Suchopárek zůstane trenérem jednadvacítky, prodloužil smlouvu

30.05.2023, 17:20
Aktuality
Jan Suchopárek (© AFP)

Fotbalová asociace ČR prodloužila smlouvu s trenérem reprezentace do 21 let Janem Suchopárkem, který s týmem postoupil na červnové mistrovství Evropy. Po dnešním zasedání o tom informovali zástupci výkonného výboru. Nový kontrakt platí do konce příštího kvalifikačního cyklu.

Suchopárek vede jednadvacítku od předloňského léta, kdy nahradil Karla Krejčího. S mladíky přes baráž prošel na ME, kde ve skupině v Gruzii s týmem narazí na Německo, Anglii a Izrael.

Třiapadesátiletý bývalý reprezentační obránce měl původně smlouvu do konce uplynulého kvalifikačního cyklu s automatickou opcí v případě postupu na závěrečný turnaj. Vedení FAČR s ním nyní ještě před startem šampionátu prodloužilo kontrakt.

"Jsme rádi, že jsme prodloužili smlouvy s úspěšným realizačním týmem, který vede reprezentaci do 21 let. Dostat se na závěrečný turnaj nebylo vůbec snadné," řekl na tiskové konferenci předseda FAČR Petr Fousek.

Suchopárek v minulosti trénoval také reprezentační osmnáctku a devatenáctku. U týmu do 21 let už dříve působil jako asistent a před předloňským jmenováním do funkce v několika zápasech vedl mužstvo i jako hlavní kouč.

Novým trenérem reprezentační dvacítky výkonný výbor na návrh technického ředitele FAČR Zdeňka Psotky a doporučení sportovní rady jmenoval Pavla Šustra. Ženský výběr do 17 let nově povede Daniel Šmejkal. Vedle Suchopárka asociace prodloužila smlouvy také s koučem týmu do 15 let Karlem Havlíčkem, trenérem šestnáctky Petrem Havlíčkem a Alešem Křečkem, jenž vede mužstvo do 18 let.

Autor: ČTK

Komentáře (42)

Přidat komentář
Fakt

Reagovat
monty25

Suchopárkovi přeju úspěch na nadcházejícím Euru U21 a hlavně šťastnou ruku při nominaci. Přestože máme těžkou skupinu, tak věřím, že nejsme bez šance.

Šmejkal jako nový trenér repre WU17 je zajímavá volba. Na přelomu roku byla dokonce varianta, že by mohl převzít ženské áčko. Myslím, že ta sedmnáctka by mu mohla sedět. Sice zatím s ženským fotbalem nemá zkušenosti, ale třeba s juniorkou Slavie kdysi získal titul. Změně trenéra se u WU17 vůbec nedivím, protože dosavadní trenér Zbořil nezvládl kvalifikaci. Z téhle skupiny se prostě postoupit mělo...

https://www.livesport.cz/tabulka/OhxZje26/SGQRjtD7/#/SGQRjtD7/table

Reagovat
Posledni Kovboj

nech se lecit

Reagovat
monty25

Aspoň jsem zatím jako jeden ze dvou lidí napsal něco k tématu...

Reagovat
Posledni Kovboj

"Uchyl, ale on topic" . OK

Reagovat
monty25
Reagovat
Imos

náhodou, někdo nás o tom ženským fotbale informovat musí, úchylů je tady většina tak nechápu to pohoršování nad montym

Reagovat
monty25

Reagovat
kilobyte

Reagovat
verv

Reagovat
thewall

Reagovat
Lemond Laws

Jak moc je zábavné sledovat U17 holky, jak hrajou fotbal?

To fakt neexistuje pro dospělého chlapa, který tam nikoho nezná, lepší koníček?

Reagovat
monty25

Pro mě zábavnější než sledovat třeba Povltavskou FA. Ale vážně: Před 6 lety se u nás hrálo Euro WU17, měl jsem to skoro za barákem. Dneska řada těch holek hraje v áčku repre. Takže asi tak.

Reagovat
Lemond Laws

Já to teď nemyslel nějak útočně. Každý má něco.

Spíš jsem se fakt ptal, co motivuje chlapa ve svém volném čase koukat na docela mladý holky, jak běhají za míčem

Reagovat
bobis21

Dokud nezačne chodit na U15, nechal bych to bez povšimnutí

Reagovat
monty25

Byl jsem jednou a už nikdy víc. Dokonce za to chtěli i vstupný.

https://twitter.com/monty025/status/1121476827158142978

Ale zase: Když se teď podívám na tu sestavu, tak některé holky letos postoupily na Euro WU19.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

No nadšený z toho nejsem, na druhou stranu nic jiného se nedalo čekat. Výsledky zkrátka vypadají uspokojivě. Reálně ale tahle generace kolem Vitíka, Karabce, Daňka, Ševčíka, Sejka a dalších z ročníku 2002 a mladších má prostě na víc než na držení opatrného stylu zaměřeného výhradně na výsledky. Reálně většina z těch kluků má v pohodě na to hrát za týmy středu/spodku Bundesligy, ti nejlepší třeba při troše štěstí a snahy i na víc. Chápu, že by svaz vypadal blbě, kdyby výsledkově úspěšného trenéra odvolal, ale nemyslím si, že má Suchopárek na to někam ty kluky výrazně posunout. Musel by především posunout sebe.

Reagovat
lampas

Trenér U21 má ty kluky reálné někam posouvat? Od toho snad hrají ve svých klubech... Víc smutné je, že kromě Brucknera, nedokázal nikdo kluky připravit na kontinuální přechod k A týmu.

Reagovat
veikko

Třeba ofenzivní fáze ve fotbale je do velké míry o sebevědomí, které do těch kluků nedostaneš, když budou hrát "svázaně". Velký problém u U21, ať už to bylo s Krejčím nebo teď se Suchopárkem, je absence nějakého rukopisu v ofenzivě. Přijde mi to doslova na náhodu, ať si tam kluci něco vymyslí. Potřebujou mít nějaké návyky. Při práci v klubu se logicky dostaneš do nějaké všednosti, proto se třeba i v normální práci jezdí na různá školení, stáže apod. V rámci U21 by měli dostat hráči něco navíc od kvalitního trenéra, který ví, že v tomto věku je vítězství na turnaji téměř bezvýznamné (v našem případě hlavně nemyslitelné), důležitější je ty kluky pozvednout, aby se mohli zlepšovat.

Reagovat
thewall

Reagovat
Bakary3

Ta bundesliga není směšná s primhourenyma očima tak u Ševčíka, jinak fakt ne.

Reagovat
veikko

Samozřejmě jsem nemyslel teď a trochu jsem si zapřeháněl, nicméně pohárové výsledky českých a německých klubů fakt neukazují nějaké extrémní rozdíly s výjimkou Bayernu, který si s prstem v nose dává i tu Bundesligu, dokonce i přes to, že letos snad ten titul ani nechtěli...

Zásadním problémem, na který jsem chtěl poukázat a moc se mi to v tom textu nepovedlo, je, že např. v tom Německu si můžou dovolit koupit hráče z celého světa a nemají tedy důvod kupovat hráče z ČR, kde se hraje neatraktivní a prakticky výhradně běhavý netechnický fotbal se zaměřením na taktiku. V rámci Evropy pořád máme relativně "úspěchy", ale týmy z TOP lig nevezmou hráče jen proto, že skvěle plní taktické pokyny. To si je můžou doučit sami. Třeba zrovna Vitík a Ševčík by se správným vedením měli opravdu na víc než na nějaký Freiburg nebo Köln, který stěží porazí Slovácko nebo Liberec.

Reagovat
smazaný uživatel

"Reálně většina z těch kluků má v pohodě na to hrát za týmy středu/spodku Bundesligy, ti nejlepší třeba při troše štěstí a snahy i na víc."

Tak to fakt ne

Reagovat
Posledni Kovboj

Psychoparek

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Selänne

Proč se mu dává smlouva před turnajem?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Aby někdo tohoto perspektivního trenéra reprezentaci nestihl přebrat.

Dobře, vyprovodím se sám.

Reagovat
doshcz

šílený

Reagovat
Nuno čomes

Klasika silenost novou má do konce kval. cyklu, tak bych pochopil, kdyby tam měl opci, že když postoupí na turnaj, tak se to prodlouží do konce turnaje a pak se uvidi. Ale to bysme chtěli asi moc

Reagovat
veikko

Reagovat
Blasphemer

Psychopárek

Reagovat
Posledni Kovboj

:mateo:

Reagovat
kecipep

Toto se líbí uživateli To mě poser

Reagovat
Cotton

taky bych jednadvacítku neopouštěl

Reagovat
smazaný uživatel

Dvojka myslitelů a motivátorů, U21 Suchopárek, Áčko Šilhavý Těžko si představit lepší trenéry, než tyhle progresivní a v zahraničí žádané trenérské esa. Suchoš už měl laso z Chelsea a Šilhavý měl prý svým motivačním řečnictvím rozmlouvat sebevraždy jako policejní specialista. Náš rybníček je jim prostě malý a brzo je čeká posun do jiných výšin

Reagovat
Skleepy

Reagovat
db18

Reagovat
Spalovač šancí

Nechápu tohle prodlužování smlouvy za kvalifikaci na Euro. Až s U21 postoupí na Mundial, tak ať mu to klidně dají na dva cykly

Reagovat
Mass

Tak pokud tam není větší ambice, než se jen dostat na Euro, tak se asi nedalo dělat nic jiného.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele