Supernáhradník z donucení. Podivuhodný případ žolíka Antoina Griezmanna

16.09.2022, 17:47
Aktuality
Antoine Griezmann (© AFP)
Nedělní madridské derby se blíží, a vzhledem k tomu, že oba týmy mají za sebou dobré ligové starty, je jasné, že půjde o napínavé střetnutí. Fanoušci Atlétika budou pravděpodobně doufat, že se proti městskému rivalovi prosadí klubová legenda Antoine Griezmann (31). Nicméně podle toho, co jsme viděli v této sezoně, se zdá pravděpodobné, že nenastoupí a neskóruje hned na začátku zápasu.

V letošní sezoně La Ligy byl Griezmann poslán na hřiště v 62., 62., 64., 63. a 63. minutě úvodních pěti ligových zápasů. V Lize mistrů zase v 61. a 62. minutě.

To není úplně běžné.

Po příchodu z Barcelony na hostování v roce 2021 byla v Griezmannově smlouvě klauzule, podle níž ho Atlético muselo podepsat natrvalo a zaplatit katalánskému klubu poplatek, pokud splní určité výkonnostní cíle.

V klauzuli se uvádí, že pokud Griezmann odehraje polovinu minut, na které je k dispozici, bude Atlético nuceno zaplatit 40 milionů eur na jeho trvalý přestup.

Zdá se však, že panují nejasnosti ohledně toho, která utkání se do této doložky započítávají. Zprávy naznačují, že Barcelona se domnívá, že skutečnost, že Griezmann odehrál více než 45 minut ve 30 z 37 zápasů do kterých nastoupil znamená, že Atlético má nyní povinnost ho podepsat.

Preview utkání Atlético Madrid - Real Madrid

Atlético mezitím tvrdí, že Griezmann musí odehrát více než 45 minut v polovině zápasů, ve kterých se objeví, a to v průběhu dvou sezon (letošní a té minulé), aby klauzule vstoupila v platnost. Proto ho trenér Diego Simeone v této sezoně zatím využívá jen na půl hodiny v každém zápase.

Barcelona, která je ve finanční tísni, samozřejmě chce tuto částku a nechce si Griezmanna vzít zpět, protože jeho plat přesahující 20 milionů eur by jí sebral velkou část limitu na výdaje LaLigy.

Atlético by zase mohlo váhat, zda utratit tolik peněz za hráče, kterému bude 32 let. A to i navzdory pozitivnímu vlivu, který měl v této a minulé sezoně, a skutečnosti, že si v klubu upevnil status legendy, když v úterý proti Bayeru Leverkusen naskočil v Lize mistrů do svého 300. zápasu.

V médiích už se spekuluje o žalobách a napětí je zřejmé. Obě strany ale zatím spíše mlčí.

Když byl minulý pátek na tiskové konferenci trenér Xavi dotázán na tuto situaci, jeho názor byl jednoznačný. "To se mě netýká, je to věc klubů a nic do čeho bych byl zapojen. Navíc tu není nutná žádná debata, myslíme si, že je to hráč Atlétika Madrid."

Griezmann následně reagoval tradičním fotbalovým způsobem. "Je to tak, jak to je," řekl novinářům poté, co minulý týden vstřelil vítězný gól v zápase Atlétika v Lize mistrů proti Portu.

"Tohle není v mých rukou. Chci hrát víc, ale v minutách, které dostanu, odmakám všechno. Jsem šťastný, že tu mohu být. Jediné, co chci, je dřít pro tento klub, pro trenéra a pro fanoušky," dodal.

Simeone nechtěl potvrdit, zda klauzule existuje nebo ne, ale když byl minulý týden na tuto situaci dotázán, odpověděl pouze: "Jsem klubista a vždycky budu."

Je efektivnější jako náhradník, říká Simeone.

Po vítězství nad Portem trenér Griezmanna chválil a obhajoval, že v této sezoně nenastoupil do žádného zápasu, a tvrdil, že je daleko efektivnější jako náhradník.

"Jasně vidíme to, že když hraje 30 minut, hraje velmi dobře. Jak by se mu vedlo kdyby naskočil na 60 minut, nevíme. A já mohu mluvit pouze o tom, co jsem viděl," řekl vždy stoický Simeone, který Griezmanna trénuje již sedmou sezonu.

"Strávili jsme spolu mnoho let a jeho čísla mluví sama za sebe. V minulé sezoně byl nevyrovnaný, ale v klubu mu věříme a myslíme si, že způsob, jakým ho využíváme, nám může dobře posloužit. Všichni jsme si vědomi jeho kvalit a zkušeností v minutách, které na trávníku dostává," dodal trenér madridského klubu.

Výklad La Ligy ohledně Griezmannova zapůjčení údajně podpořil výklad Atlétika a naznačuje, že 50% klauzule platí po celou dobu útočníkova dvouletého působení v klubu, nikoliv pouze v první sezoně.

Přesto Atlético ještě nemá vyhráno, a je možné, že bude muset zaplatit 40 milionů eur, pokud nedojde k nové dohodě a pokud se například Griezmann dlouhodobě zraní.

Vzhledem k počtu zápasů, které odehrál v minulé sezoně, by vynechání velké části této sezony znamenalo snížení počtu zápasů, ve kterých byl k dispozici. Tím by se zvýšil podíl zápasů, které odehrál.

Dojde k novému projednání?

Například i při čtyřměsíční pauze by musel Francouz odehrát dalších sedm zápasů, aby splnil kritérium 50 % za dva ročníky, a Atlético by tak muselo na konci sezony poplatek přece jen zaplatit.

Tento týden se v deníku L'Equipe objevily zprávy, že zástupci obou klubů se již setkali a jsou blízko k novému projednání dohody, které by snížilo dlužnou částku na přibližně 25 milionů eur.

Nicméně před úterním utkáním Ligy mistrů s Leverkusenem byl generální ředitel Atlétika Enrique Cerezo na toto téma dotázán a popřel, že by o schůzce věděl.

"S nikým z Barcelony jsme se ještě nesetkali a ani nemám informace o tom, že bychom se setkat měli," řekl Cerezo. "Griezmannův případ je zcela jasný. Takže dokud se vše nevyřeší, nic se pro nás nemění."

Je třeba poznamenat, že Cerezo by pravděpodobně nepotvrdil, že jednání probíhají, i kdyby skutečně probíhala. Každopádně se zdá být jasné, že rychlé nalezení vhodného řešení by vyhovovalo oběma stranám.

Griezmann v této sezoně jako střídající hráč vstřelil už tři góly, dva v lize a jeden v dramatickém utkání proti Portu v Lize mistrů ve 101. minutě. To je vzhledem k hráčově situaci hodně solidní a těžko si představit, že by ho Simeone rád nevyužíval více.

Pokud by se situace ohledně smlouvy vyřešila před nedělním zápasem, mohli bychom ho v madridském derby vidět hrát významnější roli. Pokud ne, očekávejte, že nastoupí půl hodiny před koncem.

Autor: Livesport.cz / Pat Dempsey

Komentáře (50)

Přidat komentář
2miguel1

Vraj chcu takto znižit vykupku o 15 mil €. "Genialne" nakupy Griezz a Couts. Na druhej strane mame zadarmo Pedri Gavi Araujo Balde Fati Eric

Reagovat
herbage

Pedri byl zadarmo?

Reagovat
ADM

Nebol

Reagovat
2miguel1

To ani Eric, aletak Pedri stal okolo 10 mil eur. Pri jeho extratriede je to zadarmo

Reagovat
Svatej

Me to teda zni jako 10 mil eur.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc to bylo skoro 20m...

Reagovat
patas92

Mně to zní jako jedna osmina Havertze

Reagovat
vladino10

Jedna osmina z nuly? Nie som nejaký matematik ani na to nemám špeciálne školy, ale môže byť vôbec v menovateli nula ak bol Pedri zadarmo? Nepíšeš hlúposti?

Reagovat
Benzema

Reagovat
Svatej

Tak to taky neni zadarmo a fakticky temer správně, nemám co vytknout

Reagovat
D.Drogba

Reagovat
Bakary3

Já teda i u Arauja vidím na transfermarktu 4,7 m eur.

Ale jo, když máš peněz tři prdele, zapalujes si tím doutníky, vytiras prdel a jsi zvyklej dělat přestupy za desítky milionů euro, jinak je to přestupak na hovno, je to pro tebe zadarmo.

Reagovat
teenz

Reagovat
herbage

Byl to výborný kup, ale i s bonusy vás stál skoro 20 mega. Když v obchodě rohlík stojí 2 Kč, tak taky neříkám, že jsou zadarmo

Reagovat
TheTopFootbaler

"vždy stoický" Simeone je asi největší nesmysl, který jsem dneska četl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
herbage

je stoický jen do chvíle, než mu rupne žilka, takže během zápasu tak cca prvních 10 minut

Reagovat
Rattlesnake

Reagovat
Y.N.W.A

Jakože vždycky stoí u lajny

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Phillipinho

Vzdy stoicky pri svych vyjadrenich na tiskovkach? Naopak velmi dobre receno. Zkus si nejdriv udelat nejakej research nez vypustit blud.

Reagovat
Kiss Me Polka!

V tom článku je napsané VŽDY, ne vždy na tiskovkach, takže je to picovina vzhledem k tomu jak se chová na laviccei, zkus si nejdřív udělat nějaký vetny rozbor

Reagovat
Phillipinho

Tak jako mysleno, kdyz se k necemu vyjadruje ne. Ve smyslu, kdyz je na neco dotazan, tak je vzdy stoicky.

Reagovat
TheTopFootbaler

To je blbost, nemůžeš si do věty vymýšlet slova, která tam autor nenapsal. Vždy stoický je nejhorší přívlastek, co k Simeonemu jde narvat

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Ondiis

Reagovat
Salfovic

S tím, co hraje, může být vůbec rád, že se dostane na hřiště.

Reagovat
Csaplárova past

Fanousci Barcelony nesouhlasi. Jak se do me opreli v diskuzi pod jinym clankem. Pry jsem mimo a nemeni na tom nic ani Griezovy 4 goly v tomto kalendarnim roce ....

Reagovat
Pato44

Sice jsem tu diskuzi neviděl, ale co se týče tebe, tak seš víc než zaujatý ohledně Barcelony. Je teda dost pravděpodobný, že si byl mimo.. Neuškodilo by se víc zaměřit na podporu nějakého klubu a s tím tu vystupovat, než jen hejtit.

Reagovat
Csaplárova past

Kde žiješ? Co meleš?

Jak než jen hejtit? Co to plácáš za nesmysl?

Si procházej diskuze pod články, hejtí se tu všichni a za všechno, tak co se do mě sereš?

Pokud jsem toho názoru, že Griezman za ty penze nestojí, tak si to prostě napíšu. Proč to brát jako hejt?

Reagovat
Pato44

Hele, situace v Barceloně není ideální.. vnímá to asi každý. Sám z toho nejsem moc nadšený, ale číst pod většinou článku ke španělské lize tvé pindy je dost otravné. Někdy prostě to nějaký smysl má a dokážu třeba souhlasit, ale dost často to je i z tvé strany dost přehnané. V kontextu toho, že nemáš ani vyplněný oblíbený tým mi to dává výsledek, že tu jen trollíš a hejtíš. Tak klidně napiš, komu fandíš, zajímalo by mě to, ale zatím mi připadáš spíš jako hejter Barcelony než fanda čehokoli.

Reagovat
Csaplárova past

Nemám důvod sem psát oblíbený klub. Je totiž vidět, že je to první věc, na kterou se ty a jiní dívají. Co je ti do toho? Potřebuješ to znát ke své argumentaci? Mně je u prdele kdo tady komu fandí. Nebo mám oprávnění kritizovat jen svůj oblíbený klub?

Stejně tak si sem nechodím dělat žádný kamarády, takže tvůj názor na mě mám tak nějak u koncáku.

Reagovat
Pato44

ok, už na tebe raději nebudu reagovat ty koncáku

Reagovat
Lemiux66

Ale je roztomily jak se snazi bejt drsnej. Realita: jebaky, ponozky v sandalich.

Reagovat
Phillipinho

Ty kravo

Reagovat
Witcher

Pořád dělá tu trapnou oslavu po gole?

Reagovat
USA_osloboditel

Načo ho priviedli naspäť s opciou keď už v Barce pôsobil, že je za zenitom? Úplne mimo logiky.

Reagovat
Mercury

Hlavne, ze uz se na nej nemusim divat v Barcelone. To bylo neco strasneho.

Reagovat
Svatej

Vysvětlí mi nekdo, co je to za shitstorm u Viniciuse a jeho tančení? Je to simulantska bukvice a za to padání si zaslouží veskerej hněv světa, ale kruci za tanečky?

Reagovat
icka

Lidem ve svete uz regulerne jebe. Ted bych tancoval po kazdem golu spoluhrace.

Reagovat
Svatej

Na Bernabeu bych i provokativně pustil po gólu domácích sambu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
teenz

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Jolly Roger

"Je to tak, jak to je."

Tak to je pro mě překvapivá informace, vůbec jsem to netušil.

Reagovat
Rudnevs

V angličtine je to klasika it is what it is a pri pohlade na meno autora sa nemozno cudovat

Reagovat
Rudnevs

to ten bleachnuty buzzcut

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele