Tipy Davida Svobody

14.11.2008, 10:47
Tipy a analýzy
V dalším díle Tipovačky se představí moderní pětibojař David Svoboda, jehož v Pekingu zřejmě připravil o olympijskou medaili neposlušný kůň. A barvy EuroFotbalu bude hájit druhý vítěz tříkolové soutěže čtenářů s nickem "Mrakoplash". Samozřejmě startuje také nanovo tipovačka čtenářů.



ATLÉTIKO MADRID - LA CORUŇA
DAVID SVOBODA: Myslím si, že vyhrají domácí, neboť jim tento zápas vystřílí Aguero. Dalším rozhodujícím faktorem bude domácí prostředí.
Tip: 1
Mrakoplash: Atlético, ač hraje v Lize mistrů dobře a má skoro zajištěný postup do vyřazovacích bojů, tak v lize poněkud tápe a po deseti kolech má na čelo už poměrně velkou ztrátu. Deportivo La Coruña naproti tomu hraje letos poměrně opatrný fotbal se zabezpečenou obranou a po Espanyolu bude určitě bojovat o skalp dalšího velkého klubu, ale na stadionu Vincenta Calderóna prohraje s domácími Los Colchoneros o víc než o gól.
Tip: 1
GETAFE - FC SEVILLA
DAVID SVOBODA: Tady věřím, že vyhrají hosté. V zápase, ve kterém domácí narazí na jednoho z aspirantů na titul či alespoň na pohárové příčky, zvítězí větší zkušenosti Sevilly, neboť by při případné prohře již ztrácela 8 bodů na vedoucí tým.
Tip: 2
Mrakoplash: Getafe se po skvělém začátku pomalu zatahuje do středu tabulky a Sevilla, jak už je poslední léta tradicí, bojuje o příčky zajištující Ligu mistrů. Zde bych to viděl na remízu, snad i bezgólovou.
Tip: 0
AS ŘÍM - LAZIO ŘÍM
DAVID SVOBODA: Tento derby zápas skončí remízou. Jak se říká, že derby nemá favorita, tak zde Lazio nevyhraje. Je to boj o Řím a ani jednomu nebude souzeno získat tři body.
Tip: 0
Mrakoplash: Á, tak na Olympijském stadiónu v Římě zase jednou propukne peklo v čele s radikálními příznivci obou týmu. Snad se zápas dohraje. V italské lize nemám vyloženě mně sympatický tým. Pohled na tabulku je z pohledu těchto dvou týmů téměř zrcadlovým obrazem tabulky minulého roku, ale derby je derby (a tohle Derby della Capitale je téměř stejně populární jako glasgowské). A tak by mohli Tottiho Římané zatroubit k vytouženému vítězství a vyhrát.
Tip: 1
HERTHA - HAMBURG
DAVID SVOBODA: V souboji dvou výborných Čechů se štěstíčko spíše přikloní na stranu domácích a k Jaroslavu Drobnému. Pro mě nyní hraje roli nevyzpytatelná forma hostů a některé výhry se štěstím či nakloněním rozhodčích. Zde na ně však čeká kvalitní soupeř. Tip: 1
Mrakoplash: V nedalekém Německu se o víkendu odehraje souboj o vysoké postavení v tabulce. A Čechy (i nás Moraváky) může těšit, že s českou účastí. Ale více budu držet palce Jardovi Drobnému, aby vychytal střelce Hamburku. Zde to vidím rovněž na remízu, navíc Hertha v domácím prostředí, když chce, tak umí obrat o body kohokoliv. Tip: 0
LEVERKUSEN - SCHALKE 04
DAVID SVOBODA: Tento šlágr skončí remízou, neboť výhra domácích by pro hosty znamenala již velkou bodovou propast v boji o titul. V případě prohry Schalke by pro ně asi skončil boj o titul a bojoval by již jen o pohárové příčky, což nebude chtít připustit.
Tip: 0
Mrakoplash: Jednoznačný šlágr německého víkendu a pro mě nejatraktivnější fotbalový zápas soboty vůbec. Zde jsem na pochybách o vítězi, ale budu fandit Leverkusenu pro jeho mladý tým a útočnou hru, ale hlavně pro Míšu Kadlece, protože je to bratranec kamarádky, tudíž je to jediný fotbalista, kterého mám podepsaného. A ohledně výsledku: určitě fotbal s mnoha góly a výsledkem s těsným rozdílem 2:2 nebo 3:2.
Tip: 10
HULL CITY - MANCHESTER CITY
DAVID SVOBODA: Největší překvapení anglické ligy, nováček z Hullu, nepotvrdí svoji výbornou formu a ztratí doma všechny body s ambiciózním týmem z Manchesteru, jež chce do pohárové Evropy. Manchesteru se vyplatil příchod útočníka Robina, který tam má pomoct a i zde si myslím, že výraznou měrou k výhře přispěje.
Tip: 2
Mrakoplash: Souboj dvou mediálních hitů letošní sezony (i když každého z jiného důvodu). Mediální masáž kolem Citizens opadla, tak snad bude mít Velšan Mark Hughes čas a trpělivost majitelů vytvořit z Manchestru City fungující úspěšný tým i bez Ronaldů a jiných superhvězd. Ale bez vyloučeného Richarda Dunna to bude mít obrana hodně těžké. A Hullu, ač mu přeji, se nemůže dařit pořád a myslím, že by mohla přijít jeho překvapivá porážka na jeho vlastním stadiónu.
Tip: 2
BOHEMIANS - SPARTA
DAVID SVOBODA: Tento zápas je docela oříšek. Sparta hraje velmi slabě a v podobě Bohemky najde velmi bojovně naladěného soupeře, jež bude chtít sebrat všechny tři body a vrátit soupeři vyřazení z Poháru ČMFS. Ale zápas skončí bez branek, neboť oba soupeři se celkem trápí v koncovce. Mým tajným přáním je vítězství Bohemky - vyrůstal jsem v "ďolíčku" a navíc prvním oddílem, ve kterém jsem začínal závodně plavat, byla právě ona Bohemka a já jsem jejím fanouškem...
Tip: 0
Mrakoplash: Zde by viděl asi nejjasnější tip z mých odhadů. Sparta se kromě prohry s Baníkem herně zvedá a proti Střížkovu by to neměl být zas tak veliký problém.
Tip: 2
PLZEŇ - MLADÁ BOLESLAV
DAVID SVOBODA: Mladá Boleslav nyní má slabší závěr podzimu a po porážce doma s Ostravou prohrají i ve Štruncových Sadech s nyní velmi dobře hrající Plzni, která se zvedla příchodem zkušeného stratéga Vrby.
Tip: 1
Mrakoplash: Domácí Viktorka proti dobře šlapající Mladé Boleslavi zabere a předvede svůj typický domácí fotbal. Má na to dobré kreativní hráče a Boleslav obere o dva body. Tip: 0


Startuje další cyklus čtenářské tipovačky, to znamená opět od nuly. Tato soutěž má tři kola, výsledky z nich se poté sečtou a celkový vítěz dostane šanci hájit barvy EuroFotbalu proti některé z osobností. Pravidla jsou jednoduchá. Do uzávěrky, která v tomto kole je v sobotu 15.11. v 15:30 (v čase začátku prvního tipovaného zápasu) zde zadejte své tipy na jednotlivé zápasy. Hodnocení tipů poté bude stejné, jako v případě redaktora a osobnosti - za správný "ostrý" tip (tedy 1, 0 nebo 2) je jeden bod, za správný dvojtip (10 nebo 02) je půl bodu. Po víkendu tipy od všech čtenářů vyhodnotíme a společně s výsledky souboje redaktora s osobností zveřejníme také průběžnou tabulku čtenářské soutěže.

Zde tedy u každého zápasu zvolte svůj tip a poté klikněte na tlačítko "uložit tipy".

Autor: David Křížka

Komentáře (129)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Typ Davida Svobody

Reagovat
smazaný uživatel

Tip

Reagovat
alegre

No a jestli se nepletu, tak po prvnim dnu vede Svoboda 2:1/2...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Tak a "typ" Svoboda hladce vyhral! To byly "tipy" co "wobr z Londyna"?!

Reagovat
madridcan

no snad to tentokrat budu aspon 2 body

Reagovat
smazaný uživatel

Vyrůstal na Ďolíčku a fandí Střížkovu?? To je mi fanoušek... V tom případě začnu fandit i Spartě Rotterdam, abych byl správnej sparťan

Reagovat
georgeo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
Maverick 65

jj nechápu tohle....je rozdíl jak svin

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem na Střížkově vyrůstal a hrál až do konce dorostu.

Reagovat
Shevchenko

A fandí Spartě, to je mi fanoušek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

natipoval jsem 6x2 a 2x1

Reagovat
stas87

hull-mc 2

plzen-bolka 1

strizkov-sparta 2

bayer-s04 1

hertha-hsv 02

getafe-sevilla 10

atletico-la coruna 0

as-lazio 0

ak ziskam aspon 4 body budem max spokojny

Reagovat
smazaný uživatel

vyhull - mancity 2

pilsner urquell-bolka 2

bohemia chips-sparta 2

bayer-šalke 1

herta-hambac 2

getafe-sevíja 2

atletico-deportivo 1

AS Romy-Lasijo 2

4 body a budu spokojeny

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda se teda moc neorientuje Getafe jako nováček a s tou Bohemkou nemá ani páru,že to není ta 1905.

Reagovat
smazaný uživatel

Hull City - Manchester City 02

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 10

Bohemians Praha - Sparta Praha 2

Bayer Leverkusen - Schalke 04 10

Hertha BSC - Hamburger SV 10

Getafe CF - Sevilla FC 2

Atlético Madrid - Deportivo La Coruña 1

AS Řím - SS Lazio 1

Reagovat
smazaný uživatel

1x 1

3x 2

4x 0

Reagovat
fantomas

3x 1

3x 0

2x 2

Reagovat
smazaný uživatel

4* 1

1* 0

3* 2

Reagovat
smazaný uživatel

2x1

4x0

2x2

Reagovat
Shevchenko

3x1

2x0

3x3

Reagovat
smazaný uživatel

1x2=2

2x2=4

3x2=6

4x2=8

Já to umím i s výsledkem, heč.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za jedno kolo 20 bodů....To já dam samy dvojky, a uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda mě dostal s tou Bohemkou

Označuje se za fanouška a ani neví, že hrají druhou ligu....

Reagovat
smazaný uživatel

To jo.

Reagovat
smazaný uživatel

do toho ... prapor mistra Terryho zvítězí ..až na ten hamburg teda.. ten vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný Mrakoplašův komentář.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se mi líbí, moc pěkně to vše vystihl

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji. A hlavně díky redakci za pěkný výběr napínavých zápasů, a hlavně, že s Davidem Svobodou máme pouze dva zápasy stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli to David Svoboda trefil tak jako tu Bohemku, gratuluji k vítězství.

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta se kromě prohry s Baníkem herně zvedá a proti Střížkovu by to neměl být zas tak veliký problém.

Reagovat
smazaný uživatel

docela blbý zápasy na tipování chválim EF za výběr

Reagovat
božský John

tak jsem zkusil překvapení:

Hull-ManCity 1

Plzeň-Bolka 0

Dropa Střížkov-Sparta 2

Leve- Schalke 1

Hertha-HSV1

Getafe-Sevilla 1

Atletico-Depor 1

AS-Lazio 2

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda asi neví, že tohle neni pravá Bohemka

Reagovat
smazaný uživatel

Všetko remízy a Sparta dvojka. A máte plný počet bodov.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak to prave,ze vubec.. remiza nebude samy 2a 1

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda, fanoušek "Bohemky".

Reagovat
irik

Mým tajným přáním je vítězství Bohemky - vyrůstal jsem v "ďolíčku" a navíc prvním oddílem, ve kterém jsem začínal závodně plavat, byla právě ona Bohemka a já jsem jejím fanouškem... -

Tyhle idioty vážně nikdy nepochopim

Reagovat
smazaný uživatel

Každý není takový odborník na fotbal...

Reagovat
irik

Odborník neodborník než tipuju na web, tak si alespoň zjistím na koho to vlastně tipuju, ne snad...?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud nemá ani zdání o tom, že existuje ještě nějaká jiná Bohemka, tak co si měl, probůh, zjišťovat? Podobně jako by zjišťoval, zda ještě existuje Slavia apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak treba tu bude tipovat pristi rok az bude hrat: Bohemka - Bohemka a schvalne co o ktery napise

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo vtipné.

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

Jaké idioty prosímtě ? Proč toho člověka, kterého zřejmě ani osobně neznáš urážíš ? Život se pro většinu z nás neskládá z fotbalových znalostí, pokud tedy nejsi redaktor magazínu o fotbale nebo třeba komentátor fotbalových utkání. jinak mrakplash , až na tu Spartu

Reagovat
smazaný uživatel

*mrakoplash

Reagovat
irik

Pro mě je každý kdo mele o něčem o čem očividně nic neví idiot...ať třeba hází oštěpem jak chce, samozřejmě ho neznám a nemůžu hodnotit jaký je to člověk, nicméně vypustí-li někdo z huby tohle, tak co si mám myslet? Mimoto chtít po mě někdo ať tipuju na web a nic o fotbale nevím, zjistím si předem aspoň kdo to v tý gambrinus lize hraje za týmy ... nechci toho člověka hodnotit, ale tohle je vážně na blití

Reagovat
smazaný uživatel

To si taky řádný idiot, první si zjisti, jaký je rozdíl mezi pětibojem a tím xbojem, který chodí v televizi... Moderní pětiboj se skládá ze střelby, šermu, jezdectví, plavání a běhu...

Reagovat
smazaný uživatel

S Bohemkou se nás dneska pobaví tisíce...

Reagovat
smazaný uživatel

Pan Svoboda se se svým přehledem může zahrabat to "ďolíčku".

Reagovat
smazaný uživatel

atletico -la coruna 1

getafe -sevilla 1

as rim-lazio 0

hertha - hamburg 0

leverkusen -schalke 1

hull-man.city 1

bohemians -sparta 0

plzen-mlada boleslav 0

Reagovat
fantomas

Mrakoplashi...dovolil bych si nesouhlasit. Dunne se zdá být letos spíš škodnou v obraně ManCity, než že by ji nějak výrazně tmelil. Absence jeho neskutečných chyb by mohla naopak Citizens prospět.

Reagovat
smazaný uživatel

Dunne je letos špatný pravda...

Reagovat
smazaný uživatel

No, je pravda, že letos na fotbal nemám tolik času jak jsem mívával, a když tak, tak jsem Citizens viděl hrát letošní sezonu dvakrát-třikrát. Asi máš pravdu ohledně Dunna, ale já si ho pamatuju jako dobrého fotbalistu, který nevypustí žádný souboj a jde na plno do všeho. A vždy byl pilíř v obraně. No, škoda pro Manchester.

A já bych se tady vůbec nesmál nebo kritizoval tu banálnost u tipu na Bohemku u Davida Svobody. Vždyt ten chlap musí být poslední dobou neustále ve fofru, v zahraničí a hlavě ohledně sportu měl plnou olympiády a ne fotbalu.

Stejně je tam uvedeno pouze"Bohemians" a přece Bohemians 1905 v lize minulý rok ještě byli, tak prostě nemá čerstvé informace a spletl se. Jinak je náhodou dobře, že na ty tipy odpověděl, určitě by bylo moc sportovců či celebrit co by se vykašlalo udělat si čas na nějaké tipování...

Reagovat
fantomas

Já ho tak taky pamatuju, dokonce sem se radoval, když ho chtěl Arsenal. Vloni sice sem tam zmatkoval, ale furt patřil k nadpruměru mezi stopery. Ted je ale ještě polovičatější.

Reagovat
smazaný uživatel

Hull City - Manchester City-2

(Anglie - Premier League)

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav-0

(Česko - Gambrinus liga)

Bohemians Praha - Sparta Praha-2

(Česko - Gambrinus liga)

Bayer Leverkusen - Schalke 04-0

(Německo - 1. Bundesliga)

Hertha BSC - Hamburger SV-0

(Německo - 1. Bundesliga)

Getafe CF - Sevilla FC-2

(Španělsko - Primera División)

Atlético Madrid - Deportivo La Coruña-0

(Španělsko - Primera División)

AS Řím - SS Lazio-1

(Itálie - Serie A)

Reagovat
smazaný uživatel

To jsme bez tebe nvěděli ;)

Reagovat
božský John

Tak 2 zápasy(Leve-Schalke,Hertha-HSV) 2 body:)

Reagovat
hawk

jj taky

Reagovat
božský John

Zatim jsem i spokojenej s průběhem zápasu v Plzni...mam 0 ,ale jsem rád,že vede Plzeň,protože Bolka góla určo dá...

Reagovat
One-Real

Áááá, tak asi už ne, ale pro mne každopadně, jen dobře, měl jsem na Plzěn a už mám 3 body...

Reagovat
božský John

Hm tak nic...Bolka nič moč teda

Reagovat
Staenly10

Já měl taky na Plzeň

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky to začíná, na oba zápasy jsem měl 0. ...

Reagovat
stas87

tak ja som mal plzen aj leverkusen ale zkazil to hamburg a to som tam mal este 02...

Reagovat
Tomanatura

Po 3 zápasech 2 body

Reagovat
božský John

taky taky...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tutovky vyšly všechny 3, teď záleží jak vyjde ten zbytek

Reagovat
Radin

Já tu Herthu nemám tak rád,zase sem měl remízu a zase vyhráli :-(.Boleslav bez komentáře raději .Bayer

Reagovat
Arne

To je ale tvůj problém, že o ní nic nevíš a proto na ní nikdy nevsadíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Me schopnosti se opet projeveli, 3 zapasy = 0 bodu :D

Reagovat
fantomas

No zatim mi vyšel jen Hull a Leverkusen.

Reagovat
smazaný uživatel

Tyyo, ja zatim 3,5...

Reagovat
smazaný uživatel

Hull mi nevyšel, musel jsem dát jedničku, Bohemka mi vyšla, musel jsem dát jedničku, dohromady zatím 5 bodů, taky jsem netrefil Sevillu.

Reagovat
One-Real

Jak jsi AS-Lazio?

Reagovat
smazaný uživatel

Já nasypal samý jedničky. Škoda Hullu, čekal jsem, že už se chytnou. Vyloženě jsem prokoučoval Sevillu, tam to byla jen čirá spekulace.

Reagovat
One-Real

Já mám blbě zatím jen Sevillu to nepochopím proč jsem dal 0, a ještě mám blbě Střížkov, slepě jsem věřil Spartě...

Reagovat
$dolar$

Mam taky 5, nevysla mi remiza na zizkove a Hertha

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká remíza na Žižkově?

Reagovat
$dolar$

Premyslej

Reagovat
smazaný uživatel

Není Bohemka jako Bohemka a není Viktorka jako Viktorka.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
fantomas

Jo tak ne, vyšlo mi ještě celý Španělsko, takže 4 body.

Reagovat
božský John

3 body..slepě jsem věřil Spartě,Getafe,remíze v Plzni a Hullu

Reagovat
smazaný uživatel

No tak ta remíza v Hullu zas až tak slepá nebyla

Reagovat
božský John

Ne,já to špatně napsal,já věřil Hullu,né remíze

Reagovat
Staenly10

Zatim 4,5 bodu,spokojenost

Reagovat
smazaný uživatel

5bodu celkom good

Reagovat
smazaný uživatel

6bodu:)fajne ja

Reagovat
božský John

to seš teda cápek..já mam půlku

Reagovat
smazaný uživatel

no taky sem docela prekvapenej:)

Reagovat
božský John

Já s tim svym nai zas tak ne...1 na Hull, 2 na Lazio.,..trosicku sem zkusil prekvapka...a nic...

Reagovat
smazaný uživatel

no ja sem netrefil Spartu to sem tipoval remku!!!a este sem netrefil Getafe : Sevilla 1 !!:)jinak fsechno oukey:)ale sem fakt prekvapenej vzdycky sem mel treba 2body:)tak snad tedka to pude nahoru

Reagovat
božský John

No ja byl v poslednim in. tipovacky 3. celk. 13. ale ted ty 3 body..jinak Spartu jsem mel 2 a Getafe stejne...

Reagovat
smazaný uživatel

No tak treba se este rozjedes

Reagovat
božský John

To jo ale dik a ja Ti taky preju hodne bodu do dalsich kol

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo díky ja uz du chrapat,tak zase nekdy pokecame :)zdarec

Reagovat
božský John

Já taky měj se čau čau...

Reagovat
$dolar$

A ja vam to nepreju , chci byt nejlepsi

Reagovat
božský John

komu to cpeš?

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Taky 6. Nevysla mi jen šeská liga

Reagovat
smazaný uživatel

tak nakonec 5

Reagovat
$dolar$

Hm tak zustanu na 5 bodech, tipnul jsem remizu v bitve o Rim

Reagovat
Counter

Taky 5 - pro začátek to jde

Reagovat
Staenly10

tak 5,5. Krása

Reagovat
Counter

Ale musím se zasmát posměváčkům D. Svobody - vždyť docela přesvědčivě vyhrál

Reagovat
fantomas

Krásných 5 bodíků.

Reagovat
smazaný uživatel

Jízda za obhajobou započala, 6 bodíků je doma.

Reagovat
božský John

co ti nevyšlo?...

Reagovat
smazaný uživatel

Bohemka(2) a Hull(1)

Reagovat
PJ

Ja mam taky 6, nevysla mi Sparta a Sevilla

Reagovat
Staenly10

Šlapu ti na paty

Reagovat
smazaný uživatel

Hej ja uplne stejny chyby jak ty:)Jinak vam preju dobrou noc

Reagovat
smazaný uživatel

Á to bude boj.

Reagovat
-Kopy-

Nechapu, ja jen dva...

Reagovat
Staenly10

Krásných 5,5 bodíku.

Reagovat
Radin

4 body nic neřeší a to sem trefil Hull :-(

Reagovat
smazaný uživatel

taky 4

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se počítají ty body?

Reagovat
smazaný uživatel

Jeslis trefil remizu nebo vyhru cistou tak to je 1bod,jestli si dal neprohru a vyslo tito tak to mas za pul bodu

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji Tak to mám 5bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

klobouk dolejc

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý den, rád bych se všem omluvil za svůj omyl ohledně Bohemians. Mám za sebou operaci kolene a svoje tipy jsem dával dohromady ještě v nemocnici asi hodinu potom, co jsem se probral z narkózy - byl jsem ještě trochu mimo . Zdravím! David Svoboda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele