Suchopárek oznámil nominaci na ME, nechybí Kovář nebo Jurásek

05.06.2023, 11:59, aktualizováno 05.06.2023, 12:53
Aktuality
Jan Suchopárek (© AFP)

V nominaci české reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v Rumunsku a Gruzii nechybí brankářská jednička Matěj Kovář z mistrovské Sparty, přestože ho v závěru ligy podobně jako některé další hráče trápily zdravotní potíže. Podle trenéra Jana Suchopárka se dělá maximum pro to, aby byli připraveni na závěrečný turnaj. Změny v nominaci lze provést do 14. června.

"Matěj patří do balíčku hráčů, kteří měli ke konci ligy určité zdravotní potíže. Jsme se všemi v kontaktu, děláme maximum, aby byli připraveni na kemp i závěrečný turnaj. Ale pokud obdržíme omluvenku, budeme muset povolat náhradníky," řekl Suchopárek na tiskové konferenci.

Vicemistr Evropy z roku 1996 vsadil na osvědčená jména, pět hráčů se představilo i na minulém šampionátu. Vedle Kováře to byli Michal Fukala, Martin Vitík, Pavel Šulc a Adam Karabec. Na startu Vitíka a Matěje Juráska se Suchopárek domluvil s trenérem reprezentačního A-týmu Jaroslavem Šilhavým. Naopak chybí zraněný útočník Tomáš Čvančara, který by podle Suchopárka ale stejně byl v "áčku".

O nominaci hráčů rozhodlo několik faktorů. "Prvním je forma v závěru ligy, která byla u většiny hráčů velmi dobrá. Většinou hráli stěžejní roli ve svých týmech. Druhá věc byly určité taktické věci, rozestavení mužstva, varianty, o nichž v utkáních přemýšlíme," prohlásil Suchopárek.

"Další věcí byla charakter hráčů, což považuju za velice důležité. V dlouhodobém horizontu a na turnajích je důležité, aby spolu hráči a realizační tým vycházeli, aby tam byla týmovost. Dalším bodem byla zkušenost z kvalifikace, jediný Vasil Kušej neprošel kvalifikačními utkáními. To hrálo podstatnou roli, když se v nominaci rozhodovalo mezi dvěma třemi hráči. Poslední a zásadní věcí byla alternace na určitých postech," uvedl kouč.

Ocenil jednání s kluby. "Nalezli jsme s nimi jednoznačný souhlas, že hráče uvolní, přestože termín mistrovství Evropy není v oficiálním termínu UEFA," konstatoval.

Úzce spolupracoval s Šilhavým a jeho týmem. "Vždycky jsme nalezli dobrý vztah a konsenzus. 'Áčko' má přednost, ale i v naší nominaci jsou kluci, kteří se mohli objevit jeho v červnových zápasech. Přesto jsme se domluvili úplně v pohodě, že Martin Vitík a Matěj Jurásek pojedou s námi, což je velice pozitivní. Spolupráce je na vynikající úrovni," řekl Suchopárek.

Reprezentace do 21 let se sejde 12. června v Benicích a absolvuje pětidenní kemp, který zakončí modelovým utkáním. Do dějiště šampionátu, kam se dostala v září díky úspěšné baráži s Islandem, odletí 19. června. O tři dny později rozehraje skupinu C v gruzínské Batumi s Anglií. Na stejném místě se za další tři dny utká s Německem a skupinu zakončí 28. června v Kutaisi proti Izraeli. Všechna utkání se budou hrát od 18:00 SELČ.

Brankáři: Vítězslav Jaroš (Stockport), Antonín Kinský (Vyškov), Matěj Kovář (Sparta Praha).

Obránci: Martin Cedidla), Michal Fukala (Liberec), Adam Gabriel (Hradec Králové), Robin Hranáč (Pardubice), David Pech (Slavia Praha), Karel Pojezný (Ostrava), Martin Vitík (Sparta Praha), Tomáš Vlček (Pardubice).

Záložníci: Lukáš Červ (Liberec), Kryštof Daněk (Sparta Praha), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Filip Kaloč (Ostrava), Adam Karabec (Sparta Praha), Pavel Šulc (Jablonec), Matěj Valenta (Liberec), Jan Žambůrek (Viborg).

Útočníci: Daniel Fila (Teplice), Matěj Koubek (Hradec Králové), Vasil Kušej (Mladá Boleslav), Václav Sejk (Jablonec).

Autor: ČTK

Komentáře (69)

Přidat komentář
Greny

Zase seto před finálovým turnajem celkem rozpadlo...

Já nevím ale áčko hraje někde na Faerech tak bych prostě udělal co nejsilnější výběr a vza Juraska, Zimu, klidně i Hlozka ... Cvancara zranenej taky škoda, Ševčík taky nejede

Reagovat
Kostomlat

ševa nejede po právu...

cvancaray je škoda, ale takhle to prostě mají i top repre, že jejich mladé hvězdy kolem 20 let co hrají za A repre už s juniory nejezdí...bylo to tak vždycky jen my češi pláčeme místo toho abychom tam vytáhli nějaké 17-18 leté talenty.

Reagovat
Greny

Jenže my Češi těch hráčů na takové úrovni jako třeba v Anglii nemáme tolik

Reagovat
Kostomlat

tak reálně se jedná o hložka, kterej je prostě někde jinde

Pak zraněnej čvančara, kterej by jel s áčkem na Faery a pak asi by s Juráskem přijel za lvíčaty, tam to zhatilo zranění

Nakonec Zima, kdo ví, v jaké formě po letošních problémech.

Suma sumárum, nedělal bych z toho vědu, důležitá je herní aktivita, chuť hrát a předvést aktivní koukatelný fotbal, ne tu sračku, co předloni za Krejčího.

Reagovat
Lukáš_6

To je právě ono , nemáme jich tolik . Proto kdyby se na závěrečný turnaj vytáhli ti nejlepší, tak by to nebylo špatné. Byla by větší šance na úspěch a s tím spojenej zájem o hráče. Takhle když ti nejlepší nejedou , tak se třeba žádnej dobrej výsledek neudělá a zájem o naše hráče bude nulový

Reagovat
kilobyte

Jenže zájem o hráče není na základě týmového úspěchu, ale výkonů jednotlivců. A ti co nejedou nouzi o zájem nemají. Takže jestli ti jde o zvýšení zájmu o české hráče, tak je naopak dobře, že tam jedou ostatní, kteří se můžou ukázat.

Reagovat
Lemond Laws

Ti nejlepší už svoje angažmá splněné a nepotřebují se tolik ukázat...

Reagovat
Lukáš_6

Myslel jsem to tak , že kvalitní spoluhráči ti pomohou také k lepším výkonům

Reagovat
kilobyte

Mládežnické reprezentace jsou příprava na áčko. Pokud už ten hráč má na áčko, tak není moc důvodů ho brát.

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Lof

Vůbec nechápu, proč se v poslední době na sockách jede úplně opačný narativ.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
didosh

Reagovat
Stannis Baratheon

Podívej se ny nominaci Nizozemska/Belgie/Francie. Jedou hráči co jezdí pravidelně s áčkem a někteří byli na MS.

Reagovat
Greny

Chudák Openda, de Ketelaare, Taylor, Gravenberch, Thuram ..

Musí je za U21 ... Ale třeba i ti tři hráči Norska co už mají start za ackovou reprezentace jedou na ME 21

Reagovat
Seydou Doumbia

Máš někde kompletní přehled dech nominaci ?

Reagovat
Lof

Reagovat
Bakary3

Jakože karabec, daněk, Valenta, Koubek (ikdyz jiný posty, ale variabilita tam je) si to zaslouží víc?

Ševčíka nevzít je totální fail

Reagovat
Kiwi-21

Souhlasím

Reagovat
Pietro80

Taky to nechápu.Pokud chtějí uhrát co nejlepší výsledek,tak má být pokud možno co nejsilnější sestava

Reagovat
Nuno čomes

Jj slabota.

Reagovat
Kostomlat

než tady začne osazenstvo brečet, já říkám, že jede dobrej mančaft, ale nesmí se bát hrát fotbal! Žádný bum prásk na tribunu, ale aktivně do kolma na horu a do zakončení.

Kovář

Gabriel, Vitík, Hranáč, Jurásek

Kaloč, Žambůrek, Červ

Karabec, Fila, Kušej

Reagovat
smazaný uživatel

Jurasek co je v nominaci je ale kridlo, ne bek.

Reagovat
Kostomlat

David po Farech opustí áčko a přiletí za U21...

Reagovat
Greny

Na tom jsi byl kde.?

Reagovat
Kostomlat

omlouvám se, dezinfo z mé strany. Odpojí se od týmu, ale ne k U21 ale na dovolenou. Škoda, kdo bude hrát levého beka za u21 nevím...asi pech? Slavie si chtěla davida pošetřit.

Reagovat
veikko

No to je v podstatě zásadní problém s tou nominací. Kvalita tam je, ale není to složené ideálně jako tým. Ono to souvisí s tím, jak to trenér doteď vedl. Nejde v tom vidět jasný styl, co by chtěl s těmi hráči hrát. Vzal 4 pravé obránce (z čehož dva zahrajou i LB, ale není to jejich primární post), 3 typologicky hodně podobné střední záložníky Kaloče, Červa a Valentu a k nim Žambůrka, kterého moc nasledovaného nemám, ale kreativní mi nepřišel (má dobrou práci s míčem, tak by aspoň teoreticky mohl plnit roli klasického CM). No a pak jsou tam třeba 4 hrotoví útočníci, takže možná zkusí hrát i 3-5-2, což zkoušel proti Nizozemsku (jinak mi to moc nedává smysl). Nechci Suchopárka nějak zásadně kritizovat, protože ten výběr hráčů na dané posty není nic moc, ale třeba Ševčík měl za mě jet, protože je to potenciálně rozdílový hráč.

Smysl ta nominace dává, pokud bude hrát 3-5-2, a to kvůli tomu, že máme docela solidní stopery a můžeme využít poctivé náběhy halfbeků. Pojezný a Vitík mají skvělou kopací techniku, Vlček myslím celkem taky. Vlček je navíc sehraný s Hranáčem. Na AM by se pak mohl postavit Karabec a tvořit.

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Cotton

Jestli za jeho nenominaci může Slavia, tak to je teda dost hnusný

Reagovat
kilobyte

To nevadí, jako slávista si musí na tu pozici stejně zvyknout.

Reagovat
veikko

Máme dost nekreativní zálohu, ale to je obecně problém českého fotbalu. Změnit by to mohl maximálně Ševčík, který ale vypadl z formy. Je mi líto, že nejede Ostrák, který se v St. Louis slušně rozehrál a hraje kvalitnější ligu než FL. Zase ale chápu, že sešel trenérům z očí a z MLS by ho možná ani pustit nechtěli. Navíc těžko říct, jestli by byl lepší než hráči, co byli nominováni.

Reagovat
Uwe háže buly

Ostrak hraje MLS.

Reagovat
fabec1222

Proč tu ta nominace není normálně v řádku? Jak mám z tohohle poznat, kdo je brankář atd?

Reagovat
schuby

že by první tři

Reagovat
ratusek

Reagovat
Salfovic

Na seznamu jsou taky líný kurvy a mají tam jen obrázek, a na idnesu se na to vysrali komplet

Reagovat
monty25

Bylo mi jasný, že nepojede třeba Hložek, ale D. Jurásek jet měl. Pak mi tam chybí ještě Ryneš. Stejně ale věřím, že překvapíme a Sejk nám to vystřílí.

Reagovat
veikko

Je fakt, že Ryneš měl určitě místo Cedidly nebo Fukaly jet.

Reagovat
Lemond Laws

To ten Ševčík šel tak do prdele jo?.. zajimavé.

A ten Kovář psali, že je zraněný. Takže snad se dá do kupy, protože chytat Jaroš, který rok nechytal v 7.anglický, to by bylo slušný...

Jinak výběr mi asi přijde nejslabší za pár let. Ale stejně je to "jenom" 21, ať se někdo ukáže. Za 3 zápasy a může si udělat hezký přestup. Jinak je to jedno a individuální výkony jsou důležitější než týmový úspěch

Reagovat
Kostomlat

kdyby nemohl chytat Kovář, nebál bych se postavit Tondu Kinského, sezonu měl ve Vyškově super.

Ševa měl mizerné jaro, svezl se s nekvalitou celé Zbrojovky, neprospěla mu výměna trenéra, ani jeho mentální nastavení na fotbal nebylo ideální kvůli maturitě, do toho možné trable s holkama

limituje ho nepracovitost na hřišti, je to hračička ale dozadu ne tak aktivní

Reagovat
Greny

No jak se to vezme ... On měl na podzim super čísla.. na jaře jen 2+1 ale furt to je stejné nebo víc než třeba Karabec nebo Valenta za celou sezonu

Reagovat
Kucka

Reagovat
didosh

Reagovat
Skleepy

Ty vole Suchoši a spol., takhle to dojeb*t. Kdyby Áčko hrálo proti Polsku, ale jde o Faery a přátelák, dafuq. A je ten Čvančara zraněnej nebo ne? Poslední zápas už normálně hrál a i Kamila Veselýho ze Sparty mrzí, že není nominovaný, tak to jsem z toho jelen. RIP olympiáda.

Reagovat
Greny

Taky jsem si myslel že do toho budou chtít zkusit jít i skrz OH v plné palbě ale očividně ne...

Reagovat
Cotton

Beztak to ani neví, že se hraje i o OH

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

teď už jo, na tiskovce na to byl dotaz, ale prý se o tom nebavili

Reagovat
didosh

Reagovat
Nuno čomes

To je tak absurdní odpověď, že bych raději přiznal pravdu a řekl, že jsem o tom vůbec nevěděl I když si vlastně ty dva představíš, tak je to při nějaké debatě vlastně ani napadnout nemuselo.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Nuno čomes

Tak to je snad všem jasné no ne?

Reagovat
Cotton

Vrba taky nevěděl, že se v evropských pohárech hraje na vzájemné zápasy

Reagovat
didosh

Reagovat
Lemond Laws

Haland nejede proč?

Reagovat
pobody's nerfect

Protože není Čech.

Reagovat
cortan

Horníček?

Reagovat
Kostomlat

ten už nežije ...

Reagovat
frayerzjihu

Ne. Nenenene, Hrdla

Reagovat
Modi6

Velké šance jim nedávám. Vždyť i přes ten Island přelezli s hodně odřenýma ušima.

Samozřejmě bych jim úspěch přál ale ....

Reagovat
Selänne

Nejproduktivnější mládě Ševčíka nechá doma, ale vezme naopak Žamburka, kterej odehrál 85 minut za celý jaro.

Reagovat
Greny

A zdůvodnit to formou....

A další jména v nominaci třeba na jeho post

Karabec za sezonu v lize 2+0

Valenta 2+1

Zamburek 1+1

Daněk 2+3

Pak tam byl Jurásek 6+4 ale to je vyloženě spíš krajní hráč

A Šulc 5+5 ale s ním vůbec nevím kam počítá

Pech na jaře vůbec nehrál jen za béčko sestupující Slavie ..za áčko úplně mimo ale forma na repre to je

Reagovat
veikko

Já s vámi souhlasím, že třeba Ševčík měl 100% jet a srovnání s formou Karabce je naprosto na místě. Nicméně když přepočteš třeba Daňkovy statistiky na minuty, tak už to taková hrůza neví. Problém je úplně jinde. V rozestavení 4-3-3 bude trpět hra kvůli záložní řadě, která nemá kreativitu. Při 3-5-2 zase nevyužiješ právě hráče jako Daněk nebo Jurásek. Nevěřím, že by měl Suchopárek v plánu nějaké taktické šachy s přeskupováním hráčů na hřišti mimo tradiční rozestavení, není to žádný elitní taktik. Spíš mi přijde, že bral ty hráče v nějakém střetu myšlenek, co by se vlastně dalo s tím týmem hrát. Třeba nominace 4 pravých obránců je prostě fail jako prase. Jo a pokud nepojede Kovář, tak se vsadím, že do brány doopravdy dá Jaroše, který nechytá ani 4. anglickou ligu. Při prvním pohledu na jména nominovaných to nemusí vypadat tak zle, ale ono to možná fakt zlé bude. Když budu pesimista, tak ale 3 prohry je přesně to, co český fotbal potřebuje, protože jinak se vedení neprobere.

Reagovat
Greny

Za Itálii na Euro Tonali a Kean přes deset zápasů za áčko repre

Reagovat
Imos

Jako co tam dělá Valenta fakt nechápu a celá ta nominace mi teda nepřijde moc dobrá a základ Kovář - Fukala, Vlček, Vitík, Gabriel - Červ, Žambůrek, Karabec - Jurásek, Sejk, Kušej což mi přijde jako to nejlepší co jde vymyslet mi teda nepřijde nějak extra konkurenceschopný v takový skupině, Čvančara i přes zranění měl jet a Davida Juráska měli fakt nechat odehrát ještě tohle EURO podobně jako Kadeře třeba

Reagovat
Nadržený šimpanz

Nejhorší 21 v historii....když to porovnám s roky 2000, 2002, 2011, nebo 2015...

Reagovat
Witcher

2017 byla taky dobrá Schick, chorý, trávník, Havlík,luftner

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Selänne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele