Startuje rozhodující fáze kvalifikace o ženské EURO do 17 let 2008

19.03.2008, 08:18
Aktuality
Vůbec poprvé v historii se střetávají ženské (možno použít i výraz dívčí) fotbalové reprezentace do sedmnácti let o titul evropských šampiónek. A právě v těchto dnech začínají rozhodující kvalifikační boje o čtyři volné místenky na závěrečný turnaj.

Druhé, a tedy i rozhodující, fáze kvalifikace se účastní šestnáct týmů, které jsou rozděleny do čtyř skupin po čtyřech a jednotlivé reprezentační výběry se v nich utkávají každý s každým jednou na půdě jednoho z účastníků skupiny. Vítězové jednotlivých skupin si pak zajistí účast na finálovém turnaji mistrovství Evropy žen do sedmnácti let, kde se 20. května odehrají semifinálové duely a o tři dny později bude na programu souboj o třetí místo a finále. Do celé kvalifikace nezasáhlo jen šestnáct týmů, ale celých čtyřicet, které spolu svedly souboje v první fázi kvalifikace. Ta čítala deset skupin po čtyřech týmech, z nichž postoupili vítězové a nejlepších šest reprezentací z druhých míst, přičemž se počítaly jen výsledky proti vítězi a třetímu týmu ze skupiny.

Nyní už k právě probíhající druhé fázi kvalifikace. Nejvíce bude určitě české příznivce zajímat hned první skupina, kde se mladé Češky utkají postupně s Anglií, Nizozemskem a Belgií. Tedy velmi těžká skupina, ale v této fázi kvalifikace už nelze soupeře vybírat. Výhodou pro naše děvčata jistě bude, že všechna kvalifikační utkání se odehrají u nás. České fotbalistky odehrají všechna svá utkání na hřišti Slavoje Vyšehrad a jistě doufají v silnou podporu fanoušků, kteří rádi shlédnou fotbal v podání něžného pohlaví. První utkání sehrají mladé Češky v úterý 25. března (15:00) proti Anglii, poté ve čtvrtek 27. března (15:00) se střetnou s Nizozemskem a kvalifikaci ukončí v neděli 30. března (11:00) s Belgií.

Ještě se sluší připomenout, jak si vedly české fotbalistky v první fázi kvalifikace. V těžké sedmé skupině je v Madridu, mimo domácí Španělsko, čekala Itálie a Bělorusko. V prvním vystoupení se podařilo našim hráčkám uhrát cenný bod s favorizovanými Španělkami, když remízu 1:1 zařídila Lucie Vonková, vyrovnávací brankou ze 64. minuty. Ve druhém zápase se Češkám dařilo ještě víc a nakonec z toho bylo důležité vítězství 3:2 nad Itálií, o které se jedním gólem přičinila Aneta Pospíšilová a hlavně dvěmi brankami z penalt Adéla Pivoňková. V závěrečném vystoupení si doslova výběr českých reprezentantek do sedmnácti let vystřílel první místo ve skupině a postup do druhé fáze kvalifikace, když jasně přehrál Bělorusko 8:0.

O zbývající tři místa na finálovém turnaji prvního mistrovství Evropy žen do sedmnácti let se bude bojovat ještě v dalších třech skupinách. Ve Francii se mimo domácí výběr představí ještě Skotsko, Norsko a Irsko. Třetí skupina, která svedla dohromady fotbalistky Německa, Švédska, Švýcarska a Polska, se odehraje v zemi našich západních sousedů. Zápasy poslední čtvrté kvalifikační skupiny se odehrají v Dánsku, kde s domácími fotbalistkami změří síly ještě Rusky, Finky a mladé reprezentantky Islandu.

Na závěr je tu ještě jedna důležitá informace. Finálový turnaj historicky prvního evropského šampionátu fotbalistek do sedmnácti let bude zároveň kvalifikací o účast na prvním mistrovství světa žen stejné věkové kategorie. Světový šampionát žen do sedmnácti let uspořádá od 28. října do 16. listopadu 2008 Nový Zéland a zúčastní se ho šestnáct týmů. Evropa dostala tři volná místa, a tak pomyslný "Černý Petr" zůstane fotbalistkám, které skončí na závěrečném turnaji mistrovství Evropy do sedmnácti let na posledním čtvrtém místě. Zatím si, mimo pořádající Nový Zéland, účast na mistrovství světa sedmnáctiletých fotbalistek zajistili Argentina, Brazílie, Paraguay, Japonsko, Korejská republika a KLDR.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To by mohla být solidní podívaná. velká škoda, že je to v Praze, Bral bych jekékoliv repre utkání v OL, Brně, Hradišti nebo Zlín. Každopádně přeju holkám štěstí v bojích...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele