Stansfield převzal číslo po zesnulém otci, s Exeterem se rozloučil hattrickem

10.05.2023, 16:05
Aktuality

V Exeteru byl Jay Stansfield (20) na rok na hostování. V posledním zápase sezony dal hattrick a poděkoval tím za to, jak se k němu i celé jeho rodině klub zachoval. Teď se zřejmě zase vrátí do Fulhamu a číslo 9, které si půjčil ze Síně slávy, zase rád vrátí. Vždyť patřilo jeho zesnulému tátovi Adamovi...

Když se na začátku sezony domlouvalo hostování Jaye Stansfielda v Exeteru, bylo to něco jiného než běžný trejd pro kluka, který potřebuje zrovna někde hrát. To, že se vypravil právě na jihozápad Anglie, byla i srdeční záležitost. Před 13 lety totiž klub vyřadil dres s číslem 9 jako projev úcty k bývalému útočníkovi Adamu Stansfieldovi. Otec mladého anglického forvarda tehdy v srpnu 2010 prohrál nerovný boj s rakovinou. Bylo mu 31 let.

Adam Stansfield nebyl ledajaký útočník. V Exeteru působil čtyři sezony a i díky němu se A-tým dokázal vydrápat z páté ligy do třetí. V sezoně 2008/09, kdy se slavil postup do League One, byl Adam dokonce nejlepším střelcem týmu. I ve třetí nejvyšší soutěži dokázal dávat góly, jenže když 20. března 2010 na hřišti Wycombe v 62. minutě střídal, byly to jeho poslední chvíle na fotbalovém trávníku.

Pak se přišlo na to, že trpí rakovinou střev. Po agresivním průběhu nemoci za necelých pět měsíců, přesně 10. srpna, zemřel. Za Exeter odehrál 160 zápasů a vstřelil 39 gólů. "Víte, znamená to pro mě hodně. Ten tlak bude úplně jiný, když budu nosit devítku. Ale myslím, že je to správná věc," vyprávěl jeho syn Jay, když loni v září přicházel do Exeteru.

Návrat tam, kde vyrůstal

Jako malý kluk tátovy zápasy sledoval. "Když jsem tu začínal v akademii, snil jsem o tom, že budu hrát v dresu s číslem devět. Teď tu můžu být a ten dres jsem opravdu dostal. Doufám, že by na mě byl táta pyšný."

Jay Stansfield rozhodně nezklamal. Během 36 zápasů dal devět gólů, dalších sedm spoluhráčům připravil a byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu.

Exeter i díky němu odehrál jednu z nejlepších sezon své historie. Hattrick na rozloučenou pak byl jen dojemnou Jayovou tečkou za silným příběhem, který si vysnil. Vždyť všechny tři góly dal ve druhé půli pod tribunou, která nese jméno jeho otce. A právě pod ní se pokaždé běžel podělit o radost s fanoušky.

Exeter porazil Morecambe 3:2 a odsoudil soupeře k sestupu. Trenér Gary Caldwell stáhl hrdinu zápasu ze hry v 74. minutě i proto, aby si mohl užít potlesku publika.

Opravdu poslední zápas?

"Byl to úžasný den. Nejen pro mě, ale pro všechny fanoušky," řekl Stansfield. "Neměli jsme poslední dobou dobré výsledky, takže vyhrát poslední zápas bylo to nejlepší, co udělat pro naše příznivce. Nějakou dobu jsem na gól čekal, ale lidi okolo i fanoušci mě drželi. Jsem moc rád, je to můj první hattrick v kariéře."

Kam dál povedou jeho kroky, zatím není jasné. Je hráčem Fulhamu a hlavní slovo by měl mít management klubu z Craven Cottage. V Exeteru věří, že to nebyl Jayův poslední zápas v červenobílém dresu. "Doufám, že to nebylo naposledy, co za nás hrál. Opravdu hodně vyrostl jako hráč i člověk. Rádi ho u nás znovu přivítáme," doufal manažer Caldwell.

I sám hráč ví, že má dveře otevřené. Ještě dvě a půl hodiny po skončení posledního zápasu rozdával autogramy malým i velkým fanouškům.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pony Slaystation

Neskutečný, díky za článek

Reagovat
bourbon

Reagovat
Felitel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele