Suchopárek po čase povolal Vitíka, mladíci budou zachraňovat kvalifikaci

15.03., 13:50
Aktuality
Jan Suchopárek (© AFP)

Sparťanský obránce Martin Vitík nechybí v nominaci fotbalové reprezentace do 21, která se během prvního letošního srazu pokusí oživit naděje na postup na mistrovství Evropy. Tým trenéra Jana Suchopárka nejprve 21. března v Pardubicích sehraje přípravné utkání se Severním Irskem, poté nastoupí 26. března v Hradci Králové ke kvalifikačnímu duelu proti Islandu. "Lvíčata" budou ve čtvrtém zápase usilovat o první vítězství ve skupině.

Jednadvacítka v kvalifikaci zatím odehrála tři utkání, po kterých má na kontě dva body za říjnové domácí remízy s Walesem a Dánskem. V září prohrála 1:2 na Islandu poté, co o nerozhodný výsledek přišla až inkasovanou brankou v nastaveném čase.

"Scházíme se prakticky po třech měsících ke klíčovému srazu, který ukáže, jestli špatný stav ve skupině vylepšíme a ještě bude šance zabojovat o postup. Myslím, že na to máme. Čtyřka Island, Dánsko, Wales a my je vyrovnaná. Věřím, že s ohledem na vytíženost hráčů na ligové úrovni i v evropských pohárech je jejich aktuální forma dobrá. Snad si ji přenesou i do našeho týmu," řekl Suchopárek na nominační tiskové konferenci.

Ve třiadvacetičlenném výběru nechybí navrátilci z pražské Sparty. Obránce Vitík, který loni v říjnu a listopadu figuroval v reprezentačním A-týmu, a záložník Michal Ševčík. Ve "lvíčatech" se objevuje přesně po roce.

"Vitík byl s námi na posledním evropském šampionátu, kde prokázal charakter, kvality i vůdčí vlastnosti v týmu. Měl by být jedním z klíčových hráčů, který nám pomůže. V asociaci došlo na konsorciu trenérů k určitě shodě, že pro tak důležitý zápas bude v naší nominaci. Já se o hráče s nikým nehádám, myslím, že dohoda byla jednoznačná," uvedl čtyřiapadesátiletý kouč.

První nominaci od Suchopárka obdrželi defenzivní univerzál Ondřej Kričfaluši z Teplic a zlínský záložník Tom Slončík. "Přes zimu nastalo několik změn na klubové úrovni. Naši hráči uspěli tím, že se dostali do sestavy týmů, které hrají na jaře dobře, ať už jde o Teplice, Liberec nebo třeba Zlín. Mají tam dobrou roli, zrovna Slončík může být takový náš žolík. Také Kričfaluši nás svými výkony zaujal, může hrát stopera i defenzivního záložníka," vyjádřil se k nováčkům.

Radost mu dělá i kapitán týmu Václav Sejk. Útočník ožil v Rodě Kerkrade, kam odešel na hostování ze Sparty. "Jsme s Vencou pravidelně v kontaktu, je z něj cítit odhodlanost i dobré sebevědomí. Jeho nové mužstvo pracuje tak, aby on byl jedním z důležitých hráčů. Hrají o postup z druhé nizozemské ligy, dal tři góly v sedmi zápasech a stoupají tabulkou. V klubu z toho mají radost, samozřejmě také on sám," poukázal Suchopárek.

Nominace české reprezentace do 21 let na přípravné utkání se Severním Irskem (21. března v Pardubicích) a zápas kvalifikace mistrovství Evropy s Islandem (26. března v Hradci Králové):

Brankáři: Lukáš Horníček (Braga). Antonín Kinský (Pardubice), Matyáš Vágner (Vlašim),

Obránci: Michal Černák (Jablonec), Deni Halinský (Pardubice), Štěpán Chaloupek (Teplice), Josef Koželuh (Brno), Ondřej Kričfaluši (Teplice), Filip Prebsl (Liberec), Martin Vitík (Sparta Praha), Patrik Vydra (Sparta Praha).

Záložníci: Marek Icha (Pardubice), Adam Karabec (Sparta Praha), Jakub Křišťan (Teplice), Albert Labík (Teplice), Tom Slončík (Zlín), Michal Ševčík (Sparta Praha), Matěj Šín (Ostrava), Denis Višinský (Liberec).

Útočníci: Denis Alijagič (Brno), Daniel Fila (Teplice), Christophe Kabongo (Podbrezová), Václav Sejk (Roda).

Autor: ČTK

Komentáře (19)

Přidat komentář
PBLead

Antitrenér psychopárek

Reagovat
doshcz

ten Křišťan tam, kterej nehraje v Teplicich ani kdyz jim chybi deset borcu

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
veikko

Na poměry pana trenéra ještě docela slušná nominace a je třeba ho i pochválit za využití Vydry ve středu hřiště, kde zvládl tu roli box-to-box záložníka skvěle. Zároveň se ale bojím, že bez Matěje Juráska to bude vepředu klasická kopaná bez jakékoliv organizace.

Reagovat
Mass

Ten Matěj Šín je dobrej?

Reagovat
veikko

Jj, je to ale spíš ofenzivní záložník, takže konkurenci má v Karabcovi a Ševčíkovi, které podle mě Suchopárek upřednostní. Šín má jinak dobrou techniku, vedení míče i celkem přehled ve hře. Je něco mezi kreativním a tahovým AM (není typicky ani jedno z toho).

Reagovat
Pablos

Měl fakt dobrý období v Baníku... dal jsem si ho do fantasy a od té doby hraje tužku Na U21 by to mělo asi pořád bejt v poho... už to stejně beru, že jsou out tuhle kvaldu, po těch krásných výkonech co už předvedli.

Reagovat
veikko

Tak on hraje pořád dobře, není to jen o gólech a asistencích. A ta kvalifikace ještě úplně ztracená být nemusí. Teď se už prostě nesmí klopýtnout. Island doma musíme porážet 9x z 10 pokusů a pak máme stále ještě "k dobru" dva zápasy s Litvou. Pokud zvládneme ty zápasy, kde jsme papírově favoriti, tak by se to mělo rozlousknout ve Walesu, no.

Reagovat
Pablos

No hned čekám ten Island remízu Ale jinak, ok myslel jsem, že je to horší nakonec.

Reagovat
veikko

No nemohli bychom se divit ničemu... Jinak nejhorší byl ten zápas s Walesem. Tam nás zařízl rozhodčí, protože Velšani hráli tradičně jako prasata a měli mít určitě minimálně jednoho vyloučeného, co pamatuju. Navíc gól jsme dostali úplně zbytečný v poslední minutě nastavení.

Reagovat
Pablos

Jo to si pamatuju to prasení.

Reagovat
r.mrazik

vubec nechapu,ze tenhle typek tam porad jeste je...

Reagovat
zorz767

Asi je levnej.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pablos

tak Fousek co řešit nemusím neřeším... ohledně jeho ho bohužel nikdo nebombarduje no.

Reagovat
r.mrazik

sileny vedeni

Reagovat
Pablos

A jedinou dobu kdy byl ,,trošku" bombardován po tom Euru... tak mu dal novou smlouvu. Teď nevim co by muselo přijít jako

Reagovat
Witcher

To Kongo v útoku je nakej překlep?

Reagovat
Kucka

?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele