TERRY VENABLES BYL PROPUŠTĚN Z LEEDSU

22.03.2003, 18:26
Aktuality
Stalo se to, co se už dlouho zdálo být nevyhnutelné. Leeds United, který si před dvěma lety zahrál dokonce semifinále Ligy Mistrů, se topí nejen ve finanční krizi, ale i ve vodách anglické Premier League, pár kol před koncem mu patří až šestnácté místo. Hlavně proto byl v pátek propuštěn manažer Terry Venables...

60-letý Venables, bývalý kouč anglické reprezentace, se ve čtvrtek sešel s prezidentem klubu Peterem Ridsdalem a setkání to nebylo přátelské, výsledkem bylo jeho okamžité propuštění, které klub oznámil v pátek. Na trenérskou židli, která se po Venablesovi uvolnila, prozatím do konce sezóny usedl Peter Reid, který byl v říjnu po sedmi letech propuštěn ze Sunderlandu.

Venables byl ve funkci jen osm měsíců, přišel v červenci minulého roku jako náhrada za odvolaného Davida O'Learyho. Na práci s mladým týmem se těšil, ale už po čtrnácti dnech přišel o jednoho ze dvou hvězdných obránců, do Manchesteru United byl za rekordních 30 miliónů liber prodán Rio Ferdinand. Tím však výprodej hráčů neskončil, Leeds se potácel ve finanční krizi a během následujících měsíců prodal téměř polovinu základní sestavy – odešli Robbie Keane (do Tottenhamu), Olivier Dacourt (na hostování do AS Řím), Lee Bowyer (do West Hamu) a Robbie Fowler (do Manchesteru City). Když pak ještě na konci lednového přestupního termínu odešla i druhá opora obrany, Jonathan Woodgate do Newcastlu, pohrozil Venables tím, že odejde. Neodešel, ale teď, o necelé dva měsíce později, odejít musel.

Peter Reid, který se týmu ujal, má úkol jasný – eliminovat riziko sestupu. "Někdo to vždy musí odnést. My teď musíme zařídit, aby to nebyl Leeds," řekl Reid na tiskové konferenci na stadiónu Leedsu Elland Road. "Peter Ridsdale mi nabídl místo a já to hned přijal. Ani jsme nemluvili o penězích," dodal nový prozatímní manažer Leedsu.

Leeds má dostatečně dobrý kádr na to, aby se v lize udržel, ale zda to bude stačit na to, aby se udržel i Reid, to lze zatím těžko odhadnout. Důležité však také je zastavit exodus nejlepších hráčů, protože do nekonečna se oslabovat se nemůže vyplatit. Nový manažer bude jmenován po sezóně a vedle Reida je zmiňován i Martin O'Neill, současný boss skotského Celticu, a také bývalý hráč Leedsu Paul Hart, který v současné době vede prvodivizní Nottingham.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele