ŠPANĚLSKO: CIZINECKÁ LEGIE

05.08.2006, 22:39
Aktuality
Ano, tato soutěž se stále jmenuje La Liga a hraje se na území Španělska. Mluví se o ní také jako o "hvězdné lize". Ale kde ty hvězdy pořád brát? Na domácím nebi jich zase tolik není a tak je nutno poohlédnout se po okolí. Kdo se tedy bude prohánět po ligových trávnících této země? Argentinci, Brazilci, Francouzi, ale také Íránec...

Přímo se vnucuje otázka, proč se stále objevuje na soupiskách týmů mnoha ligových soutěží tolik hráčů z Argentiny. Odpověď je velice jednoduchá: mají až neuvěřitelnou schopnost rychlého přizpůsobení, nedělá jim problémy jiná strava, jiné podnebí, zvyky. Domluví se s každým, tedy i s tím, který neovládá onu poněkud zvláštní argentinskou španělštinu.

Asi se leckdo zeptá, co je na tom, jak mluví Argentinci, zvláštního. Tak tedy krátce a jasně, jen pár příkladů. Yo znamená já a vyslovuje se jo. Argentinec ovšem řekne žo... Llave jsou klíče a z úst většiny španělsky mluvících uslyšíte jáve. Ale ne z těch argentinských. Ti na otevření dveří potřebují žáve...

Ale vraťme se k fotbalu. Právě tato snadná adaptace je mnohdy rozhodující ve chvílích, kdy majitelé klubů, trenéři a další, kteří rozhodují o nákupu posil, hledají kde a koho získat. A v případě Španělska je to ještě o něco jednodušší.

Přestupy jsou v plném proudu, ještě může dojít k mnoha změnám, ale již dnes je jasné, že argentinská kolonie bude znovu tou nejpočetnější. Ve Španělsku tedy zcela určitě. Nebudeme počítat Perniu, ten má za sebou premiéru v dresu národního týmu Španělska. Argentinců je v tuto chvíli hlášeno 38! Kdo je následuje? Brazilců je 29, z Uruguaye a Francie se stěhovalo po 11 fotbalistech.

Nejvíce Argentinců hlásí Villarreal, hned šest. Kdo nemá ve svém kádru, zatím, ani jediného hráče z této země? Real Madrid, Betis, Recreativo, Sevilla a, samozřejmě, Athletic de Bilbao. Villarreal je tedy kolonií argentinskou, ale kdo je tou brazilskou? Kdo jiný než Real Madrid! Také on má v tuto chvíli na soupisce hned půl tuctu mužů z této krásné země.

Jedna věc je zajímavá. Pravdou je, že Argentina se snaží snížit odliv hráčů do zahraničních ligových soutěží a poměrně se jí to daří. Ale příliv peněz za jejich přestupy naopak roste. Mezi ty, kde vzduchem létaly částky mnohamiliónové, patří také Tevezův a Mascheranův odchod do brazilského Corinthians.

Pár čísel a zajímavostí neuškodí, že?

Prvním Íráncem v La Liga je Javad Nekounam. 7. září mu bude 26 roků, zkušenosti sbíral v klubech Paas Teherén a Al-Wahda. Nyní se pokusí prosadit v Osasuně. Zatím si na nové prostředí zvyká. Mluví jen svou rodnou řečí, a tak ho na každém kroku doprovází tlumočník...

Eidur Smari Gudjohnsen je dalším poněkud exotickým "vetřelcem". Ale na rozdíl od Nekounama toho za sebou má mnohem víc. Působení v PSV Eindhoven, Boltonu Wanderers a zejména v Chelsea mu vystavily to nejlepší doporučení pro přestup do Barcelony. Společně s Francouzem Lilian Thuramem a Italem Gianlukou Zambrottou zkusí získat další titul pro dnes pravděpodobně nejlepší klubový tým světa.

Když může nakupovat v cizině Real a Atlético, proč ne také my? Asi tak nějak se zeptal chudší soused těchto dvou madridských klubů, Getafe, a sehnal hned dvojici posil. Kde? V Argentině! Lucas Matías přichází nahradit Mariana Perníu a Roberto "El pato" Abbondanzieri dostal v brance přednost před Oswaldem Sánchezem a Fabianem Carinim. Oba se tak zařadili mezi desítku nových tváří, které Getafe představí v sezóně 2006/07.

Jednalo se asi o největší překvapení. Ruud van Nistelrooy do Realu Madrid. Nechtěl sedět na lavičce v Manchesteru Utd., nahradil ho Luis Saha, hádal se s trenérem Alexem Fergusonem. Jaká ho čeká budoucnost? Ani u merengues nemá jistotu startu v základní jedenáctce. A Capello hádky nepřipouští!

A když jsme se již podívali na Santiago Bernabéu, chvíli tam ještě zůstaneme. Roberto Carlos, Ronaldo, Robinho, Cicinho, Baptista a...? Emerson Ferreira Da Rosa! Hrál za Botafogo a Gremio, přes oceán se vypravil v roce 1997 a zakotvil v německém Bayeru Leverkusen. Vydržel tam tři roky a zastesklo se mu po teple.

AS Řím s ním byl spokojen, a tak se v jeho dresu objevoval v letech 2000 - 2004. Juventus Turín se stal další zastávkou a mohl být také tou poslední. Ale přeřazení do Serie B se Emersonovi nezamlouvalo a následoval Capella do Real "Brazílie-Juventus" Madrid.

Fabio Cannavaro je proti mnohým cestovatelům absolutním nováčkem. Nedá se říci, že by v životě nepřestoupil, ale do ciziny se ještě nepodíval. Až nyní. Neapol, Parma, Inter, Juventus, křížem krážem Itálií. Ale ani on se na nižší soutěž ještě necítí a věří, že i ve svých 33 letech může ještě něco ukázat a dokázat. Po 14 letech v italském fotbale má nyní dva velké cíle: zisk titulu s Realem Madrid a v reprezentaci to dotáhnout na 100 startů. Chybí mu tři zápasy, tedy za národní tým. Real bude mít cestu mnohem delší a trnitější...

Kdo má dnes nejvíce cizinců v širším kádru? Barcelona 15, Real Madrid 14, Villarreal 13. V loňské sezóně padlo v La Lize 936 gólů a z nich hned 113 dali fotbalisté z Brazílie. Tedy více než 12 procent...

Od roku 2002 odešlo z Brazílie neuvěřitelných 3 584 fotbalistů!!! Z nich 858 v roce 2003, letos již téměř 400! Ale pozor! Brazilec není Argentinec a stesk po domově je pro něj téměř nepřekonatelnou překážkou. Onen famózní "saudade" byl v tomto roce příčinou návratu hned 307 z nich. Samba, pláž Copacabana, karneval v Rio de Janeiro, krásné Brazilky...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (60)

Přidat komentář
Shevchenko

merenguesE

Reagovat
smazaný uživatel

good clanek ,len nefim koho zaujima ten konkretne 3. odstavec.

Skoda ze taketo clanky neurobi nekdo aj talianskej a anglcikej lige..

Reagovat
Shevchenko

tady se asi nedockas...

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo vám nebrání něco takového napsat...nebo ano?

Reagovat
HOST*alegre

Konkrétně ke 3. odstavci: Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem, že? Myslím si, že nikdy není na škodu dozvědět se něco zajímavého. Ale na druhou stranu, nikdo tě nenutí číst to, co tě opravdu nezajímá. Jo a taky je dobré mluvit sám za sebe... Co se týče anglické, italské a dalších lig: psát, upozorňuji že zdarma a ve svém volném čase, může opravdu každý. Já osobně si velice rád přečtu článek o cizincích v Itálii a vůbec mi nebude vadit jeho napsání v libozvučné slovenštině! Ba práve naopak! Som s ním, stam, písať vieš, čítať taktiež, taliánský futbol ťa zaujímá, neváhaj!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*kuk

Reagovat
HOST*antimadrista

Cizinci jsou všude, my se můžeme pyšnit ale především našima hráčema - Vicky Valdes, Xavi, Puyol, Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Máte sice čtyři Katalánce, ale zase nejvíc cizinců, tak teda nevim... Casillas, Guti, Raúl, Bravo...

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dva nechápaví, hmmm

Reagovat
HOST*alegre

Já tě yardo chápu...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by bylo řešení pro jistý dvojblok nových posil, hmmm

Reagovat
HOST*aimar21

ked uz sme pritom tak Baaja, Albelda, Canizares, Villa, Marchena, Vicente :D:D

Reagovat
smazaný uživatel

Jako nabízíš jo? A neměl by sis změnit nick?

Reagovat
HOST*alegre

Myslím si že nemusí! Já jsem taky alegre pořád, přestup sem, přestup tam...

Reagovat
smazaný uživatel

Kam vítr, tam plášť....

Reagovat
HOST*alegre

Omyl! Sešívanej jsem od kolébky, veselej taky, alegre od 1991, tedy příchodu do Hondurasu!

Reagovat
smazaný uživatel

Tento týden zřejmě přijde další hráč do Realu, možná i dva. Pro přehled to rozvinu, kdo by tak asi:

Diarra Lyon chce 35 mega, my nabízíme 20, tak něco mezi.

Reyes tak kolem 20 mega, ale je to strašně zamotané, musí se to zvládnout do úterý

Ribéry taky tak 20, chce ho Lyon a Arsenal, Lyon by použil prachy z Diarry, Arsenal z Reyese, potíž je, že Ribéry chce do Arsenalu

Cole na základě jedné bulvární zprávy, uvidíme, musí se stihnout rověž do čtvrtka

De Rossi Chybějící CM, ale AS Řím nechce prodávat, ač bulváry uvádějí, že už ho máme

A možná dva zázraky:

Kaká Těžko, kdyžtak se to musí stihnout do předkola, což pochybuju, a navíc by nebyl Diarra

Xabi Alonso Prostě jste se na něj vysrali, pánové, proč to nepřiznat rovnou

Uff, už aby byla neděle

Reagovat
smazaný uživatel

....rovněž do úterý....

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, keď si vezmeme, že nám stále chýba nejaký tvorivý záložník, tak máme vcelku veľký problém. Z toho, čo uvádzaš by teda pripadali do úvahy Reyes a Ribery. Hrajú to síce z kraja, ale stred by mohol potom držať Baptista alebo Guti so svojimi skúsenosťami a s Emersonom za chrbtom. Samozrejme Kaká, ale buďme reálni.

Nechápem ale jednu vec : na čo nám je už teraz Diarra?

Ešte poznámočka : minulý týždeň som bol preč a po návrate ma sklamali dve veci : za prvé potyčka na tréningu, to by sa fakt nemuselo stávať, Fabio si to musí strážiť a za druhé odchod najväčšieho talentu minulej sezóny do konkurenčného Atletica. Stavím sa, že keď sa tam Jurado chytí, k nám sa už nevráti, aj keď máme opciu. To, že sme poslali preč Arbelou ako kapitána béčka som pochopil, aj to, že dávame odchovancov na hosťovanie, ale nechápem, prečo si nenecháme aspoň toho najlepšieho odchovanca, čo máme.

Reagovat
HOST*merengues

Protože by seděl celou sezonu na lavičce, což by jeho kariéru dost možná výrazně pozastavilo.

Reagovat
smazaný uživatel

To chápem, len nechápem, prečo by musel sedieť celý čas na lavičke. Podľa mňa ako striedajúci hráč na jeseň mohol ostať a potom by sa videlo. Možno by nás prekvapil a dostal sa aj do základu. Navyše nikde nie je napísané, že v Atleticu takisto nebude na lavičke.

Reagovat
HOST*merengues

Diarra vypadá na 30 + Pablo, Reyese už nechci ani omylem, bo Wenger opět žádá Baptistu. Marca píše ještě o Gallasovi.

Diarra, Gallas, A.Cole, Ribéry, De Rossi - když přijdou tři, tak budu hodně spokojenej.

Reagovat
smazaný uživatel

...Diarra 30 + Pablo alebo Diogo..

Reagovat
smazaný uživatel

Chtějí Dioga, ale on nechce. O Pabla stojí Betis. Wenger prý chce za Reyese 25 mega... Takže "Bienvenu Franck"

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda je aj to, že Reyes si skvele rozumie hlavne s Henrym, ťažko povedať, či by niekoho tak dobre našiel u nás a nešiel by naopak výkonom trochu dole.

Reagovat
HOST*merengues

Já bych naopak řekl, že se (skoro jako všichni ostatní Španělé) v Anglii docela trápí

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, takže by nám je Live a Arsenal měl dát se slevou a ne škudlit jak na židovským trhu...

Reagovat
smazaný uživatel

Po prečítaní 24- ky na zájazd do USA je jasné, že Shrek sa s nami rozlúči.

Len pre zaujímavosť :

Casillas, Lopez, Adán

Michel, Cicinho, Ramos, Cannavaro, Helguera, Woody ,Pavón, Bravo, Carlos

Emerson, Dela Red, Balboa, Beckham, Garcíovci, Juanfran, Baptista

Raul, Robinho, RVN, Cassano

A kde je Guti? idem zistiť, či je v tom zranenie alebo auf wiedersehen

Reagovat
smazaný uživatel

Klid, Vazquezi, Guti má zlomený prst, proto zůstává v Madridu...

Reagovat
smazaný uživatel

ufff

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, byla by tu jedna možnost, jak hrát bez CM a totiž POHYB! Ale to by se k musel k Robinhovi a Cicinhovi ještě někdo přidat...

Reagovat
HOST*

Zkuste to vy dva s merenguesem! A Capello bude lítat podle lajny!

Reagovat
smazaný uživatel

Zapadni do hajzlu, anonyme a přiklop se deklem, ať tu nesmrdíš....

Reagovat
smazaný uživatel

Ak by prišiel Reyes alebo Ribery, dalo by sa hrať vcelku kvalitne 4-1-3-2 v prevedení : obrana - Emerson - Beckham, Raul, Reyes / Ribery / - RVN, Robinho. Ono by to išlo ešte lepšie bez Beckhama vo variante : obrana - Emerson - Ribery / Reyes / , Guti / Baptista / , Robinho - Raul, RVN.

Ale celé to je asi naprd, lebo my potrebujeme ani nie tak superkvalitného stredového hráča, ale stredového hráča typu " líder " , ktorý samozrejme svoju kvalitu mať bude, ale hlavne dá hre nejakú tvár alebo systém, čo nám dosť chýbalo. A to krajní bez kvalitného stredu asi nezvládnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Beckhama ide vsetko lepsie

Reagovat
smazaný uživatel

No jasné, rominho a jeho večná láska

Reagovat
HOST*merengues

Stejně ho tajně miluje a nemůže mu zapomenout svatbu s Victorií.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, smrdutý kojot nás oblažil (?) svou přítomností.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si příspěvěk "Capellova čtyřhranná věž", je to v článku o Ribérym, tam je kromě možného systému zmíněn i ten vůdce zálohy...

Reagovat
smazaný uživatel

hm, zaujímavé...ničmenej už pripustenie nejakej obranne orientovanej štvorhrannej veže mi je proti srsti. Je to moc defenzívne na môj vkus.

Reagovat
smazaný uživatel

betooon

Reagovat
smazaný uživatel

Piču beton...

Reagovat
HOST*kuk

To mně silně připomíná časopis "Strážná věž" svědků Jehových... A co krevní transfuze a "koupání" v bazénku?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Nakonec, proč ne? Sice už by to bylo trochu jako Joga, ale Fred svý kvality určitě má a jako alternativa do útoku by mohl bejt užitečnej

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem si predstaviť, že by som mal v útoku hráča s cumlíkom v puse

Reagovat
smazaný uživatel

Však nedělá děti každý týden, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak každej má něco, mně se tyhle originální oslavy zamlouvají, třeba zesnulý O. Tenorio z ekvádoru si nasazoval masku Spidermana, taky kumšt

Reagovat
smazaný uživatel

-E-kv...

Reagovat
HOST*Potty

Chci se zeptat kdy se hrají zápasy Realu v USA a popř i v kolik hodin (středoevropského času). Měla by to dávat televize RMTV.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám, pocit, že dopoledne. Zkus ofic.web a nahoře vpravo nadpis Próximo partido/Next match, nebo tak nějak, tam to bývá... V RMTV budou určitě dávat aspoň záznam...

Reagovat
HOST*Potty

Tak jestli jsem to správně vyčetl, tak Real hraje 9.8. proti DC United v 20.00h (5.00h CET). RMTV dává pouze záznam 10.8. v 18.30h. Druhý zápas se hraje 12.8. proti Salt Lake v 19.30h (4.30h CET). RMTV dává taky pouze záznam 13.8. v 16.00h.

Jen doufám že jsem ty časy nepopletl...

Reagovat
smazaný uživatel

A ja pridávam želanie, že konečne dáme aj nejaké góly, lebo zatiaľ je to veľká bieda...

Reagovat
smazaný uživatel

Zase jsme jich ale tolik nedostali...

Reagovat
smazaný uživatel

To se není co divit, jeden zápas nezvládl Portillo a proti Italům v bazénu se brankové hody taky čekat nedají

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele