Sunil Čhetri, nový indický model?

08.07.2012, 11:49
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Časy se mění i ve fotbale. A Indie je toho zářným důkazem. Sunil Čhetri se před pár dny stal prvním vyslancem téhle země na Pyrenejském poloostrově, čímž proměnlivé trendy jedině zdokumentoval. Doma toho měl tak akorát, chtěl zažít dobrodružství...

Je to vlastně ohromně ironické. Sunil Čhetri, muž v nejlepších letech (27) a reprezentační kanonýr k pohledání (58/33), se marně ucházel o zaměstnání v rodné Indii; a pak po něm sáhl věhlasný lisabonský Sporting.

Hráčův agent Yogesh Joshee skutečně během uplynulých pár týdnů hovořil v Goe se zástupci tří ze čtyř elitních klubů tohoto nejmenšího indického státu; a jakákoliv jednání železně troskotala na fotbalistových požadavcích ohledně výkupní klauzule pro zahraniční mančafty.

Nakonec po něm sáhl Sporting, jehož strukturám se Asiat zpravidla vyhýbá. V nedávné době tu byly mraky Jihoameričanů, Mosambičan, Nigerijec...ovšem zástupce nejlidnatějšího světadílu určitě ne.

A lisabonský gigant své ryze marketingové záměry nikterak neskrývá. Prezident klubu Luiz Godinho také Čhetriho oficiálně představil jako svou tvář pro Indii, potažmo celou Asii; zcela nepokrytě si od jeho přítomnosti slibuje více komerčních závazků, sponzorů. A zápasy rezervy, kde rodák z Nového Dillí stráví alespoň dva následující roky, plánuje vnutit indickým i čínským televizním stanicím.

To bude pochopitelně průlom v dějinách indické kopané, která už tak zažívá dosti turbulentní období. Středem pozornosti dlouho byla nově vzniklá bengálská Premier League; jejíhož prvního ročníku by se měly účastnit hvězdy jako Cannavaro, Crespo, Fowler či Pirés. Tedy pokud se nakonec přeci jen rozjede, neboť start inaugurační sezony byl prozatím odložen na neurčito.

Teď se v záři reflektorů ocitá něco docela jiného, respektive někdo docela jiný než argentinské, britské, italské nebo francouzské celebrity. Nenápadný usměvavý kluk, který v mládí vystřídal až pět různých škol, si jde vyzkoušet druhou portugalskou ligu. A nejde přitom za penězi - loni si prý v Mohunu Bagan týdně přišel na ekvivalent 105 tisíc liber (9 milionů indických rupií) - prostě jenom vykročil za svým snem. Což se mu mimochodem daří veskrze podruhé; již dříve zavítal do americké MLS, shodou okolností k dalšímu Sportingu z Kansasu.

To Subrata Pal, jeden z nejváženějších brankářů Asie, takové štěstí neměl ani zdaleka. Zaujal sice Vancouver, jenže ten si toužil třetí volné "cizinecké" místo schovat pro posilu do pole. A nebyl to jen on. Gourmangi Singh byl dvakrát testován australským Melbourne Victory - a ani jednou nebyl vybrán. Mehtab Hossein to samé zažil na Britských ostrovech v Exeteru.

A co víc: Baichung Bhutia, naprosto s přehledem největší Ind všech dob, modla po všech možných i nemožných stránkách, se musel spokojit se třemi úmornými roky v anglickém Bury (problémy s vízem, těžký úraz kolene a nakonec likvidace klubu).

Přesto se roku 1999 stal vůbec prvním indickým profesionálem na území Evropy. Předtím bylo něco takového relativně přirozeně nemyslitelné. Lépe řečeno "out of fashion", z módy. Zlatí medailisté z Asijských her 1962 prostě a jednoduše nepociťovali onen moderní chtíč vycestovat za hranice a učit se novým kouskům; Chuni Goswani a Jarnail Singh proto tenkrát vysloveně odmítali nabídky z ciziny. To samé v bleděmodrém provedl jistý Surajit Sengupta: na konci 70. let minulého století před ním přistála lukrativní pozvánka do Spojených arabských emirátů. Také tam, do jiné asijské země, se ale on kategoricky odmítal hnout.

Dnes je situace všude kolem dosti rozdílná; a novým zvyklostem se pomalu musejí učit také v Indii. Už tak jim totiž stihl pomyslný vlak pláchnout na míle daleko. Ty nejlepší generace své příležitosti lehkomyslně propásly; a ta nynější upřímně nestojí za nic. Vždyť právě Sunil Čhetri, široko daleko považovaný za suverénně nejtalentovanějšího Inda současnosti, se ostatně dříve se zlou potázal na testech v Coventry či Celtiku. Zaskočily jej tvrdé skluzy, rychlost protivníků i hry jako takové.

Přesto by v éře, symbolizované neustálým otevíráním nových, intenzivně prošlapávaných obchodních tras, mohl představovat jistý precedens. Japonci do Německa, Malajsijci na Slovensko a do Maďarska, Indové do Portugalska...?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (75)

Přidat komentář
czech_mira

já četl Slunil Šutry

Reagovat
fantomas

Reagovat
JacoBee

ha...ha?

Reagovat
smazaný uživatel

ha...ha...ha...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak toto ma rozsekalo!

Reagovat
Le Gunner

Cg

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Tyjo, tak dobrej vtip jsem neslyšel od základky!

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom rezerva?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hrat za rezervu a byt suverenne najlepším hráčom 2 najľudnatejšej krajiny len dokumentuje aká je kvalita Indického futbalu.

Reagovat
Kongo

spíš jak se k němu staví,tam je na prvním místě tuším pozemní hokej.

Reagovat
smazaný uživatel

Kriket.

Reagovat
smazaný uživatel

joga

jinak kriket

Reagovat
olis

minule bol u nas na skole zahranicny student s Indie a vravel ze u nich Kriket to naj, futbalovu ligu len teraz nejak zalozili neviem ci ma vobec par rokov

Reagovat
fantomas

To sice dokumentuje, ale stejně to zní moc krutě na to, že je to rezerva Sportingu, tj. jednoho ze tří dlouhodobě nejslavnějších klubů Portugalska, a že jde hned o druhou nejvyšší soutěž.

Reagovat
smazaný uživatel

Mňa skôr udivuje to veľké haló okolo jeho pôsobenia v Sportingu (je úplne jedno ktorú najvyššiu súťaž hrajú), pritom ide o rezervu. Proste Indický futbal je na tom tak zle, že i hráč s takým priepastným kvalitatívnym rozdielom oproti ostatným, musí ísť takto odspodku. Ale tak podobným niečim si prešli Japonci, Korejčania, teraz i Čína...z Európy sa mi vybavuje Island.

Reagovat
fantomas

Tak haló, já nevim, jestli to prostě nechápeš nebo nechceš chápat. Pro Indy je to jednoduše historickej okamžik, tak daleko se nedostala ani celebrita na slovo vzatá (Bhutia), je snad logický a pochopitelný, že kolem toho ta miliarda lidí dělá to tvý "haló".. :)) Stejně jako celej svět, protože ať chceš nebo nechceš, ten bengálskej projekt tuhle krajinu tak zmedializoval, že se nelze rapidně zvýšenýmu zájmu tolik divit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale pochopil, to však nevylučuje moje prekvapenie. India do futbalu investuje už dlho, a kvalita tam stále nie je cítiť. Na vine je veľmi pasívny záujem o tento šport, stále u nich dominuje kriket a pozemný hokej, cez to sa tento šport nedostane. Katastrofálne štadióny, okrem Churchillu a Dempa slabá fanúšikovská základňa. V Japonsku je futbal myslím na takom 4-5 mieste v popularite, ale dokázali z toho urobiť športovú stálicu s vysokou úrovňou. V Indii je totiž tá propagácia veľmi slabá. A to mám také skúsenosti i od Indov žijúcich v UK. Proste futbalu rozumejú asi ako ženy hokeju v dobe úspechov na SK. A nejak ich to nehne. Radšej si pozrú kriket či MLB.

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba v Japonsku je fotbal 2 hned za baseballem, sám jsem byl o tom ujišten mým dřívějším japonským spolubydlícím a to se psal rok 2004 kdoví, jestli už fotbal není první.

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting B hraje druhou ligu nebo se to jmenuje jinak ?

Reagovat
fantomas

Liga de Honra, druhá liga. Ted tam podle všeho postoupili.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok ja jen ze tady na EF nejsou , ale nevim jestli je ta tabulka 2. P ligy vubec aktualni.

Reagovat
fantomas

Spíš neni, nevim. Každopádně se to píše asi na šesti různých místech, nemám důvod nevěřit.

Reagovat
Hiko

tady je obsazení a los prvních kol - http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20120213055636/uncyclopedia/images/5/52/Double-facepalm.jpg

Portugalský svaz to tentokrát překopal, II. ligu bude hrát 22 týmů, doplnili ten stav o 6 nejkvalitnějších béček (velká trojka + Braga, Guimarães a Marítimo Funchal)

Reagovat
Hiko

woe co jsem to sem zkopíroval obrázek se teď ke mně hodí

správný link je na osvědčený server - http://www.zerozero.pt/edicao.php?id_edicao=47495

Reagovat
REPLIKATOR

Spíš nekvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou v domácí Indický lize kromě Supraty, ještě náký velcí talentovaný hráči? docela by mě to zajímalo.

Reagovat
fantomas

Oba známí Singhové do pole, obránce Gouramangi (jmenovanej i v článku) a útočník Sushil; plus mladý CB Raju Gaikwad, zdaleka největší naděje do zadní linie z poměrně silnýho ročníku 90, a Manandeep Singh (92), tahoun indický "22" v nedávný kvalifikaci na Asijskej pohár.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě v Indii by se měli stavět střediska pro výchovu hráčů, lidí jak smetí a kdyby je naučily techniky už od mala, tak oni by dřeli jak koni, aby se dostali do světa..

Reagovat
Usty

OT: Nevíte, proč letos nedávají finále Wimbledonu na Nově?

Reagovat
supervizor

Je na Nova sport.

Reagovat
terry

Tam asi půjdou formule, ne?

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Nova vysíla Formule 1 .. na Nova Sportu formule snad nikdy neběžely :)

Reagovat
smazaný uživatel

podobny clanky sou paradni, ze se clovek dozvi i veci ke kterym by se ztezi dostal, dik

http://www.youtube.com/watch?v=nOjzZcNcc18

Reagovat
fantomas

Jj, ale furt neni jasný, jestli se to vůbec spustí. I tak ten humbuk pomohl - což je vidět právě i na příkladu Čhetriho..

Reagovat
smazaný uživatel

asi jako cigáni,talent jo,ale píli žádnou,jejich fotbalovým stropem je pak udivovat technickými kousky bachaře v českých věznicích.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Zajimave koukam ze nejak rozsirili ligu a "nacpali" do ni nekolik B tymu fakt zvlastni vec.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za tyhle asijský články, to je prostě něco extra škoda, že ty dopolední J-league přenosy na eurosportu většinou ještě prochrápu. Play-off AFC CL bude až po prázkách, co?

Reagovat
smazaný uživatel

myslim že jo...dopolední J-League přenosy sleduju na netu pokaždý..ta liga je hodně kvalitní

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavně už se těším, až se tam ten fotbal třeba někdy vypracuje na takovou úroveň, že bude v PL hrát víc britských asiatů. Takovej miliardovej potenciál, co má Pákistán, Indie, Filipíny, Malajsie, Thajsko - z té populace musí jednou vzejít množství talentů, pak bude PL už definitivně marketingově neporazitelná a Platini nebo kdo s jeho projektama nový elitní eurosuperligy se zahrabe

Reagovat
fantomas

Jojo, na podzim.

Reagovat
smazaný uživatel

takvoý CAF Champions League taky neni špatná soutěž,včera sem koukal na Chelsea a Zamalek a bylo to nahoru dolů,pěkný akce,jen někdy ty přihrávky všude možně

Reagovat
smazaný uživatel

*lítaly všude možně

Reagovat
božský John

Pěknej obohacující článek, ale přijde mi to jako mnoho povyku pro nic, přece jen, kdyby šel do nějakýho většího týmu, než do druholigovyho béčka slušnýho týmu...

Reagovat
fantomas

Tak nikde neni psáno, že bude v béčku natrvalo. Samozřejmě jako zdaleka jedinej Ind - ale podle mě na to i může mít. Mezi jižany může svou agilitou a šikovností zapadnout hladce a pak už záleží hlavně na aklimatizaci, ta může bejt jedinou obrovskou překážkou, bych řek. On to fakt neni takovej hype, jak by si kdekdo (asi celkem přirozeně domýšlel). Na loňskym Poháru Indové působili jako hodně směšnej kolektiv obyčejných kopáčů - a on přesto skóroval, poradil si i sám.

Reagovat
božský John

Já nad nim nechci vynášet nějaký soudy, nikdy jsem neviděl žádnýho Inda kopnout do balonu, budu to po očku sleodvat,jak se mu bude dařit

Reagovat
smazaný uživatel

Model?

Reagovat
fantomas

model >> předloha; vzor, ideál; vyjádření skutečnosti, matematický popis; originální výrobek

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ták. takže jako takovej Gipsy CZ pro tuzemskou menšinu

Reagovat
smazaný uživatel

Má možnost nastupovat za "A" nebo, má smlouvu pouze s rezervou ? Neví někdo ? :)

Reagovat
fantomas

Na dva roky s rezervou, pak se uvidí.

Reagovat
pospech11

OT: Nevíte někdo jak je na tom bývalý hráč sparty B Quan Mac Hong ???

Reagovat
smazaný uživatel

Tak cca 3 .. 4 dny zpátky ,jak jsem projížděl webovky klubů z GL, tak byl jeho profil v rezervě, na stránkách Sparty :)

Reagovat
pospech11

no právě a na webovkách Sparty pak byl článek že mu vypršela smlouva a že s ním Hašek pro rezervu nepočítá, tak nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Hašek je šašek

Reagovat
pospech11

To mi neříkáš vůbec žádnou novinku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Asi půjde do Jihlavy

Reagovat
cubinho

Trošku taková rýpavá otázka, opravdu jsou obyvateli Malajsie Malajsijci? Běžněji se teda používá pojem Malajci, s Malajsijci jsem se ještě nikdy nesetkal

Hm, ale jelikož mi to pravopis bere, tak to asi bude OK.

Reagovat
smazaný uživatel

taky mi to trhá uši, ale je to správně

Reagovat
cubinho

*obyvately

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Já jsem vůl Vždyť obyvatel je od vzoru muž a ne pán

Reagovat
pospech11

no právě z tohoto důvodu jsem se ptal na toho sparťana Honga jak na tom je, protože v jednom rozhovoru říkal že by rád českou repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Malajsijci

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

dneska mi s těma národnostma teda dáváte

Reagovat
smazaný uživatel

Z hľadiska marketingu je to terno, indovia sú neskutočne zaťažení na "svojich". Však WWE drží v rosteri Great Khaliho len kvôli tomu že je v Indií najväčšou superhviezdou, raz nevystúpil na jednej miestnej show a indovia doslova zbúrali halu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele