Svíčky sfouknout, padesátiletá bundesligo

22.05.2013, 09:55
Názory a komentáře
Jubilejní padesátý ročník bundesligy je minulostí a nastává tedy čas bilancování. Jakou sezónu prožily jednotlivé týmy? Jaké heslo by ji nejlépe vystihlo? Kdo byl nejvýraznější postavou? Ohlédněte se společně s komentátorem Eurosportu Tomášem Petrem.

1. Bayern Mnichov - Rozkaz zněl jasně: Totální dominance
Hluboká úklona před tím, jakým způsobem Bayern válcoval konkurenci. Jeden překonaný rekord za druhým provázel mnichovský velkoklub v této sezóně. Úžasné bylo, že Bayern nikdy nepodlehl sebeuspokojení a bylo jedno, kdo je zrovna na hřišti. Za jakéhokoliv stavu se stále útočilo a vítězila chuť dát gól. Kdo byl hlavním kuchařem tohoto smrtelného koktejlu? Nestárnoucí Jupp Heynckes. Ne pro sebe, ale pro něj chtěli hráči vítězit. Jeho charisma bylo možná nejdůležitějším bodem triumfu.

2. Borussia Dortmund - Do třetice všeho dobrého už ne
Dva roky po sobě Dortmund vládl bundeslize. Na potřetí už se však nezadařilo. Hlavním problémem byl asi až moc úzký kádr, což se projevilo především při skládání obrany. Robertovi Lewandowskému sice unikla na poslední chvíli koruna krále střelců, ale vstřelit gól ve 12 zápasech po sobě to je na klobouk dolů.

3. Bayer Leverkusen - My jediní to dokázali
Leverkusen jako jediný tým v sezóně dokázal porazit Bayern Mnichov. Přidejme k tomu, že Bayer poctivě sbíral body po celý rok a zaslouženou odměnou mu tak byl postup do základní skupiny Ligy mistrů. Stefan Kießling se s 25 góly stal nejlepším střelcem ročníku, ale zapomínat by se nemělo ani na jeho "dvojče". Andre Schürrle je druhým pokladem Leverkusenu.

4. Schalke 04 - Konec dobrý, všechno dobré
Jak na horské dráze si asi připadali fanoušci Schalke v uplynulé sezóně. Slabá forma zimních měsíců stála Königsblauen přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. Do posledního zápasu Schalke muselo bojovat alespoň o předkolo nejprestižnější pohárové soutěže Evropy. Výrazně o sobě dal vědět Julian Draxler, který vstřelil 10 gólů. Mimochodem tenhle záložník ještě neoslavil ani dvacáté narozeniny.

5. SC Freiburg - Tichá voda soupeře mele
Nenápadný ale poctivý tým poskládal Freiburg. Díky tomu se svěřenci Christiana Streicha teprve potřetí v klubové historii probojovali do evropských pohárů. Max Kruse přišel v létě za pár šupů ze St. Pauli a ukázal se jako hotové terno. Okamžitě se stal tahounem týmu, dal 11 branek, ale pak neodolal nabídce Mönchengladbachu.

6. Eintracht Frankfurt - Evropa pro nováčka
Po roční pauze ve druhé lize Frankfurt vtrhl zpět mezi elitu jak velká voda. V prvních čtyřech zápasech Orli neztratili ani bod. Nakonec místo záchrany Eintracht vybojoval vstupenku do Evropy. Lepší sezónu Frankfurt nepamatuje skoro dvacet let. Alexander Meier si znovu nazul střelecké kopačky z předchozí sezóny a opět řádil jak černá ruka. Tentokrát z toho bylo 16 přesných zásahů.

7. Hamburger SV - Vítej zpátky vůdce
Na začátku sezóny se vrátila zpátky domů ikona Rafael van der Vaart, což přineslo naděje a očekávání. Dvě třízápasové série bez bodů stály HSV nakonec účast v evropských pohárech. Mladíček Heung-Min Son nastřílel 12 gólů a právě on je budoucností pro tým z přístavního města.

8. Borussia Mönchengladbach - Nepotěší, neurazí
Ani smutek ani radost, tak lze asi zhodnotit sezónu z pohledu Mönchengladbachu. Borussia před uplynulým ročníkem přišla o osu týmu Dante - Neustädter - Reus. Navíc se válčilo na dvou frontách. Hříbata sice do Ligy mistrů neproklouzla, ale v Evropské lize se podařilo přežít zimu. Nástupce Reuse se však nepovedlo najít, a tak Mönchengladbach musel sázet více na týmové pojetí. Od všech se asi ale přece jen čekalo víc.

9. Hannover 96 - Chcete vidět góly? Není problém
Pokud se nechcete na fotbale nudit a toužíte si zakřičet gól, tak choďte na zápasy Hannoveru. Celkem v zápasech Die Roten padlo 122 branek, tedy průměrně v každém více jak 3,5 gólu. Ani 60 vstřelených gólů však tým Mirka Slomky do Evropy nedostalo. Možná i proto, že se nenašla žádná výrazná postava.

10. 1. FC Norimberk - Umíte někdo dát gól?
Norimberk se relativně v klidu zachránil, ale tenhle tým se nutně do budoucna potřebuje naučit dávat góly. Zoufale chybí střelec. Nejlepším zakončovatelem uplynulého ročníku byl obránce Per Nilsson s 6 góly, což hovoří samo za sebe.

11. VfL Wolfsburg - Magath ven!
Tak dlouho si Felix Magath hrál s ohněm, až se spálil. Po osmém kole měl Wolfsburg na kontě šňůru čtyř porážek v řadě a trenér despota se musel pakovat. Přišlo sice zlepšení, ale přezdívce Wolfsburg nedostál. Hráči nebyli hladoví po vítězstvích jako vlci, většinou se spokojili jen s bodem. Vlky táhli Naldo a Diego. Jeden z Brazilců dával řád obraně, ten druhý vdechoval myšlenky útoku.

12. VfB Stuttgart - I bez gólů lze vítězit
V posledním podzimním kole před Vánoci Stuttgart prohrál a zopakoval si to pak ještě čtyřikrát v řadě na úvod kalendářního roku 2013. Tohle zlomilo sezónu v neprospěch Švábů. Především ale na sebe Stuttgart upoutal efektivitou. Ač ofenzíva patřila k nejslabším, tak na 12 výher to stačilo. Vedad Ibiševič se přitom postaral hned o 15 branek s celkových 37.

13. 1. FSV Mainz 05 - Nevyhrávat, neprohrávat
Mainz se stal jedním z lídrů remízové soutěže. Na jaře se hned v 10 z jeho 17 zápasů body dělily. Ani 13 gólů Ádáma Szalaie tak nemohlo pomoci týmu do horní poloviny tabulky.

14. Werder Brémy - Auf Wiedersehen Schaaf
Nejdřív oznámil konec v Manchesteru United Alex Ferguson a pak padlo i další letité spojení. Thomas Schaaf opustil své milované Brémy, které zažily tragické jaro. Od začátku února Werder nevyhrál a nakonec byl rád, že nemusel z bundesligy pryč. Pozornost na sebe poutal během celé sezóny Kevin De Bruyne hostující z Chelsea, který byl v 21 letech postaven do role tahouna.

15. FC Augsburg - Sladké jarní probuzení
Na podzim byl Augsburg partou zoufalců, která na počkání rozdávala body. Přes svátky se ale mávnutím kouzelného proutku vše změnilo. Hned v prvním jarním kole přišla možná klíčová výhra v Düsseldorfu, která nastartovala stíhací jízdu za záchranou. Sympatický tým bojovníků nakonec prvoligovou příslušnost uhájil, ale tahle sezóna by měla být varováním. Pokud se kádr neposílí, tak Augsburg bude znovu balancovat nad propastí. Nejvýraznější postavou uplynulé sezóny byl spolehlivý střelec Sascha Mölders, který si připsal 10 gólů.

16. TSG Hoffenheim - Zázraky se dějí, stačí věřit
Netřeba psát o tom, že tahle sezóna nebyla povedená. Jenže slušný závěr korunovaný senzační výhrou v Dortmundu vynesl překvapivě alespoň účast v baráži. To muselo zaskočit i samotný Hoffenheim. Naděje na záchranu tak ještě žije. Největším krachem byl nákup Tima Wieseho. Nejlépe placený hráč týmu napáchal víc škody než užitku.

17. Fortuna Düsseldorf - From hero to zero
V úvodních pěti zápasech sezóny Fortuna nedostala gól a zdálo se, že bude černým koněm soutěže. Jenže pak forma nováčka vyprchala jak pára nad hrncem. Vše vyvrcholilo na jaře. V kalendářním roce 2013 Düsseldorf získal jen zoufalých devět bodů. Nelze se tedy divit, že Fortunu potkal pád o patro níž. Nikdo mi ale nevymluví, že v Düsseldorfu všichni spoléhali do poslední chvíle na baráž. Kapitán Andreas Lambertz jako první německý fotbalista zažil postup s jedním týmem ze čtvrté ligy až do bundesligy a v každé ze soutěží navíc dal gól.

18. Greuther Fürth - Můj dům = tvůj hrad
O tom, jak je těžký život nováčka, se tentokrát přesvědčil Fürth. To, co stačilo v pohodě na druhou ligu, ani zdaleka nemohlo stačit na nejvyšší soutěž. Největší ostudou ovšem je, že ani jednou během celé sezóny Greuther nevyhrál doma, což Bundesliga ještě nezažila. Nikola Đurđić dal 5 gólů za 15 zápasů, alespoň tenhle nákup s tedy povedl.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

aha bundesligo

Reagovat
smazaný uživatel

Luxusní článek a popisky!!

Reagovat
smazaný uživatel

první komentář k mé oblíbené bundeslize. tuhle soutěž sleduju už nějakých 13 let a pořád mě baví deutschland über alles

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Souhlasim, až na ten 1. komentář k Bundeslize.

Reagovat
sejber

Ako vidite baraz?

Reagovat
smazaný uživatel

hoffe, teď v závěru se hodně nakopli, zahrát dobře uměj, když chtěj a tohle si nenechaj vzít

Reagovat
sejber

Reagovat
Bayernista18

Taky si myslim.

Reagovat
smazaný uživatel

ikdyž pořádná haluz u toho taky byla, vypuštěnej zápas Werderu, pencle proti Dortmundu..ale i ikdyž je to umělej klub, tak mi jsou docela sympatičtí a přeju jim udržení

Reagovat
Bayernista18

Mám stejnej názor, je to umělej klub, ale nepřijdou mi nějak nesympatický.

Reagovat
jv

Lautern prostě musí, nic jiného si nepřipouštím, i když Hoffe bude tvrdý oříšek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

podla bild najlepsia 11stka Trapp, Lahm, Hummels, Dante,Carvajal, Götze, Diego, Müller, Ribery, Kiessling a Lewandowski. .... Carvajal

Reagovat
smazaný uživatel

Hummels

Reagovat
smazaný uživatel

Popis jubilejní 50. sezóny Bundesligy

V baráži to přeji 1. FCK, je tradiční klub, který do BL patří. Dále jsem rád, že se vrací Hertha a rád bych v budoucnu v BL opět zase viděl FC St. Pauli, 1. FC Köln nebo TSV Mnichov 1860 (už kvůli derby!) či další fotbalové bašty. Z tohoto důvodu mne mrzí sestup dalšího tradičního klubu Fortuna Düsseldorf, ale doufám, že se poučí a zase za rok se vrátí. Také by nebylo od věci aby šli výše, kdysi silné, kluby z východu, např. Dynamo Drážďany, Hansa Rostock a další. A kde třeba skončil Bayer Uerdingen?

Reagovat
Arne

V propadlišti dějin, kam patří stejně jako Hoffenheim, Wolfsburg a další podobný kluby... Už se jmenuje KFC Uerdingen (Krefelder FC) a hraje pátou ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji za info

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele