TO ON NÁS PORAZIL! HOOIJDONK!

15.09.2004, 17:55
Aktuality
Jedni se s reprezentací loučí. Důvody, které uvádějí, jsou různé. Únava, zranění, věk. Jiní by nejraději oblékali dres své vlasti až do fotbalového důchodu. Mezi ně patří reprezentant Nizozemska Pierre van Hooijdonk, hráč, který nám dal oba góly v prvním zápase kvalifikace o postup na MS 2006. V jeho případě věk nerozhoduje. V listopadu mu bude 35 let.



Marco van Basten byl donucen postavit zcela nový reprezentační tým. Času bylo málo a soupeř naháněl strach a hrůzu. Česká republika! Tři zápasy za posledních 18 měsíců a žádné vítězství. Nizozemsko muselo konečně zabrat a porazit svěřence Karla Brücknera. Fanoušci chtěli zapomenout na remízu s příchutí porážky, na potupnou prohru v odvetě, která jim oddálila postup na EURO 2004, na prohru v Portugalsku, v utkání, které bylo zcela jistě ozdobou celého turnaje. Karty byly rozdány a Brückner měl "prázdné ruce". Van Basten dostal eso. A to eso bylo barvy oranžové a mělo jméno Pierre van Hooijdonk! Dirk Kuijt a Rafael van der Vaart předvedli pěknou akci, míč se dostal k volnému Van Hooijdonkovi, 1:0! Bolf váhá a Van Hooijdonk je v pravou chvíli na pravém místě, 2:0!

Za trenérů Guuse Hiddinka, Louise van Gaala a Dicka Advocaata byl věčným náhradníkem. Povolán ke 43 reprezentačním zápasům, jen ve třech případech vyběhl na zelený trávník jako hráč základní jedenáctky. "Podle mne si zasloužil hrát od první minuty. Na trénincích patřil mezi nejlepší, prokázal zcela jasně své kvality," říká ale van Basten.

"Opravdu jsem nebyl příliš často v základní jedenáctce. O to krásnější je pocit, když dokážeš vrátit důvěru, kterou měl trenér van Basten. Pro tým bylo toto vítězství velice důležité, porazili jsme favorita skupiny, byl to perfektní start a já dal dvě branky. Jsem osobně velice spokojen."

V týmu Nizozemců došlo k mnoha změnám, vše nasvědčovalo tomu, že to bude noc mladých a "domácích". Opak byl pravdou. Nizozemsko mělo dvě hvězdy, veterány a "cizince"! Fantastické zákroky Edwina van der Sara z anglického Fulhamu a dvě branky "Turka" van Hooijdonka z Fenerbahce rozhodly o zisku tří bodů pro oranjes. Oba jsou z odcházející generace nizozemské reprezentace, van der Sar je přesně o 11 měsíců mladší...

"V zápase s Českem při nás chvílemi stálo i štěstí, ale celek, který vyvine takový tlak a hraje tak agresivně, jako tomu bylo v našem případě, si trochu té štěstěny zaslouží. V brance jsme měli vynikajícího gólmana, který nás párkrát podržel a 'anglický' souboj s Petrem Čechem jasně vyhrál na body! Stali jsme se opravdovým nebezpečím pro naše soupeře, ale zdaleka není rozhodnuto. Čeká nás odveta a také velice nebezpečné Rumunsko," zhodnotil Van Hooijdonk vstup své země do kvalifikace.

A tak se tedy této dvojici podařilo dokázat, že zdaleka nepatří do historie fotbalu, naopak je jeho přítomností. Po reprezentačním odchodu bratrů De Boerů, Marca Overmarse, Jaapa Stama, Michaela Reizigera..., mnozí tvrdili, že tato generace nizozemských fotbalistů již nemá co odevzdat, rozhodnutí Van Hooijdonka a van der Sara pokračovat vyvolalo mnohdy kroucení hlavou a nepochopení. Ale po zápase s Českem je jasné, že Pierre Van Hooijdonk, hráč, který oblékal dres Feyenoordu, Benfiky, Nottinghamu a Celtiku, bude rozdávat radost na jedné straně a smutek na straně druhé ještě hodně dlouho. Jak on sám říká: "Je pro mne stále obrovskou ctí být povolán reprezentovat mou vlast. V žádném případě se nehodlám vzdát této cti!" Liga mistrů je další příležitostí ukázat světu, co umí za kouzla s míčem. V dresu Nizozemska dal "českému" Čechovi dva góly. Kolik jich dá "sparťanskému" Blažkovi v dresu Fenerbahce?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele