The Guardian: Křetínský se může stát majoritním vlastníkem West Hamu

26.11.2021, 21:00
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (59)

Přidat komentář
Rothbard

Make next team dojebat again.

Reagovat
aaronramsey

Reagovat
$$CaptainKokotko

Docela vtipné to je

Reagovat
Agent z Melmacu

a true

Reagovat
Rostyg

Reagovat
Liquid

Stát se to, tak se asi bude muset vzdát majoritního vlastnění Sparty ne ? Nebo je i legislativně možné, že by pak převáděl hráče? Jako Lipsko to tak sice částečně se Salcburkem taky dělá, ale to jsou profíci, kdežto tohlec je šmejd co nerozumí fotbalu.

Reagovat
Maximm9

Nemyslim si, ze by nekdo z West Hamu chtel hrat ve Sparte a ze Sparty na West Ham nikdo nema a dlouho mit nebude.

Ale jo, musel by se podle me toho vetsinoveho podilu ve Sparte zbavit. Ted nevim, jestli Lispko nebo Salcburk, ale jeden ten tym prave z tohohle duvodu vlastni 51% RedBull.

Reagovat
Liquid

právě se spekuluje nad Hložkem, kdyby třeba schválně Křéťa mohl jednomu z týmů finačně pomoct

Reagovat
smazaný uživatel

musel by Spartu prepsat na jinou spolecnost nic vic ..

Reagovat
JohnnyDynamite

vzdát se Sparty to je sen každého podnikatele,jen bezedná jáma

Reagovat
Neutron

hm, ktovie ako to mal Rezes s Kosicami a Spartou, mam pocit, ze bol majoritny vlastnik aj tam aj tam, ale zase to bolo docela davno.

Reagovat
smazaný uživatel

To byl genialni prestup paji nedveda

Reagovat
Liquid

a při fotbalistovi roku mu Šíp předával dres Košic, který Nedvěd viděl poprvé

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
mistr129

Však Křéťa není většinový vlastník Sparty ne? Alespoň tedy ofiko

Reagovat
Hlahart

není

Reagovat
icka

Vsak ofiko vetsinovy vlastnik neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc nesledujem Česku ligu, ale vie mi niekto povedať, prečo keď Spartu vlastní takýto človek, tak to mužstvo nie je na úrovni aspoň Salzburgu, resp. prečo aspoň nevládne českej lige? Peniaze asi nie sú problém, tak v com je problém

Reagovat
Aldeano

V majiteli.

Reagovat
Neutron

vyber neschopnych ludi do vedenia klubu?

Reagovat
Selänne

Neschopný majitel + jeho neschopný kamarádi ve vedení klubu = Sparta 2021

Reagovat
Aldeano

To taky. Ten sešup po jeho (J&T) příchodu byl opravdu velký a historický. Sparta do té doby a od té doby je úplně něco jiného. Neumí si vybrat správné lidi do řídících funkcí a pak do sportovního úseku ještě sám neuváženě zasahuje.

Sparta měla většinu času, co ve Spartě Křetínský je, velký finanční náskok před ostatními, opravdu skokový a přesto to nedokázal převést do větších nebo trvalých sportovních úspěchů.

Reagovat
Bakary3

Coz je proste hrozne ostudny a pro nas fotbal ohromna skoda. S podminkama, jaky obe nase S maji, jsme ted proste meli byt v koeficientu v patnactce uplne v pohode, myslim treba i bliz desatymu mistu... a misto toho jsme pro smich.

Dikybohu za silnou eru Plzne, ktera nejen, ze panovala pri tom zoufalstvi u nas, ale jeste uhrala dost v poharech.

Reagovat
Neri04

Ten sesup je velky a historicky i z toho duvodu, ze ta era pred jeho prichodem byla naprosto neskutecna a tezce nad moznosti, tam uz to vys byt nemohlo. Ale na rovinu, ono to slo pomalu do kytek uz pred jeho prichodem, uz pred jeho prichodem Sparta dva roky ze tri nevyhrala titul. Uz to nebylo tak, ze ti nejlepsi hraci chodili za hranice pres Spartu. O nejake koncepci za Kostala s Peltou se neda moc mluvit, moc nepripravovali Spartu na budoucnost, slo o tady a ted, meli to postavene na tom, ze tahali nejlepsi ligove hrace pres Spartu za hranice, ale jak pisu vyse, to uz se potom zacalo menit, navic ona opadala i kvalita hracu v lize. Treneri (filosofii naprosto odlisni) a hraci (typove nevhodni) se tocili jak na kolotoci, coz pretrvava dodnes. A i na tom Sparta byla bita.

Ale samozrejme, to jake lidi si Kretinsky vybiral do vedeni, na ktere lidi se spolehal, jaka rozhodnuti ode zdi ke zdi udelal, to je tragedie.

Reagovat
Aldeano

Nesouhlasím. Rozpočet měla Sparta úplně jinde než ostatní. Z toho by za dob Košťála s Peltou (Axela Diekmanna) vytěžila rozhodně více. Fungovalo totiž sportovní vedení, i když nebylo tolik peněz, respektive nebyl za klubem tak silný investor jako J&T.

Nejde tedy o to, že se přestupovalo ven jen přes pražská S. Ale o to, jak klub přestal sportovně fungovat. Nyní mít jeden titul za posledních 11 let je opravdu zoufale málo a nemá to ani objektivní příčinu v ekonomice klubu. Tzn. že je to důsledek špatného řízení klubu.

"O nejake koncepci za Kostala s Peltou se neda moc mluvit" S tím taky nesouhlasím. Postavilo se TC na Strahově, aby mládež nemusela hrát na různých hřištích po Praze. Zároveň koupit hráče v jiných klubech převyšující ligovou úroveň a dále je zpeněžit skrze účast v pohárech, zároveň tím dlouhodobě netrpěla sportovní úroveň, která si držela standart. Jedině tak je v našich podmínkách možné udržet poměr cena/výkon dlouhodobě, pokud nemáš za zády silného investora. Dá se to ilustrovat na střetu filozofie Tvrdík/Nezmar, s tím rozdílem, že tam silný investor nyní je. Jinak je naprosto logické v našich podmínkách prodávat nejlepší hráče do zahraničí a z toho financovat další nákupy (pár se povede, hodně ne).

Že není možné dlouhodobě držet dominantní sportovní postavení, když máš dominantní ekonomické postavení, je blbost. Může se stát, že máš sportovní výkyv (Ajax v nedávné době taky nehrál LM 4-5 let po sobě), ale zároveň je u takových týmů, které mají ve své zemi dominantní postavení nemyslitelné, že by to sportovně šlo tak dolů dlouhodobě. Vezmi si právě Ajax v Nizozemsku, Olympiakos v Řecku nebo Bayern v Německu.

Není to prostě žádná NHL, aby sis mohl objektivně říct teď nemáme hráče na nejvyšší sportovní příčky, počkáme za 10 let na lepší draft. Nebo, změnilo se to, už se nechodí ven jen přes Spartu, tak teď bude 10 let sportovní útlum, než se to zase vyrovná. Když byl Bayern v roce 2007 v BL až 4., vzpomínám si, jak Hoeness řekl "za peníze si kvalitu koupíme" a přišel Toni, Klose nebo Ribéry a už se sportovně zase dominovalo. Jasně, i velkým klubům se nepodaří přestupy, nepodaří se sezóna, ale aby se jim nedařilo 15 let a více? To opravdu ne.

Reagovat
Bakary3

a hlavne ten posledni odstavec, to je proste neuveritelny, jak to sparta dela cena/vykon spatne, proste neuveritelny a neomluvitelny.

Pritom ekonomicky s nimi muze souperit jen slavia, ktery daji hraci prednost jen kvuli lepsimu sportovnímu vedeni. Maji vynikajici mlady hrace. Maji vsechno.

Jen to uplne na hovno sportovní vedeni, a to neustale.

A musim rict, ze tam podle me delaji hodne i fanousci, kteri jsou schopni po chvili neoblibenyho hrace nebo trenera uplne zničit.

Reagovat
Tromas

Tak po většinu času Křetínského ve Spartě nemohla ani Slavia finančně jakkoliv konkurovat Spartě zvlášť v jejím období krize od sezóny 9/10 do sezóny 15/16 a ani v sezónách 07/08 08/09, kdy Slavia vyhrála oba ligové tituly, tak Sparta měla finančně větší možnosti než Slavia. To pak dobře ukázal ten velký úpadek Slavie. Natožpak co Sparta předvedla v titulových bojích s Plzní (éra Plzně), kdy Plzeň ve všech kromě jedné sezóny 13/14 a teda ještě Liberec v sezóně 11/12 Liberec (jedno-sezónová výjimka)dokázala Plzeň v boji o titul porazit a celkově z toho vytěžila 5 titulů i když Sparta byla v sezóně 17/18 úplně mimo (poslední titul Plzně) ze zbylých bojů Sparty proti Plzni vyšla Sparta, jako jednoznačný poražený. To byla Plzeň s jejich ambicemi (boj o titul, nebo samotná výhra titulu) v té době po sezóně 10/11 (první plzeňský titul) závislá na příjmech z evropských pohárů a prodeje hráčů do zahraničí. Sparta v té době mohla bez problémů dominovat, kdyby měla aspoň trochu schopný vedení. Za to jsem já, ale dost rád, jako fanoušek Viktorky, že v té době byly v lize neschopní dotahovat souboje o titul .

Reagovat
Tromas

Plus Slavie má plus mínus stejné finanční možnosti, jako Sparta až od příchodu Číňanů v sezóně 15/16.

Reagovat
Muffi

S tim Kostalem a Peltou bych brzdil. Jednou v rozhovoru Ivanek rikal, jaky je pro nej pelta souper, kdyz ve sparte ztratil 3 tituly za 6 let ci jakou mel bilanci.

Navic velkou roli hraly vnejsi okolnosti, ktere jim neskutecne pomohly. Rozsireni LM a koefcinet z predchozich let, dobra generace nasich hracu a penize z vychodu. Hubschmann, Jarosik, Kovac, Jun, to je 400 mega.

Jak ale kvalita nasich hracu upadala, postavit kvalitni tym, co bude mit vysledky bylo stale tezsi, protoze rozdily mezi spickovymi hraci nebyly tak velke, aby sly poznat ma prvni pohled. Kostru, co tahla Plzen jste meli v kadru komplet, ale neslo to, Peltovi se neco podobneho povedlo predtim s Kolouskem.

A treba u kostala a pelty hrali velkou roli navratilci ze zahranici, bez Poborskeho a Repky by jste tech titulu ztratili mnohem vic. A jses zase u kvality, pozdeji uz se takova kvalita nevracela.

Reagovat
Aldeano

Zase hledání nějakých "objektivních" výmluv neúspěchu. Ne, máš rozpočet několikanásobně větší než soupeři? Vyhráváš pravidelně ligu, ne jednou za 11 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Člověk si musí pokládat otázky typu: Jestliže tenhle člověk má tak nekvalitní výběr manažerů, jak je možné, že je tak bohatý?

Reagovat
Aldeano

Přesně tak. To spojování kapitálu PPF a J&T, financování EPH a následné přenechání DK nebo obecně vydělat 78 mld bez jakékoliv inovace je až zvláštní. Ale více by nám o tom mohl/měl zjistit Váš jmenovec s kolegou Motejlkem.

Reagovat
Neutron

nema svojho Rangnicka

Reagovat
Liquid

špatný majitel, špatný sportovní úsek, špatní trenéři, podle Coufala i špatné hřiště potažmo špatní lékaři, špatná lokalita (tím, že je pod trávníkem tunel Blanka tak v případě, že zrovna projíždí kamión tak míč letmo poskakuje, i proto končí často v 10.řadě ikdyž vliv mají i ti špatní žoldáci hráči

Reagovat
Neri04

Kamion v Blance? Jak vis, jak se chova mic, tys tam nekdy kopal? Co Coufal vi o hristi? Vzdyt tam byl tyden i s cestou? Spatni lekari?

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Neri04

Reagovat
Nodi

To je jednoduchý. To že peníze nejsou problém ještě neznamená že budeš chtít vyhazovat. Ve spartě ta návratnost je hrozně malá už kvůli vysílacím právům. Kdyby jsi s ní chtěl udělat west ham tak potřebuješ nový stadion třeba pro 40 000 lidí to je obrovská investice která se ti nikdy nevrátí. Další jsou hráči který ti tu hrát nebudou a když tak za dvojnásobek atd. To je jak postavit nejhezčí vilu na světě na sídlišti Luník, bude krásná, ale stan na bali by byl lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Spartu čeká za 2 týdny poslední zápas v evropských pohárech.

Reagovat
eder

A to snad ještě někoho překvapuje?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda ze nepouzil pred akvizici mozek. Za stejne prachy by koupil temer 50% podil v FC Sevilla. Mel by pravidelnou ucast v Evrope s jednim z nejuspesnejsich celku od noveho milenia Nic proti chladnemu destivemu Londynu ale Andalusie je trochu jinde. Ramon (stadion) sice potrebuje rekonstrukci alespon vsak nejsou v najmu .. Taky je mozne ze slo apriory o obchodni styky nez o fotbal ..

Reagovat
fenixLFC

takze si ma vybrat klub v lige ktora generuje drvivo menej penazi, klub ktory sam produkuje menej penazi, ma mensiu sledovanost, ktoremu by musel prispievat na vystavbu nvoeho stadionu/rekonstrukciu stareho a ktory je v meste ktore ani ekonomicky neposkytuje zdaleka take prilezitosti? vazne mam pochybnosti o tom ci je to kretinsky, kto nepouzil mozog pred akviziciou...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj letos mohl west ham utratit 34 mil. liber, Sevilla 200 mil. euro. .. WHU dostava z premier league 63mil liber ackoli prumer v UK je 85 tolik k jejich pozici podle transfer marketu ma londynsky klub o vic jak 60mil euro nizsi hodnotu .. Sevilla je bez dluhu, WHU dluzi pres 150mil. euro .. k tomu jak je na tom Sevilla mizerne a na kolik potrebuje podporu mesta Mimo to maji vlastni stadion o cemz si sunky muzou nechat max. zdat neb ani s podporou kretinskeho jednoduse nemaji dost prostredku k podobne akvizici

The director-general José María Cruz was in charge of presenting points 2, 3 and 4 of the agenda at the Sevilla FC General Shareholders' Meeting 2021. Cruz carried out a brief summary of the different economic variables, specifying initially that the audit report from EY, which took place one year ago, reflects a perspective with conditions about the decisions of the club in the 2019/20 annual accounts. The months of competition correspond to the increased season due to the pandemic. In any case in the words of Cruz "the decision was consulted with La Liga, UEFA and the main financial institutions. Although the auditors disagree, its is valid in the eyes of UEFA and La Liga. Far from creating a problem with the financial institutions that have supported our growth, the decision has been clearly understood and this supports our decision."

Already deep into the analysis of the numbers, Cruz confirmed that turnover was 170.7 million euros, as well as the decrease from transfers and the rest of income. "The total of ordinary and extraordinary income is 192.9 million, compared to 228.7 million before. This means a growth in turnover but also a decrease in money from transfers due to the loss of the last two transfer windows. The cost of the squad is higher and the cost of debt plus the cost of transfers is very similar to the year before. In total income went from 172 million to 164 million, which gives before tax a loss of 39.1 million, which will be 41.3 million after taxes.

Mimo to Sevilla je jeden z mala klubu na planete ktery behem "covid krize" nabyl vetsich prijmu! tedy zatim co jine kluby jako napr WHU (ztrata pres 70mil liber) apod trati znacka andaluskeho klubu jen vzkveta: https://sevillafc.es/en/actual/news/revenue-growth-sevilla-fc-covid-19-kpmg

Mas pravdu ze WHU sleduje o neco vice lidi na FB a Instagramu ale to je rozhodne nezivy. A jen prijmy z Evropy snadno zastini prijmy z PL ..

Reagovat
fenixLFC

takze postupne pretoze mi pride ze si tie cisla tahas z prdele prijmy z europy lahko zatienia prijmy z PL? to sotva nehovoriac o tom ze ked uz sme pri prijmoch, respektive vynosoch, tak west ham je 26. ci kolky najvydelecnejsi tim v europe, sevilla v top 30 ani nie je (podla deloitte): co sa tyka TV prav tak sevilla za sezonu 19/20 dostala z la ligy 78 mega, west ham 113 mega s tym, ze o rok neskor to bolo o dalsich 30 mega viac kde si prisiel na 200 mega ktore mohla sevilla utratit netusim ale trosku to nekoresponduje s tym ze nakupili za 38 mega a k 200 mega sa blizili pred 3 rokmi ked dali na prestupy 170 mega ale to pri tom ze na predaji ziskali 150. pre porovnanie, tuto sezonu dal west ham na prestupy 75 mega. inak tie cisla na transfemarketu nie su hodnota klubu ale hodnota kadra co je celkom podstatny rozdiel...tak ako tak west ham ako tim z PL je furt zaujimavejsia akvizicia ako nejaka sevilla

Reagovat
smazaný uživatel

Z prdele vytahli akorat tebe proto tak smrdis https://www.westhamzone.com/news/david-sullivan-west-ham-are-150m-in-debt/ na zbytek pouzij google snad uz do zeme mrdacu ovci dorazil;)

Reagovat
smazaný uživatel

Tj jedine v cem mas pravdu je ze Londyn nabizi vice obchodnich prilezitosti. Jinak je to vsecko mimo .. a i z fotbaloveho hlediska dava mnohem vic smysl mit pravidelnou ucast v LM ci prinejmensim EL nez to "urvat" jednou za par let jak dokazuji ocelari

Reagovat
smazaný uživatel

Nemluve o tom kolik let sunky hrali 3 a 4 ligu .. za si obcas odskoci do 2. a ze se za posledniho pul stol. nedokazali mezi elitou udrzet nikdy dele nez 10 let (coz zvladnuli presne 1x ) .. Sevilla je starsi a na rozdil od pseudo klubu z UK ma uspechy zatim co WHU muzou tak max vzpominat na 80. leta popr. jeste hlubsi minulost

Reagovat
OnlyWHU

Šunky? Kdes na to přišel, ty odborníku. Vetkni si svoji Sevillu za klobouček a neotravuj se svými bláboly.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano sunky a uz s vic jak 30 let proslou expiraci

Reagovat
fenixLFC

to ze je klub starsi je pri podnikani uplne irelevantne, tie roky im hodnotu nepridaju plus teda ta tebou chvalena sevilla si druhu ligu zvladla zahrat taktiez. ale znova- je to uplne irelevantne pre sucasnost

Reagovat
smazaný uživatel

Relevantni pro soucasnost jak rikas je to ze WHU jsou vyhoreli precenovany klub bez sance na trofej. Zaroven je velmi pravdopobna kazdorocni ucast v evrope. A 2. ligu si zahrali ale paberkovani kupu let po 3. a 4 veru ne btw.

Reagovat
Neutron

co konkretne na tom, ze je Sevilla o 10 rokov starsia by malo hrat ulohu v tom, sa rozhodnut kupit ju a nie West Ham? PL je jednoducho prestiznejsia liga a je v nej aj viac penazi. Bodka. Sevilla moze byt krasne mesto aj Andaluzia je pekna, ale kurva co to ma spolocne s tym, ze by mala byt zaujimavejsia investicna prilezitost. Kretinsky si do tej Andaluzie moze zajst kedy chce predsa. A nauc sa co to vobec pseudo znamena, lebo to zjavne pouzivat nevies ty zamindrakovany pablb.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavni argumenty jsou ze Sevilla generuje vice penez nez WHU neni v dluzich a do budoucna nepotrebuje obrovske investice na vystavbu stadionu (rekonstrukce v Andalusii bude tak 100x levnejsi nez vytvorit moderni stanek v londyne. Navic ma kvalitnejsi kadr a spickovou akademii. Ma pravidelnou ucast v poharech ve kterych se zaroven v poslednich 2 dekadach radi mezi neuspesnejsi kluby planety. Zsroven by za stejne finance nabyl vetsiho vlastnickeho podilu .. Pseudo - to je napr mytus o tom ze obcani na SK neprcaji ovce resp cely ten vas stat Popr sance WHU nekdy vyhrat jakkoukoliv vyznamnou trofej

Reagovat
Hlahart

Reagovat
C-M@ster

Ano, šlo o obchodní styky.

Ty si maloval i s koupí Sparty. Říkal si, že budou hrát poháry a on si do VIPky bude zvát osoby, aby s ním koukli, jak jeho klub hraje vyrovnaný klání se špičkou Evropy... jenže to mu nějak nevyšlo.

West Ham - dokud nesestoupí - tak mu tenhle cíl může úspěšně plnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Za 20 let maji v evrope 4x ucast. V prvnim pripade v 1. predkole dostali 2x vyprask od Palerma.. Po druhe prohrali uz v 2. predkole s Birkirkara FC z fotbalove Malty a postoupili az po prodlouzeni v odvete aby je ve 3. predkole sestrelila rumunska Astra Giurgiu. Tentyz tym je vyradil i o rok pozdeji a dokonce je porazil venku tedy v Londyne. Letos po vic jak 3 dekadach postoupi ze skupiny ale ani s Moyesem a kadrem kterym disponuji se nikam daleko nedostanou... zaroven sance na udrezeni TOP4 v PL je presne 0% a budou se muset do konce sezony zatracene snazit aby jim vysla alespon pozice zarucujici EL ci KL kde pak jak pises muze pozvat sve obchodni partnery at se taky podivaji jak dostavaji v londyne po pici treba od tymu z Malty

Reagovat
C-M@ster

Každou sezónu v PL budou hrát: 2x s Chelsea, 2x s Man United, 2x s Man City, 2x s Wolves atd atd...

Křetínský nepotřebuje, aby hráli Evropu jako u Sparty, tady mu stačí liga a může si do VIPky vodit obchodní partnery.

A co se týče dostávání po piči - porazili letos Liverpool, Spurs nebo třeba Leicester.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele