STARTUJE ITALSKÁ SERIE A

30.08.2003, 15:27
Aktuality
Sobotním utkáním mezi Sampdorií Janov a Regginou odstartuje další ročník jedné z nejlepších fotbalových soutěží světa – italské Serie A. Apeninský poloostrov znovu ožije kopanou a své zraky sem začnou upínat miliony fanoušků nejpopulárnější kolektivní hry světa…

O titul si to zřejmě rozdají stejná mužstva jako v posledních letech. Vedle obhájce Juventusu si zálusk na Scudetto dělají i AC Milán, jeho městský rival Inter, římské AS a Lazio a vysoko myslí i v Parmě. Na druhé straně budou mít určitě starosti se záchranou nováčci. Záchranářské práce by se měly týkat i mužstev, která v loňském ročníku okupovala příčky těsně nad sestupovými vodami. Pojďme se tedy podívat, jak se týmy na novou sezonu připravili…

Jedním z největších kandidátů na titul je Juventus Turín, jako obhájce z posledních dvou let. V týmu trenéra Marcela Lippiho zůstaly všechny hvězdy z minulé sezony, odešli pouze Marcelo Salas (River Plate), Cristian Zenoni (Sampdoria) a Davide Baiocco (Reggina). Staré tváře doplnili z hostování se navrátivší Fabrizio Miccoli (Perugia) s Enzo Marescou (Piacenza) a přestoupivší Nicola Legrottaglie (Chievo) se Stephanem Appiahem (Brescia). Loni se "stará dáma" prokousala do finále Ligy Mistrů, kde až v penaltovém rozstřelu podlehla milánskému AC. Dá se tedy očekávat, že právě nejprestižnější evropská klubová soutěž bude letos pro Turínské prioritou, a trochu tak odvrátí svou pozornost od italské ligy. Už před jejím začátkem má Juventus na svém kontě jednu trofej – ve finále italského superpoháru se po penaltách radoval z vítězství nad AC Milán.

Další zklamání zažil loni Inter Milán. Jiný klub by jistě bral všemi deseti druhé místo v Serii A a účast v semifinále Champions League, ne však tým kalibru Internu. 14 let bez mistrovského titulu je totiž pro mužstvo takového kalibru a věhlasu příliš dlouhá doba. Mužstvo trenéra Cúpera má sice možná nejlepší kádr mezi italskou elitou, hráči však někdy netáhnou za jeden provaz. Milánští loni možná trochu překvapivě zaostávali v obraně, protože z nejlepší šestice se mohli "pyšnit" nejvyšším počtem inkasovaných branek (38). V posledních letech byly bolavou patou Interu posty křídelních hráčů, především Portugalec Sergio Conceicao nesplňoval Cúperovy představy. Na přání argentinského kormidelníka tak koupil prezident Massimo Moratti do týmu hned čtyři hráče podobného typu – Kily Gonzálese (Valencia), Andy Van der Maydeho (Ajax), Luciana a Fadigu (Auxerre). Právě oni by měli kvalitními centry zásobovat nejlepšího střelce loňského ročníku – Christiana Vieriho. Na poslední chvíli však opustil milánský celek Argentinec Crespo, jehož zlákala Chelsea. Dále odešli také Luigi Di Biagion (Brescia), Sergio Conceicao, Alessio Scarpi (Ancona), Goran Pandev (Ancona), Ümit Davala (Werner), Marco Caneira (Bordeaux) a Domenico Morfeo (Parma).

AC Milán přes léto chytře udržel pohromadě celou kostru týmu, kterou doplnila trojice Cafú (AS Řím), Kaka (Sao Paulo) a Giuseppe Pancaro (Lazio). Tým naopak opustili Jose Mari (Villarreal), Sam Dalla Bona (Bologna), Demetrio Albertini (Lazio) a Massimo Donati (Sampdoria). Svěřenci trenéra Carla Ancelottiho se jistě budou ze všech sil snažit navázat na loňskou úspěšnou sezonu, v níž se radovali z triumfu v Lize Mistrů a italském poháru. O lepší než třetí příčku je však připravila slabá hra venku, když ze 17 utkání odešli hned v osmi případech s prázdnou. Na San Siru se z ligového primátu naposledy radovali v roce 1999.

Za překvapení se dá pokládat loňské čtvrté místo Lazia Řím. To bude chtít letos své postavení ještě vylepšit. Tým z hlavního města Itálie má sice finanční problémy, přesto do týmu Roberta Manciniho přišli Roberto Muzzi (Udinese), Demetrio Albertini (AC Milán), Matteo Sereni (Ipswich), Ousmane Dabo (Bergamo), Fabrizio Casazza (Sampdoria) a Do Carmo Nieto Alberto (Udinese). Na druhou stranu však z mužstva odešli Gaizka Mendieta (Middlesbrough), Enrico Chiesa (Siena), Giuseppe Pancaro (AC Milán), Diego Simeone (Atlético Madrid), Roberto Baronio (Chievo), Luca Marchegiani (Chievo) a Lucas Castroman (Udinese). Římané budou bojovat hned na třech frontách, protože se vedle Serie A a Coppa Italia probojovali i do Ligy Mistrů.

Parma už několik let úspěšně praktikuje "adoptivní" politiku, když kupuje nebo si na hostování půjčuje pouze mladé a nadějné hráče, z jejichž prodeje pak získává mnohem vyšší částky. V kádru lodivoda Cesare Prandelliho sice zůstal loni druhý nejlepší střelec Serie A Brazilec Adriano, kterému Inter Milán prodloužil hostování, na poslední chvíli ho však opustil jeho útočný druh – Rumun Adrian Mutu, jenž neodolal nabídce Chelsea. Společně s ním odešli i Paolo Poggi (Ancona), Sebastiano Siviglia (Lecce), Savo Miloševič (Vigo) a Aimo Diana (Sampdoria). Parma, posílená pouze Domenicem Morfeem (Inter), bude však i přes tuto ztrátu určitě útočit na přední příčky a tým se netají ambicemi zahrát si v příštím roce Ligu Mistrů.

Po špatném vstupu do sezony se nakonec překvapivě až na šesté místo vyšplhalo Udinese a zajistilo si tak účast v Poháru UEFA. Hodně mu k ní pomohly především výkony před vlastním publikem, když Udinese ze 17 zápasů jen jednou prohrálo. Bude jistě velmi obtížné na tento počin letos navázat a tým trenéra Luciana Spalletiho nejspíše skončí v klidných vodách středu tabulky. Vedení klubu se přes léto podařilo udržet v kádru norského útočníka Martina Jörgensena a Chilana Pizarra. Na poslední chvíli opustil mužstvo kanonýr Roberto Muzei, který společně s Albertem odešel do Lazia. Opačným směrem pak putoval Lucas Castroman.

Když se před dvěma lety poprvé mezi italskou elitu probojovalo Chievo, všichni mu prorokovali brzký návrat do druhé nejvyšší soutěže. Jenomže svěřenci trenéra Del Neriho okouzlili celý fotbalový svět a skončili na šesté příčce. Ani loni se mužstvu z Verony příliš nevěřilo, ale tým bez velkých hvězd se opět postavil na odpor a obsadil sedmou příčku, když o tu šestou, zajišťující Pohár UEFA, přišel až v posledním kole. Ani letos se mu nedávají velké šance, ale sám lodivod Del Neri myslí i na Ligu Mistrů. Přišli: Stefano Morrone, Mario Santana (oba Palermo), Mauricio Pinilla (Universidad de Chile), Roberto Baronio, Luca Marchegiani (oba Lazio) a Giorgio Frezzolini (Lecce). Odešli: Nikola Lazetič (Siena), Eugenio Dorini (Palermo), Lilian Nalis (Leicester) a Marco Ambrosio (Chelsea).

Špatný dojem a až osmé místo z loňské sezony bude chtít určitě odčinit AS Řím. Trenér Fabio Capello chce vrátit tým minimálně zpět mezi nejlepší čtyři na Apeninském poloostrově, ale jeho špatné vztahy s prezidentem Sensim mohou dát této myšlence vážné trhliny. Podobně jako městský rival Lazio, mělo i AS finanční problémy, což mělo za následek menší počet nových tváří v kabině a chvíli i hrozbu vyhoštění z italské nejvyšší soutěže. Přišli: John Carew (Valencia), Christian Chivu (Ajax), Olivier Dacourt (Leeds). Odešli: Giovanni Guigou (Siena), Francesco Antonioli (Sampdoria), Cafú (AC Milán) a Gabriel Batistuta (Al-Arabi).

Perugia zahájila sezonu o mnohem dříve než ostatní týmy, protože se účastnila letního Intertoto Cupu, v němž si vybojovala místo v Poháru UEFA. Tým Serse Cosmiho by asi neměl mít problémy se záchranou, bude se však muset vyrovnat s odchody Miccoliho a Vlasino. Je zároveň těžké odhadovat, jak na něj zapůsobí boje v evropských pohárech. Přišli: Djamel Alioui (Lyon) Odešli: Mauro Milanese (Ancona)

Stejně jako Perugia zahájila sezonu dříve i Brescia. Tým vedený trenérem De Biasim, který vystřídal Carla Mazzoneho, a nestárnoucím Robertem Baggiem, na něhož bude nový kormidelník hodně spoléhat, určitě nebude chtít opakovat loňský start do soutěže, kdy to na chvíli i vypadalo, že bude bojovat o záchranu. Nakonec ale skončila Brescia devátá se čtyřbodovým odstupem na poslední sestupující tým. Kvůli finančním problémům opustili tým Stephan Appiah a Luca Toni. Přišli: Diego Saja (Independiente), Luigi Di Biagio (Inter), Filippo Maniero (Palermo), Marc Nygaard (Excelsior). Odešli: Luca Toni (Palermo), Stephan Appiah (Juventus)

Ještě před začátkem sezony rezignoval na post hlavního trenéra Bologni Francesco Guidolin a nahradil jej 66letý Carlo Mazzone. Jedním z hlavních důvodů byl tlak fanoušků po nepovedené sezoně zakončené na jedenáctém místě. Doma nepůsobila Bologna nejhorším dojmem, na hřištích soupeřů však naplno bodovala jen jednou. Tým ze stadionu Renato Dall'Ara by se v příštím roce rád podíval znovu do evropských pohárů a napomoci by tomu měl i Giuseppe Signori, který přes všechny spekulace v Bologni zůstal. Přišli: Sam Dalla Bona (AC Milán) Odešli: Paolo Vanoli (Rangers), Pierre Wome (Espanyol), Giulio Falcone (Sampdoria)

Empoli si na nováčka počínalo loni velmi dobře a nakonec obsadilo dvanáctou příčku. Tým vedený mladým koučem a bývalým hráčem Empoli Daniele Baldinim, jemuž se podařilo udržet Antonia Di Nataleho, v létě investoval především do mládeže a v konečném účtování by mohl opět zakotvit v klidných vodách středu tabulky. Pozor! Druhá sezona mezi elitou bývá vždy těžší. Přišli: nikdo Odešli: nikdo

Modena by i letos měla bojovat hlavně o přežití v Serii A. Loni byla jedním ze čtyřech týmů, které měly na svém kontě na konci soutěže 38 bodů a mezi nimiž se tak rozhodovalo o posledním sestupujícím. Mužstvo v létě převzal Alberto Malesani. Ten má za sebou už například i trenérské angažmá v Parmě. Přišli: Matteo Pivotto (Palermo), Francois Modesto (Cagliari) Odešli: nikdo

Reggina si ligovou příslušnost udržela až v baráži, kde přemohla Atalantu Bergamo. Podruhé za sebou se však loňskému nováčkovi nemusí podobný kousek podařit. I Reggina by totiž opět měla patřit k týmům, které by měly o setrvání mezi elitou bojovat až do posledního kola. Po dlouhých debatách v klubu přes léto nakonec zůstal Japonec Shunsuke Nakamura. Trenérem mužstva je Franco Colomba. Přišli: Davide Baiocco (Juventus) Odešli: nikdo

Nestává se příliš často, aby byl nováček pasován do role, podle které by se měl bez větších problémů vyhnout záchranářským pracím. Sampdoria Janov však takovým klubem je. Po čtyřleté odmlce se do nejvyšší italské soutěže vrací její několikanásobný vítěz a jeho role se dá přirovnat třeba k té, jakou mělo v loňské sezoně španělské ligy po dvou letech se navrátivší Atletico Madrid. Od tohoto týmu se hodně očekává a až čas dá odpověď na otázku, jestli se tým trenéra Waltera Avellina nestane druhým Chievem. Přišli: Francesco Antonioli (AS Řím), Giulio Falcone (Bologna), Aimo Diana (Parma), Massimo Donati (AC Milán), Atsushi Yanagisawa (Kashima), Cristian Zenoni (Juventus), Cristiano Doni (Bergamo). Odešli: Alessandro Cucciari (Siena), Fabrizio Casazza (Lazio)

V letní přestávce převzal mužstvo Ancony od Luigi Simoniho Leonardo Melichini, který vede prvoligový tým vůbec poprvé. I přes četné letní posily zůstává Ancona jedním z nejvážnějších kandidátů sestupu. Přišli: Paolo Poggi (Parma), Mads Jansen (Bröndby), Fabio Bilica (Palermo), Goran Pandev (Inter), Mauro Milanese (Perugia), Dario Hubner (Piacenza), Daniel Andersson. Odešli: nikdo

Po roce stráveném v Serii B se opět do nejvyšší soutěže vrací Lecce. Tým trenéra Ezia Rossiho bude hodně spoléhat na umění mladého útočníka Ernesta Chevantona. Právě na množství jeho branek bude hodně záviset, jestli se Lecce opět nevrátí zpět do druhé nejvyšší soutěže. Přišli: Sebastiano Siviglia (Parma), Marco Amelia (Livorno) Odešli: Giorgio Frezzolini (Chievo)

Posledním účastníkem Serie A pro ročník 2003/2004 je Siena. Ta letos nahlédne mezi italskou smetánku vůbec poprvé během své existence. Mužstvo trenéra Giuseppe Papadopula bylo v letní přestávce hodně aktivní na přestupovém trhu, přesto by ho boj o přežití minout neměl. Hodně bude záležet nas třelecké potenci útočné dvojice Flo - Chiesa. Přišli: Alessandro Cucciari (Sampdoria), Giovanni Guigou (AS Řím), Tore Andre Flo (Sunderland), Enrico Chiesa (Lazio), Nikola Lazetic (Chievo), Paolo Foglio (Bergamo), Fernando Menegazzo (Juventude), Carlos Arano (Racing Club Argentina) Odešli: nikdo

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

paradni clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Italskou nemusím.

Reagovat
HOST*

Reagovat
antimadrista

To muselo dát sakra práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, fakt hodně dobré. Já italskou ligu miluju a rozumím jí ze všech lig nejlépe. Chtěl jsem fandit Romě, ale Chivu se nekoná, Montella vysedává na lavičce a Totti se zranil. Místo nich nastupují Zebina, Lima a Delvecchio a ty fakt nemusím. Takže zbývá Sampdoria se skvělým Cristianem Donim.

Reagovat
antimadrista

Hmm... Sampdoria, připoměl si mi 92 rok.

Reagovat
HOST*Kily

Tak když se o to člověk zajímá a baví ho to, tak to zase tolik času nezabere, i když před italskou ligou preferuju Španělskou a Anglickou. Takhle jsem chtěl zpracovat i Španělskou ligu a možná o ni i takovouhle zprávu napíšu. Zase na druhou stranu to bude trochu pozdě, protože La Liga už začala. No uvidíme...

Reagovat
smazaný uživatel

Už to raději nepiš. Strašně mě v tomto ohledu zklamal Pro Football. Ty dvě speciální čísla měly vyjít v rozmezí 14 dní a ne 5-6 týdnů. Takto je zpravodajství o Premier League neúplné, chybí tam rozebírání posil. A o calciu to zase vyjde moc pozdě, což mně osobně velmi vadí.

Reagovat
HOST*Totti

John Carew (Valencia) tento hrac nehra v AS ROma, som ich fanusik a na supiske nieje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tak neviem odkial si to zobral ty chytroline

Reagovat
HOST*Kily

Tak to seš fakt dobrej fanoušekm, že nevíš, že Carew je tam asi už od čtvrtka na hostování.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, šel tam na rok na hostování. Má být náhradou za Batistutu a za Morientese, kterého nakonec nezískali.

Reagovat
smazaný uživatel

A pak kdo je chytrak...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele