Sparťané mohou o víkendu získat titul, Zlín balancuje na hraně sestupu

19.05.2023, 17:00
Aktuality

Ve víkendovém třetím kole ligové nadstavby se může rozhodnout o novém mistrovi i přímém sestupujícím. Sparta, která vede tabulku o pět bodů, v sobotní skupině o titul přivítá Bohemians 1905 a druhá Slavia doma nastoupí proti třetí Plzni. V neděli se poslední Zlín představí v Pardubicích a při shodě výsledků může ztratit i teoretickou šanci na záchranu.

Spartě díky lepšímu postavení po základní části stačí k prvnímu titulu po devíti letech v sobotu získat minimálně o bod víc než Slavia, kterou minule v pražském derby udolala 3:2 díky penaltě v nastavení. Letenští jsou v nejvyšší soutěži neporaženi 19 utkání. Bohemians drží čtvrtou příčku.

"Všichni samozřejmě víme, jaká je situace v tabulce. Vše by ale přišlo vniveč, pokud bychom nepokračovali ve své práci," řekl Lars Friis, asistent sparťanského trenéra Briana Priskeho. "V Ďolíčku jsme hráli v únoru. Nakonec jsme tam vyhráli 6:2, ale nerodilo se to lehce. Bude to odlišné utkání, hrajeme doma, což nám dává určitou výhodu. Bude to opět tvrdá bitva. Bohemians nás budou chtít porazit a udělají pro to cokoliv. Musíme hrát chytře a ukázat kvalitu," přidal Dán Friis.

Slavia v Edenu vyhrála 15 z 16 ligových duelů v sezoně a je nejlepším domácím mužstvem. "Čekají nás ještě tři zápasy, musíme udělat devět bodů. To je to jediné, na co se teď musíme soustředit a co s tím můžeme udělat. Nesmíme moc koukat na poslední utkání (se Spartou), to už je pryč. Musíme ze sebe dostat to nejlepší a potvrdit domácí formu," uvedl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Neúspěšný obhájce titulu z Plzně už má jisté třetí místo a účast ve druhém předkole Evropské konferenční ligy. Kvůli karetnímu trestu Viktorii bude na Slavii chybět nejlepší týmový střelec Tomáš Chorý. "Plzeň má zápasy, že hraje dobře, má spoustu šancí, nepromění je a soupeř ji pak trestá. Je pořád týmem, který umí velké zápasy. Je silná při standardkách, má dobré hráče, zkušenosti z evropských pohárů. Sice se jim výsledkově nedaří, ale určitě u nás budou chtít uspět," řekl Trpišovský.

Páté Slovácko se v Uherském Hradišti střetne s šestou Olomoucí. Oba celky jsou ve hře o čtvrté pohárové místo, na které domácí ztrácí jeden a Hanáci pět bodů. Slovácko v lize neprohrálo se Sigmou osmkrát po sobě.

Poslednímu Zlínu chybí čtyři body na obě příčky zaručující účast v baráži. Druhou z nich drží předposlední Pardubice. "Ševci" s trenérem Pavlem Vrbou vyhráli jediné z posledních sedmi kol, venku v nejvyšší soutěži nezvítězili ve 30 duelech za sebou.

Brno, které je na první barážové pozici, se představí v Jablonci. Zbrojovka prohrála poslední tři kola bez vstřelené branky. Pokud ale brněnský nováček i Pardubice v neděli zvítězí, tak Zlín ve zbývajících dvou zápasech baráže už bude bez šance na udržení.

Ostravský lídr skupiny o záchranu doma vyzve Teplice. Obě mužstva mají blízko k tomu, aby uhájila prvoligovou příslušnost a vyhnula se baráži, podobně jako Jablonec.

V úvodním finále skupiny o umístění Hradec Králové v domácím azylu v Mladé Boleslavi přivítá Liberec. Východočeši v semifinále vyřadili Boleslav, Slovan si poradil s Českými Budějovicemi.

Autor: ČTK

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Měli dát to pořadí zápasů obráceně, aby Sparta mohla hned po zápase slavit, takhle to nebude ono.

Reagovat
Nieuwendyk

Jako vždy s tebou souhlasím, ale my budeme slavit stejně!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele