ŠPANĚLÉ MISTRY EVROPY DO 19 LET

10.08.2006, 10:42, aktualizováno 10.08.2006, 10:42
Aktuality
V sobotu 29. července se stali devatenáctiletí fotbalisté Španělska již počtvrté mistry Evropy v této věkové kategorii, když ve finále porazili Skotsko. Velkého úspěchu docílili i mladí Češi, kteří si z Polska odvážejí bronz a také zajištěnou účast na mistrovství světa do dvaceti let, které se příští rok koná v Kanadě.

Závěrečného turnaje se zúčastnilo osm týmů, které byly rozděleny do dvou čtyřčlenných skupin. Ve skupině A se představili právě čeští reprezentanti, kde jim za soupeře byli Rakušané, Belgičané a domácí Poláci. V úvodním vystoupením se Česko střetlo s Belgii a nebyl to příliš vydařený zápas. Po hodině hry jsme už prohrávali 1:4, což byl především důsledek nefungující obrany. V závěru jsme pak už jen snížili na konečných 4:2 pro Belgii. První zápas se nevydařil ani domácím Polákům, kteří podlehli 0:1 Rakousku. Ve druhém kole bylo ale vše naopak. Češi po výborném výkonu zdolali Rakušany 3:1 a domácí výběr Polska rozstřílel Belgii 4:1. Před posledním kolem, tak měly všechny týmy po třech bodech a postupové šance byly naprosto otevřené. Postup do semifinále si pak možná pro někoho překvapivě zajistili Rakušané, když rozstříleli Belgii 4:1 a také čeští reprezentanti, kteří po skvěle zvládnuté taktické bitvě porazily domácí Poláky 2:0.

Do skupiny B pak byly vylosovány týmy Španělska, Portugalska, Turecka a Skotska. V bláznivou přestřelku se proměnil hned první zápas mezi Španělskem a Tureckem. Nejprve ve 27. minutě vyrovnávali Turci na 1:1, pak však přišli tři branky Španělů a v 53. minutě se zdálo být rozhodnuto. Jenže v 61. a 64. minutě Turci snížili na 3:4 a bylo opět o co hrát. Nakonec však Španělsko vítězství uhájilo a navíc ve druhé minutě nastavení přidal pátou branku Juan M Mata, čímž docílil hattricku. Skotové pak v poslední dvacetiminutovce v zápase s Portugalskem ztratili vedení 2:0 a museli se nakonec spokojit s remízou 2:2. Druhé vystoupení Skotům vůbec nevyšlo, když podlehli vysoko výborným Španělům 0:4. I druhý zápas mladých Turků přinesl osm branek a opět těsně před koncem prohrávali 3:4, jenže tentokrát se jim v nastavení podařilo vyrovnat na konečných 4:4. Španělé ve svém posledním zápase ve skupině pečetili postup z prvního místa remízou 1:1 v derby s Portugalskem. I v posledním vystoupení doháněli Turci velký náskok soupeře. V 63. minutě už vedlo Skotsko 3:0, poté zase mladí reprezentanti Turecka zahájili stíhací jízdu. Podařilo se však jen snížit na 2:3 a postup do semifinále si vybojovalo Skotsko. Jak je vidět, na letošním evropském šampionátu se vyplatilo chodit na zápasy Turecka, kde bylo vidět celkem jednadvacet branek, což dává neuvěřitelný průměr sedm gólů na utkání.

V prvním semifinále se střetlo Španělsko s Rakouskem a byla to nakonec jednoznačná záležitost. Španělé si vystříleli finále výsledkem 5:0. Druhé semifinále už bylo o poznání dramatičtější. Česká devatenáctka se snažila napodobit českou sedmnáctku, která v květnu postoupila do finále. To se však nakonec nepodařilo, protože jedinou branku zápasu vsítil ve 47. minutě Calum Elliot a do finále tak postoupilo Skotsko.

Finále mezi Španělskem a Skotskem se hrálo na Stadionu Miejski v Poznani. V první půli byla hra svázána příliš taktikou a také to žádnou branku nepřineslo. Góly začaly padat až po přestávce, když v 51. a 71. minutě se trefil Alberto Bueno a upravil tak svůj gólový účet na pět zásahů. Skotové příliš nehrozili a až tři minuty před koncem snížil na konečných 2:1 Graham Dorrans. Titul mistrů Evropy do devatenácti let je tak zcela ve správných rukou a po letech 1995, 2002 a 2004 se z něj mladí Španělé mohou radovat již počtvrté.

Tento evropský šampionát byl také zároveň kvalifikací na mistrovství světa dvacítek, které se za rok koná v Kanadě. Do země javorového listu se tak podívá šest nejlepších týmů z tohoto mistrovství Evropy, kterými jsou Španělsko, Skotsko, Česko, Rakousko, Portugalsko a Polsko. Třeba právě za rok v Kanadě dojde česká reprezentace až na úplný vrchol a 22. července 2007 v Torontu vypukne po finálovém utkání česká zlatá radost.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak shrnutí pro ty, kteří byli na prázdninách, tak se nediv. Nebo byl na prázdninách autor.

Reagovat
HOST*Raul

celkem slusne pohledy do budoucna ne???

Reagovat
Marv

4 goly ve finale nepadly

Reagovat
HOST*Alberto

Sorry ze se ptam, ale kdyz je to under 19, tak proc tam hrajou hraci, kteri maji nad 19?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože se to vždycky bere vzhledem k začátku kvalifikace.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele