Sparta v neděli přivítá Liberec, Slavia bude napravovat zaváhání v Karviné

16.02., 15:52
Aktuality

FORTUNA:LIGA o víkendu pokračuje osmi zápasy 21. kola, které načne závěrečnou třetinu základní části. Obhájce titulu Sparta přivítá Liberec a bude hájit čtyřbodový náskok v čele tabulky před Slavií. Letenští si budou chtít spravit náladu po čtvrteční porážce 2:3 od Galatasaraye Istanbul v úvodním duelu vyřazovací fáze Evropské ligy. Slavia se na stadionu nováčka soutěže Karviné pokusí částečně odčinit remízu 1:1 ze středeční dohrávky ve Zlíně. Třetí celek tabulky Plzeň se představí na hřišti Bohemians 1905. Zlín čeká regionální derby se Slováckem, tápající Ostrava nastoupí v Mladé Boleslavi.

Sparta na úvod jara zvítězila v Karviné 3:0 a podevatenácté z dosavadních 20 kol bodovala. Pražané jsou velkým favoritem i proti Liberci, s nímž prohráli jediný z posledních osmi zápasů nejvyšší soutěže. Předloni v létě Slovanu při premiéře dánského trenéra Briana Priskeho v české lize podlehli Severočechům doma 1:2. V této sezoně jsou Letenští na vlastním stadionu nejlepší v soutěži, jako jediní tam ještě neztratili ani bod.

Do zápasu půjdou tři dny po smolné porážce v Istanbulu, kde inkasovali rozhodující gól až v nastavení. "Takové zápasy jako na Galatasarayi dodávají hráčům extra motivaci, jsou plné emocí. Za týden nás čeká odveta, ale teď se musíme rychle zotavit a nasměrovat pozornost k důležitému zápasu s Libercem," podotkl Priske. Liberec na úvod jara porazil Olomouc 2:0.

Slavia po zimní přestávce v neděli udolala Jablonec gólem v nastavení 4:3, ve středeční dohrávce ve Zlíně už ale po dalším nepřesvědčivém výkonu nečekaně ztratila body. Červenobílí před nedělním zápasem v Karviné vědí, že další klopýtnutí si v boji o titul nemohou dovolit.

Se slezským nováčkem nejvyšší soutěže sice prohráli jediný z dosavadních 13 ligových zápasů, zároveň ale zvítězili v jediném z posledních čtyř vzájemných duelů v nejvyšší soutěži. Karvinští nevstoupili do jara dobře, utrpěli doma porážky 0:3 se Spartou a s Pardubicemi a na 14. místě tabulky mají už jen jednobodový náskok na poslední České Budějovice.

"S remízou ve Zlíně samozřejmě nejsme spokojeni. Každá ztráta je nepříjemná, to víme z loňska i předchozích sezon. V české lize není žádný zápas venku jednoduchý. To ukázal i zápas ve Zlíně a podobné utkání nás čeká také v Karviné. Musíme se s tím vyrovnat a nedostávat zbytečné góly," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci jsou navzdory ztrátě ve Zlíně nejlepším venkovním mužstvem soutěže.

Plzeň na úvod jara jen remizovala s Mladou Boleslaví 1:1, v úterní dohrávce ale brankou v nastavení zvítězila v Ostravě 1:0 a na třetím místě tabulky se vzdálila čtvrtému Slovácku na čtyři body. Západočeši se představí na stadionu devátých Bohemians 1905, které porazili v jediném z posledních čtyř vzájemných ligových duelů. V Ďolíčku ale pětkrát po sobě bodovali.

Čtvrté Slovácko se ve Zlíně pokusí odčinit překvapivou domácí porážku 1:2 s Pardubicemi. "Ševci" naopak budou chtít navázat na senzační bod se Slavií a pomoci si na opačném konci tabulky, kde mají jen o bod více než České Budějovice. Slovácko vyhrálo šest z posledních sedmi regionálních derby se Zlínem.

"Je to derby a tím pádem velký zápas pro celý region, navíc okořeněný důležitostí pro oba celky. Myslím, že to nebude žádná přestřelka, může rozhodnout jeden gól," přemítal zlínský trenér Bronislav Červenka, jenž v úvodu kariéry hrával v Uherském Hradišti.

Za Slováckem už je v tabulce poměrně velká mezera. Pátá Olomouc ztrácí sedm bodů, i když má k dobru jedno odložené utkání. Hanáci v sobotu přivítají dvanáctý Hradec Králové, který porazili v jediném z posledních pěti vzájemných ligových zápasů. Stejně bodů jako Olomoučtí mají i šestá Mladá Boleslav a sedmý Liberec.

O pouhý bod zpět je pak osmá Ostrava. Baník prohrál pět z posledních šesti ligových zápasů a v Mladé Boleslavi může hrát i o svého trenéra Pavla Hapala, jenž v minulosti vedl soupeřův tým. Ostravští vyhráli šest z posledních sedmi vzájemných ligových duelů.

V souboji sousedů v tabulce přivítají jedenácté Pardubice desáté Teplice a budou chtít navázat na úvodní dvě jarní vítězství na Slovácku a v Karviné. Východočeši ovládli sedm z devíti vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži. Doma jsou ale Pardubičtí s devíti body nejhorším týmem sezony.

Třináctý Jablonec bude hostit poslední České Budějovice, které po zimní pauze vstoupily do ligy nečekaným vítězstvím 3:0 nad Ostravou a vyhrály po osmi kolech. Venku je Dynamo s pouhými dvěma body nejhorší v soutěži. "Vítězství nad Baníkem je malý krůček, ale pro nás je to obrovská vzpruha. Myslím, že ani v Jablonci rozhodně nejsme bez šance," řekl trenér Jihočechů Jiří Lerch.

Autor: ČTK

Komentáře (71)

Přidat komentář
Pablos

Tady pro změnu zase nejspíš klopýtne Sparta... mám nějakého tušáka

Reagovat
Axelrose

Doma s Libercem?

U nich bych tomu snad i věřil, ale doma si to dle mého pohlídají.

Navíc Liberec doma a venku, to je taky určitý rozdíl.

Ale určitě by to potěšilo

Reagovat
Pablos

Priske asi bude hrát vykartované hráče pro EL ...ti budou vyflusaní k tomu doplnění o Pavelku, Wiesnera a podobné hovna a zrodí se překvapivá remíza

Reagovat
Imos

Já jsem hodně zvědavý s čím na nás půjde Sparta, čekám něco na způsob Vindahl-Krejčí, Panák, Vydra - Ryneš, Solbaken, Sadílek, Wiesner - Birma, Tuci, Victor

Reagovat
San Iker

Něco takovýho taky čekám

Reagovat
Axelrose

Tak pořád by to kvalitativně (se vším respektem k Liberci) měl být team schopný Liberec porazit.

Ještě jsem se chtěl zeptat sparťanů, to trdlo, co se střídalo s Rynesem , či Wiesnerem ( přišel myslím z HK) u vás ještě je, nebo už jste ho vypakovali pryč?

Takový vytáhly kopito, co neumělo nacentrovat.

Reagovat
Imos

taky bych jim furt proti nám věřil, domácí prostředí pomůže

Mejdr tam je pořád

Reagovat
Axelrose

Jj, Mejdr. Jsem myslel, že už ho vystřelili pryč.

Reagovat
skat

Chtěli ho právě do Slovanu, ale jak on, tak Pavelka odmítli přestoupit.

Reagovat
Pablos

tak to potěší

Reagovat
skat

Každopádně, ale u Pavelky bych za tím viděl to, že si chce půl roku před koncem smlouvy užít ještě plat ve Spartě a snad mu tam slíbili i nějaké místo po kariéře. U Mejdra si myslím, že má ještě o sobě dost vysoké mínění a nějak mu nedochází, že si tam už nekopne, ale je to pro něj asi přijatelnější, než hrát někde "na vsi" . To už si asi užil v Hradci

Reagovat
Imos

Já bych se furt nedivil kdyby Nezmar toho Pavelku přemluvil ještě k nám po konci smlouvy

Reagovat
skat

Možnost to každopádně je. A pokud to bude tak, že Rabušic po sezoně skončí, tak by se jeden starší hráč hodil, i kdyby neodehrál úplně vše v základu.

Reagovat
Imos

Já bych spíš řekl že Rambo ještě sezonu dá, 300 se blíží, dobrý do kabiny a postupně zapadne do realizáku po kariéře

Reagovat
Axelrose

Tak je otázka, co bude chtít za peníze. Ten by se asi hodil, kdyby chtěl, do více mužstev. Třeba i do Pardubic, protože mladej rum asi po sezoně skončí a kdo ví jak to bude po sezoně s Vackem. No a potom je tam nejstarší Kováč

Reagovat
Imos

Tyjo, já bych u Pavelky čekal že to buď skončí ve spartě rovnou a půjdou do manažmentu, nebo se nechá ukecat do Liberce, kde je skoro legenda, má tu vazby a věřím že by klidně ještě dva roky měl na základ

Reagovat
Axelrose

Jo, to nerozporoji. Jenom tak nějak (třeba blbě) predikuju blízkou budoucnost Pardubic

Reagovat
Imos

že odejdou starý a přijdou nový?

Reagovat
vestinustarychdubu

Ja uz bych ho vic nepremlouval. Sice by se urcite hodil, ale ocividne se mu sem tolik nechce, plus si asi zvyknul na mensi vytizeni a ze to ma ted ve Sparte tak nejak v poklidu.

Pritom, kdyby chtel, je mu porad 32 a 2-3 sezony by ve Slovanu odkopat mohl, byl by tu kapitan predpokladam, a byl by tu “tahoun”. Ale jestli uz ted se mluvi o tom, ze by mel flek ve Sparte po kariere, tak to vypovida o jeho motivaci na hristi a jeste na tom hristi neco dokazat. A tahat ho do Slovanu, aby se tu nakonec bez zajmu plouzil po hristi… ale skoda to je, typologicky (tim spis, jakou stopu tu zanechal) by se kurva hodil.

Stejny Mejdr, skoda, ale bud chce nebo ne, nekoho bez zajmu neni potreba.

Reagovat
Imos

no uvidíme, zas nevěřím, že by na to u nás mrdal

Reagovat
vestinustarychdubu

To je prave to, musel by mit chut do Slovanu jit s tim, ze tady proste bude lidr a bude se to motat okolo nej - bude tu kapitan (to uz tu byl), mentor pro mladsi a i na tom hristi by byl vudci osobnost. Argument, ze chce dojet smlouvu ve Sparte ve mne ale vzbuzuje pocit, ze uz se mu asi do takhle vyrazny role uplne nechce, coz je skoda.

Ale tezko rict, treba se mu to rozlezi do leta a jeste bude chtit neco dokazat.

Reagovat
Imos

tak já zas docela chápu, že chce ještě oslavit druhý titul se Spartou

Reagovat
Uwe háže buly

Tak Pavelka bude mít snad něco nasetreno, když byl x let v Trabzonu kde i prodloužil smlouvu a pak šel na x let k nám. To spíš ten Mejdr tuší, že už takovou smlouvu nikde nedostane a přestoupí max do Polska nebo k nováčkovi v Turecku.

Reagovat
skat

Pavelka nebyl v Trabzonu, ale v Kasimpase ( snad se nepletu ), což je takový "chudý příbuzný", ale že tam jsou platy jinde i v těchto týmech, je jasné.

Reagovat
Imos

Reagovat
Uwe háže buly

Ajo

Reagovat
Axelrose

Lidi v Liberci

Reagovat
St. Pauli

Lidl v Liberci.

Reagovat
Axelrose

Ten taky

Reagovat
Pablos

Papírově asi se nemá cenu bavit né ? Ale papírově měla Slavia vyhrát nad Zlínem a zdemolovat doma Jablonec opět 5:0 apod. ...nebo třeba Baník zničit Budějky

Reagovat
Axelrose

Nezbývá mi, než s druhou větou s souhlasit

Reagovat
kilobyte

Tak my jsme první zápas zvládli a teď budeme hrát doma, kde jsme o hodně silnější. Naopak Liberec je venku jeden z nejhorších a ještě tam nevyhrál. Jediné co hraje proti nám je ta únava. Ale zase teď už máme širší kádra měli bychom si s tím poradit. V posledních zápasech nám největší problémy dělal Frýdek a ten je zraněný.

Reagovat
Pablos

Pořád mám Liberec za takovej ten pro Spartu dost silně bojující nepříjemnej protivník... ale je fakt, že to je hlavně doma, ven si to asi vážně nepřivezou.

Reagovat
Imos

Bojím se, že ten střed a obrana tu spartu fakt nedají, ale zas si umím představit že budeme pro spartu dost nepříjemní vepředu

Reagovat
Pablos

A Červ je asi taky velká ztráta co ? Vlastně přivedli jste nějákou aspoň uspokojivou náhradu ?

Reagovat
skat

Na jeho post nepřišel nikdo. Chtěli jsme Pavelku, ale ten chce dojet poslední půlrok smlouvy ve Spartě. A jediný hráč, který přišel byl Letenay z druhé SVK ligy, což je útočník. Navíc se, po příletu ze soustředění, zranil. Zranil se i Frýdek - minimálně na měsíc, takže na startu ligy jsme vlastně mínus Červ a Frýdek oproti podzimu.

Reagovat
Pablos

To je nic moc no... to zase né že né

Reagovat
Salfovic

Červ u vás hrál DM ?

Reagovat
skat

Ano, klasickou šestku.

Reagovat
Imos

Máme Ivana proti Sigmě byl skoro nejlepší hráč zápasu, ale proti Spartě bych čekal že se posere

Reagovat
vestinustarychdubu

Bud se posere nebo tam premotivovanej zase nekoho prejede a pujde predcasne do sprch :D

Reagovat
Imos

právě

Reagovat
Luka3enko

Tak místo Ryneše Zelený, pokud bude už ok, místo Krejdy Panák, místo Birmi Haraslín. Prostor asi dostane Sadílek, možná Tuci. Jako je možné že bude hrát Wiesner, nebo Mejdr, protože Preciado nebyl 100% ok, ale i tak my to přijde jako solidní tým proti Liberci. Možná bude větší rotace, ale v této fáze jara bych to teda úplně nepředpokládal, dokonce si myslím že bude hrát i Krejda a odpočívat bude Sorensen.

Reagovat
Pablos

No právě, že asi nebude nechávat na lavičce hráče co nebudou hrát ani ve čtvrtek... pokud vyloženě nemají nějaké drobná zranění... tudíž ono nastoupí to silnější si myslím (žádné, místo Ryneše Zelený atd.), ale hrálo se teprve včera a nahoru dolu... jestli se nebude dařit dát góly v první půli, může přijít opravdu únava. Ale samozřejmě to tak vůbec bejt nemusí... není to analýza, je to jen takovej tip.

Reagovat
Luka3enko

Jo promiň tys psal, že budou hrát...no já si nejsem jistý a spíš dá takovému Zelenému možnost se dostat do tempa, nebo Panákovi respektive Vydrovi. Sparta bude mít docela drsný měsíc, takže je potřeba rozmělnit tu zátěž na víc hráčů podle mě

Reagovat
Pablos

jo aha, teď jsem si zase nevšiml já, že i ten další koment je od tebe

Reagovat
Luka3enko

ale jako ta termínovka je pro Spartu přísná. V neděli Liberec doma, příští čtvrtek Gala doma, 25.2. Slovácko venku, 28.2. Slavia venku v poháru, 3.3. Slavia doma v lize, 10.3. Plzeň venku.

Tam není žádný "odpočinkový" zápas

Ale pokud chceš titul, tak se s tím musíš poprat

Reagovat
Pablos

No je to masakr no... prostě budou muset i ti lavičkáři potahat nějáké ty zápasy, Slovácko venku, Slavia venku v poháru... to ostatní by asi mělo být hlavně plná palba. Uvidíme jak si s tím poradí... hlavně, ať nejsou nějaké zranění apod.

Reagovat
Pablos

Plus kdyby Sparta postoupila v EL, tak určitě okolo toho zápasu s Plzní bude i nějaký další zápas EL.

Reagovat
Salfovic

A pokud postoupí přes Gala, tak 7.3. první zápas osmifinále.

Reagovat
skat

Navíc, mezi derby zápasy by měla mít EL i SKS, ne? Jaký tam je termín (7.března)?

Reagovat
Salfovic

Jsem rád, že tu nejsem jedinej, kdo reaguje před přečtením celého vlákna

Reagovat
Pablos

Celé tohle vlákno se táhne v tomhle duchu

Reagovat
skat

Nebude nás málo

Reagovat
Uwe háže buly

Tak jestli se chce Sparta posunout mezi ty o stupínek kvalitnější kluby, tak se tohle musí zvládat. Škoda že nemáme nějakou kvalitní náhradu za Haraslina a Birmancevice a do útoku jen Olatunjiho. Byl bych klidnější.

Reagovat
Pablos

To už si Tuciho ihned odepsal ?

Reagovat
$$CaptainKokotko

Bych se špíš nedivil kdyby ztratila Slavie v Karviné

Reagovat
Pablos

To už asi né... to už by byl fakt trapas, dojebat další zápas

Reagovat
$$CaptainKokotko

Snad ne. Chci aby to bylo zajímavé až do konce

Reagovat
$$CaptainKokotko

Ale mám ze Slavie divný pocit. Tecl na stopera a pojďme

Reagovat
Pablos

Se nakonec zjistí, že ho Kostl ještě brzdil a teď teprve se Jindra utrhne ze řetězu

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Salfovic

Proč Teplice s Olomoucí v týdnu neodehrály dohrávku ?

Reagovat
Pablos

ani bych se nedivil, že mají zase nějáký zbahněný hřiště

Reagovat
Salfovic

Asi jo.

Reagovat
Coutinho10

naplánovaný to bylo až ten další týden, čili teď v týdnu neměli hrát

Reagovat
kjausic

Nevíte zda bude hrát za Olomouc Chvátal o víkendu?

Reagovat
Condrella27

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
St. Pauli

Jsem stal v pet rano (sic!) pred Edenem a zadna necekala. Lhar!

Reagovat
Pablos

rové scházení

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele