou agenturu zastupující hráče.

Jak to tedy chodí? Proč tu nikdo není schopný stáhnout 17-18letý kluky z ciziny sem do juniorek?

Nemusí to být přeci nějací extra talenti typu Rosického a spol. Prostě kluci na úrovni Coufala, Čermáka, Drchala...

Reagovat
smazaný uživatel

No,hlavně na Slovensku často mají celkem šikovný Brazilce i jiný cizince a jak je skautují fakt netuším.

Reagovat
Stannis Baratheon

Bosna a Chorvatsko má sice zajímavé mladé, ale už je to provařené a skauty tam má skoro každý tým. Ale Ukrajina má dle mě obrovský potenciál. Tam musí být tolik skvělých hráčů,o kterých se ještě neví.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Rudnevs

Za mňa rohodne top. Len treba vylepšiť skauting a prístup k zahraničným hráčom.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
NataženýTříslo

OT: jaká bude sestava slávky s Opavou?

Reagovat
meno

To je jedno, bude to výhra Opavy.

Reagovat
Pablos

to si fakt jako myslíš jo ?

Reagovat
meno

Je úplně jedno, co si myslím. Bude výhra Opavy.

Reagovat
El-Pistolero-68

Máme v sazkovce naložit, říkáš?

Reagovat
meno

Neblázni Opava je ve Win-Win situaci. Pokud prohrajou, tak změní trenéra a herní projev, pokud nepřivedou Kučeru, může být jenom lepší. Pokud vyhrajou, tak vyhrajou.

Reagovat
NataženýTříslo

Lámu si hlavu nad tím, zda nastoupí Ševčík nebo Traore a zda se vyskytnou stejní krajní obránci jako proti Bohemians. V neposlední řadě nevím zda zaútočí Buren nebo Tecl.

Ale jsou horší věci...

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě, cizinci ano, ale musí být lepší než češi. A takoví do česka přijdou spíš náhodou. V česku běžná situlace, kdy si bohatý klub koupí cizince, protože jsou cizinci, a odloží lepší čechy, fakt našemu fotbalu nepomáhá.

Reagovat
Kocour Klapuška

To jsem nikdy nepochopil tu logiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Remt

Hele já částečně ano. Protoze si Vem ze v mnoha ohledech je to se zahraničními hráči těžší než s českými. Skrz jazyk atd. Proc mit v týmu průměrného cizince když tam mužů mit průměrného Čecha, se kterym bude komunikace snazší a v mnoha případech bude i hrát za mít. Mě se libi když týmy jako Slávka a Sparta berou cizince kteří se ukázali u nás v menších týmech. Co se tyce toho ze si po přestupu musí hráč zvykat na jiný jazyk, odlišnou kulturu a podobně, tak je to pro tyhle týmy menší riziko mi přijde :)

Reagovat
Bakary3

Tyvole, ty to fakt myslis vazne

Reagovat
NataženýTříslo

V česku ne, ve Spa*tě.

Reagovat
Kocour Klapuška

Jak vůbec funguje skauting? Chápu, že ty top kluby mají v těch státech svoje trenéry, akademie, ale nějakých průměrných evropských týmu?

Reagovat
smazaný uživatel

Skautuju několik států pro jeden klub, ale můžu ti říct že to funguje velice tragicky, proto česko je na tom s fotbalem dost blbě a takové Spartě to dlouho nedojde, jak už jsem psal loni, tým který ve skautinku propásne například možnost do branky Lunina nebo Svilara a koupí Nitu toho moc nesvede

Reagovat
Remt

Muzes říct pro který a které staty? :)

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

to vis ze jo..

Reagovat
Andis

Pokud autor neobjevil Ameriku sám pro sebe, zcela jistě ji objevil pro zdejší osazenstvo

Reagovat
HorajzmAmmann

OT: 59:03 Gól - Dominik Lakatoš trefuje odkrytou klec. Odměnou mu je pokřik "cigáne". Vítkovický tým opustil plochu i střídačku #PROvVIT 2:4

Reagovat
Euphael

wtf

Reagovat
Greny

Hokejista ...

Reagovat
Euphael

vim tvl

Reagovat
Greny

Klidně mě ukamenujte ale dobře mu tak....

Reagovat
Euphael

co mas proti nemu?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi světlejší kůži

Reagovat
Greny

Vzájemné zápasy Kometa - Liberec chová se jak kreten, ale jak se zařve že je cikán zkurvenej potom co například v minulosti v přerušené hře vyjede že střídačky v přerušené hře a čeká na Pesanuv souhlas dostane ho a jde se rvát.... Pak napadne Čermáka(kterej je taky trošku svině) atd gesta vuci fanouškům a pak se divi

Reagovat
lampas

Lakatoš je hrozný hovado. Ještě v juniorce dokonce kradl běžně klukům v kabině cennosti, prej si je někteří radši brali na střídačku.

Reagovat
mistr129

To jsem taky někde slyšel... kdo se za něj tenkrát postavil? Jelínek?

Reagovat
lampas

Sám Pešán.

Reagovat
naheCZ

Dost mě taky nasralo, jak tam několik vteřin držel u mantinelu obránce (Michálka tuším). Borec chce jet střídat, nic neudělá a on ho tam bez důvodně drží a ještě se u toho směje jako ko*ot.

Reagovat
smazaný uživatel

To je teda blbec. Že by nějakej hráč odešel, kdybyste mu nadávali do bělochů?

Hráči běžně snášejí i sprosté nadávky. Zas klasická snaha dělat ze sebe chudáčka

Reagovat
GEGE

Vitkovicaci se zachovali jak ubrecene mrdky... Dřív se to rvalo na každém zimaku na Žemličku nebo Sršně a nikdo kvůli tomu nebrečel natož utíkal do šatny... Navíc on cikán je narozdil od zmiňovaných... Zkuvena precitlivela společnost

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Remt

To ze se to rve určíte dobře není, ale holt v kotli se krici ledasco, jinak s tebou o te precitlivele společnosti souhlasím Je to profík tak nemá brecet. Stejne jako např Koulibaly když mu nadavaji do opic, je to profík, bere dardu penez za to že dokáže ustát tlak a nemělo by ho něco podobného rozhodit

Reagovat
GEGE

Když vidím to video na prázdném zimaku to tam rvalo tak 20 lidi a Petr je začal stahovat z ledu jak kdyby tam po nich házeli delobuchy.... Šašci

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tak o Petrovi si myslím svoje, když jsem četl ty rozhovory s Oleszem

Reagovat
Alan_Shearer

Lakatos je naprostej kreten a hovado, tyhle pokriky na hrace jsou ubohy, ale jestli mi nekoho neni lito tak zrovna jeho.

Reagovat
HorajzmAmmann

jako jasně. Pár věcí jsem o něm zaslechnul. Osobně s ním mám taky dost špatnou zkušenost. Třeba Štich se na ledě chová jako hovado ale ve skutečnosti to je největší sympaták a strašně v pohodě týpek. Lakatoš je jenom hovado a to hlavně mimo led (a to jsem fakt proti aby někdo někoho pomlouval na netu) ...

na druhou stranu když náš kotel začal mít nějaké rasistické nadávky třeba na Konateho v MB tak mi to moc v pohodě nepřišlo... nadejte si do buzerantů to jo, ale tohle mi příjde celkem moc

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Kdo viděl dnes Hradec - Jihlava, myslíte že to byla penalta? cca 12. minuta zápasu

Reagovat
Euphael

Ne ani nahodou tvl

Reagovat
smazaný uživatel

Už nás řežou

Reagovat
supporter

Myslim si ze to byla penalta, ale nevidel jsem zapas.

Reagovat
Remt

Hele Já to vidím tak pade na pade. Útočící hráč nemá co ztratit a tak spadne, na druhou stranu obránce ho prostě nakopnul, o tom zadna

Reagovat
Rišan

Tenhle článek není ani tak o českém fotbalu jako o boji proti rasismu. Nejen že se jako cizinci zabývá především Afričany a ignoruje např. celou legii hráčů z bývalé Jugoslávie, kteří se na hřišti uplatnili přinejmenším stejně dobře jako černoši a nesrovnatelně lépe se sžili s českým prostředím mentálně i jazykově (opravdu by mne zajímalo jak vypadá soukromý život hráče afrického původu třeba v menším české městě). Článek také vytváří falešný dojem, že bez "barevných" hráčů se jako anglické, francouzské, belgické, holandské, španělské, portugalské aj. kluby prostě neobejdeme. Ačkoli jsme se bez nich obešli ještě nedávno, kdy mj. naše reprezentace patřila k nejlepším v Evropě! Nemusíme se sakra ve všem opičit po těchto bývalých koloniálních metropolích, kde je zapojení talentovaných hráčů afrického, jihoamerického aj. původu mnohdy tam už narozených daleko přirozenější. Ostatně Plzeň ve své nejskvělejší éře hrála zcela bez cizinců (vyjma Slováků, jež za ně ani nepokládáme).Opačným odstrašujícím příkladem je Sparta, která po tom co halabala nabrala zástupy cizinců šla výkonnostně i výsledkově dolů. Mimochodem bez afrických hráčů bychom si ušetřili i rasisticxké projevy na stadiónech včetně následného povyku a sankcí. Takže to vypadá, že se v duchu z USA importované pozitivní diskriminace jaksi sluší, aby byl v každém ligovém týmu aspoň jeden černoch..

Reagovat
Kang & Kodos

Mimochodem bez afrických hráčů bychom si ušetřili i rasisticxké projevy na stadiónech včetně následného povyku a sankcí.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak Já bych nějaké pískání na černochy netrestal. Prostě někteří fanoušci je tady nechtějí, radši by měli Čechy ve svém týmu, tak proč by to nevyjádřili. Odmítám násilí, ale pískot je v pořádku

Reagovat
Hunt

Kdo koho trestal za pískání?

Reagovat
smazaný uživatel

Obecně kluby dostávají pokuty za pískot na černochy. Takových případů je celá řada.

Reagovat
Hunt

Tak to jsem ještě nezaznamenal, obávám se ale, že v drtivé většině to není pískání. Další věcí pak je, jestli by takhle pískali třeba na Turka nebo na Maďara.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Kucka

Reagovat
Losinho

Prostě zahučíme na Kangu a trest dostane Kanga, chápeš?

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by snést, že ho tady někteří fandové nechtějí. Nemůžete lidi nutit milovat jiné rasy. Ostatně za komoušů jsme museli milovat Rusáky - já tady nechci budovat diktaturu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jak do toho zapojil ty komunisty… To je klasik tvl

Reagovat
smazaný uživatel

No výsledej je stejnej. Když si stěžujete na Západě na chování migrantů, tak vás vyhodí z práce. Povede to k totalitě

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Losinho

my chceme motýle!

Reagovat
smazaný uživatel

Fuj, Babiše nesnáším. Proč ho sem motáte?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Hokaido

Aneb když zabijeme všechny černochy, Asiaty etc., tak vlastně zachráníme společnost, protože ji zbavíme rasismu.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Posledni Kovboj

uz mam po urbisovi dost, ale tohle me nuti sesbirat zbytky sil a

Reagovat
mistr129

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Pablos

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Fakt je ten, že zatím tu byly úspěšný jen týmy, kde se fakt držela ta "česká kabina". I u nás furt jede jenom čeština, cizinci si překládaj jen mezi sebou. A když to někdo zkoušel otočit jako nedávno Sparta nebo dřív Most, tak to dopadlo tragicky, takže je jasný, že se do toho jen tak někdo zas pouštět nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Na tým typu Slovanu BA nebo Apoelu není asi česká liga vhodná...

Reagovat
Zaschrona

Že nefungují náhodně přivedení cizinci v masovém měřítku bez hlubšího rozmyslu, to je snad jasný. Jinak nevidím důvod, proč by to u nás nemohlo fungovat, jen je to běh na delší trať než to po půl roce zas zabalit. A hlavně teda nevím, proč se má vůbec chodit takhle z extrému do extrému, normálně fungující klub by to měl vše dělat dohromady - rozvíjet vlastní talent, kupovat domácí i zahraniční talenty. Otázka pak je, jestli by nedávalo smysl, aby nějaký klub dlouhodobě přešel na to, že kabina komunikuje v angličtině. Integrace cizinců by bylo mnohem lehčí a mladí hráči v tom týmu by aspoň vedle fotbalu měli něco pozitivního, až to s fotbalem jednou zabalí, pokud půjdou ven, budou to mít lehčí. Jenže když do Sparty začali tahat ke Kadlecovi bez maturity a podobným klukům náhodné cizince bez hlubší koncepce, logicky to nemohlo v kabině dopadnout dobře...

Reagovat
Losinho

Občas je o dost lepší počítat s tím, že tam je banda kopaček, než zkoušet z toho udělat spolek anglicky mluvících intelektuálů.

Reagovat
Zaschrona

Tak naučit se aspoň trochu anglicky snad není takový problém, jen to ale je běh na delší trať, spolupráce se školou, zaplatit kvalitní trenéry, co umí říct anglicky víc než pivo... V akademii Ajaxu se třeba běžně učí jak holandsky, tak anglicky...

Reagovat
Losinho

To by ses možná divil, jakej problém to pro tyhle vylízance občas je.

Reagovat
Uwe háže buly

Kadlec aspoň umí anglicky a nějaký uplný základy němčiny, takže se s nima jako jeden z mála bavil, což je vidět i ve videích/fotkách. Na rozdíl od takovýho Frýdka atd.

Reagovat
Zaschrona

Ok, já právě dosud bral Kadlece jako takový ten příklad fotbalisty, co neumí říct vůbec nic a kromě fotbalu nějaké znalosti taky zrovna nemá... A je teda možný, že se vymakal, v tom zahraničí snad něco pochytit musel, to je fakt...

Reagovat
Uwe háže buly

Tak znalostí nemá určitě a dement to je taky, ale ve videích se bavil s hráčem a ze zahraničí, kteří ještě nemohli tenkrát nic pochytit. Jen nemám rád když se do něj furt kope

Reagovat
Posledni Kovboj

Most Kevin LaFrance powa.

Reagovat
Losinho

Goce Toleski <3

Reagovat
Posledni Kovboj

+ Trubica a mas to vicemene komplet. Ale LaFrance koukam ze prisel pred sezonou jako volnej hrac do APOELu. A aby nam to na Letny nebylo lito, Andre Hainault kope ze Lautern.

Reagovat
Losinho

Webster, Oboya.. to byla paráda. Nechytal za ně tehdy Vaniak? Jak dostal v posledním kole bůra na Letný, Most sestoupil a rovnou šel k nám vychytat LM.

Reagovat
John Obi Mikel

Ještě bych přihodil jako příklad Střížkov.

Reagovat
Raylan

Hej, tak co to tu je. To ti lidi fakt myslí vážně, ty sračky co tu píšou?!

Reagovat
Zaschrona

Problém v našem sportu je obecně stejný: nízká akceptace moderních postupů. Zatímco jinde se ladí každý detail do maxima, kluby u nás obecně jedou pořád to samé. Pak přijde do hokeje jeden trochu modernější kouč a hned jsou z něj všichni odvaření, jak kdyby spadl z Marsu. A to prostě jen čistě kvůli tomu, že v hokeji je ten ústup ze slávy vidět mnohem víc, tak se nakonec i náš hokej postupně začíná dokopávat k tomu, co jinde běží už roky automaticky. Ve fotbale to je ale ještě horší, o nějakém statistickém oddělení, jako mají hokejové kluby typu Liberec, Vítkovice, to jsem zatím neslyšel. Stejně tak je u nás člověk s trochu progresivnějším myšlením typu Csaplár asi pořád hlavně za exota. Nic jako reálný skauting se tu nedělá, místo toho se neustále řeší hovadiny typu kolik cizinců je dobře. Že se tu mnohdy nepískají jasné fauly a nedávají se jasné karty se často omlouvá slovy, že tahle liga je tvrdá a soubojová. Není pak moc divu, že žádný technický hráč se od nás do zahraničí neprosadí. V tréninku takové neumíme vychovat, protože od žáků se hraje na výsledky, neumíme takové koupit kvůli skautingu (a i nedostatku peněz) a když už tu náhodou nějaký je, má to těžké na trávníku kvůli vychýlenému metru, absenci schopností spoluhráčů a nepřátelskému prostředí, které neodpouští dělat chyby a nakoupeným přivandrovalcům obzvlášť ne. A pak konzervativně se mladému nedává šance, protože není zkušený a bude dělat chyby. Docela často se tu tohle léto objevovaly názory, jak belgická liga není krok nahoru: obecně vzato je a obrovský. Když se člověk podívá na soupisky jejich týmů, je vidět přesně to, v čem oproti nim zaostáváme: progresivní výchova mladých, kteří dostávají šance, která je doplněná dobrým skautingem, koncepční prací a nákupy za rozumné peníze mladších hráčů s důrazem právě na rozvoj hráčů jako materiálu k budoucímu prodeji. To samé v Portugalsku. A u nás se řeší, kolik cizinců je moc nebo málo a jak je Stanciu zrádce a poslouchají neskutečný kecy Švancarů... ale snad se tohle postupně mění i u nás k lepšímu, jen jsme pozadu...

Reagovat
Hunt

Reagovat
smazaný uživatel

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kucka

Reagovat
vetrnik

vyborny text

Sigl, Svancara, Vizek, cela Tika-taka dostanou mrtvici

Reagovat
Posledni Kovboj

Svancara uz ji ma ne? Proto ma drzku porad nakrivo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych českou ligu zase tak nezatracoval ona je taková specifická.Přišlo jsem docela dost i kvalitních fotbalistu z ciziny co si myslely jak tu ligu budou dávat a potom zjistily že taková sranda to zas není Vzpomenu třeba na Lustrineliho,Gluščeviče nebo i Janka který sem přišly jako celkem vyhlášený utočníci z celkem kvalitních soutěží a v čechách vyhořeli vzpomenu na krátkou epizodu jistého Gila ze Sparty který měl i zápas za Real Madrid a potom ho na Dukle vodily jak malého kluka no a v neposlední řadě vzpomenu Van Ginkela který tak uchvátil ve Slovenské lize.Prosím neberte to jako provokaci ten kluk nebyl asi špatný fotbalista ale v plné zátěži vydržel v jeden poločas poté mu evidentně docházeli síly tak velký rozdíl pro něj byl skok ze Slovenska.Ono v Čechách byl dlouho problém že jsme s cizincema neuměli pracovat nevím jestli to bylo tím že tehdy ty trenéři byly ještě s komunistického režimu a prostě na to nebyli zvyklí ale dnes už jsou hranice dlouho otevřený a ten skauting stejné tak dobrý není což je docela problém protože kvalitní cizinec at už trochu známý Stanciu,Kanga či u nás vychovný Kayamba,Deli muže být přínos jen vzpomenme na lonskou Slavii a její stoperskou dvojci která převyšovala celou ligu jak fyzicky tak fotbalově a směle konkurovala i proti evropským klubum kde se tito obři určitě neztratily.

Reagovat
monty25

OT: Teplice budou muset rychle někoho sehnat, protože tohle je oslabení jako kráva. Kubovi to ale strašně přeju, tohle je úplně jinej level než Jablonec...

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2019-20/368017/teplice-otocily-hora-miri-do-edenu-slavia-ma-mit-i-opci.html

Reagovat
Rarášek

Slavie

Reagovat
KingMaster13

Takovej trochu wtf přestup ale přesně z těhle hráčů dokáže Trpišák dostat to nejlepší a na rozšíření kádru je to ok

Reagovat
monty25

Jak píšu níž, s Trpišákem se znají. Když měl Kuba to zranění kolena, tak mu Trpišák říkal, že se vrátí silnější a Kuba v rozhovoru pro Sport vyjádřil přesvědčení, že Trpišák ve Slavii uspěje. Obojí se splnilo do puntíku a teď budou na jedný lodi. Jenom mám fakt obavu o Teplice a nevím, kdo z hráčů mě tam teď bude bavit (když nepočítám umělecké sklony TK27). Dřív to byli Litsingi a Nivaldo, po nich právě Hora.

Reagovat
KingMaster13

Teplice mám po Slávii nejraději protože jsou z kraje kde žiju a tak nějak s nima souzním, když hraje Slávie někde v prdeli tak se tam jezdím kouknout. Nechtěl bych aby spadli ale bohužel vše tomu nasvědčuje

Reagovat
monty25

Uvidíme, nějaká náhrada musí přijít...

Reagovat
KingMaster13

Já se ale obávám že to nebude nic extra, třeba něco z Varnsdorfu jen, bohužel Teplice ta druhá liga časem asi nemine

Reagovat
smazaný uživatel

Neni ,uraženej byl stejně marnej a tam si stejně nekopne.

Reagovat
KingMaster13

S tou naší rotací věř že kopne Dokonce bych se nedivil kdyby z pozice střídajícího hráče dal třeba gola v Dortmundu

Reagovat
monty25

Kuba byl tak "marnej", že s Příbramí (1 bod) a Baníkem (3 body) založil gólové akce a proti Plzni (1 bod) gól dal . Tak si to spočítej.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí se podívat na tabulku jak byl platnej

Reagovat
monty25

Platnej byl, že výrazně pomohl aspoň k těm pěti bodům. Radši ani nechci domýšlet, kolik bodů by bylo bez něj.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak preju GL ve druhy lize no

Reagovat
monty25

Začínám se obávat baráže Žižkov vs. Teplice.

Reagovat
Uwe háže buly

Žižkov pujde přímo

Reagovat
Pablos

Snad dá kopu gólů

Reagovat
Losinho

Horu!

Reagovat
Euphael

tak snad uz bez neho v nedeli

Reagovat
monty25

Taky teď řeším otázku, jestli ho nemám vyndat z Fantasy.

Reagovat
KingMaster13

nech ho tam, dá gola v Opavě

Reagovat
monty25

Nicméně v záloze mám těch variant víc, to spíš do útoku jsem nevěděl koho.

Reagovat
Euphael

Však hrajou s nama

Reagovat
Losinho

Místo 20 mega 15 a k tomu až případně v zimě, dobrá práce a zrovna on může bejt podobná trefa jako Masopust, vůbec bych se tomu nedivil

Reagovat
Posledni Kovboj

jednou uz u vas byl, pamatuje to tu jeste nekdo?

Reagovat
Losinho

jeho gól Budějkám nás dostal z posledního místa

Reagovat
monty25
Reagovat
John Obi Mikel

Památné duo Hora - Hurka

Reagovat
Coutinho10

tak tohle je pro me celkem sok takze navrat ztracenyho syna

Reagovat
KingMaster13

Ještě Petráka by mohl přitáhnout a někoho na stopera

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Posledni Kovboj

vsak jo, Cicman je volnej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Baluta si pobrecel, tak mu hned privedou konkurenta na hostovani ... navic horsiho hrace, nez je on

Reagovat
Rarášek

Hora

Reagovat
monty25

Trpišák si prostě vybírá hráče, ke kterým má vztah a Kuba není výjimkou. Jsem přesvědčenej o tom, že ve Slavii odevzdá maximum.

Reagovat
KingMaster13

Což o to doplnění kádru dobrý ale ty Teplice se do těch bojů o sestup namočili až po uši

Reagovat
Rarášek

To je přesně ten přístup, kterej by vás mohl mrzet ..

Reagovat
KingMaster13

Tak jako mrzí mě, že v týmu teď už nemá tolik zajímavých hráčů pro ty zahraniční kluby ale Jindra z něj vymačká top výkony, jsem přesvědčený že to bude stejný příběh jako Traore

Reagovat
Losinho

Jelikož ses zatím asi v ničem netrefil, tak se na něj těším

Reagovat
Selänne

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
salami

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Rarášek

Reagovat
lichna.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fabec1222

Teplice nabídku odmítli

Reagovat
Rarášek

Snad ne, může být sranda .

Reagovat
Pablos

OT: Dát článek 27.8., že Schick údajně druhý den přestupuje a pak 3 dny dělat mrtvýho brouka je taky kumšt I když vzhledem k diskuzi je to možná dobře.

Jinak ráno jsem koupil Sport a jediné prý co je na stole je 20mil. eur od Dynama Moskva, což AS příjmulo, ale hráč odmítl. Jeho podmínky (či jeho manažera) jsou tým z TOP5 a musí hrát evropské poháry. Takže prý se jeví jako největší pravděpodobnost, že zůstane v AS kde s ním zároveň nepočítají.

Reagovat
Coutinho10

nedivim se mu, ze tam nechce, ale zaroven vysedavat na lavce taky nic moc

Reagovat
Pablos

Já se mu taky nedivím. Jen mě to štve pak, když si člověk už tak něják myslí, super takže jde do Lipska.... a nakonec... zase jen mediální ságy.

Reagovat
Coutinho10

j, taky jsem v to doufal...velka skoda, ale treba se to jeste behem pristiho tydne pohne

Reagovat
stas87

Nepomohlo by vasej lige to, ze by sa nekladol taky doraz na timovu stranku a silovost? Ze by sa skratka hral viac futbal ako to, ze sa timy od tretieho ci stvrteho miesta dole v tabulke rozhodnu hrat defenzivne s tym, ze im vyjde jeden ci dva brejky a udrzi vyhru 1-0. Nie futbal ako v Holandsku, ale skratka to, ze Liberec pride do Opavy a obaja budu chciet vyhrat a hrat dopredu. Keby ste mali viac timov s atraktivnejsim hernym prejavom, aj liga ako celok by pritiahla väcsiu pozornost. V tom dobrom zmysle slova, samozrejme. Z mojho pohladu je na vynimky ako je Slavia, Plzen a sem tam Sparta vasa liga absolutne neatraktivna a nepozeratelna.

Reagovat
Pablos

Jenže zase svým způsobem jsme díky tomu jakžtakž konkurenceschopný pak proti papírově silnějším.

Reagovat
stas87

Potom ale ta liga ako celok velmi trpi tym, ze v poharoch s tym uspeje len Slavia s Plznou. Take stastie ake mal zopar rokov spät Liberec, to sa len tak nezopakuje. A co chces potom hrat proti timom, co to postavi odzadu ako ty v ceskej lige? Potom by sa ti hodil rozdielovy cudzinec, ktory tomu da myslienku. Krasne sa to ukazalo poslednych dvadsat minut v zapase Jablonec-Pjunik. Dokola centrovat na Dolezala.

Reagovat
Pablos

Za 1) taky se mi to nelíbí koukat jen na silovost a technika a rychlé přesné přechody do útoku pomálu. Nebo na derby kdy je to spíš jen bitva než oslava fotbalovosti taky. Jenže...

za 2) pak vidíš na Spartě když to nepostavíš dobře od zadu a týmovosti, tak ti můžou bejt i jedno ty rozdilovy cizinci, protože to je prostě málo.

Reagovat
KingMaster13

Díky tomu odtud odjela spráskaná Sevilla, Atletico, Neapol, Šachťar, Zenit, Lazio, Inter. Těch zářezů solidních týmů si myslím že máme dost Nehezky se tu zpotilo Schalke opakovaně, Chelsea, apod

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kucka

souhlas, ale nemusíš hrát pak stejným stylem i v lize proti mnohem slabšímu soupeři

Reagovat
KingMaster13

Tak se občas koukni na Boleslav Musíš si na ní najít to dobré, jasně není to nejofenzivnější liga ve vesmíru ale ta taktika a souboje z ní dělají právě hodně náročnou ligu Třeba i Trpišovský zmiňoval že je pomalu snadnější hrát zápasy v Evropě kde ti soupeři dávají prostor než v Čechách kde máš vteřinu na to odehrát balon než máš na zádech 2 protihráče Jinak v našem prostředí si myslím že máme dobrý týmy ale zatraceně nám tu chybí dobří trenéři Máme tu Trpišovskýho a Vrbu, propast Lavička, Šilhavý, propast dejme tomu Jílek, Horejš, Látal, Rada a zbytek A to progresivní myšlení mají jen Vrba s Trpišovským. Pak se mi líbí v Budějovicích ten Horejš, tam uvidíme jak mu to půjde do budoucna. Zajímavej je Svědík ačkoli jeho herní styl je založen vysloveně na kvalitních brejcích, což taky není ono. Docela dost se mi líbí i Jožka Weber, protože Boleslav pod ním hraje fotbal co mě fakt baví ale je to bída. V tomhle mi přijde, že na Slovensku máte ty trenéry zajímavější

Reagovat
stas87

Zaujimavy je len Gula, DAC radsej trenuju cudzinci a Slovan vyhodil Sevelu a je tam mlady Kozak. Aj v slovenskej lige mas trenerov ako je Hrncar, ktory hra defenzivnu sracku. Len Trencin hra dlhodobo ofenzivny futbal, ktory prilaka scoutov na tribuny. A tym ze vela klubov nema peniaze, tak je nutena postavit mladikov a dufat, ze sa casom predaju von.

Sledujem teraz uz len vylozene BL a vybrane ligy cez HL, ale aj v BL mas niekedy zapas ako Pribram-Opava. Ubojovana remiza, malo sanci a zaspavas pritom. Lenze uz len to, ze mas vypredany stadion, nepocujes nadavky na hracov a trenerov ta donuti, to dopozerat aj ked je futbal nezazivny. Lenze taky zapas sa hra raz za tri ci styri kola. A je uplne jedno, o aky mancaft ide. Fortuna pride do AA a uhra 3-3 na ihrisku topfavorita len tym, ze nezalezie do obrany a nedufa v bod. Aj slaby tim dokaze na ihirsku papieroveho favorita kusat a obierat ho o bodov. Kludne je v 80. minute stav 2-2 a ten outsider tych poslednych desat minut nebrani remizu ale hra na vyhru. Vsetko toto je v mentalite, v BL skratka remizu nechce nikto. Je mozne, ze outsider dostane v 88. minute na 2-3 a prehra. Ale snaha o to vyhrat zapas tam je, to tu ligu robi ovela viac atraktivnou. A nie ako je v ceskej lige bezne, ze od 65. minuty tim zdrziava co to ide a robi taktickych faulov na polke..

Reagovat
KingMaster13

Tak logicky ty týmy v Bundeslize mají o dost větší finanční možnosti a nehrají jim tam polena. Tady ty některé týmy to musí fakt vysloveně lepit. A i tady máš trenéry co chtějí vyhrávat a hrát útočně (Jožka, Csaplár, Horejš apod.). To co tu popisuješ byla liga tak 9 let zpátky, dneska už se tady tolik nebrání. Se podívej třeba na Slovácko, sice hrálo na Spartě i v Plzni na brejky ale nebyli z nich posraný a furt útočili akorát z obrany. I tady máš spoustu zápasů kdy se to ty týmy snaží vyhrát ale nemají třeba kvalitu to urvat, to je celé. Tyhle ligy v koeficientu od 13. místa níž mají všechny stejný problém. Mají relativně solidní pohárové zástupce a ten zbytek ligy už tak kvalitní prostě není no. Nicméně jo, když Slavia přijede do Karviný tak se proti SKS zuřivě brání ale to protože nechtějí prostě dostat bůra, kterého kdyby to otevřeli tak by prostě dostali. A to je mi mnohem teda sympatičtější než třeba v Eredivisi kde si Heracles Almelo nechá na Ajaxu nařezat a dostane 8 kousků ale mohou si říct že nehráli zanďoura, to je úplně super

Reagovat
Pablos

naprostý souhlas

Reagovat
stas87

Ok, cesku ligu si zapnem tak raz za dva mesiace, budem ti verit ze sa to zmenilo. Otec rad sleduje piatocne zapasy a niekedy to pozeram tiez s nim..ale vydrzim len 20. minut maximalne. Ta nekvaita ta bije do oci, trivialne spracovanie lopty a typkovi to skoci za ciaru ci slubny brejk hrac zajebe tym, ze posle prihravku do urovne kolena. To by clovek plakal, ked to vidi.

No ale ak Slovacko nehra proti Plzni ci Sparte, kde je outsider a vyhovuje mu brejkovat, tak co hra proti Opave, Brnu ci Pribrami? Lebo tieto timy hraju to co oni na Sparte. No to Almelo dostane osmicku, ale za ten zapas ma dve ci tri pekne akcie, ti hraci to zopakuju aj proti PSV ci Alkmaaru a tieto timy ich mozu kupit a posunut ich vyssie. Co ziska Karvina zurivym odkopom lopty na tribunu? Preto na to nemozes pozerat len optikou toho, ze Almelo dostane narezane od favorita. Kazda liga ma svoje specifika, vsade ale prevazuje individualna vybavenost hracov ako len timova hra. Timovostou sem tam porazis favorita s lepsim kadrom, ale dlhodobo ti ziandny hrac z toho nevylezie tak, aby sa zlepsoval.

Reagovat
Losinho

Souhlas asi úplně se vším. Zápasy týmů ze spodku tabulky jsou pořád extrémní bramboračka většinou, zas takovej optimista bych co se týče změn za posledních 10 let nebyl.

Reagovat
stas87

Ja osobne toto nechapem, preco aj na tom spodku 80% brani. Sak ked budu tvorit, hrat ofenzivne tak si ich vsimne spicka v ceskej lige, klub dostane nejake peniaze a hrac sa bude zlepsovat. Mozno som ustrelil z 80% ale v BL aj zapas Freiburg-Köln ponukne niektore dobre individualne vykony. A clovek si to zapne, pretoze obaja mancafty idu po vyhre, nie ze jeden je spokony s remizou.

Reagovat
Losinho

Je to o trenérech, nic víc, nic míň. A o nějakým nastavení klubu, aby jim dal čas a prostor. To se teď neděje + těch trenérů, co by takhle třeba hráli, je minimum.

Reagovat
stas87

Ako ja chapem, ze taky Zlin ci Slovacko ked zapadnu do boja o zachranu, tak nebudu hrat futbal ale defenzivnu sracku s jedinym cielom-zachranit sa. A ze zostup ten klub na najblizsie 2-3 roky uplne zabrzdi. Ale fakt je majitelom, trenero, hracom a koniec koncov aj divakom blizsie hrat antifutbal na nahodu? V takom pripade musi zasiahnut majitel a podrzat trenera, co sa tomu chce postavit a hrat inak. Je to naivny pohlad, v podmienkach CR aj SR tazko zrealizovatelne, ale mna ako nestranneho divaka potom nenuti nic prist na taky zapas na stadion alebo si zapnut TV. A ked nemas divacku odozvu, nemas prijem zo vstupeniek, nemozes pomoct rozpoctu predajom hraca do Slavie ci Sparty a pokryt si cast rozpoctu. To vsetko so sebou suvisi, preto ma prekvapuje ze sa to neotocilo a nehra sa viac ofenzivne aby sa hraci ukazali. Asi som fakt naivny v tomto.

Reagovat
KingMaster13

V tomhle s tebou nesouhlasím, dobře se dají prodat i hráči co předvedou týmový taktický výkon Když ten hráč je dobrej a má zdraví sebevědomí tak se prostě ukáže. Třeba útočník co hraje za Opavu se může ukázat tím, že sice jeho tým bude ve vápně 2x za zápas ale on třeba se dostane k míči, obehraje 2 protihráče, podrží balon, vyšle spoluhráče do šance. Takže rozhodně šance jsou i tak

Reagovat
Pablos

Ale ono to zase tak defenzivní není, jak se zdá... To není parking autobus. To je hodně i ta nekvalita... prostě tady se zadrbe neskutečně moc finálních přihrávek a nebo na gól se spotřebuje X šancí. A pak je těžký to otočit jen tak, no dobrý do útoku jsme nekvalitní, pojďme budeme hrát hlavně útočnej atraktivní fotbal.

Reagovat
stas87

Dobre, tak teraz mi napis, preco by som si mal zapnut zapas Jablonec-Ostrava? Co od toho mozem cakat? Kto ma ma zaujat svojou kvalitou a v akom hraci je potencial k tomu, aby casom mohol byt tahun spickoveho timu v CR ci si zahral pravidelne lepsiu ligu akou je ceska?

Nehovor mi, ze aj ked mam v utoku kopyta, co nespracuju loptu, ze musim hrat odzadu. Sak aj tie kopyta by to vac bavilo, ak by mali moznost ukazat svoju kvalitu smerom dopredu a nie len drzat priestor a posuvat blok. Co som si tak vsimol z toho mala co vidim, tak to je neschopnost krajnych bekov poslat z hry prudky a presny center. To je uplne hrozne, ze tim vykombinuje supera, lopta ide na kraj a aj vo vapne mas dostatok svojich hracov a center skonci na prvom hraci supera...to by ma jeblo.

Reagovat
Pablos

Ale tak ty nemáš proč si to pouštět, protože to co ty tam budeš hledat prostě nenajdeš. Takže pokuď bys měl chtít ode mě upřímnou radu, tak řeknu nepouštěj si to Vedeš vlastně tady dialogy teď momentálně s lidma co prostě k té české lize vztah mají a najednou si tam hodně věcí třeba v tom zápase, už jen tím, že můžeš v klidu před zápasem říct to skončí 2:0, to skončí 0:2... ta liga je svým způsobem atraktivně vyrovnaná. Jinak Jablonec je vybrakovanej už odešlo teď spousty hráčů, tam je fakt víc zajímavej jen Jovovič, ale stejnak víš že to z 10 pokusů 8x zadrbe A v Baníku mě osobně třeba zajímá Kuzmanovič, dokáže dát pěkné góly, Tak budu doufat, že se mu nějaký třeba zrovna povede. No a pak Smola, že jo, jestli bude nějaké to divadýlko třeba

Reagovat
KingMaster13

Jablonec je vybrakovanej tam je zajímavej v podstatě jen náš Matoušek a možná Jovovič. Baník má docela zajímavého stopera Stronatiho a DM Jánoše. Ti oba hypoteticky by mohli pokukovat po repre, Jánoš tam má obrovskou konkurenci ale Stronati jednou možná, jelikož stoper je v našem nároďáku obrovská slabina

Reagovat
Pablos

Matuška jsem úplně zapomněl

Reagovat
Pablos

Tvl mobil debilní... Matouška

Reagovat
KingMaster13

Walda

Reagovat
Pablos

Jinak ještě to k těm kopytum v útoku, že musím hrát od zadu. No právě že nemusíš, ale tím víc ztrácíš tu konkurenceschopnost. To právě zase nejsme,, sranda'' liga, že tu můžeš hrát hurá fotbal.

Reagovat
Losinho

Takhle, jak píše Pablos, když tyhle týmy hrajou mezi sebou, tak alespoň jeden hrát chce, ale ta nekvalita je občas šílená. Já komentoval spíš ty zápasy se silnýma - tam prostě málokterej trenér u nás řekne, ať si to s nima jdou prostě rozdat. A když jo, narazí stejně jako Csaplár.

Reagovat
KingMaster13

Další věc je, že ty týmy staví třicátníky za zenitem. Takže se mohou snažit hrát ofenzivně jak to jde ale stejně odtamtud nikoho nekoupíš. Ukaž mi třeba na hráče v Opavě co by byl přínos třeba alespoň pro Jablonec. Já ti řeknu že tam je 1 a to obránce Svozil. Co dál? Příbram.... Hezký tam máš Treglera a Květa to je zase tak všechno víc se tam použít nedá. Takže ty týmy mohou hrát tu ofenzivně jak chtějí ale ty hráče stejně nikdo nekoupí A práci s mládeží tu už nám zjebat můžeš a my ti budeme muset dát za pravdu, protože ta je tady fakt strašná

Reagovat
stas87

Ten tridsatrocny ti neurobi chybu ci zbytocne dlho nedrzi loptu, radsej to praskne na tribunu ako by mal hladat konstruktivne riesenie situacie. Mladik ti väcsinou zariskuje, nehra na istotu a potom po jednej jeho chybe padne gol, tim prehra ci len remizuje a vinnik je jasny. A trener musi mat vysledky, tak radsej mladika posadi a hra len o nieco malo lepsi tridsiadtnik...to je zacarovany kruh. Toto viac ale plati na vas hokej, ten je tim postihnuty podla mna viac ako futbal.

Za vzor sa dava Dinamo, ze to dokaze predat za 10+ mega euro. Hej dokaze, ale ti hraci maju 19-20 rokoch odkopane dve ci tri kompletne sezony, maju na ihrisku starsich hracov a vzajomne si pomozu. V lige je celkom jedno, kolko tych chyb spravi pretoze kvalita je vyssia ako u Rijeky ci Hajduku. A ked ten hrac nema kvalitu na acko Dinama, tak ho poslu do Gorice ci Loko Zahreb aby sa vyhral. Neviem ale ci je pre vase timy toto uplne vhodny model, skor nie. Ambicie vasich timov lezi ovela vyssie ako u chorvatskych timov.

Nie som ale priaznivec toho, ze by mal hrat za kazdu cenu mladik na ukor skuseneho hraca. Velke plus je u mladsich hracov potencialny predaj von, ale ak ten hrac neprevysuje nicim svojho konkurenta, tak by mal sediet a hrat by mal ten tridsiadtnik. Na to tam je ale trener, aby toto posudil a urobil to najlepsie rozhodnutie. A tu sa vraciame zasa na zaciatok k tomu, ze trener casto da starsieho hraca, pretoze ten neurobi nejaku blbost. Ale ved je uplne normalne, ze chyby k futbalu patri a su sucastou kazdeho zapasu. Niekomu pomoze hostovanie a vrati sa s hernou praxou, je sebavedomejsi a nakoniec sa presadi. Nikto je taky typ, ze to po futbalovej stranke dava v pohode ale zradi ho hlava v klucovom momente. Potom je tu trener, aby zahnal jeho pochybnosti o sebe a pracoval s nim po tejto stranke na tom, aby sa toho hrac casom zbavil. A to sa podla mna v Cesku nedeje, ci ano?

Dalsi problem moze byt to, ze hrac velmi rychlo vyleti, hra ligu od 18 rokov ale v 22 rokoch sa od prvych zapasov uz nezlepsuje a zacne stagnovat. Aj takych pripadov uz bolo neskutocne vela. Uspokoji sa, prestane na sebe pracovat a zapadne do sedeho priemeru. A to mohol byt pravidelnym mladeznickym reprezentantom. Ale to je vsetko uz minulost, nie sucasnost.

Nemalo by to s tou Pribrami fungovat na principe toho, ze Pribram doda velkemu klubu svoj talent, na oplatku dostane na hostovanie hraca sirsieho kadru a spokojni su obaja? Pribram dostane uz hotoveho hraca, ten pomoze dalsim mladikom a velky klub si vytiahne talent a bude s nim pracovat na zlepseniu?

Reagovat
KingMaster13

Jako máš rozhodně pravdu a takhle to tady funguje dost. Já tomu i rozumím, že raději trenér tam pošle toho staršího hráče ale ti mladší tu ty šance nedostávají třeba ani v Mol cupu pořádně To je pak problém no. Zase je ale pravda, že když se někdo probojuje třeba v 18 do základu tak je to fakt super talent Nicméně s těmi mladými většina trenérů neumí pracovat a i v tom je zakopaný pes. A s tou Příbramí to tak funguje loni tam měli od nás na hostování třeba Mingazova mám dojem S těmi mladými se tu ale neumí pracovat každopádně a nedává se jim šance ani v zápasech kde by si zahrát mohli

Reagovat
stas87

Presne tento problem mal loni v lige Slovan a premietlo sa to aj do predkola CL. Oni mali 20+ naskok v tabulke stale ale namiesto toho, aby proti Michalovciam ci Seredi hral taky Strelec cele zapasy, tak hral Cavric ci iny nahradnici. A hrali len preto, ze mali vysoke zmluvy. A ako Slovan vypadol z CL vsetci vieme.

A co je pre teba optimalne v zakladnej zostave? Dvaja ci traja hraci pod 21 rokov ci jeden? Ja si myslim, ze je realne mat pravidelne jedneho hraca do 20 rokov a dalsich dvoch pod 23 rokov. Plus doplnene strednou generaciou a dvomi skusenymi. Keby toto malo osem mancaftov vo vasej lige, tak je to kazdy rok slusne cislo a ti hraci to casom mozu splatit klubu, ze do nich investoval cas aj peniaze. Naprklad Trnava mala vekovo zlozenu obranu tak, ze v nej casto boli skuseni hraci a oni si tak mohli dovolit vytiahnut velmi mladeho brankara a nechat ho chytat pravidelne ligu. Velmi to pomohlo Jakubechov aj Vantrubovi.

Reagovat
KingMaster13

Mě se líbí mít v týmu 1 supertalenta odchovance a pak taky zhruba ty 2 hráči do těch 23 let. Dlouho tím talentem byl Souček teď už ho vystřídal Král. 2 sezony zpátky jsme objevili Buchu, který teďka hraje v Bolce a hraje tam skvěle. Letos se mi líbí že už dostal šanci golman Markovič, kterýmu je 18. Zatím u Slávie to vypadá tak, že za sezonu se do týmu dostane 1 odchovanec, což je málo Optimálně by to chtělo tak 2-3. Nicméně naše akademie se dost zlepšuje a snad ve Slávii budeme za chvíli sbírat plody. Sparta ta má třeba neskutečnou mládež ale neumí je začleňovat do áčka moc. Pravidelně základ tam hrají teď Hložek se Sáčkem. Jinak Slovan to podělal ten měl těm mladým šanci dát když měl takovej náskok My jsme se do posledního kola přetlačovali s Plzní defakto, takže jsme tolik prostoru ani neměli.

Reagovat
KingMaster13

Hele Slovácko hraje útočně proti třeba té Opavě ale dělá jim to problémy to ne že ne. Jinak jestli tě rozčiluje třeba nezpracování balonu tak to je těžký. Zase ber že v té lize tu nejsou finance a ta dolní polovina ligy je ráda, že je ráda tak nějak. Nesmíš to brát jako nedostatky ale pobavit se tím, ježiš to je dřevák. Proč si myslíš, že nejsledovanější jsou tady zápasy Sparty? Protože se tu smějem Zahustelovi, Radakovičovi a Štětinovi co tam vymyslí Pak tam Kanga dá naprosto luxusní pas nebo gol a je potěšeno i to sportovní blaho, pak koukneš na SKS jak tam Hušbauer zbombí šibenici z přímáku, Boleslav která prohrává 50 minut a vůbec neví jak otočit, pošlou tam Komličenka a ten to za 10 minut totálně zbombí pro Bolku. Prostě nesmíš tu nefotbalovost nechat aby tě nasrala. To by jsi u takového přeboru si musel vypíchat oči a přitom to jsou nejlepší zápasy co můžeš vidět. Jako neříkám že se nerad kouknu na Serii A, Bundesligu, PL kde je to fakt pastva pro oči ty přesné přihrávky atd ale na českou ligu prostě nedám dopustit Jinak ty přestupy velký ti dá i kolektivní výkon. Slavia na evropské scéně předvádí kolektivní výkon, nespoléhá tolik na individuality a podívej jak se o naše hráče perou zahraniční kluby. Takhle to má i Liberec, hrajou sice takovej rugby fotbal na pokraji surovosti ale podívej kolik skvělých fotbalistů poslali do světa třeba jeden z nich třeba i tvůj oblíbenec Gebre

Reagovat
Pablos

Tak ale srovnávat BL s naší ligou v jakémkoliv kontextu mi přijde moc, to se nezlob.

Reagovat
KingMaster13

Jako nikdy nebudeme Bundesliga, proto ti naši hráči vždy budou rádi chodit do těch top 5 lig aby si zahráli v lize kde i sestupující tým má kvalitu jako třeba 5. tým v naší lize. Nicméně neznamená to že je to vysloveně pro nás špatně, ta liga by měla zůstat taková jaká je. Jediné co bych ocenil kdyby sem začali chodit víc kvalitní supertalenti co se budou prodávat třeba za těch 20 milionů eur pravidelně.

Reagovat
Pablos

Mě jediné víc na tom štve ten vývoj mladých českých hráčů, že jsou moc vychovávané na tu naší právě ligu místo, aby byli vychovávany v nějakém trendu moderním.

Reagovat
KingMaster13

To mě taky štve že se tu nedává šance mladým moc. Zase když už tu někdo prorazí tak je to fakt ale pak top hráč (Kadeřábek, Schick, Barák, Darida, Souček)

Reagovat
Uwe háže buly

jaký mladý Kozák, ten co za ně hrával? ten jejich oblíbenec ?

Reagovat
Euphael

Jeisi kriste Uz jste nekdo videl vetsi patolizalstvi, nez to co predvadi Bergman?

Reagovat
HorajzmAmmann

podle sportu Barošel láká Zlín a Olomouc. Wtf?

Reagovat
Euphael

Jestli to je pravda, tak to musel Baros vyjadrit nespokojenost s vytizenim a agent se musel poohlednout po moznostech. Neni mozne, ze by se jinak nahodou z cista jasna zajimaly dva kluby.

Ale spis je to picovina, Zlin dneska privedl dalsiho utocnika z Vltavinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš to vypadá na zaplacenou titulku, aby se jeblo do Baníku.

Nicméně není žádným tajemstvím, že Bary má naše trenérské duo kdesi v prdeli, hlavně Someberka. To už je od zimy, kdy měl proběhnout první puč v kabině v FCB, aby byli vyhozeni nežádoucí, leč MB s Lastym ještě v zimě na klubu udělali pořádek.

A jsme zase u toho, proč většina nenávidí ty mrdky, co trénují Baník a zbytek se hrozně diví...

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Hora, ty vole No nic, In Trpiš we trust

Reagovat
KingMaster13

Ještě ulovit něco z Liberce a můžeme se připravovat na jarní fázi Champions league

Reagovat
Frick

OT - Mnohými milovaný brněnský SD přenosák by měl v neděli vyrobit poslední přímý přenos (pak upgrade na HD). Z MČR v bechvolejbale. Inu, to se hodí. SD bylo na beach skvělé, protože člověk se nemohl tolik rozptylovat pohledem na polonahý baby.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele lidi já dám jinej příklad s fotbalem to sice nesouvisí, ani s klubama, ale jen tak pro zajímavost kam to směřuje. Já dost sleduji ragby a tam jsou cizinci na dením pořádku jak v klubech tak v různých reprezentacích. Nejvíc sleduji japonsko od roku 2007 no a proč to píšu. Včera jejich trenér z nového zélandu ohlásil nominaci na Ms no a je tam 31 hráčů a z toho 15 cizinců což je naprosto šílený počet i na ragby a nejvíc v japonské historii. No a teď k jádru pudla já jsem jim to napsal na socialní sítě a to jste měli vidět tu odezvu normálně jsem tam byl ukamenován, zahrabán do hlíny, a predevším sprostě urážen jako co si dovoluji kritizovat cizince vždyť oni krváci za japonsko. Chápete já jsem jim chtěl jenom sdělit, že mají i vlastní dobré hráče (jap ligu sleduji tak vím) a není tedy důvod povolávat tolik cizinců. V jednoduchosti jsem chtěl aby za japonsko hráli lidé co se tam narodili a mají vztah. Nechápu co jim tam dávají do jídla, ale jejich reakce byla prostě naprosto směšná a to si řeknete japonsko nacionalisté tak to už také neplatí. Je to všechno postavené na hlavu, clověk dostane málem přes hubu jenom proto ze chce aby za narodní tým hráli hlavne domácí hráči. A to máte podobné i s fotbalem já nejsem primárně proti cizincum, ale musí bejt vidět práce s vlastníma odchovancema a hlavně identita at už s klubem nebo s repre. Ta dnešní doba mě už nebaví podle některých lidí bejt vlastenec je prašiví a musíme vítat imigranty s otevřenou náručí alespoň tak mě to bylo sděleno tam u jap rugby. Tak se nezlobte že to sem píšu a nějak se nevyjadřuji k tématu tak nějak mě ta jejich nenávist vzala, protože jsem myslel, že tam najdu uznání. Svět jde fakt asi do řitě žadný hodnoty na kterých jsem byl vychovanej asi už neplatí a blbej jsem asi já. Ješte jednou se omlouvám, ale musel jsem to ze sebe dostat. Jinak článek dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

Repre mely smysl v dobe zelezne opony atd, dneska v dobe globalizace je to prezitek. Nerikam aby se svet poustel do opacneho polu, tj vitat migranty, ale jestli je soused spanel nebo cech je mi uplne jedno. Repre jsem prestal sledovat davno a vubec me nezajima, jestli za nas hraje Krejci nebo Nguyen. Smysl ma klubovy fotbal a prosazeni se Cechu v zahranici, to beru

Reagovat
Euphael

A ty jsi jaka vyvojova faze masopusta?

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
xhejl

A pak že snowflakes jsou ti druzí že Prosimte kdo ti rika, ze vlastenectvi je prasivi a musis vitat migranty s otevrenou naruci? Konkretní priklady. Protoze nic takovyho se v CR proste nedeje.

Jinak dost pochybju, ze historka o tom, jak jsi psal na socialni site je pravdiva, ale i kdyby, tak co z toho plyne? Japonci evidentne ty lidi prijali za svy a jsou radi, ze chteji reprezentovat Japonsko - vetsina jich tam delsi dobu zila, zije, evidentně ma k ty zemi nejaky vztah. A ted je tam prijde nejaky jouda z CR kritizovat...

Takhle rigidne pojatej nacionalismus ciste postavenej na nejakejch hanicich statu nechapu. Ja jsem vlastenec v tom smyslu, ze moje vlast jsou mista, ke kterym jsem si vytvoril nejaky vztah - kde jsem se narodil, kde jsem vyrostl a kde jde zil. Ne nutne cela CR. Ale taky by me ani nenapadlo to nekomu vnucovat.

Reagovat
Blasphemer

Docela si to trefil...asi budeš blbej, no.

Reagovat
John Obi Mikel

Nejde o věk, nejde o národnost, nejde o jméno. Záleží čistě jen a jen na kvalitě a výkonech. Nechápu proč se to tolik řeší.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože i když hodně lidí si myslí opak, tak jsme stále zaostalá země, která místo práce na nějakém progresu řeší píč*viny. Už jen to, že jsou u nás za “experty” považováni Vízek, Švancara a další xenofobní burani o něčem svědčí. Progresivita nula, jsme zaseknutí furt na tom samym s hlavou strčenou v prdeli, zatímco nedávno diskutovaná Belgie nám utíká mílovými kroky...

Reagovat
smazaný uživatel

"Černoušek patří do útoku." Na tuhle piškuntálii jen tak nezapomenu. A náš jediný sportovní deník dává Vízkovi pořád velký prostor v názorech a je prezentován jako odborník. A to zdaleka ještě není nejhorší. Ale my Češi máme buranství a nedostatek přehledu asi už v krvi.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
cristiano.K.

Já bych měl radši v týmu Matouška se Sykorou než Olajenku s Balutou. Tohle je přesně ten případ k porovnání, kdy za dva roky může byt vše jinak. Zatímco díky hostování Matoušek časem bude táhnout Slavii, tak Baluta bude hrát III. rumunskou.

Přitom kdyby bylo na mě, tak už pro tuhle sezonu si radši ponechám "jablonečáky". vize je taková, že Stanciem se má prubudit Baluta a být zároven Nickovi pomocnou rukou.

Jinak obecně platí, kdo přivede černocha na stopera, tak málokdy prodělá.

Reagovat
Puskas

Nejlepší cizinec u nás - Ašanin.

Nejslavnější - Binić.

A první, pokud se nepletu Mwitwa.

Reagovat
smazaný uživatel

První byl Steve Trittschuh, můj dodnes přítel, poté Timy Mwitwa a Bokij v Olomouci, následoval Binič, Tatarčuk a další. Jinak souhlas, nejlepší Ašanin, nejslavnější Binič,

Reagovat
Puskas

Na toho jsem úplně zapomněl, Bokije vím, trochu jsem váhal, zda nebyl dříve než Mwitwa.

Reagovat
smazaný uživatel

oni přišli tak nějak těsně po sobě, Steve asi o dva měsíce hned po MS v Itálii a Bokij těsně po nich, tam byl rozdíl v podstatě jen v tom že Steve se zalíbil Spartě na MS v zápase proti nám kde ho doporučil Ježek který právě Spartu vedl a navíc sám si dost hráčů skautoval jako trenér

Reagovat
Puskas

Vypadl mi z hlavy, ale úplně ho teď vidím před sebou.

Reagovat
smazaný uživatel

Když teda berete i Československo, tak první byl určitě někdo před válkou.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Ani ten ne. Maďar Schaffer nebo jak se psal, byl dříve určitě, ale nejspíše ještě někdo před ním.

Reagovat
smazaný uživatel

https://cs.wikipedia.org/wiki/Johny_Dick ale to se už těžko počítá protože liga byla jinak a on byl trenér

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jako s Ronaldem a Messim. Nemít jeden druhého, nedokáží to, co dokázali. Když k nám přijde Stanciu nebo Kanga aod. hráči, nebudou podávat až takové výkony, když budou jedinými u nás a mezi dalšími týmy bude propast.

Reagovat
nani92

Cudzinec je záruka úspechu EL, čím viac cudzincov, tým väčšie úspechy

Reagovat
smazaný uživatel

neřekl bych takový AC Milán nebo Olympique Marseille vyhrávali ligu mistrů ještě v době kdy sice cizinci měli u nich velký podíl, ale byla to doba kdy platilo pravidlo maximálně 3 na hřišti v zápase

Reagovat
Hokaido

Asi nejtoxičtejší diskuze na EF za poslední roky, někteří dementi tady by si měli občas zajet i dál než na Šumavu.

Reagovat
Blasphemer

urbise připravil nějakej cizinec z východu o lukrativní místo ve fabrice? Nebo pro to máte nějaký jiný vysvětlení?

Reagovat
Pablos

Legenda praví, že měl neskutečnou chuť na knedlo zelo vepřo, ale doma přitom jen čínská polívka v pytlíku ...od té doby je prý zahořklý a zádumčivý.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Losinho

kdyby přišel a postupně si tady vybudoval kariéru, tak OK, ale ten zkurvenej Ukrajinec určitě hned začal na vrcholu.. třeba jako vedoucí výroby

Reagovat
Posledni Kovboj

kurva, jdu pozde

Reagovat
Losinho

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
cr7sux

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Posledni Kovboj

treba mu jeden dela vedouciho vyroby

Reagovat
smazaný uživatel

V článku se zmiňuje Izrael jako země, kde je ještě méně fotbalistů z ciziny než u nás. Nesmí se zapomínat na fakt, že izraelská liga má na cizince kvoty. Bylo 5, teď už myslím třetím rokem 6.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky, to jsem nevěděl. Nicméně tím spíše je naše liga extrém...

Reagovat
Spalovač šancí

Otázka není, kolik cizinců, ale kolik odchovanců. Bude-li celý tým z cizinců, ale půlka budou odchovanci, je to úplně OK

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, souhlas. To rozdělení na odchovance a jiné tuzemské hráče je asi důležité.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele