ŠVÉDOVÉ VYPRÁSKALI BULHARY

15.06.2004, 12:28
Aktuality
Nečekaným debaklem skončilo pro bulharskou reprezentaci utkání se Švédskem. Pohledný a zpočátku vyrovnaný zápas se ve druhé půli změnil v exhibici seveřanů. Své kvality potvrdil Henrik Larsson, který dvěma brankami v rozmezí dvou minut srazil Bulhary do kolen.

Během první půlhodiny se zdálo, že by to snad mohli být i Bulhaři, kdo otevře skóre zápasu – po krásném pasu Martina Petrova střílel bez přípravy Jankovič jen těsně vedle a po hlavičce Berbatova to mohlo být dokonce 2:0 pro Bulharsko. Ale i Švédové si začali vytvářet šance, až nakonec udeřil Zlatan Ibrahimovič – utekl po pravé straně a místo střely z úhlu volil přihrávku na nabíhajícího Ljungberga, který už jen placírkou doklepával do prázdné branky.

Druhý poločas začali lépe opět Bulhaři, Jankovič však hlavičkoval těsně vedle. Na švédské straně zahrozil Ljungberg, kdy po dravém průniku do bulharské šestnáctky trefil jen gólmana Zdravkova.

Na druhé straně se kopalo několik přímých kopů, ale byli to opět Švédové, kdo se radoval – v 58. minutě Edman odcentroval na nabíhajícího Larssona, který ukázal, že ve svých dvaatřiceti letech je stále světová extratřída. Jeho prudká hlavička zapadla do pravého rohu bulharské branky a Zdravkov se za ní jen smutně ohlédl. Ale ze strany Larssona to zdaleka nebylo všechno – o minutu později, tentokrát levačkou, dorážel z ostrého úhlu po prudkém pasu Svenssona a hned to bylo 3:0.

Na bulharský tým se pak valily další útoky, ale Ibrahimovič se ještě v 62. minutě neprosadil. Po faulu Ivanova na Ljungberga však kopal penaltu, kterou se štěstím proměnil a zapsal se tak také mezi střelce. V poslední minutě stihl zcela dezorientovaným Bulharům přidat gól ještě střídající Marcus Allback a utkání, které skončilo zatím největším počtem vstřelených branek, vyhrálo Švédsko 5:0. Švédové tak přinejmenším naznačili, že mohou být oním "černým koněm" šampionátu, na kterého je předem pasovala řada fotbalových odborníků.

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Petr Táborský

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Od Švédů se to dalo čekat. Už velmi dlouho dokazují, jak mají skvělý tým, uvidíme, jestli to letos dokážou přeměnit i ve výsledky. Bulhaři patří s Lotyšskem mezi největší outsidery turnaje, ale přesto někteří hráči překvapili. Jmenovitě hlavně Martin Petrov, který přihrával, centroval, unikal po levé straně a hrál velmi dobře. Myslím, že Italové se budou strachovat a o druhé postupové místo bude ještě velký boj.

Reagovat
HOST*

Henrik je nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Čistá pravda....

Henrik Larsson se může řadit mezi nejlepší útočníky světa. Vzhledem k jeho mladému věku si myslím že nám ještě ukáže kto to je H.Larsson.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ve 32 letech není zase tak mladý, ale pokud bude hrát aspoň 4 roky, myslím, že nasází ještě hodně a hodně gólů....

Reagovat
smazaný uživatel

Jo Henrik je geniální. Jen škoda, že i když je celkem kvalitní klub, strávit 7 let v podprůměrné skotské lize je škoda. Přecejenom má navíc a třeba v Barce ( kam mimochodem snad přijde ) by byl více na očích.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele