Suchý v Basileji přijde o parťáka, Akanjiho kupuje Dortmund

15.01.2018, 11:55
Aktuality
Borussia Dortmund potřetí za necelé dva roky zainvestuje do středního obránce, a tentokrát se přitom vytasí rovnou se svým šestým nejdražším nákupem v historii. Zhruba za 21,5 milionů eur má brzy přijít dvaadvacetiletý stoper Basileje Manuel Akanji, podle sportovního ředitele Michaela Zorca už zbývá doladit pouze detaily...

Obránce s nigerijskými kořeny byl už včera přítomen na stadionu při remíze s Wolfsburgem a podle Zorca by už brzy měl být fanouškům představen jako první lednová posila týmu. Akanji se tak zařadí po bok Sokratise, Topraka, Bartry, Subotiće a Zagadoua jakožto současných variant kouče Stögera pro střed zadní linie.

Dvaadvacetiletý odchovanec Winterthuru vyletěl poměrně pozdě, stal se však učiněnou kometou roku 2017 ve Švýcarsku. Zhruba od února je stálým partnerem Marka Suchého ve středu obrany švýcarského mistra, přičemž stihl posbírat i čtyři kvalifikační starty za národní tým, aby pod jeho dohledem defenzíva Švýcarska v úspěšné baráži o mistrovství světa se Severním Irskem ani jednou neinkasovala.

Manuel Akanji má Dortmund podle Bildu vyjít na něco přes 20 milionů eur plus případné bonusy. Tímto by se stal po Breelu Embolovi, který v červnu 2016 měnil Basilej za Schalke, druhým nejdražším exportem švýcarské ligy v historii.

Autor: Tomáš Daníček / bild.de, sky.de

Komentáře (73)

Přidat komentář
cetto

A Sucháč stále nic

Reagovat
tnt03

V Basileji je už dost dlouho no... Je škoda že po něm nikdo nesáhl a nepřestoupil "na vyšší laťku". Otázka je proč? Já ho nesleduji v Basileji, vidím ho jen v repre a připadá mi celkem jistý a je vidět, že s Vaclíkem jsou sehraný. :-) Bohužel si myslím, že obránci jsou tak nějak "hodnoceni" i podle toho, jestli mají u svého jména nálepku nějakého fatálního kiksu, ten možná Suchý má? Nevím :-)

Reagovat
fantomas

Tak jako Švýcarsko je fajn západní země, s Basilejí si pravidelně zahraje poháry, letos i osmifinále LM, takže progres tam taky je, přísun trofejí zajištěn, místo v základu a srdcích fanoušků taky... já bych se bejt jim taky nikam nehnal teda.

Reagovat
tnt03

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

než se jít ztrapňovat někam do BL.

Reagovat
Josifek

Já myslím, že mu je tam dobře, Basel je příjemný místo pro život (aspoň teda to tak vypadalo před 10 lety, když jsem tam byl pár dní), pravidelně si zahraje Evropu a na nějaký moc lepší klub, aby tam byl podobně dlouho v základu, až tak úplně dle mého nemá. Jen asi ligu jako celek si mohl zahrát lepší..

Reagovat
tnt03

Já osobně to taky chápu, že je tam spokojený, jen myslím jak píšeš zahrát si za jiný (větší) klub. Zkusit novou výzvu, posunout laťku výš. Po sportovní stránce je na tom skvěle, i jak píše fantomas.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Basilej je jeho strop.

Reagovat
OTASi

Oni moc dobře vědí proč...Protože na lepší nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

V repre ti přijde celkem jistý jo?

Reagovat
tnt03

Jo

Reagovat
lampas

Lepší Basilej než třeba spodek BL podle mě.

Reagovat
cetto

No ono pak v repre jde vidět, že mu chybí konfrontace s lepšími protihráči. Těch pár zápasu za sezonu v LM je málo, když zbytek zápasů hraje proti týmům na úrovni Boleslavi. Myslím si, že by se konec konců v těch zápasech s Dortmundem, Schalke atp ukázalo, že to vlastně není moc jistý a spolehlivý stoper.

Reagovat
Mustang™

A to on třeba moc dobře ví, a proto radši zůstává

Reagovat
tnt03

Reagovat
stas87

Tak to Bazilej kupi rovno nahradu aj za Sucheho, nie? Snad bude lepsi ako Sokratis a nebude to mat tak v pici ako on. Zahada je pre mna Toprak. V Bayeri jasny vodca a sef, v BVB sa tomu ani nepriblizil. Toprak-Akanji by casom mohlo byt snad podobne ako Toprak-Tah.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by kupovali náhradu za kapitána?

Prečo by to mal v piči? Sokratis je skvelý, ak sa zdvihne celá defenzívna časť mužstva, jednoznačne pôjde hore. Nemôžu hrať "každý" zápas v inom zložení + záloha musí lepšie brániť...

Reagovat
stas87

Nemam Sucheho rad. Z mojho pohladu je az zazrak, kam to dotiahol. Je to dost priemerny hrac, neodpusti si obcas fatalnu chybu a celkovo mi pride, ze na nom defenzivu nemozes postavit.

Sokratis vie, ze pokial je zdravotne fit, tak hrat bude. Za jesen nasekal chyb ze az...pozicne zle, kludne sa vydal nahanat hraca s loptou uplne mimo poziciu. Zacal aj simulovat, nezabudnem mu zranenie Bartelsa. Naprosta kokotina z jeho strany. Je skratka splaseny a hra hrozne. Uz neverim, ze sa dokaze dostat na uroven, kedy zacinal v BVB ci ked hral v SVW.

Reagovat
andrew96

Ta část se Sokratisem

Reagovat
naheCZ

No zázrak...Když mu bylo nějakejch 20 let, tak to vypadalo, že to dotáhne o dost dál...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, se Sokratisem poslední dobou taky nejsem spokojenej. I když včera byla defenzíva celkem jistá. I Toprak zahrál slušně...

Reagovat
Ferguson6

A prečo nie? Kapitáni odchádzajú, kapitáni tiež nemusia vždy hrať v základe a kapitáni sa menia.

Reagovat
andrew96

Sokratis i Toprak jsou podobné vůdčí typy, možná z toho pramení dojem, že není výrazný a hlavní lídrem je (bohužel) Sokratis, který je v klubu déle. Ale věřím, že ve dvojici s Akanjim by se Toprak stal znovu skálou.

Reagovat
smazaný uživatel

A proc nekoupili radsi Suchose?

Reagovat
Spalovač šancí

je moc levnej

Reagovat
smazaný uživatel

*levej

Reagovat
Spalovač šancí

to asi taky

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Je to Suchého Basilej nebo Vaclíkova Basilej? Nadpis jak od ČTK.

Reagovat
Placebo

To už je prakticky česká Basilej.

Reagovat
tnt03

Tak!! :D

Reagovat
fantomas

Ani ne no, to, o čem píšeš, je uplně jinej typ (nesmyslnýho) titulku.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Takéto "dovetky" v nadpisoch môžu byť, nemali by byť však dlhšie ako podstatu vystihujúca časť nadpisu. Pretože podstatou článku je, že prestupuje Akanji a nie že Suchý stratí parťáka. Tak hovorili na škole.... Potom to pôsobí rušivo. Nechcem vyrývať, mne je to jedno, tak či tak podobné nadpisy dnes používa polovica "vyštudovaných žurnalistov" a stalo sa to bežným.

Reagovat
smazaný uživatel

Zní to logicky v podstatě jsem o ten článek ztratil zájem poté, co jsem uviděl první tři slova a tu důležitou část (tedy ten přestup) jsem ani nezaregistroval

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak to na mě působilo taky.

Reagovat
smazaný uživatel

není no.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kowe

Škoda, toho bych bral, když byl spojovanej s LFC

Reagovat
Y.N.W.A

A Vaclík o něj nepřijde?

Reagovat
fantomas

Hraje s nim snad na stoperu?

Reagovat
ThePigFeathers

Jo

Reagovat
Y.N.W.A

ne, Vaclík není stoper, je to brankář... s oběma stopery během hry hodně komunikuje... hele, prostě slovíčkařím a dělám si srandu z toho, že se Basilej dává vždy do kupy se Suchým a s Vaclíkem, to je vše

Reagovat
smazaný uživatel

nepamatuju se, že by se u přestupu nějakýho zahraničního stopera psalo o tom, že by jeho parťák ztratil parťáka. Psal bys to i u křídla, který by ztratilo parťáka z druhýho křídla? Beka? Útočníka?

Je to blbost. Suchý tam vůbec neměl figurovat.

Reagovat
fantomas

Heh, co to srovnáváš za nesmysly?

Reagovat
Seydou Doumbia

Pro něj rozhodně dobrý tah. Basilej opět ukázala jak dobré hráče umí vychovat.

Reagovat
andrew96

Paráda Mockrát jsem ho hrát neviděl, ale dle hodnocení od něj očekávám hodně, rozhodně víc než od příchodu Bartry a Topraka.

Soratis a Neven (díky za vše, ale nechápu, co min. poslední 3 roky u BVB dělá) pryč a zase by to vzadu mohlo vypadat lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Sokratis pryč?

Reagovat
andrew96

Irituje mě, nejen výkony, ale i chováním. Popravdě bych si radši nechal Bartru.

Reagovat
smazaný uživatel

jako taky ho nemám rád... ale výkonostně je nad Bartrou.

Měli jsme si asi nechat toho Bendera

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vitej Manu

Reagovat
Rudnevs

Nedávno som čítal článok, kde bolo trochu nadnesene napísané, že Basel je už vlastne taký 19. Bundesligista - z žiadneho iného tímu neprišlo do Bundesligy od roku toľko hráčov ako z FC Basel. Mne je ten tím taktiež celkom sympatický, na oficiálnej stránke Švajčiarskej ligy som našiel zostrihy z jednotlivých zápasov, tak sa tam určite občas kuknem.

Mimochodom Lautern si zaistil ďalšiu posilu - na hosťovanie prichádza Jan-Ingwer Callsen-Bracker z Augsburgu. To je podľa mňa dobrá posila, na tento post bolo treba privesť posilu a JICB so svojimi skúsenosťami by mohol pomôcť. Všeobecne prestupy sa mi zatiaľ pozdávajú. V takej situácii nie je vôbec jednoduché presvedčiť hráčov, aby prišli.

Reagovat
smazaný uživatel

Vím,že si nemůžeme moc vyskakovat a být rádi,že k nám ještě vůbec někdo chce jít Je ale otazník,s jakou formou přichází,za celý podzim odehrál jen tři zápasy v Regionallize... Spíš mě mrzí ztráta Barise Atika,kterého si předčasně stáhl Darmstadt z hostování...

Reagovat
Rudnevs

To áno, ale snažím sa byť optimista, Callsen-Brackera nemám nejak detailne nasledovaného, ale pod Weinzierlom podľa mňa hral dobre a mám ho za dobrého stopéra, navyše vie dať i gól z ofenzívnej štandardky. Samozrejme starne a za posledné dva roky neodohral takmer nič, ale skúsenosti sa môžu teraz do mladého tímu FCK (Lautern má vôbec najnižší vekový priemer podľa Transfermarktu) hodiť.

Podobný prípad by mohol byť i ten Altintop, ten dokonca ešte minulú sezónu hral celkom solídne Bundesligu (31 zápasov, 6 gólov), teraz v Slávii hral vraj hrozne, ale v Lauterne by tomu mohlo byť inak, pretože vie jazyk, pozná ligu, za Lautern už v minulosti hral (mimochodom v tej zostupovej sezóne 05/06 bol dokonca tretí najlepší strelec Bundesligy) a navyše z Lauternu je jeho manželka... Som celkom zvedavý, či príde, resp. či príde vôbec ešte niekto. I ten Wollscheid by bol zaujímavý, ale ten podľa pravidiel nesmie hrať za tri kluby v priebehu jednej sezóny a navyše teraz vraj nemá moc motiváciu na profesionálny futbal.

Atika je škoda, niečo v sebe mal. Je to jeden z mála tých, ktorý na trénerskej zmene “prerobili”, pod Meierom nastupoval celkom pravidelne, zatiaľ čo pod Strasserom už len zriedkavo. Fanúšikovia na dbb už hovoria, že si dokážu predstaviť, že Atik proti Lauternu odohrá životný zápas a stane sa z neho ďalší Younes alebo Demirbay, ktorí v FCK nedokázali využiť svoj potenciál a inde sú za hviezdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani já ho nemám nasledovaného,vždycky jsem si ho pamatoval jako hráče s nejdelším jménem v BL Jen jsem mrknul na jeho bilanci v této sezoně a tam tedy žádná sláva.Snad zužitkuje svoje zkušenosti a pomůže k záchraně.Halilovi Slavia vyloženě nesedla,snad si vzpomene na staré časy na Betze a pomůže podobně jako JICB... Jsme na tom podobně jako Köln,bylo krásné vstoupit do "jara" vítězstvím a třeba i podobným,jako to dokázali kolínští s Gladbachem a vykřesat jiskru naděje.Takový úspěch a nakopnutí v tom prvním zápase by ohromně bodnul. Bojím se ale,že zápas rozhodne právě Atik

Reagovat
Rudnevs

Jj, to tu niekto kedysi písal, že keby šli na služobný obed Jan-Ingwer Callsen-Bracker a Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, tak by im objednali stôl pre ôsmich.

Celkom dúfam, že Halil príde, v tej sezóne 05/06 síce Lautern spadol, ale on to tam vtedy celé ťahal, mal neskutočnú sezónu. Inak škoda, že vtedy to v poslednom kole proti Wolfsburgu nevyšlo, ten káder bol zaujímavý, okrem Altintopa tam bol trebárs ešte Sanogo, Skela, Engelhardt alebo zaujímaví mladíci ako Halfar, Reinert alebo Ziemer (ten o pár rokov neskôr zachránil Lautern v 2.BL).

Proti Darmstadtu to bude Kellerduel, oni budú taktiež veľmi namotivovaní, teraz sa tam vracia Dirk Schuster a taktiež stopér Romain Brégerie (ten odmietol FCK), keď k tomu pridám to, že je to prakticky prvý zápas Rückrunde, tak budú fanúšikovia Darmstadtu na Bölle veľkou podporou. Keďže Atika do Darmstadtu neposiela FCK ale Hoffe, tak môže proti Lauternu nastúpiť. Viacerým ľuďom sa hneď naskytá úvaha, že Lautern môže symbolicky zostreliť práve Atik, ale ja dúfam, že tomu tak nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ne!

Reagovat
Superme

Ne nevim teda. Měl se koupit někdo z Bundesligy... Stark nebo Vestegaard by byli posily do základu, tohle může být dost velký fail

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

to jsme právě udělali minule s Toprakem a tam je to zatím takové: "no nevím"..prostě nic moc

Reagovat
Superme

Souhlas, na druhou stranu Topraka jsem do BVB ani nechtěl. U Starka i Vestegaarda si jsem jistý, že by byli posilami do základu. Pokud by se mělo jednat o nějaký talent, tak bych bral buď Baumgartla, Antona nebo Soyuncua. Akanji je za takové peníze velký risk a podle mě by se dali investovat lépe.

Ona byla vůbec obrovská chyba pustit Gintera, který jen potřeboval pravidelně hrát. Navíc takový univerzál se hledá těžce a dost bych se divil, kdyby po něm do 2 let nesáhl někdo z vělkých klubů v zahraničí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím.. asi bychom měli soudit až potom co něco odehraje, jestli to byla chyba nebo ne ho pořídit

Každoopádně s tím Ginterem nesohlasím. Tam to nebylo tím, že by neměl dost příležitostí nebo prostoru. Mu prostě chyběl kvalita. Spíše si myslím, že jsme si měli nechat Bendera

Reagovat
Rudnevs

Dortmund máš asi nasledovaný viac než ja, ale neni možné, že Ginter sa nepresadil preto, lebo v základnej zostave lietal ako horúci zemiak a nemal stálu pozíciu, resp. mal, ale nie tú, ktorá by mu vyhovovala? Keď hral prvý polrok sezóny 2015/16 pod Tuchelom na RB, tak hral podľa mňa veľmi dobre, dokonca tam odohral myslím i pár zápasov za Nationalelf.

Reagovat
andrew96

Nevím, Vestegaard mně nepřijde jako nějaké terno.

Reagovat
Euphael

A je dobře, že nesáhli po Suchém. To nevím nevím, jestli by naše veřejnoprávní televize i nadále lpěla na vysílání zápasů Basileje Marka Suchého.

Reagovat
smazaný uživatel

BTW: Vitaj v Kolíne, Vincent Koziello!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele