ŠPANĚLŠTÍ SUDÍ POD PALBOU KRITIKY

03.04.2006, 21:44
Aktuality
Rozhodčí v Primera Division o sobě dávají v posledních dnech dost hlasitě slyšet a na místo Ronaldinha nebo Ronalda plní stránky španělských deníků právě arbitři. Před týdnem vyhrožovali bojkotem víkendového kola La Ligy. Nakonec svou hrozbu sice stáhli a k řízení duelů 31. kola nastoupili, někteří z nich by ale možná byli raději, kdyby tak neučinili...

Před začátkem sezóny si sudí ve Španělsku vymohli dvacetiprocentní navýšení platů. Částky na jejich konta však nechodily celé a před týdnem tak sudí pohrozili možným bojkotem víkendového kola Primera Division. Pes byl zakopán v tom, že v tu chvíli nikdo nevěděl, kdo vlastně má rozhodčím dlužné částky uhradit. Vše na sebe nakonec vzal Španělský svaz, poslal částky na příslušná konta a v sobotu a v neděli se tak mohlo hrát.

Už to vypadalo, že o rozhodčích zase na chvíli nebude slyšet, opak je však pravdou. Některým arbitrům se řízení jim svěřených utkání příliš nepovedlo a "sežrat" jim to dali i samotní hráči. Nejvíce rozruchu vyvolal, jak také jinak, výkon Luise Mediny Cantaleja v ostře sledovaném souboji Barcelony s Realem Madrid. Tento sudí na sebe upoutal pozornost především v prvním poločase, kdy nejprve po zákroku Roberta Carlose na Marka van Bommela nařídil ve prospěch domácích pokutový kop a o několik minut později pak brazilského obránce dokonce vyloučil za řečnění. To pochopitelně fotbalisty "bílého baletu" značně rozlítilo a ani dlouho po zápase tuto "křivdu" nemohli spolknout.

"Nebyla to penalta a rozhodčí nebyl dobrý," postěžoval si na webových stránkách Realu Madrid David Beckham. "Později tam byla jasná penalta na Ronalda, ale on nosí bílý dres. Tenhle rozhodčí má rád Barcelonu," nebral si dále servítky kapitán anglické reprezentace. Určitě není bez zajímavosti, že Beckham nemá Cantaleja příliš v lásce, během své kariéry ho totiž tento sudí již dvakrát poslal "pod sprchy".

Poškození se poslední dobou cítí i příznivci druhého klubu z hlavního španělského města, tedy Atletika. Ti nejprve před zápasem se Celtou Vigo připomněli nápisem "Jsme otrávení" především nedávný duel se Sevillou, kdy se proti jejich týmu kopaly dvě penalty a aby toho nebylo málo, dohrávalo nakonec Atletiko bez tří vyloučených fotbalistů. Nutno říci, že ani fanoušci Atletika se v tomto duelu nezachovali právě gentlemansky, když kvůli jejich chování musel být zápas na 40 minut přerušen. Další bouři nevole na stadionu Vicente Calderona však vyvolaly některé verdikty sudího Vicente Lizonda Cortese v již zmíněném zápase proti Celtě Vigo. Především pak ten z 81. minuty. Deset minut před koncem za stavu 0:1 pan Lisondo Cortes daroval hostujícímu týmu penaltu po nafilmovaném pádu útočníka Irineye, za nějž navíc nesprávně inkasoval žlutou kartu obránce Perea. Nařízený pokutový kop po dlouhých protestech proměnil Fernando Baiano a de facto rozhodl o osudu utkání. "Myslím, že klub by měl něco dělat s rozhodčími, aby s námi přestali jednat jako s hlupáky. Jsme rozhněvaní, že prohráváme důsledkem chyb, které neděláme," zlobil se záložník Atletika Gabi.

Třetím nejostřeji sledovaným duelem španělské ligy bylo o víkendu sevillské derby mezi Betisem a FC. Ani v tomto zápase se rozhodčí, kterým byl Eduardo Iturralde Gonzalez, nevyvaroval několika sporných momentů. Po patnácti minutách hry odpískal ve prospěch Betisu hodně přísnou penaltu, spoustu emocí pak vyvolal moment ze závěru zápasu, kdy Betis bránil vedení 2:1. Obránce domácích Oscar Lopez několik minut před koncem objal ve vlastní šestnáctce za krk Javiera Saviolu a stáhl ho na zem, píšťalska sudího Gonzaleze však v tomto okamžiku zůstala němá. "Byla to jasná penalta. Cítil jsem kontakt a padl na zem. Obvykle si nestěžuji, ale tohle rozhodně byla penalta," vrátil se ke spornému momentu argentinský útočník.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nikdy v živote som nekritizoval na takejto vysokej úrovni rozhodcov a neurobím to ani teraz / to mám ešte odvtedy, keď som hral /. ALE MUSÍM povedať, že v takýchto zápasoch ako bol Barca - Real rozhoduje každý detail a výkon rozhodcu medzi ne patrí. Z tohto pohľadu mal Real / aj keď malú / , ale nevýhodu.

Reagovat
HOST*Andrade

Nechápu na co si má Real (a nakonec i Barcelona) stěžovat!!!!!! Jednou se proti nim pískne penalta a už je z toho taková událost......Přitom 70% penalt v zápasech Realu i Barcy je vymyšlených (myslím tím samozřejmě penalty ve prospěch těchto týmů). Zbytek španělské ligy by si mohl daleko, ale daleko více stěžovat, když hraje proti jednomu z těchto "gigantů"

Reagovat
smazaný uživatel

Ten odkaz Livevýsledky to bol veľmi dobrý nápad. Plus 100 bodov..

Reagovat
HOST*nofan

O výsledku zápasu rozhoduje 1. mužstvo domácích 2. mužsto hostů a 3. rozhodčí. A jinak to nebude.

Reagovat
HOST*ttt

Potřebujou do vedení Košťála..a pár našich rovných mužíků

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele